Search
Close this search box.

Hoe lang is zonnebrand eigenlijk houdbaar?

Hoe lang is zonnebrand houdbaar

Koop jij trouw elk jaar een nieuwe fles zonnebrand of pak je gewoon de fles van vorig jaar weer uit de kast. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat laatste altijd deed, want ik stond er totaal niet bij stil hoe lang zonnebrand eigenlijk houdbaar was. Of beter gezegd, dat er een houdbaarheidsdatum aan vast zat. Vandaag vertel ik jullie meer over de houdbaarheid van zonnebrand en hoe lang je het nog kunt gebruiken na opening.

Hoe lang is zonnebrand houdbaar?

Als we op de verpakking kijken zegt de verpakking van de zonnebrand dat het product 12 maanden na opening houdbaar is. Je kunt dit zien achterop de verpakking met een icoontje met een los dekseltje en daar staat dan een 12 in. Dit staat op de meeste cosmetica en dat betekent dat het nog 12 maanden houdbaar is na openen.

Dus we kunnen zeggen dat zonnebrand maar één jaar houdbaar is. Maar waarom eigenlijk? Als de zonnebrand geopend is neemt de SPF (de factor waarmee je beschermt bent tegen de zon) in kracht af. Dit gaat niet meteen razend snel, maar na een jaar merk je beduidend verschil en beschermt de zonnebrand lang niet meer zo goed als het zou moeten. Na een jaar beschermt de zonnebrand nog maar een helft van de factor wat op de verpakking staat. Een SPF 50 zou dan veranderd zijn in een SPF 25 en daarmee moet je veel vaker smeren.

Dit zijn de beste zonnebrandcrèmes

Hoe bewaar je zonnebrand?

Om goed beschermd een jaar te kunnen genieten van je zonnebrand is het ook belangrijk hem goed te bewaren. Bewaar de zonnebrand op kamertemperatuur en in de schaduw. Een dichte kast zou dus ideaal zijn. Maar ben je op het strand of lig je aan het zwembad? Leg de fles dan niet in de volle zon neer maar berg hem koel of in de schaduw op. Zo gaat de kwaliteit van de zonnebrand minder snel achteruit.

Let op bij het kopen van zonnebrand

We weten dus dat zonnebrand na een jaar minder goed beschermt en dat het na opening in kracht afneemt. Het is dus goed om alert te zijn als je een zonnebrand koopt.

  • Koop altijd een zonnebrand die nog dicht is of geseald is, zo heeft er geen zuurstof bij het product kunnen kopen.
  • Vraag na of het een nieuwe batch is of wellicht nog overgebleven flessen van vorig jaar (bij de grote drogisterijen en supermarkten is dit vaak wel goed geregeld).
  • Pas op met zonnebrand kopen op vakantie bij straattentjes. Deze staan vaak de hele dag in de zon en zijn oudere verpakkingen. Koop ze dus liever bij een drogisterij.

Wat betekent de factor van zonnebrand?

Check na een jaar je zonnebrand

Heb je toch nog een hele fles zonnebrand over en wil je die tot volgend jaar gebruiken? Check dan voor het gebruik of de structuur van de zonnebrand nog goed is? Is hij niet veel dunner geworden of uitgedroogd? Ruik ook even of hij nog fris ruikt. Is dit niet het geval? Gooi de zonnebrand dan weg.

Mocht de zonnebrand er nog helemaal goed uitzien en fris ruiken pas dan wel op met insmeren. Hou in je achterhoofd dat de zonnebrand de helft minder bescherming biedt dus dat je je vaker moet insmeren dan normaal met de originele sterkte.

Zelf vind ik het prettig voor het seizoen gewoon weer een nieuwe zonnebrand te kopen en daar de hele zomer mee te doen (en een nieuwe te kopen wanneer die op is). Persoonlijke favorieten zijn de NIVEA Sun & Protect, Garnier UV Water en P20.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

  1. Handig artikel! Ik wist wel dat de werkzaamheid terug liep, maar wist niet dat de SPF na een jaar al de helft minder kon zijn. Ik sla tegenwoordig wel minder groot zonnebrand in om te voorkomen dat ik na de zomer met nog veel zonnebrand in huis zit.

  2. hier kopen wij elke jaar nieuwe ongeacht of de huidige fles nog half of bijna vol zit.vind het altijd wel wat frisser en fijner om een nieuwe te kopen

  3. Ik gebruik mijn overgebleven zonnebrand een zomer later gerust nogmaals als hij nog goed ruikt. Wel smeer ik dan inderdaad wat vaker. Eigenlijk smeren we over het algemeen vaak te weinig per keer, zijn we dus te zuinig met de zonnebrand. Dan zou een fles na 1 zomer gebruik dus gewoon leeg moeten zijn. :)

  4. Klopt, je kunt zonnebrand maar beter iedere zomer opnieuw kopen. Geen oude restjes van vorig jaar ;). Dan weet je dat je goed beschermd bent en niet verbrand of zonneschade oploopt. Goed artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *