Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kom je af van rijangst?

Veel mensen hebben er last van: rijangst. Dat is natuurlijk hartstikke vervelend! Je hebt niet voor niets je rijbewijs gehaald. Hoe lukt het je weer om zonder zorgen achter het stuur te zitten? Je kunt er genoeg aan doen, zoals je in dit artikel leest!

Bron afbeelding: Shutterstock

Reden om te rijden

Allereerst is het nuttig om een reden te zoeken om te rijden. Dan ‘moet’ je namelijk wel. Hoe vaker je rijdt, hoe makkelijker het weer wordt. Wat die reden is, is aan jou om te bepalen. Misschien ga je binnenkort op vakantie en kun je naar de plek van bestemming toe rijden. Of pak de auto om naar je werk te gaan. Ook als zzp’er of ondernemer heb je redenen om te rijden: je hebt dan immers verschillende zakelijke afspraken om naartoe te gaan. Wil je niet meteen aan een auto vastzitten? Een oplossing is om dan een auto te leasen. Dit kan zelfs voor een korte periode met shortlease zakelijk. Kies natuurlijk een auto die past bij jouw wensen, qua merk of grootte bijvoorbeeld. Waar rijd jij het liefst in weg? Dit is voor iedereen weer anders.

Weet dat je het kunt

Om je angst te overwinnen, moet je er weer in gaan geloven dat je het gewoon kunt. Je hebt je rijbewijs in bezit! Dat betekent dus dat je kundig bent om auto te rijden. Grote kans dat het je meevalt als je eenmaal achter het stuur zit. Er is vaak namelijk vooral sprake van angst voordat je daadwerkelijk in de auto stapt. Door weer wat meer vertrouwen in jezelf te hebben, neemt dat al snel af. Vertel jezelf gewoon dat je het kunt! Langzaam maar zeker ga je daarin geloven. Het is daarbij natuurlijk al helemaal effectief als je ook daadwerkelijk vaker gaat rijden.

Autorijden is leuk

Het helpt dus zeker om je vertrouwen in jezelf (weer) te laten groeien. Wat ook handig is? Focus je op de gedachte dat autorijden leuk is! Dat is het namelijk ook: je kunt gewoon instappen en overal naartoe rijden waar je maar wilt. Is dat geen lekker stukje vrijheid, waar je gebruik van wilt maken? Praktisch is zo’n auto ook nog eens, bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen. Of als het buiten regent en je de fiets zo kunt laten staan. Zie dus weer de positieve kanten van autorijden. Denk hier niet alleen over na, maar ga ook over op actie. Met private shortlease heb je in no time een auto waar je in kunt rijden, voor de periode die voor jou uitkomt. Het is ook een goede manier om een bepaalde auto te testen waar je misschien op de langere termijn in wilt rijden, maar waar je nog niet helemaal over uit bent.

Vertrouwd stukje

Je hoeft heus niet meteen een hele spannende autorit te maken, zeker als het al even geleden is dat je hebt gereden. Rijd liever een vertrouwde route, die je goed kent. De route naar je werk bijvoorbeeld. Is dat meteen een lange zit? Ga dan voor een kortere optie, zoals de route naar je supermarkt of naar je sportschool. We noemen maar wat voorbeelden! Als dat goed voelt, ga je natuurlijk ook eens de weg naar een plek die je nog minder goed kent. Maar dit hoeft niet direct je eerste verwachting te zijn, als dat niet goed voelt. Durf jezelf uiteindelijk dus wel uit te dagen, maar wacht hier gerust nog even mee. Je kunt de route van tevoren natuurlijk wel alvast uitzoeken als je ergens naartoe gaat, om goed voorbereid te zijn.

Rijles nemen

Is de rijangst bij jou echt serieus? Dan kun je ervoor kiezen om eerst een paar rijlessen te nemen, voordat je weer zelfstandig achter het stuur stapt. Hier zijn zelfs speciale instructeurs voor te vinden, die weten hoe om te gaan met rijangst. Op die manier kun je net weer dat stukje vertrouwen opbouwen dat je op het moment mist. En misschien steek je ook nog iets op uit de les!

Geloof weer in jezelf en durf juist de stap te zetten om weer achter het stuur te kruipen. De beste tip die we namelijk met je kunnen delen: oefening baart kunst. Voor je het weet zit je weer met veel plezier in de auto! Of rijd je in ieder geval zonder stress naar de plek van bestemming toe.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *