Search
Close this search box.

Hoe maak je een laminaat vloer schoon?

shutterstock 1828895336

Ik denk dat de meeste mensen wel een laminaat vloer thuis hebben liggen. Alleen, het schoonmaken is soms best lastig, want hoe maak je nou een laminaat vloer schoon? Tegen veel water kan een laminaat vloer niet, maar toch wil je hem wel eens goed schoonmaken of dweilen. In dit artikel leg ik je uit hoe je het beste je laminaat vloer kan reinigen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Wij hebben zelf in huis overal een laminaat vloer liggen. Het is een goedkopere optie dan bijvoorbeeld een echten houten vloer of PVC. Het is alleen wel een stukje kwetsbaarder, dus je moet er wel voorzichtig mee om gaat. Teveel vocht vind een laminaatvloer niet leuk en je kunt ook al snel krassen krijgen. Dus, hoe maak je nou het beste je laminaat vloer schoon?

Zuig de vloer met een stofzuiger

Ik denk dat we allemaal deze tip wel kennen, het meeste vuil en stof verwijder je natuurlijk met een stofzuiger. Kies voor een opzetstuk die geschikt is voor een gladde vloer. Laminaat kan vrij snel krassen, daarom is het wel verstandig regelmatig de vloer te zuigen met een stofzuiger. Zo kan er niet teveel zand of steentjes op de vloer blijven liggen dat gaat krassen. Het zou zonde zijn als je mooie visgraat laminaat zou beschadigen.

Dweilen kan, maar niet te nat

Een laminaat vloer kun je gewoon dweilen, maar zorg ervoor dat de vloer niet te nat wordt en ook snel weer opdroogt. Laminaat is gemaakt van samengeperst hout en kan als het nat wordt gaan uitzetten omdat de randen zich vol zuigen met water, dit wil je natuurlijk niet hebben. Helaas hebben wij dit op een aantal plekken in de keuken en rondom de kattenbak. Geen fraai gezicht kan ik je vertellen.

Zorg er daarom voor dat je de vloer dweilt met lauw, warm water en wring de doek of dweil goed uit zodat hij niet te nat is. Schrob liever een paar keer over de vloer heen met een licht vochtige doek en een zeiknatte dweil. Mocht je vloer toch wat te nat zijn, droog hem dan na met een droge (thee)doek.

Welke schoonmaakmiddelen kun je op laminaat gebruiken?

Het is makkelijk (en misschien ook wel een beetje logisch) om te denken dat je je laminaat met allesreiniger kunt schoonmaken. Alleen dit wordt wel sterk afgeraden. Allesreiniger maakt de vloer dof en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast zie je hierdoor ook vaak strepen op de vloer, niet echt mooi wanneer je op de bank zit en tegen die strepen aan zit te kijken.

Gelukkig zijn er wel heel veel schoonmaakproducten die bedoeld zijn om de vloer mee te reinigen. Deze kun je gewoon in de supermarkt of andere winkel kopen. Mijn favoriet is de HG laminaat reiniger. Je doet een beetje in het water en je laminaat vloer wordt hartstikke mooi schoon zonder strepen en zonder het laminaat aan te tasten.

Hoe maken jullie je laminaat vloeren schoon? Gewoon door te zuigen en dweilen of hebben jullie nog een speciale truc die ik ook kan toepassen?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *