Search
Close this search box.

Hollandse Kruidcake

 photo Kruidcake7_zpscsys01wg.png

Vroeger maakte mama altijd Kruidcake uit een kant en klaar pakje van Home Made. We waren dol op die cake, de lekkere gekruide smaak viel bij ons goed in de smaak. Ik had laatst weer zin een heerlijke kruidcake en besloot hem gewoon zelf te maken, zonder bakmix. Want geloof het of niet, dit is ook heel simpel te maken en waarschijnlijk heb je alle kruiden thuis.

 photo Kruidcake_zpsfveo35ai.png

Wat heb je nodig?

  • 200 gram bloem
  • 200 gram bruine basterd suiker
  • 175 gram roomboter
  • half zakje bakpoeder
  • 4 eieren
  • 150 ml honing
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gember
  • 1 tl nootmuskaat

Je kunt het ook eventueel met koekkruiden maken als je de andere kruiden niet in huis hebt.

 photo Kruidcake1_zps7rozoobn.png

Snijd de boter als eerst in stukjes en laat ze zacht worden op kamertemperatuur. Mij duurt dat altijd te lang dus ik doe het altijd even 30 seconden in de magnetron op 400 watt. Daarna voegen we de suiker en honing bij de boter en mixen dit tot een romig geheel.

 photo Kruidcake2_zpstjr5a1oh.png

Daarna gaan één voor één de eieren erbij. Voeg het volgende ei pas toe als de andere helemaal is opgenomen door het beslag. Daarna kunnen alle andere ingrediënten erbij en mixen dit tot een romig beslag. Omdat er alleen maar ei, boter en honing door heen zit wordt het een vrij dik beslag zoals hierboven.

 photo Kruidcake3_zpse8lqqwoh.png

De oven verwarmen we voor op 160 graden en ondertussen bekleed ik het bakblik met bakpapier. Je kan hem ook invetten, maar dit is 10 keer makkelijker. Je haalt de cake er zo uit en de cake koekt niet aan. Het beslag kan daarna in de bakvorm en we bakken de cake gedurende 55 minuten af in een goed voorverwarmde oven op 160 graden.

 photo Kruidcake5_zps3e57rfd0.png

Als de cake klaar is controleren we natuurlijk nog even of hij goed gaar is geworden. Dit kan je heel makkelijk doen door een saté prikker in de cake te prikken. Blijft de prikker schoon, dan is je cake gaar. Blijft er nog wel wat aan kleven? Bak hem dan langer af.

 photo Kruidcake9_zpsvinacias.png

 photo Kruidcake4_zps85vxrg8z.png

Ondertussen geurt de keuken heerlijk naar deze kruidkoek, die super simpel is om te maken. Hij is wel een klein beetje plakkerig door de honing, maar niet vervelend. De mooie bruine kleur komt natuurlijk door de bruine basterdsuiker.

 photo Kruidcake10_zps4k7pgtsi.png

 photo Kruidcake6_zpstfnm6vkf.png

De cake heeft lekker veel volume gekregen en is goed gegroeid door het bakpoeder. Door de bakpoeder en de roomboter is hij heerlijk luchtig en smakelijk gebleven zonder droog te worden.

 photo Kruidcake12_zpss443ylxj.png

 photo Kruidcake7_zpscsys01wg.png

En dan is het tijd om de cake aan te snijden. Stiekem is hij warm het lekkerst, maar koud is hij ook heel erg goed te eten. Je proeft duidelijk de kruiden, maar ze zijn niet overheersend, ze passen in dit recept heel erg goed bij elkaar. Ik had deze cake voor vrienden gemaakt en we vonden het allemaal wel iets weghebben van speculaas, maar dan met een scherper randje, erg lekker.

 photo Kruidcake11_zpsbs6xjntq.png

 photo Kruidcake8_zpswsnzvmtx.png

 photo Kruidcake13_zpsqnkjnjat.png

Ik zou zeggen eetsmakelijk! De herfst staat voor de deur en daar hoort zo een lekkere warme en smaakvolle kruidcake zeker bij! Hij is trouwens ook erg lekker met een laagje roomboter!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

29 reacties

  1. njamie die ga ik vanmiddag meteen proberen!
    Home Made is wel goedkoper in aanschaf en sneller gemaakt (alleen water toevoegen) maar dit geeft meer voldoening
    Ik ga er nog pecannootjes & rozijnen door doen, dan is het extra luxe
    Bedankt voor de inspiratie en het lekkere recept iniedergeval

  2. Oh wauw! dit ziet er heerlijk uit! Een simpele ordinaire kruidcake daar kun je me echt op trakteren. Dit recept ga ik goed bewaren.

  3. Dit zó lekker, haha. Ik ben gek op kruidenboter en kruidnoten. Ik heb toevallig laatst een ‘healthy’ versie van deze Koek gemaakt, ook heerlijk!

  4. leuk recept Aranka, hij zit nu in de oven. Voor mij persoonlijk iets minder honing dat maakt hem wat minder zoet. Bedankt voor het delen van je recept

  5. Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben gek op Kruidcake. Aanstaande zondag ga ik hem dan ook zeker maken maar dan met die van Home Made :)

Laat een antwoord achter aan Kelly Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *