Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe lang mag je een tampon inhouden?

shutterstock 311342600

Je hoort wel eens verhalen dat het slecht is om een tampon te lang in te houden. Je zou hier bijvoorbeeld de tamponziekte van kunnen krijgen. Natuurlijk is dit in de meeste gevallen niet zo, maar het is wel goed om te weten wanneer je nou eigenlijk het beste je tampon kunt verwisselen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Zo lang mag je een tampon inhouden

Het beste is om je tampon elke 4 uur te verwisselen (vervang hem natuurlijk eerder wanneer je erg bloedt). Hierdoor voorkom je het gevaar van doorlekken en dit is voor de hygiëne ook het beste. Hetzelfde geldt voor maandverband. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten, maar na die 8 uur zou ik hem ook echt weer verwijderen. Wanneer je een tampon te lang laat zitten kunnen bacteriën giftige stoffen (toxinen) produceren en dat verhoogt de kans op het toxischeshocksyndroom (TSS), ook wel de tamponziekte genoemd.

Tampon inhouden tijdens het slapen

Een tampon indoen tijdens het slapen? Kan dat wel veilig? Ja, je kunt veilig met een tampon slapen, vaak slapen we rond de 8 uur en dat is prima. Als je af en toe je tampon een keertje langer in houdt kan dat ook geen kwaad. Maar wanneer je slaapt zijn vaak de bloedingen ook minder erg. Je zou dus ook kunnen kiezen voor een maandverbandje mocht je dat een prettiger idee vinden.

Wil je toch gaan slapen met een tampon, kies dan een klein formaat (hoe groter het formaat tampon, hoe groter de kans op meer bacteriën). Breng voordat je gaat slapen de tampon in en verwissel deze meteen weer als je wakker bent. Dit is het beste.

Zwemmen met een tampon

Als je ongesteld bent en wilt zwemmen, dan draag je meestal een tampon (of een menstruatiecup). Wanneer je gaat zwemmen breng dan een nieuwe tampon in, dit zodat de tampon nog veel kan absorberen. Als je klaar bent met zwemmen is het aan te raden je tampon weer zo snel mogelijk te verwisselen. Je tampon neemt namelijk ook altijd wat van het zwembad water op waardoor je tampon minder bloed kan opvangen. Ook zitten er natuurlijk bacteriën in het zwemwater, waardoor je niet te lang een tampon met zwemwater in je vagina wilt hebben zitten.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

  1. Toen cups er nog niet waren was dit de ontdekking zodat je toch nog kon zwemmen en sporten. Tegenwoordig is maandverband minder dik zodat je dat nauwelijks ziet en met tampons helemaal niet en kunt er mee zwemmen en slapen. Er was ook een tamponkoerier in Haarlem en daar kon je je voor opgeven en doorgeven wanneer je tampons wou ontvangen en welke maten je wou en na betaling kreeg je iedere mand rond je cyclus zo”n pakketje tampons opgestuurd in een hippe envelop met een chocolaatje er in als extraatje. De tamponkoerier maakte wel eens mee dat iemand niets bij zich had tijdens het werk en daarom een ander vroeg of die nog iets had en zo is die op het idee gekomen om tamponkoerier te zijn. DE tamponkoerier verstuurde door heel Nederland enveloppen met daar in de opgegeven hoeveelheid tampons en die kreeg je dan rond de menstruatie in de brievenbus en zo zat je noot zonder. Het is wel handig om altijd iets bij je te hebben maar sommigen hebben dan niets bij zich. Als je dan plotseling ontdekt dat het zo ver is moet je maar net iets bij je hebben in je tas of zijvakje of waar dan ook. Er zijn dan wel eens situaties waar bij je niets bij je hebt en dat voelt onthand. Vroeger waren er tamponautomaten op de toiletten van het station waarmee reizigers iets uit konden halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *