Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe verlicht je een ruimte die je op verschillende manieren gebruikt?

shutterstock 1465769324

In een ideale wereld, in een ideaal huis, heeft iedere ruimte zijn eigen functie. In de praktijk is dat echter anders. Je slaapkamer gebruik je om in te slapen, maar misschien ook om in te strijken, of zelfs ook als kantoor. In je woonkamer kom je tot rust, maar werk je ook aan een project, of help je je kinderen met hun huiswerk. Herkenbaar? Dan weet je waarschijnlijk ook dat dat soms wat gedoe op kan leveren met verlichting. De lamp boven de eettafel is prima om bij te eten, maar niet fel genoeg om goed bij te kunnen lezen. En met je sfeervolle slaapkamerlamp aan, wil het werken ook niet echt vlotten. Welke lampen kies je als je een ruimte op verschillende manieren wilt gebruiken?

Bron afbeelding: Shutterstock

Een lamp die alles kan

De handigste manier om een ruimte op verschillende manieren te kunnen gebruiken, is door te kiezen voor een lamp die alles kan. Op het gebied van lichtgeven, althans. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Feitelijk heb je vooral een lamp nodig die je kunt dimmen.

Hang je een lamp waarvan je de sterkte, en het liefst ook de kleur van het licht aan kunt passen, boven de eettafel, dan kun je deze dimmen als je gaat eten. Fijn en sfeervol! Moet er aan diezelfde tafel echter ook gewerkt worden, of huiswerk worden gemaakt, dan kun je hem ook wat feller laten schijnen. De kleur van het licht aanpassen kan in dat geval ook fijn. Niet dat je opeens een knalgroen licht hoeft te hebben, nee, het kan al heel fijn zijn als je tussen verschillende tinten wit kan kiezen. Meer aan de warme, gele kant voor de momenten waarop het vooral gezellig moet zijn. En juist witter, koeler, als er even aandacht nodig is.

Soms is een extra lamp wel prettig


Een lamp die alles kan is voor een ruimte die je op verschillende manieren gebruikt dus de handigste oplossing. Maar soms kan het plaatsen van een extra lamp ook handig zijn.

Ben je je slaapkamer bijvoorbeeld ook als werkkamer gaan gebruiken, en heb je er een hoekje ingericht waar je bureau staat, dan kan het goed zijn dat de lamp(en) die je in je slaapkamer gebruikt daar niet bij in de buurt staan of hangen, en daardoor je werkplek niet voldoende kunnen verlichten. Dan kan het beter zijn om bijvoorbeeld ook een goede bureaulamp aan te schaffen. Daarmee kun je heel gericht je werkplek verlichten. Bovendien kun je daarmee de rest van je slaapkamer juist wat minder in de spotlights zetten, zodat je hersenen ook in de gaten krijgen dat je hier nu niet bent om te slapen, maar echt om te werken. Wel zo prettig!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *