Hoe kom je van die witte vlekjes in je nagels af?

Iedereen heeft wel eens last van witte vlekjes in de nagels, niet echt heel erg mooi als je graag egale en nette nagels wilt hebben. Vroeger werd mij altijd verteld dat dit kwam door een tekort aan calcium, dus ineens dronk ik veel meer melk, maar mijn vlekjes werden niet minder. Ondertussen weten we beter en weten we dat het niet door een tekort aan calcium komt, maar hoe kom je er dan af?

Waar komen ze vandaan?

Eigenlijk is het heel logisch, als je je stoot krijg je een blauwe plek. Omdat je nagel niet heel makkelijk blauw kan worden zonder nagellak ontstaat hier door het stoten een wit vlekje wat ook wel Leukonychia wordt genoemd, omdat het nagelbed beschadigd is. Je ziet de witte vlek direct na het stoten nog niet, maar pas als de nagel begint te groeien. Het witte vlekje verdwijnt helaas niet meer. Het enige wat de vlek laat verdwijnen is het laten uitgroeien van de nagel en hem daarna af te knippen. Kinderen hebben dus meer last van deze vlekjes dan volwassenen omdat de kinderen zich natuurlijk veel vaker stoten. Maar het ligt natuurlijk ook aan de conditie van je nagels en wat voor een werk je iedere dag met je handen doet.

Meestal is stoten de voornaamste reden van de vlekjes, maar het kan natuurlijk ook komen door een tekort aan zink. Hiervoor kun je eventueel pillen slikken maar wat meer voeding dat zink bevat is natuurlijk een gezondere optie.

Hoe kan ik het voorkomen?

Dit ligt natuurlijk erg voor de hand, het is dan erg belangrijk je nagels zo min mogelijk te stoten. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan in het dagelijkse leven. Want met het werk van mij bij de kassa zal ik vaak mijn handen stoten en sommige sporten zijn ook erg lastig je nagels niet te laten stoten. Je kan bijvoorbeeld wel nepnagels of gelnagels nemen om ze een extra beschermlaagje te geven, maar dit is weer niet echt goed voor de conditie van je nagels.

Camoufleren is natuurlijk ook een optie – waar ik zelf heel erg van hou -, het dragen van nagellak. Een mooie kleur op je nagels verbergt meteen de witte vlekjes in je nagels.

Gelukkig zijn de witte vlekjes dus niet erg, maar wel vervelend. Er zit dus niks anders op dan geduld te hebben tot de nagels weer is uitgegroeid. Het is helaas wel vervelend en als je er dan toch aan ergert is het altijd leuk om je nagels te voorzien van een mooie kleur nagellak!

Dit vind je misschien ook leuk

30 reacties

 • Reply
  Budgetproof.nl
  8 oktober 2013 at 15:02

  Leuk artikel, handig, informatief :D. Ik heb altijd van die “velletjes” aan m’n nagels :( ook heel irritant met nagels lakken.

 • Reply
  curlycurlmel
  8 oktober 2013 at 15:15

  Leuk om te lezen. Ik had ze vroeger ook erg vaak!

 • Reply
  lieke
  8 oktober 2013 at 15:17

  Nooit geweten waar ze nou vandaan kwamen, haha! Handig en interessant artikel :D

 • Reply
  charile
  8 oktober 2013 at 15:18

  Ik heb er echt nooit last van!

 • Reply
  Sofie
  8 oktober 2013 at 15:20

  Ik heb er gelukkig geen last van, maar goed geschreven artikel!

 • Reply
  Aranka's Passies
  8 oktober 2013 at 15:24

  Oh, ik dacht echt dat dit te maken had met calciumtekort! Gelukkig niet dus, want ik heb ze regelmatig! Ook nu op 3 vingers.

 • Reply
  ByJaimie
  8 oktober 2013 at 15:35

  Aha, dus daar komen ze vandaan. Ik heb ze op dit moment geloof ik niet. Yay!

 • Reply
  Hester
  8 oktober 2013 at 15:37

  Ik dacht inderdaad ook altijd aan calciumtekort, heb zelfs een aantal jaar geleden nog extra noten gegeten daarvoor. Heb er nu gelukkig amper meer last van en jij volgens mij ook niet echt, ik zie er maar ééntje op je wijsvinger op de bovenste foto toch?

  • Reply
   Aranka
   8 oktober 2013 at 15:57

   Nee ik heb er zelf ook haast geen last van, maar het leek me wel leuk voor een artikel!

 • Reply
  Yak Man
  8 oktober 2013 at 15:53

  “Dit ligt natuurlijk erg voor de hand..” hihi, dat vond ik een leuke zin in een artikel over nagels :b. Aha, nu snap ik eindelijk waar die witte vlekjes vandaan komen, ik heb het af en toe wel is (: Nu weet ik het niet want ik heb nu nagellak op :’)

 • Reply
  Dionne (@Diolifestyle)
  8 oktober 2013 at 16:04

  Handig artikel!

 • Reply
  MySimplySpecial
  8 oktober 2013 at 16:06

  Ik heb er eigenlijk nooit last van :-)

 • Reply
  Robin
  8 oktober 2013 at 16:07

  Handige tips mooie foto trouwens;)

 • Reply
  Lisanne
  8 oktober 2013 at 16:10

  Leuk en informatief artikel!

 • Reply
  Kiss & Make-up
  8 oktober 2013 at 16:37

  Ik heb er eigenlijk zelden (nog) last van, maar dit was wel interessant! Ik had eigenlijk geen idee waar die vlekjes vandaag kwamen.

 • Reply
  Selena
  8 oktober 2013 at 17:05

  Mij werd vroeger ook vaak gezegd dat ik melk moest drinken omdat ik anders witte vlekjes om mijn nagels kreeg, maar dat deed ik al zovaak en dat vond ik zo raar haha. Ik heb altijd nagellak op.. en die witte vlekjes irriteren mij eigenlijk niet zo veel hihi.

 • Reply
  Jana
  8 oktober 2013 at 17:20

  Interessant! Gelukkig heb ik er zelf zelden last van

 • Reply
  Frances
  8 oktober 2013 at 17:34

  Ik noem ze altijd wolkjes en ik vind het juist leuk als ik ze heb! Tenminste…. niet te vaak en te veel natuurlijk!

 • Reply
  beautybysandra
  8 oktober 2013 at 17:51

  Dat heb ik ook wel eens, zelf vind ik dat niet echt mooi. Al zie je er toch niks van aangezien ik bijna altijd nagellak draag :)

 • Reply
  femketje
  8 oktober 2013 at 18:33

  ik heb er zelf eigenlijk nooit last van :3

 • Reply
  Marissa
  8 oktober 2013 at 19:05

  Ik had het vroeger wel vaker, maar nu haast niet meer.

 • Reply
  Kim
  8 oktober 2013 at 19:06

  Handig artikel, dit wist ik nog niet! Gelukkig heb ik hier nu bijna nooit meer last van :)

 • Reply
  chucky1012
  8 oktober 2013 at 19:43

  Toen ik jong was had ik er erg veel last van….. Nu heb ik er totaal geen last van….. ;-)

 • Reply
  Kelly
  8 oktober 2013 at 19:47

  Gelukkig heb ik er geen last van. Maargoed ik stoot mijn nagels ook niet zo vaak!

 • Reply
  Jana
  8 oktober 2013 at 19:58

  Dit wist ik niet! nu wel :D x

 • Reply
  beyoutifool
  8 oktober 2013 at 20:00

  Ik heb dit af en toe maar ik wist totaal niet vanwaar het kwam :) Leuke uitleg! x

 • Reply
  Ashleey
  9 oktober 2013 at 07:25

  Wat een handig artikel! Ik wist het niet! :D

 • Reply
  Caro
  9 oktober 2013 at 08:33

  Ik heb dit ook wel eens, maar omdat ik nu echt elke dag nagellak op heb zie ik het niet meer! Alleen soms als een lakje niet goed dekt zie je het erdoorheen! Maar hele handige tips! :-)

 • Reply
  Savannah (@DREAMxLOVELY)
  9 oktober 2013 at 14:35

  Wat een leuk artikel, zo veel mensen hebben het maar je leest er nooit wat over. Hihi Liefs, xPS: doe je mee met mijn winactie?

 • Reply
  Beau
  9 oktober 2013 at 18:28

  Leuk om te lezen! Nu snap ik eindelijk waar ze vandaan kwamen :)

 • Laat een reactie achter