Search
Close this search box.

Hoe zit het nou met parabenen?

Voor parabenen waarschuwen veel blogs en op producten wordt er reclame voor gemaakt dat ze er niet in zitten. Maar wat zijn parabenen nou precies en wat doen ze met je waarom je ze beter zou moeten mijden. Is het allemaal wel zo gevaarlijk of is het allemaal maar een beetje onzin. In deze blogpost wil ik aan jullie het een en ander uitleggen over parabenen.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn een mix van chemische stoffen, die gebruikt worden in vooral cosmeticaproducten als conserveringsmiddel. Ze zorgen er dus voor dat het product beter houdbaar blijft. Je kan ze herkennen aan de volgende ingrediënten op de lijst: Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen of Butylparabeen. In het engels word het als paraben getypt.

Wat doen parabenen?

Zoals ik net al aangaf zorgen ze ervoor dat de producten beter houdbaar blijven en je ze dus langer kan bewaren en gebruiken. Als de parabenen er niet in zitten, zit je potje crème binnen no-time vol met vieze schimmels en bacteriën en dat wil je natuurlijk niet. Parabenen zorgen vooral dat de plantenextracten die in een product verwerkt zitten goed houdbaar blijven, want die zijn snel over de datum.

Waarom moet je ze dan vermijden?

Eigenlijk is het allemaal begonnen met een onderzoek van Journal of Steriod Biochemistry and Molecular Biology die beweren dat parabenen een aanleiding kunnen zijn tot borstkanker. Dit komt omdat de parabenen door de huid heen kunnen en weefsel kunnen gaan vormen. Dit zou kunnen leiden tot borstkanker. Maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Maar wel is bekend dat veel parabenen bij mensen kunnen zorgen voor een allergie, dat is dus wat minder prettig. Vaak uit zich dat in een geïrriteerde huid van een bepaald product. Maar toch is de kans dat jouw huid daarop gaat reageren minimaal, zeggen de experts.

Moet ik producten met parabenen laten staan?

Het is helemaal aan jou zelf wat je ermee doet. Het is nooit echt bewezen dat parabenen slecht voor je zijn. Wel kan het dat de huid er dus op kan reageren, maar die kans is echt minimaal aanwezig. Zelf heb ik er totaal geen problemen mee en let ik er helemaal niet op. Maar ik snap dat er mensen zijn die voor natuurlijke producten gaan de chemische mix van stoffen willen mijden en dus liever geen parabenen in hun product hebben zitten.

Wel wordt vaak producten zonder parabenen onderschat, deze producten kan je dus veel minder lang bewaren dan producten met parabenen. Je loopt dus dan wel het risico op huidinfecties en irritaties omdat het product niet meer goed is, daar moet je dan wel goed op letten.

Wat doe jij met parabenen, skip je ze of maakt het jou niet zoveel uit?

Bronnen: Styletoday, Plazilla

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

39 reacties

 1. Wat een handig artikel! Zelf heb ik er niet veel problemen mee. Wel als een merk zegt natuurlijk te zijn en zn producten dan volstopt met parabenen!

 2. Super handig artikel, ik vroeg me altijd al af waar iedereen zo moeilijk over deed. Ik snap het nu haha! Ik denk dat ik die parabenen dan niet zo erg fijn, als mijn product er langer door mee gaat.

 3. Erg fijn dat het nu eindelijk eens uitgelegd wordt. Ik gebruik volgens mij al jaren producten met parabenen (ik kijk nooit naar de ingrediënten) en heb er nooit last van gehad.

 4. Fijn dat je het uitlegt. Je hoort er inderdaad veel over dat je het moet vermijden, maar waarom is nu duidelijk :). Ik vermijd het niet per se. Maar als erop staat dat er geen parabenen in zitten, is dat wel fijn.

 5. Ik vind het lastig. Als het echt zo is dat het borstkanker veroorzaakt dan zou ik het zeker laten staan, maar voor nu nog niet.

 6. Ik heb zelf neit zo heel veel moeite met parabenen. Ik heb echt het idee dat het zo een hype is geworden opens. En dat het dus ‘hip’ is om moeilijk te doen over parabenen.

  Het is niet eens bewezen. Maar ik vind gewoon idat iedereen moet doen waar ze zich goed bij voelen!

 7. Leuk artikel! Ik let er niet echt op.. Er zal altijd wel iets zijn.. zelfde bij voeding.. eet niet dit, eet niet dat.. nu, ja dan doen we gewoon niks meer :)
  Eefje

 8. Goed uitgelegd! Ik let er eigenlijk nooit zo op, en als ik een creme koop heb ik liever dat er parabenen in zitten dan dat ie snel bederft. Als je een allergie gevoelige huid hebt kan ik me wel voorstellen dat je het liever vermijdt :)

 9. Ik let er sinds kort op, puur uit interesse en probeer het te vermijden als het kan ivm gevoelige huid (vooral bij shampoo’s en douchegel etc)

 10. Handig artikel! Ik heb er zelf nog nooit op gelet en er ook geen last van gehad. Misschien slim als er dan nu toch testen komen om uit te zoeken wat klopt van bovenstaande uitspraken. Ik bedoel, als er zoveel vragen/onduidelijkheid over is?

 11. Superhandig Aranka!
  Ik wist helemaal niet wat parabenen deden en dat je er kanker van kan krijgen. Wow!
  Ik let er eigenlijk nooit op. Mijn huid kan er wel gewoon goed tegen volgensmjj :)

 12. Handig artikel! Ik skip ze vaak, mijn huid is ontzettend gevoelig en kan er niet zo goed tegen. Maar als ik een product vind met parabenen wat ook goed werkt voor mijn huid heb ik daar niet zoveel problemen mee.

 13. Nog nooit van gehoord. Handig artikel voor mij dus. Ik ga er denk ik niet op letten, want parabenen zijn dus ‘waarschijnlijk’ minder goed, maar ik heb ook niet veel zin om geld uit te geven aan elke keer een nieuwe dagcreme omdat ik anders irritaties krijg. Lastige beslissing

 14. Zelf let ik niet op parabenen, ik heb het idee dat merken het vooral op hun producten zetten om een soort ‘hysterie’ te creëren, wat eigenlijk al is gelukt. Ik werk zelf in een parfumerie en hoeveel klanten nu roepen: “JA IK WIL ALLES ZONDER PARABENEN”, komt gewoon omdat de merken voor een massa hysterie hebben gezorgd. Best vermoeiend, zeker omdat er niks wetenschappelijk is bewezen. Fijn dat jij het ook even hebt opgehelderd!

 15. Heel goed uitgelegd :) Ik let er zelf niet heel er goed op, maar als ik kan kiezen tussen twee vergelijkbare producten met en zonder parabenen, dan ga ik voor de zekerheid toch voor zonder haha.

 16. handig artikel, heel informatief. ik wist nooit wat het precies was en deed. Ja ik gebruik producten met parabenen en zal dit ook blijven gerbuiken. maar vindt het ook heerlijk als ik een chemievrij product gebruik zoals lushproducten

 17. Wat een goed artikel! Heel duidelijk omschreven. Ik vind de paniek rondom Parabenen maar ‘overrated’. Zolang het niet wetenschappelijk bewezen is wat de effecten zijn kunnen wij er niet overoordelen en dan kun je dus alleen maar raden wat er gebeurd. Er zitten ook conserveringsmiddelen in ons eten, maar dat laten we toch ook niet staan.

  Ik heb (nog) niks tegen Parabenen dus gebruik alle producten, met of zonder.

  Ps.
  Als je gaat uitzoeken wat er allemaal in producten zit wil je niks meer gebruiken. Ik neem als voorbeeld kleur E120. E120 is Karmijnzuur. Karmijnzuur wordt gewonnen uit schildluis. E120 wordt veel gebruikt in rode lipstick, roze koeken ed. Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Karmijnzuur

 18. Ik ben het toch niet helemaal met je eens. Parabenen in gezichtsverzorging kunnen ook behoorlijk je poriën verstoppen. Ik gebruik zelf bijna alleen maar parabenen-vrije producten en die gaan behoorlijk lang mee qua houdbaarheid.

 19. Een handig artikeltje met de nodige informatie. Ik skip ze nooit, maar kijk natuurlijk wel altijd eventjes naar de ingrediënten! Ik heb namelijk één keer gehad dat ik een rode huid kreeg van een product met parabeen, maar met meerdere producten niet. Ik gebruik ze gewoon!

 20. parabenen schijnen (deense overheid adviseert ) een hormoonveranderende invloed te hebben. Zwangeren en kinderen van 0-3 jaar zijn kwetsbaar hiervoor. Nederland volgt Europa in hun advies. Denemarken volgt het advies van wetenschappers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *