Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe verdelen wij onze financiën?

Hoe verdelen wij onze financiën?

Toen Danny en ik meer dan twee jaar geleden gingen samenwonen stonden we voor een dillema, hoe gaan we samen de financiën verdelen? Ik merk dat daar best veel stellen mee worstelen en onderling bij vrienden van ons vragen we het ook van elkaar af hoe we dat nou eigenlijk regelen? Omdat ik ook altijd wel benieuwd ben hoe mensen dit regelen, de gedachtes er achter en of die manier handiger is dan onze eigen manier besloot ik dit artikel te typen en uit te leggen hoe wij samen onze financiële zaken regelen.

Als eerst een kleine disclaimer, deze manier werkt voor ons en wij vinden het zo prettig. Dat hoeft niet te betekenen dat het voor jou dé manier moet zijn. Wellicht haal je er inspiratie uit of zet het je aan het denken hoe het ook kan. Deze manier is niet goed of fout, maar wel een manier waar wij ons prettig bij voelen. Het is trouwens vrijwel geheel gebaseerd op twee volledige inkomens.

Invetaris kopen

Goed, we hadden een huis toegewezen gekregen en het zou nog een half jaar duren voordat wij er in konden. Omdat wij allebei vanuit ons ouderlijk huis gingen samenwonen hadden we nog vrijwel geen spullen voor in het huis, dat moest natuurlijk als eerst gekocht worden. Omdat we thuis woonde hadden we beide een zakcentje gespaard en hebben beide 50/50 nieuwe spullen voor het nieuwe huis gekocht. We hebben het niet letterlijk 50/50 gedaan, maar wel op gevoel, de ene deed die dure uitgave en de andere de ander.

Nu we eenmaal onze spullen hebben hoeft er eigenlijk niet meteen iets te komen. Maar omdat er altijd iets kapot kan gaan of toch iets extra’s willen aanschaffen sparen we nu samen. We zetten beide allebei een bedrag apart op onze gezamenlijke spaarrekening waar we onze gezamenlijke duurdere spullen van kopen. Gaat de wasmachine dus kapot, dan kan het van die rekening af. Ook omdat we nu een eigen huis hebben gaan daar de onderhoudskosten van het huis vanaf mocht dat een grote uitgave zijn, maar daar sparen we beiden dus maandelijks voor. We hebben wel besloten elke maand een vast bedrag standaard over te maken zodat we het niet vergeten, want sparen is heel belangrijk.

Gezamenlijke kosten

Toen we samen ging wonen leek het ons wel handig een gezamenlijke rekening te openen en zo gezegd zo gedaan. Dat is super simpel, je stapt naar de bank of regelt het zelfs online. Goed, de gezamenlijke rekening is een feit, dan is het nog afspreken wat er allemaal van die rekening wordt betaald. Wij betalen alles van de gezamenlijke rekening wat we samen doen of hebben en dat is onder andere:

 • hypotheek
 • gas, water en licht
 • huishoudelijke abbonmenten (Netflix, Ziggo etc.)
 • gemeentelijke belastingen
 • verzekeringen voor het huis
 • verzekering voor Mila + dierenarts
 • boodschappen
 • onderhoud aan het huis
 • gezamenlijke uitstapjes

Als je dit bij elkaar optelt kom je tot een – helaas – leuk bedrag uit en dat betalen we maandelijks van onze gezamenlijke rekening. Alles wat voor onszelf is betalen we zelf van onze eigen privé rekening.

Kosten verdelen

Maar hoe verdelen wij die kosten dan? Toen we een gezamenlijke rekening hadden geopend hebben we daar beiden een bedrag op gestort dat samen een bedrag was waar we maandelijks riant van konden rondkomen. Van dat geld leven we samen iedere maand en het komt eigenlijk nooit op. Dit kan een voordeel zijn maar ook een nadeel dat je meer opmaakt dan dat je eventueel hebt. Het is dus aan jezelf of je dit verstandig vind. Wij maken nooit ons geld tot de laatste cent op dus wij kunnen er prima mee omgaan, maar heb je daar wel een handje van is deze manier misschien niet aan te raden.

Als het eind van de maand voorbij is houden wij in een Excel bestandje bij wat er allemaal uit is gegaan en maken we de balans op. Hoeveel is er uitgegeven en hoeveel hebben we over? Het geld vullen we het eind van de maand weer aan tot het startbedrag en hebben weer genoeg geld voor de komende maand.

Hoe verdelen we die kosten dan? Toen we net samenwoonde verdiende Danny meer dan ik dat deed en stortte we het geld terug in verhouding van onze inkomens. Nu verdienen Danny en ik ongeveer even veel en betalen we alles gewoon 50/50 en dat werkt prima. De laatste dag van de maand maken we een financieel overzicht en storten het geld van onze privé rekening naar de gezamenlijke rekening en zo gaat het iedere maand door.

Privé kosten

Ik vind het vooral heel erg makkelijk werken omdat Danny en ik elkaar nooit aan hoeven te kijken wat we met ons eigen geld doen. Het geld wat we overhouden op onze privé rekening is van onszelf (ook al zijn we ‘getrouwd’ in gemeenschap van goederen) en doen we mee wat we willen. Zo koop ik af en toe hele dure dingen waar Danny niets van snapt en Danny steekt wel eens een sigaretje op waar ik dan weer niet mijn geld aan uitgeef. Zorgverzekering en kosten van onze auto’s (we hebben er allebei één) betalen we trouwens zelf. Wellicht kunnen we die ook op de gezamenlijke rekening doen, maar daar hebben wij niet voor gekozen.

Kortom. Wij hebben ervoor gekozen een gezamenlijke rekening te openen, daar een startbedrag op de storten en daar elke maand van te leven met gezamenlijke kosten. Aan het eind van de maand vullen we het geld weer aan tot het startbedrag en sparen daarnaast ook gezamenlijk voor het huis, dure gemeentelijke belastingen en natuurlijk de inboedel.

Zelf ben ik nu ook wel heel erg benieuwd hoe jullie de financiën verdelen. Gooien jullie alles op één bult en leven jullie daar samen van, hebben jullie een vast bedrag op de rekening staan en als dat op is, is het op of betalen jullie alles in verhouding van eigen rekeningen? Ik hoop dat jullie wellicht iets aan onze gedachtegang qua financiën hebben want ik merk persoonlijk om mij heen dat er best veel om te doen is, vandaar ook dit artikel voor eventuele inspiratie.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

21 reacties

 1. Leuk om te lezen. Wij hebben ook een gezamelijke rekening en beide een eigen. Van de gezamelijke gaan alle kosten van ons huis, onze dochter en dat soort dingen. Van ons eigen gaan kleding, etentjes met vriendinnen etc. Maar in de praktijk is het eigenlijk een grote hoop.

 2. Wij hebben geen gemeenschappelijke rekening maar ik houd wel alle gedeelde kosten bij in Excel en dat rekenen we dan op het einde van de maand af. Een rekening samen zou misschien wel iets simpeler zijn, maar ik denk als je daar ook nagaat wat er afgaat het bijna op hetzelfde “werk” uitkomt.

 3. Wij hebben een gezamenlijke rekening waar alles op binnenkomt en afgaat en daarbij ieder een eigen waar elke maand een soort van zakgeld naartoe gaat. Werkt al 11 jaar prima!

 4. Bij ons is het net zo geregeld als bij jullie. Elke maand een vast bedrag naar een gezamelijke rekening om alle kosten ivm het huis enzo te betalen

 5. Wij storten elke maand een pro rata bedrag naar de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Maar wel zo dat we allebei nog evenveel vrij te besteden hebben. Mijn man betaalt daarom iets meer dan ik, maar ik doe meer in de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast sparen we gezamenlijk voor vervanging van apparaten, vakantie, auto etc. En ik spaar zelf voor persoonlijke weekendjes weg etc.

  1. Zo doen wij het ook! Mijn man werkt en verdient dan ook meer dan ik en betaalt daarom ook een groter deel aan de vaste lasten. Daarentegen doe ik ook veel meer in het huishouden/verzorging kinderen. Van wat ik over hou, doe ik leuke dingen zoals met vriendinnen weg, kleren kopen voor mezelf etc.

 6. Hier ook alles bijelkaar! En ik krijg zelf een soort ”zakgeld” en daar koop ik kleding van voor het hele gezin (ik, vriend en 2 jonge kids).

  Als mijn vriend een keer wat wil of bijv op wintersport wil dan haalt hij dat van onze spaarrekening af of hij pint het van de gezamenlijke rekening gewoon. Wat over blijft gaat naar spaarrekeningen. We hebben alles onderverdeeld in categorieën. Auto/huis/kids/algemeen.
  Soms hebben we wat over maar vaak genoeg hebben we tekort en halen we het van de spaarrekening af.

  50/50 kan niet bij ons. Mijn vriend verdient een keer zoveel als mij:)

  Gaat prima zo!

 7. Vind ik altijd erg interessant om te lezen ! Wij hebben één gemeenschappelijke zicht- en spaarrekening waar alles van betaald wordt. Wij verdienen +- evenveel dus het is niet dat de één meer inbrengt dan de ander. Wij hebben in een excel bestand een overzicht van de gemiddelde kosten per maand per kostenpost. Dus elektriciteit, internet, verzekeringen, dokterskosten, … De ene maand hebben we op een bepaalde kostenpost over,de andere maand is het wat duurder. Ook kledij en schoenen etc komt van de grote hoop. Ik ben de grootste shopper in huis, hoewel ik nooit dure dingen ga kopen zonder dat even te bespreken. En ja, soms piekt het wel eens vanbinnen bij mij als mijn man een hoop kleren heeft gekocht terwijl ik ook nog één en ander wilde kopen. En hoewel we dat dan wel kunnen, kies ik er liever voor om wat meer te sparen en mijn eigen aankopen uit te stellen tot volgende maand. Werkt prima zo :) ! In het begin deed het wat aardig om bv kledij te kopen van de gemeenschappelijke rekening maar nu zijn we dat helemaal gewoon.

 8. Wij wonen alweer 9 jaar samen en hebben altijd alles vanaf het begin gedeeld, ook de rekeningen :) we overleggen wanneer 1 van de 2 een grote uitgave wil doen, zeker omdat vooral ik de grote spaarder ben xD

 9. Wij doen het hetzelfde als jullie zo ongeveer. We hebben een Zuid-Afrikaanse gemeenschappelijke rekening, een Nederlandse gezamenlijke rekening, allebei privérekeningen (spaar- en lopend), een spaarrekening voor de kindjes, zakelijke rekeningen. Ja, de banken hebben een goeie aan ons ;-)

 10. Wij hebben het precies hetzelfde bedacht! We gaan binnenkort samenwonen en hopelijk pakt het ook zo goed uit als bij jullie.

 11. Wij hebben geen gezamenlijke rekening, maar betalen eigenlijk wel altijd alles samen. Alleen items die echt alleen voor jezelf zijn (bijv. kleding of make-up) betalen we apart. Met verschil in inkomsten houden we wel rekening, maar het idee is in principe om zoveel mogelijk 50/50 te betalen. Zo betaal ik bijv. wel gewoon mee met de huur etc, maar met uitgaan betaald mijn vriend vaak wat meer.

 12. Leuk om te lezen! Qua verdeling doen wij het hetzelfde. Wij storten alleen elke maand weer het volledige bedrag, ongeacht wat er al is uitgegeven. Wel een goed idee om het aan te vullen! Dat scheelt toch wel. Wij hebben nu altijd een extra reserve waardoor je toch denkt meer te hebben dan je hebt haha. Misschien een idee om het overige bedrag dan naar de spaarrekening te doen.

 13. Leuk om te lezen! Ik ga waarschijnlijk binnen nu en een half jaar – jaar samenwonen en hoewel we nog niet echt hardop hebben uitgesproken hoe we het willen gaan doen, denk ik dat het ook een soortgelijke constructie gaat worden. Een gezamenlijke rekening is toch wel het makkelijkst denk ik.

 14. Fijn dat jullie ’t zo duidelijk geregeld hebben! Wij hebben eigenlijk alleen onze eigen rekeningen. De huur gaat van mijn rekening af en daarvan maakt mijn vriend dus altijd tijdig de helft over. Datzelfde geldt voor internet, tv, gemeentelijke belastingen, gwl etc. Als we boodschappen doen, dan wisselen we het eigenlijk af wie betaalt. De ene week doe ik het, de andere week hij. Omdat het bedrag toch vaak ongeveer hetzelfde is, is dat prima! voor ons werkt het zo :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *