Search
Close this search box.

Hoe maak je voor jezelf een financieel noodplan?

Hoe maak je voor je een financieel noodplan?

Met een financieel noodplan zet je alles op een rijtje en weet je waar je aan toe bent als er eventueel minder inkomsten binnen komen. Misschien klinkt het een beetje overdreven, maar wat is er nou fijner om voor jezelf (en je partner) een duidelijk financieel vooruitzicht te hebben. Wat komt er op je af als je tijdelijk met minder inkomen kom te zitten door het coronavirus? Kun je de vaste lasten dan nog wel betalen of moet je het één of ander laten?

Bron afbeelding: Shutterstock

Ik kwam op het idee om een financieel noodplan te maken door een bezoeker die mij daar op attendeerde. Eerder deze week deelde ik namelijk een artikel dat ik mijn hand op de knip hield vanwege minder inkomen, maar eigenlijk had ik niet verder gekeken dan dat. Hoe lang kunnen wij het uitzingen zonder normale inkomens? Of misschien nog wel belangrijker, kunnen we alles nog wel betalen op dit moment? Een financieel noodplan helpt je daarbij om een realistisch inzicht te geven.

Wat zijn de vaste lasten?

Het eerste wat je op een rijtje gaat zetten zijn de vaste lasten, deze moet je maandelijks betalen en blijven dus gewoon doorgaan. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • huur of hypotheek
  • gas, water en licht
  • (zorg)verzekeringen
  • gemeentelijke heffingen
  • abonnementen
  • belastingen
  • kinderopvang

Als je de vaste lasten in kaart hebt gebracht kun je uitrekenen wat je maandelijks vast per maand kwijt bent. Hier kun je verder mee gaan rekenen.

Wat zijn variabele lasten?

Daarnaast heb je natuurlijk heel veel variabele lasten. Hier kan je in de meeste gevallen ook niet omheen, maar hier zou je wel op kunnen bezuinigen. Denk hierbij aan:

  • boodschappen
  • benzine of vervoer
  • kleding
  • uitjes
  • persoonlijke uitgaven

Tip, een handige app om je uitgaven te monitoren is de GRIP app. *no spon

Wat zijn onze ‘worst case scenario’ inkomsten

Mijn partner werkt gelukkig in loondienst in een vitale sector dus het is waarschijnlijk dat hij gelukkig geen inkomsten hoeft in te leveren. Alleen ik ben een ander geval. Ik ben een zzp’er en doe uitzendwerk. Op dit moment zijn mijn inkomsten als zzp’er nihil en mijn uitzenduren zijn gehalveerd. Wellicht kan ik eventueel gebruik maken van een bijzondere bijstandsuitkering regeling als ik echt in de problemen kom, dit gaat om € 1.219,-

Nu klinkt dat fijn dat ik een klein vangnet heb, maar hou hier niet meteen rekening mee. Je weet niet wanneer je het geld krijgt en je weet ook niet of je het uberhaupt gaat krijgen. Het is nu dus belangrijk te gaan rekenen op een inkomen die er in het slechtste geval zou zijn.

Krijg je nog toeslagen voor bijvoorbeeld je zorgverzekering, kinderopvang of de huur, dan kun je die natuurlijk ook bij je inkomsten optellen.

Kun je de vaste lasten betalen en hoe lang?

Goed, we hebben in kaart gebracht wat de vaste en variabele lasten zijn. Ook weten we het bedrag wat er in het slechtste scenario binnenkomt. Denk eraan, reken je nooit rijker dan je bent. Vergeet ook niet rekening te houden met grote jaarlijkse uitgaven, komen die er misschien aan? Denk hierbij aan waterschappen, kwartaalbelasting of moet je wellicht een groot bedrag terug betalen met de inkomstenbelasting.

Maak een balans met inkomsten en uitgaven, daarin wordt meteen duidelijk of het maandelijks uit kan of niet.

Kom je positief uit dan is dat natuurlijk hartstikke fijn, je kunt alles nog betalen met minder inkomsten. Maar wellicht zal het in de meeste gevallen toch anders zijn, dat je geld tekort komt. Je kunt dan naar de volgende dingen kijken.

Bespaar waar mogelijk

Zijn er dingen waar je op kunt besparen? Uitjes buiten de deur vallen vrijwel allemaal af, omdat die niet doorgaan. Daar kun je op dit moment ontzettend op besparen. Ga je vaak naar de kapper of koop je regelmatig kleding. Dat zijn dingen waar nu ook flink op bespaard kan worden. Kun je ook met de fiets naar het werk in plaats van de auto? Dat bespaart weer brandstofkosten. Heb je misschien nog een abonnement waar je amper of nooit gebruik van maakt? Zeg deze dan (tijdelijk) op. Op simpele dingen zoals boodschappen kun je ook flink besparen. Let op de aanbiedingen en haal misschien een goedkoper alternatief. Denk ook na of je het echt nodig hebt.

Hou wel in je achterhoofd dat je op de juiste dingen gaat besparen. Bespaar nooit op je hypotheek of huur. Ook is er een groot verschil tussen besparen op je zorgverzekering of je Spotify abonnement. Ik denk dat iedereen wel weet dat het verstandiger is om je Spotify abonnement even stop te zetten in plaats van je zorgverzekering niet te betalen. Maar toch gebeurt het regelmatig andersom, niet slim!

Zijn er eventueel nog spaarpotjes?

Kom je na de besparingen nog niet uit, kijk dan of er nog spaarpotjes zijn. Heb je een spaarrekening waar wat op staat waarmee je je inkomsten kunt aanvullen?

Breng ook in kaart hoeveel je per maand te kort komt, hoeveel spaargeld je hebt en hoeveel maanden je het nog kunt uitzingen. Zit je nog zeker voor een jaar goed of wordt het na 2 maanden een probleem? Het zijn geen leuke dingen om te weten, maar het is wel heel verstandig om dit soort dingen uit te zoeken.

Ook wil ik je meegeven absoluut geen geld te gaan lenen als het niet nodig is. Geld moet je altijd weer terug betalen en tijdelijk besparen lost een stuk meer op.

Zoek tijdelijk ander werk

Ben je thuis komen te zitten en heb je minder inkomsten doordat je in een winkel of horeca werkt, kijk dan eens of je tijdelijk in een andere sector kunt werken. In de zorg, transport en dergelijke komen nu veel handjes tekort. Wellicht kun je daar iets doen om je inkomsten aan te vullen.

En voor de rest blijft het een spannende tijd door het coronavirus. We weten niet hoe lang dit nog gaat duren en wat de financiële gevolgen zullen zijn. Gelukkig weet ik nu dat we in onze situatie met wat financiële aanpassingen kunnen blijven rondkomen.

Hebben jullie al gekeken naar een financieel noodplan of je daarin verdiept zodat je weet wat er financieel eventueel in de komst kan gebeuren en of je in de problemen komt?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

  1. Dit is wel slim om te gaan doen ja. Ik zit nu ook zonder inkomen door de situatie en mijn vriend studeert nog dus mocht deze situatie langer gaan duren komen we echt diep in de knoop. Beter zijn we er dan op voorbereid!

  2. Ik zit in de rare situatie dat ik nog studeer maar deze week zou beginnen als ondersteuner op een school. Ik krijg dus wel betaald maar kan niks doen nu! Contract loopt tot de zomer ben wel bang voor wat daarna

    1. Ik ben net begonnen bij een nieuwe werkgever, een horeca groothandel. 90% van de omzet is weg gevallen. Ik heb gelukkig altijd al precies voor ogen hoeveel er in komt qua salaris en wat er uit gaat. Dat geeft me rust. Ook nu in deze onzekere tijd. Heb wel altijd gezegd dat ik hoe dan ook wil werken al is het tijdelijk in een andere branche.

  3. Toen ik onverwacht zonder baan aanhebben we gelijk een Excel sheet gemaakt met projections voor e komende 12 maanden. Op basis daarvan kon ik inschatten of ik me in de tussentijd kon omscholen. Dat kon. Dat er toch net zo onverwacht een leuke baan langskwam was mooi meegenomen.
    Eigenlijk moet je op elk moment wel weten hoe je er financieel voorstaat. En wat je long term goal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *