Vroeger maakte mama altijd Kruidcake uit een kant en klaar pakje van Home Made. We waren dol op die cake, de lekkere gekruide smaak viel bij ons goed in de smaak. Ik had laatst weer zin een heerlijke kruidcake en besloot hem gewoon zelf te maken, zonder bakmix. Want geloof het of niet, dit is ook heel simpel te maken en waarschijnlijk heb je alle kruiden thuis.
Wat heb je nodig?
- 200 gram bloem
- 200 gram bruine basterd suiker
- 175 gram roomboter
- half zakje bakpoeder
- 4 eieren
- 150 ml honing
- 2 tl kaneel
- 2 tl gember
- 1 tl nootmuskaat
Je kunt het ook eventueel met koekkruiden maken als je de andere kruiden niet in huis hebt.
Snijd de boter als eerst in stukjes en laat ze zacht worden op kamertemperatuur. Mij duurt dat altijd te lang dus ik doe het altijd even 30 seconden in de magnetron op 400 watt. Daarna voegen we de suiker en honing bij de boter en mixen dit tot een romig geheel.
Daarna gaan één voor één de eieren erbij. Voeg het volgende ei pas toe als de andere helemaal is opgenomen door het beslag. Daarna kunnen alle andere ingrediënten erbij en mixen dit tot een romig beslag. Omdat er alleen maar ei, boter en honing door heen zit wordt het een vrij dik beslag zoals hierboven.
De oven verwarmen we voor op 160 graden en ondertussen bekleed ik het bakblik met bakpapier. Je kan hem ook invetten, maar dit is 10 keer makkelijker. Je haalt de cake er zo uit en de cake koekt niet aan. Het beslag kan daarna in de bakvorm en we bakken de cake gedurende 55 minuten af in een goed voorverwarmde oven op 160 graden.
Als de cake klaar is controleren we natuurlijk nog even of hij goed gaar is geworden. Dit kan je heel makkelijk doen door een saté prikker in de cake te prikken. Blijft de prikker schoon, dan is je cake gaar. Blijft er nog wel wat aan kleven? Bak hem dan langer af.
Ondertussen geurt de keuken heerlijk naar deze kruidkoek, die super simpel is om te maken. Hij is wel een klein beetje plakkerig door de honing, maar niet vervelend. De mooie bruine kleur komt natuurlijk door de bruine basterdsuiker.
De cake heeft lekker veel volume gekregen en is goed gegroeid door het bakpoeder. Door de bakpoeder en de roomboter is hij heerlijk luchtig en smakelijk gebleven zonder droog te worden.
En dan is het tijd om de cake aan te snijden. Stiekem is hij warm het lekkerst, maar koud is hij ook heel erg goed te eten. Je proeft duidelijk de kruiden, maar ze zijn niet overheersend, ze passen in dit recept heel erg goed bij elkaar. Ik had deze cake voor vrienden gemaakt en we vonden het allemaal wel iets weghebben van speculaas, maar dan met een scherper randje, erg lekker.
Ik zou zeggen eetsmakelijk! De herfst staat voor de deur en daar hoort zo een lekkere warme en smaakvolle kruidcake zeker bij! Hij is trouwens ook erg lekker met een laagje roomboter!
Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’
29 reacties
Lekker!!
Aahhhh lekker :D
Ziet er lekker uit!
Mjam, ziet er erg lekker uit! Die maken we hier niet gauw
Het lijkt me echt zo lekker! Zelf heb ik nog nooit zoiets op, ben benieuwd!
njamie die ga ik vanmiddag meteen proberen!
Home Made is wel goedkoper in aanschaf en sneller gemaakt (alleen water toevoegen) maar dit geeft meer voldoening
Ik ga er nog pecannootjes & rozijnen door doen, dan is het extra luxe
Bedankt voor de inspiratie en het lekkere recept iniedergeval
Oh wauw! dit ziet er heerlijk uit! Een simpele ordinaire kruidcake daar kun je me echt op trakteren. Dit recept ga ik goed bewaren.
Kruidcake vind ik echt iets voor de herfst! Die geur die zich dan door het huis verspreidt is echt heerlijk.
Zo lekker! Heerlijk voor bij de thee (:
Perfect voor het weer nu! Lijkt me heerlijk♡
Dit zó lekker, haha. Ik ben gek op kruidenboter en kruidnoten. Ik heb toevallig laatst een ‘healthy’ versie van deze Koek gemaakt, ook heerlijk!
Kruidenkoek*
Ik kende dit niet. Het lijkt me erg lekker vooral nu het weer wat kouder word ben ik gek op warme smaken. Deze ga ik binnenkort ook eens maken.
Oh wat lekker zeg!
Oh dit ziet er echt heel lekker uit! Yum!
Dit klinkt echt heer-lijk!!!
Dat ziet er goed uit!
Aranka het was HEERLIJK !!!
Haha, dankje mam!
Heerlijk, daar lust ik wel een plakje (of twee) van!
leuk recept Aranka, hij zit nu in de oven. Voor mij persoonlijk iets minder honing dat maakt hem wat minder zoet. Bedankt voor het delen van je recept
Ziet er heerlijk uit!
dit klinkt- en ziet er echt heeerlijk uit! Ik moet dit zeker eens proberen!
Dat ziet er heel lekker uit!
XO
Mooie foto’s heb je gemaakt! Ziet er erg smakelijk uit. (:
Dit lijkt me echt een heerlijke ‘cake’
Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben gek op Kruidcake. Aanstaande zondag ga ik hem dan ook zeker maken maar dan met die van Home Made :)
Die is ook heel lekker! Maar natuurlijk niet recept waardig voor mijn site, haha!
de kruidcake was heerlijk. Ik maak hem altijd met karnemelk ipv boter.