Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hormoonvrije anticonceptie? Dit zijn de keuzes

Hoe zal mijn leven er over 5 jaar uitzien?

Steeds meer vrouwen zien het niet zitten een anticonceptie middel met hormonen te gebruiken. Zelf stapte ik ook een aantal jaar geleden af van de pil. Ik had ontzettend veel last van bijwerkingen zoals hoofdpijn en vlakke emoties. Maar wil je liever geen hormonen gebruiken, wat blijft er dan nog aan anticonceptie mogelijkheden over?

Het condoom

Dit is denk ik de meest bekende vorm van anticonceptie, het condoom. Het beschermt niet alleen tegen zwangerschappen (98% zekerheid wanneer je hem goed gebruikt), maar ook tegen SOA’s. Zelf vind ik het condoom alleen niet genoeg bescherming bieden dus zou het liever in combinatie met iets anders gebruiken. Maar gebruik je het condoom op de juist manier en ben je voorzichtig, dan zou het vrijwel altijd goed moeten gaan.

Het koperspiraaltje

Een ander bekend anticonceptiemiddel is het spiraaltje. Deze heb je in verschillende vormen, namelijk eentje met hormonen, het hormoonspiraaltje en eentje zonder, het koperspiraaltje. Het is een klein plastic soort ankertje met koperdraad eromheen dat je dokter of gynaecoloog in je baarmoeder plaatst.

Ervaringen met het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje blijft 5 tot 10 jaar werkzaam, dus je hebt er verder geen omkijk naar. Het koperspiraaltje zorgt ervoor dat de eicel niet kan innestelen in de baarmoeder. Nadeel is wel dat je je menstruatie niet kan regelen en dat het geen bescherming biedt tegen SOA’s.

Pessarium

Heel eerlijk gezegd, ik kende deze methode helemaal niet. Het pessarium gebruik je om zwangerschap te voorkomen (lees hier meer informatie). Een pessarium is een kapje dat een barrière vormt voor zaadcellen die de baarmoedermond binnen willen dringen. Het portiokapje is gemaakt van siliconen en bevat geen hormonen. 

Ik ben niet helemaal overtuigd van het pessarium, je moet namelijk goed weten wat je doet, anders is hij niet veilig. Je moet je seks plannen (en dus van te voren het kapje inbrengen). En verwijder het pessarium tussen 6 en 24 uur na de seks. Nadeel is ook dat dit lastig is, je moet namelijk in je vagina weer opzoek naar het lipje van de pessarium, tip is een glijmiddel te gebruiken. Daarnaast moet je ook nog een zaaddodende gel gebruiken voor de seks.

Sterilisatie

Mocht je echt geen kinderwens hebben of zeker weten dat jouw gezin compleet is. Dan is sterilisatie ook een oplossing. Het is natuurlijk wel iets waar je goed over na moet denken, dit doe je niet zomaar. Maar het is wel een manier van anticonceptie zonder hormonen, die erg betrouwbaar is. Door middel van een operatie worden de eileiders afgesloten en kunnen er geen eitjes meer in de baarmoeder komen.

Seksuele onthouding

Wat mij betreft niet de meest veilige manier, maar het is een manier zonder hormonen om een zwangerschap (in de meeste gevallen) te voorkomen. Wanneer je een stabiele cyclus hebt kun je er voor kiezen rond de eisprong geen seks te hebben. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in een app. Zelf vind ik dit een behoorlijk spannende gok dus zal het altijd in combinatie met bijvoorbeeld een condoom doen.

Welke anticonceptie past het beste bij jou?

Ben je nou benieuwd naar welke anticonceptie het beste bij jou past? In dit artikel vertel ik jullie alles over verschillende soorten anticonceptie, ervaringen en hoe het nou precies werkt. Handig bij het maken van je keuze!

Hoe denken jullie over anticonceptie zonder hormonen? En wat voor een anticonceptie gebruiken jullie het liefst?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

8 reacties

  1. Dit blijft een lastige beslissing vind ik! Zelf ben ik inmiddels ook bijna een jaar van de pil af en daarom zit er niets anders op dan een condoom te gebruiken (koperspiraaltje vind ik maar eng). Het is wel minder fijn, maar voor het zingen de kerk uit lijkt me geen strak plan, haha.

    Ik denk dat ik toch maar geduldig moet wachten totdat de mannenpil op de markt verkrijgbaar is (en grondig getest), dan kan die vent van me ervoor zorgen dat ik niet onverwachts zwanger raak ;-)

  2. Mijn partner en ik waren er altijd al zeer van dat we beide geen kinderen wilden. In het begin van de relatie gebruikte we het condoom en de pil. Maar van de pil kreeg ik ook bijwerkingen. Na een aantal jaren heeft mijn partner zich laten steriliseren zodat ik kon stoppen met de pil.

  3. Ik ga binnenkort voor sterilisatie! Ik weet zeker dat ons gezin compleet is en ik heb slechte ervaringen met veel anticonceptie (meerdere uitgestoten spiraaltjes, heftige bijwerkingen van de pil, scheurende condooms) en sterilisatie ligt dan voor de hand. Lijkt me heerlijk om niet meer over anticonceptie te hoeven denken.

  4. Ik heb het hormoonspiraaltje en zó tevreden over! Plaatsen was een eitje, nauwelijks bijwerkingen en je voelt hem niet zitten. Nu alweer ruim 1,5 jaar en ontzettend blij mee!

  5. Andere optie: anticonceptiestaafje. Ik heb een anticonceptiestaafje in mijn arm gehad. Geen bijwerkingen en werd zelfs een tijd niet meer ongesteld. Alleen jammer dat je een kleine littekentje blijft houden door het plaatsen of het eruit halen na 3 jaar.

  6. Helaas zit er voor mij niets anders op dan heel mijn leven hormonen te slikken. Ik heb namelijk endometriose en adenomyose. Ondanks dat ik hiervoor 2 weken geopereerd ben, raadt de prof mij sterk aan om hormonen te blijven nemen aangezien de endometriose anders met grote kans zal terug groeien (dit is ook bij mijn moeder en zus gebeurd). En ik wil echt niet om de zoveel jaar een zware operatie ondergaan! Ik heb dus zowel een spiraal als een anticonceptiepil sinds de operatie. Hoe dit verder verloopt moet ik nog afwachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *