Hollandse Kruidcake

 photo Kruidcake7_zpscsys01wg.png

Vroeger maakte mama altijd Kruidcake uit een kant en klaar pakje van Home Made. We waren dol op die cake, de lekkere gekruide smaak viel bij ons goed in de smaak. Ik had laatst weer zin een heerlijke kruidcake en besloot hem gewoon zelf te maken, zonder bakmix. Want geloof het of niet, dit is ook heel simpel te maken en waarschijnlijk heb je alle kruiden thuis.

 photo Kruidcake_zpsfveo35ai.png

Wat heb je nodig?

  • 200 gram bloem
  • 200 gram bruine basterd suiker
  • 175 gram roomboter
  • half zakje bakpoeder
  • 4 eieren
  • 150 ml honing
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gember
  • 1 tl nootmuskaat

Je kunt het ook eventueel met koekkruiden maken als je de andere kruiden niet in huis hebt.

 photo Kruidcake1_zps7rozoobn.png

Snijd de boter als eerst in stukjes en laat ze zacht worden op kamertemperatuur. Mij duurt dat altijd te lang dus ik doe het altijd even 30 seconden in de magnetron op 400 watt. Daarna voegen we de suiker en honing bij de boter en mixen dit tot een romig geheel.

 photo Kruidcake2_zpstjr5a1oh.png

Daarna gaan één voor één de eieren erbij. Voeg het volgende ei pas toe als de andere helemaal is opgenomen door het beslag. Daarna kunnen alle andere ingrediënten erbij en mixen dit tot een romig beslag. Omdat er alleen maar ei, boter en honing door heen zit wordt het een vrij dik beslag zoals hierboven.

 photo Kruidcake3_zpse8lqqwoh.png

De oven verwarmen we voor op 160 graden en ondertussen bekleed ik het bakblik met bakpapier. Je kan hem ook invetten, maar dit is 10 keer makkelijker. Je haalt de cake er zo uit en de cake koekt niet aan. Het beslag kan daarna in de bakvorm en we bakken de cake gedurende 55 minuten af in een goed voorverwarmde oven op 160 graden.

 photo Kruidcake5_zps3e57rfd0.png

Als de cake klaar is controleren we natuurlijk nog even of hij goed gaar is geworden. Dit kan je heel makkelijk doen door een saté prikker in de cake te prikken. Blijft de prikker schoon, dan is je cake gaar. Blijft er nog wel wat aan kleven? Bak hem dan langer af.

 photo Kruidcake9_zpsvinacias.png

 photo Kruidcake4_zps85vxrg8z.png

Ondertussen geurt de keuken heerlijk naar deze kruidkoek, die super simpel is om te maken. Hij is wel een klein beetje plakkerig door de honing, maar niet vervelend. De mooie bruine kleur komt natuurlijk door de bruine basterdsuiker.

 photo Kruidcake10_zps4k7pgtsi.png

 photo Kruidcake6_zpstfnm6vkf.png

De cake heeft lekker veel volume gekregen en is goed gegroeid door het bakpoeder. Door de bakpoeder en de roomboter is hij heerlijk luchtig en smakelijk gebleven zonder droog te worden.

 photo Kruidcake12_zpss443ylxj.png

 photo Kruidcake7_zpscsys01wg.png

En dan is het tijd om de cake aan te snijden. Stiekem is hij warm het lekkerst, maar koud is hij ook heel erg goed te eten. Je proeft duidelijk de kruiden, maar ze zijn niet overheersend, ze passen in dit recept heel erg goed bij elkaar. Ik had deze cake voor vrienden gemaakt en we vonden het allemaal wel iets weghebben van speculaas, maar dan met een scherper randje, erg lekker.

 photo Kruidcake11_zpsbs6xjntq.png

 photo Kruidcake8_zpswsnzvmtx.png

 photo Kruidcake13_zpsqnkjnjat.png

Ik zou zeggen eetsmakelijk! De herfst staat voor de deur en daar hoort zo een lekkere warme en smaakvolle kruidcake zeker bij! Hij is trouwens ook erg lekker met een laagje roomboter!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

29 reacties

  • Reply
    Femke
    16 september 2015 at 06:18

    Lekker!!

  • Reply
    Kelly
    16 september 2015 at 06:35

    Aahhhh lekker :D

  • Reply
    milou
    16 september 2015 at 06:41

    Ziet er lekker uit!

  • Reply
    Kelly
    16 september 2015 at 06:54

    Mjam, ziet er erg lekker uit! Die maken we hier niet gauw

  • Reply
    Sandra
    16 september 2015 at 07:36

    Het lijkt me echt zo lekker! Zelf heb ik nog nooit zoiets op, ben benieuwd!

  • Reply
    Willemse
    16 september 2015 at 07:39

    njamie die ga ik vanmiddag meteen proberen!
    Home Made is wel goedkoper in aanschaf en sneller gemaakt (alleen water toevoegen) maar dit geeft meer voldoening
    Ik ga er nog pecannootjes & rozijnen door doen, dan is het extra luxe
    Bedankt voor de inspiratie en het lekkere recept iniedergeval

  • Reply
    Desiree
    16 september 2015 at 08:03

    Oh wauw! dit ziet er heerlijk uit! Een simpele ordinaire kruidcake daar kun je me echt op trakteren. Dit recept ga ik goed bewaren.

  • Reply
    Eline
    16 september 2015 at 08:05

    Kruidcake vind ik echt iets voor de herfst! Die geur die zich dan door het huis verspreidt is echt heerlijk.

  • Reply
    Amy
    16 september 2015 at 08:19

    Zo lekker! Heerlijk voor bij de thee (:

  • Reply
    Elize | girlonthewhitebike
    16 september 2015 at 08:54

    Perfect voor het weer nu! Lijkt me heerlijk♡

  • Reply
    Marciëlla
    16 september 2015 at 09:00

    Dit zó lekker, haha. Ik ben gek op kruidenboter en kruidnoten. Ik heb toevallig laatst een ‘healthy’ versie van deze Koek gemaakt, ook heerlijk!

    • Reply
      Marciëlla
      16 september 2015 at 09:00

      Kruidenkoek*

  • Reply
    Lonneke
    16 september 2015 at 09:09

    Ik kende dit niet. Het lijkt me erg lekker vooral nu het weer wat kouder word ben ik gek op warme smaken. Deze ga ik binnenkort ook eens maken.

  • Reply
    manon
    16 september 2015 at 09:12

    Oh wat lekker zeg!

  • Reply
    Simone
    16 september 2015 at 09:31

    Oh dit ziet er echt heel lekker uit! Yum!

  • Reply
    Lindsey Beljaars
    16 september 2015 at 11:13

    Dit klinkt echt heer-lijk!!!

  • Reply
    Shaz
    16 september 2015 at 12:06

    Dat ziet er goed uit!

  • Reply
    Josje
    16 september 2015 at 13:24

    Aranka het was HEERLIJK !!!

    • Reply
      Aranka
      16 september 2015 at 14:07

      Haha, dankje mam!

  • Reply
    Margot
    16 september 2015 at 13:55

    Heerlijk, daar lust ik wel een plakje (of twee) van!

  • Reply
    Nancy
    16 september 2015 at 13:56

    leuk recept Aranka, hij zit nu in de oven. Voor mij persoonlijk iets minder honing dat maakt hem wat minder zoet. Bedankt voor het delen van je recept

  • Reply
    Chahrazad
    16 september 2015 at 14:54

    Ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Melanie
    16 september 2015 at 15:56

    dit klinkt- en ziet er echt heeerlijk uit! Ik moet dit zeker eens proberen!

  • Reply
    Iffy | DiaryOfAMua
    16 september 2015 at 18:36

    Dat ziet er heel lekker uit!

    XO

  • Reply
    Kelly
    16 september 2015 at 21:54

    Mooie foto’s heb je gemaakt! Ziet er erg smakelijk uit. (:

  • Reply
    beautifulday4makeup
    16 september 2015 at 22:57

    Dit lijkt me echt een heerlijke ‘cake’

  • Reply
    Maris
    17 september 2015 at 10:46

    Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben gek op Kruidcake. Aanstaande zondag ga ik hem dan ook zeker maken maar dan met die van Home Made :)

    • Reply
      Aranka
      17 september 2015 at 10:52

      Die is ook heel lekker! Maar natuurlijk niet recept waardig voor mijn site, haha!

  • Reply
    Wilma
    23 februari 2017 at 13:37

    de kruidcake was heerlijk. Ik maak hem altijd met karnemelk ipv boter.

  • Laat een reactie achter op Kelly Annuleer