Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kom je van die witte vlekjes in je nagels af?

Iedereen heeft wel eens last van witte vlekjes in de nagels, niet echt heel erg mooi als je graag egale en nette nagels wilt hebben. Vroeger werd mij altijd verteld dat dit kwam door een tekort aan calcium, dus ineens dronk ik veel meer melk, maar mijn vlekjes werden niet minder. Ondertussen weten we beter en weten we dat het niet door een tekort aan calcium komt, maar hoe kom je er dan af?

Waar komen ze vandaan?

Eigenlijk is het heel logisch, als je je stoot krijg je een blauwe plek. Omdat je nagel niet heel makkelijk blauw kan worden zonder nagellak ontstaat hier door het stoten een wit vlekje wat ook wel Leukonychia wordt genoemd, omdat het nagelbed beschadigd is. Je ziet de witte vlek direct na het stoten nog niet, maar pas als de nagel begint te groeien. Het witte vlekje verdwijnt helaas niet meer. Het enige wat de vlek laat verdwijnen is het laten uitgroeien van de nagel en hem daarna af te knippen. Kinderen hebben dus meer last van deze vlekjes dan volwassenen omdat de kinderen zich natuurlijk veel vaker stoten. Maar het ligt natuurlijk ook aan de conditie van je nagels en wat voor een werk je iedere dag met je handen doet.

Meestal is stoten de voornaamste reden van de vlekjes, maar het kan natuurlijk ook komen door een tekort aan zink. Hiervoor kun je eventueel pillen slikken maar wat meer voeding dat zink bevat is natuurlijk een gezondere optie.

Hoe kan ik het voorkomen?

Dit ligt natuurlijk erg voor de hand, het is dan erg belangrijk je nagels zo min mogelijk te stoten. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan in het dagelijkse leven. Want met het werk van mij bij de kassa zal ik vaak mijn handen stoten en sommige sporten zijn ook erg lastig je nagels niet te laten stoten. Je kan bijvoorbeeld wel nepnagels of gelnagels nemen om ze een extra beschermlaagje te geven, maar dit is weer niet echt goed voor de conditie van je nagels.

Camoufleren is natuurlijk ook een optie – waar ik zelf heel erg van hou -, het dragen van nagellak. Een mooie kleur op je nagels verbergt meteen de witte vlekjes in je nagels.

Gelukkig zijn de witte vlekjes dus niet erg, maar wel vervelend. Er zit dus niks anders op dan geduld te hebben tot de nagels weer is uitgegroeid. Het is helaas wel vervelend en als je er dan toch aan ergert is het altijd leuk om je nagels te voorzien van een mooie kleur nagellak!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

30 reacties

  1. Ik dacht inderdaad ook altijd aan calciumtekort, heb zelfs een aantal jaar geleden nog extra noten gegeten daarvoor. Heb er nu gelukkig amper meer last van en jij volgens mij ook niet echt, ik zie er maar ééntje op je wijsvinger op de bovenste foto toch?

  2. “Dit ligt natuurlijk erg voor de hand..” hihi, dat vond ik een leuke zin in een artikel over nagels :b. Aha, nu snap ik eindelijk waar die witte vlekjes vandaan komen, ik heb het af en toe wel is (: Nu weet ik het niet want ik heb nu nagellak op :’)

  3. Ik heb er eigenlijk zelden (nog) last van, maar dit was wel interessant! Ik had eigenlijk geen idee waar die vlekjes vandaag kwamen.

  4. Mij werd vroeger ook vaak gezegd dat ik melk moest drinken omdat ik anders witte vlekjes om mijn nagels kreeg, maar dat deed ik al zovaak en dat vond ik zo raar haha. Ik heb altijd nagellak op.. en die witte vlekjes irriteren mij eigenlijk niet zo veel hihi.

  5. Ik heb dit ook wel eens, maar omdat ik nu echt elke dag nagellak op heb zie ik het niet meer! Alleen soms als een lakje niet goed dekt zie je het erdoorheen! Maar hele handige tips! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *