Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe laat je je kat wennen aan een nieuwe woning?

Heb je een kat en verhuis je binnenkort naar een andere woning? Dat kan voor katten best een spannende stap zijn. De meeste katten hebben vrij veel tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Daar moet je ze dus de tijd voor geven. En er zijn meer dingen die je kunt doen om de overstap makkelijker te maken. Lees je mee voor tips?

Bron afbeelding: Shutterstock

Niet meteen naar buiten toe

Een van de belangrijkste dingen om te weten: laat je kat nooit meteen naar buiten toe bij een nieuwe woning. De kans is dan namelijk vrij groot dat de kat wegloopt – en bij pech de weg terug niet meer weet te vinden. Houd de ramen en deuren in de eerste weken of maanden dus goed gesloten. Een kat die binnen verblijft, doet natuurlijk ook de behoefte binnenshuis. Zet daarom een kattenbak neer voor je huisdier. Na ongeveer vier weken kun je je kat voor het eerst naar buiten laten gaan. Blijf de eerste keren in de buurt. Je kunt je kat al vrij snel weer naar binnen roepen om te komen eten. Als duidelijk is dat de kat de nieuwe omgeving heeft geaccepteerd, kun je je kat weer veilig naar buiten laten gaan.

Rustig laten wennen

Een kat heeft tijd nodig om de nieuwe omgeving in zich op te nemen. Laat je kat daarom rustig wennen: ook jij hebt hier een stukje geduld bij nodig. Het helpt om de kat niet meteen toegang tot alle ruimtes in de nieuwe woning te geven. Laat je kat eerst één kamer ontdekken. Kies een rustige kamer uit in het huis, zoals een slaapkamer die nog leeg staat. Hier zet je vooraf al alles neer wat je kat nodig heeft. Denk aan een mandje om in te slapen (het liefst het mandje dat je kat al kent van thuis!), of een zacht dekentje. Neem ook de voer- en drinkbakjes mee, samen met het favoriete kattenvoer. Kijk natuurlijk regelmatig hoe het gaat met je kat. Langzaam maar zeker laat je je kat steeds weer aan een andere kamer wennen. Vervolgens kent je kat het hele huis, en uiteindelijk ook de tuin. Let goed op de signalen die je kat afgeeft: is het diertje al klaar voor de volgende stap?

Katvriendelijke woning

Je kunt verschillende stappen zetten om je woning katvriendelijk in te richten. Dit is zeker een aanrader! Geef alle vertrouwde spulletjes van je kat een nieuwe, vaste plek. Wat is de juiste plek voor de kattenbak? En waar wil je de voer- en drinkbakjes kwijt? Verplaats dit vervolgens niet meer: dit is verwarrend voor je kat. Je kunt ook dezelfde plekken aanhouden als in de vorige woning. Stond de krabpaal bijvoorbeeld altijd al in de woonkamer? Dan zet je ‘m in het nieuwe huis ook weer in de woonkamer neer. Geef je kat nieuw speelgoed, wat goed werkt als afleiding. Je kunt verschillende comfortabele hoekjes inrichten voor je kat. Of maak zelfs een heel parcours voor het dier, met verhogingen aan de muur in de woonkamer bijvoorbeeld! Richt verder nog je tuin of balkon kat proof in.

Tijdens de verhuizing

De laatste tip gaat over de verhuisdag. Dit is een hele stressvolle dag voor een kat. Het diertje heeft immers geen idee wat er allemaal gebeurt, als alle spullen worden verplaatst – waar ook nog eens veel harde geluiden bij komen kijken. Het is beter als je je kat tijdens de verhuisdag bijvoorbeeld naar een pension brengt, of naar vrienden of familie. Zo krijgt het dier zo min mogelijk mee van de verhuizing. Is dat geen optie en moet de kat toch meteen mee? Zet de kat dan op een rustige plek neer in zowel de oude als de nieuwe woning, zoals een zolderkamer. Probeer zelf zo ontspannen mogelijk over te komen op het dier. Is je kat heel gestrest? Je kunt voor rust zorgen met kalmerende feromoonverdampers of omgevingssprays.

Met deze tips bereid je de verhuizing op de juiste manier voor. De ene kat zal zich sneller thuis voelen in het nieuwe huis dan de andere kat: dat valt vooraf eigenlijk niet te zeggen. Hopelijk voelt jouw kat zich snel thuis in de nieuwe woning!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *