Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Hebben jullie ook zo’n hekel aan dat gevoel wanneer je na een tijdje zitten opstaat als je ongesteld bent? Ik heb zelf altijd het idee dat er dan een zee leeg loopt daar beneden. Gelukkig valt het in verhouding best mee hoeveel bloed je eigenlijk verliest per menstruatie. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar dit is wat je ongeveer aan bloed verliest.

Bron afbeelding: Shutterstock

Gemiddeld bloedverlies tijdens de menstruatie

Wanneer je ongesteld bent verlies je gemiddeld 30 tot 40 ml bloed, dit is gedurende 5 tot 7 dagen. Dit klinkt niet heel erg veel en dat is het ook niet. Als je het vergelijkt is het maar 1/4 van een glaasje water. Maar toch heb je hiervoor meerdere tampons of maandverbandjes nodig.

Het is trouwens ook normaal klonten met bloed te verliezen. Dit komt omdat je lichaam de eicel en de dikke binnenkant van je baarmoeder opruimt (als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden). Hierdoor komt er dus bloed met slijm (klonten) naar buiten via de vagina.

Als het op het gebied van menstruatie aan komt ben ik heel trouw in mijn merken. Ik merk dat sommige producten irriteren, niet prettig zitten of juist niet goed blijven zitten. Dit zijn mijn all time favorieten:

Hevig bloedverlies tijdens menstruatie

Als je last hebt van hevig bloedverlies tijdens je menstruatie kan je wel tot 80 ml bloed verliezen. Dat is dus de helft meer dan gemiddeld en dat kan erg vervelend zijn. Wanneer je echt elk uur je tampon of maandverband moet verwisselen spreek je van een hevig bloedverlies.

Zelf heb ik hier altijd de eerste dag last van. Ik vind het op deze dagen altijd prettig een tampon én maandverband te dragen mocht ik doorlekken. Wanneer ik hevig ongesteld ben en aan het werk ben (en een wc met wastafel tot mijn beschikking heb) vind ik het ook fijn een menstruatiecup te gebruiken, deze vangt 25 ml en daar kan ik echt wel een aantal uur mee doen. Ik verschoon hem als ik naar het werk ga en op een hevige dag kan ik er tot 8 uur mee doen, daarna moet ik hem thuis wel meteen verschonen.

Hebben jullie last van veel bloedverlies tijdens je menstruatie en wat voor een producten gebruik jij het liefst?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reply
  Natasja
  10 maart 2022 at 16:38

  Ik gebruik steeds een menstruatiecup, wasbare maandverbandjes en menstruatieondergoed. Ik kan het alleen maar aanraden.

 • Reply
  julie
  9 mei 2022 at 22:27

  Ik gebruik zelf de Merula menstruatiecup omdat die makkelijker eruit te halen zijn dan die van Organicup vind ik!

 • Laat een reactie achter