Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe ik met faalangst mijn auto (theorie)examen haalde

shutterstock 517237099

Ik ben helaas geen held met nieuwe dingen, zo was voor mij het autorijbewijs ook een heel groot ding. Waar anderen met 18 jaar (toen nog) stonden te popelen om hun rijbewijs te halen, stelde ik het rijbewijs het liefste uit. Ik heb namelijk last van faalangst en nieuwe dingen doen vind ik ontzettend eng en maakt mij heel erg onzeker. Toch is het mij gelukt om alles in één keer te halen, op een redelijk snelle manier (dat snap ik soms nog steeds niet). En ik vertel je hoe!

Ik was 19 toen ik voor het eerst mijn eerste rijles had. Toen ik 18 werd had ik totaal geen behoefte om mijn rijbewijs te halen. Ten eerste moest ik het helemaal zelf betalen, ten tweede zou ik niet weten waarvoor ik het nodig had en ten derde vond ik het gewoon doodeng. Maar toen ik een relatie met Danny kreeg en die ook niet echt op fietsafstand woonde leek het mij toch wel handig. Mijn vader kende een goede rijschool in de buurt en ik plande mijn eerste afspraak in.

Enorme stress door de faalangst

De eerste (en alle daaropvolgende lessen) was ik ontzettend zenuwachtig. Een uur van te voren kon ik niet meer functioneren en zat ik alleen maar op de wc. Stress slaat bij mij enorm op mijn darmen en ik vond het echt een drama om te moeten lessen. Gelukkig had ik een hele fijne rijinstructeur die heel rustig was, mij vertrouwen in mijzelf gaf en alle tijd nam om het op mijn manier te doen. Mijn faalangst mag dan wel tussen mijn oren zitten, maar ik vond dat ik verschrikkelijk kon autorijden, ik zag overal gevaar en was ontzettend bang dat ik iemand anders iets aan zou doen. Terwijl ik echt prima kon rijden en ook vrij snel mijn rijbewijs heb gehaald.

Theorie Examen met faalangst

Ik kan van mijzelf zeggen dat ik goed kan leren, ik heb een redelijk fotografisch geheugen en onthoud dingen daardoor goed. Maar natuurlijk lag mijn faalangst weer op de loer. Waardoor sommigen wellicht keihard gaan leren, sla ik een beetje dicht. Ik had de puf niet om mijn boek door te lezen. Gelukkig heb je op internet heel veel gratis theorie examens oefenen en dat deed ik dan ook fanatiek. Door deze vragen te zien en met tijd erbij had ik al een goed idee hoe het echte examen in zijn werk ging en dat gaf mijn vertrouwen. Uiteindelijk heb ik ook nog maar een paar keer mijn boek doorgelezen en was in één keer geslaagd met maar 1 foutje! Deze tips hielpen mij trouwens ook heel goed met mijn faalangst, zo wist ik precies waar ik aan toe was.

Hoeveel vragen heeft het theorie examen?

Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, kennis bestaat uit 12 vragen en inzicht bestaat uit 28 vragen. Daarnaast krijg je ook nog 2 oefenvragen. Het hele theorie examen betstaat dus uit 67 vragen en daar heb je 30 minuten de tijd voor.

Hoeveel fouten mag je hebben bij het theorie examen?

Per onderdeel mag je een aantal fouten maken: gevarenherkenning maximaal 12 fouten, kennis maximaal 2 fouten en inzicht maximaal 3 fouten.

Het examen met faalangst

Na mijn pakket van 30 lessen mocht ik afrijden. Ik was echt zó zenuwachtig dat mijn moeder zelfs bij de huisarts kalmeringstabletjes had geregeld. Deze hielpen wel iets, maar door de spanning kwam ik niet eens de parkeerplaats af, mijn auto bleef naar afslaan. Mijn examinator had door dat ik het ontzettend spannend vond en hielp mij de parkeerplek af. Ik gaf aan dat ik heel erg last van faalangst had en hij benaderde mij heel rustig. Dit gaf mij hoop en zelfvertrouwen waardoor de rest van het examen vlekkeloos verliep en ik in één keer mijn rijbewijs haalde.

Heb je dus last van faalangst, schaam je er niet voor en wees er open over. Zo kunnen anderen je er doorheen helpen en de juiste handvaten bieden. Geef ook duidelijk aan waar je angsten liggen zodat je daar eventueel meer op kan oefenen, dat heeft mij heel erg geholpen. En soms kan een valeriaanpilletje ook helpen om je wat te doen ontspannen, dat heeft mij in ieder geval wel geholpen!

Motorrijbewijs met faalangst?

Waarom ik dit allemaal typ is eigenlijk omdat ik nu weer tegen hetzelfde probleem aanloop. Danny, mijn vader en vrienden van ons rijden motor en het lijkt me super leuk om ook mee te gaan. Maar nu komt mijn faalangst weer opspelen. Ik durf gewoon echt niet een afspraak te maken voor een proefles. Ik zie enorm op tegen het lessen en de spannende oefeningen zoals achtjes maken en het schakelen. En ook zie ik op tegen de motor theorie leren, dat schijnt toch wel even iets anders te zijn dan de theorie van de auto.

Hebben jullie last van faalangst gehad met autorijden of motorrijden? Ik ben heel erg benieuwd, misschien kunnen jullie mij nog opbeurende verhalen vertellen voor het motorrijbewijs!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

7 reacties

 1. Na lang zeuren uit de omgeving heb ik een keer een proefles gedaan, eenmalig, met als doel om van het gezeur af te zijn. Twee maanden later had ik mijn motorrijbewijs haha. Ik bleek het toch heel leuk te vinden, maar ik had er eerder nul interesse in en behoefte aan.

  Ik heb rijles gehad bij een kleine rijschool en dat was een voordeel qua lessen inplannen, maar een nadeel bij het cbr (grote rijscholen kopen heel veel examenplekken op). De manier van lessen was daar fijn: meteen de weg op en tussendoor de bijzondere verrichtingen leren. Bij grotere rijscholen moet je vaak eerst op afgesloten terrein je examen voor de vaardigheden hebben behaald voor je de weg op mag. Valt ook wat voor te zeggen denk ik? Een vriendin van mij is hierdoor helaas gestopt met lessen.

  Ik was niet zenuwachtig voor de theorie, maar mega zenuwachtig voor het examen van de bijzondere verrichtingen. Vooral omdat je per categorie bepaalde dingen gehaald moet hebben en in totaal niet veel fouten mag maken. Logisch natuurlijk, maar ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Het gewone rij-examen was goed te doen. Alles in 1 keer gehaald.

  Kortom: ik zou eens een proefles nemen om te kijken of je er überhaupt plezier in hebt en een beetje gevoel voor hebt.

  Als je meer vragen of tips hebt dan mag je me mailen hoor :-)

 2. En het schakelen heb je zo onder de knie. Ik had zelfs nog nooit op een (schakel)brommer of scooter gereden. Je zal alleen merken dat je plek op de weg heel anders is en dat je in het begin geneigd bent op de fietsstrook te rijden als er geen afgescheiden fietspad is ;-)

 3. Hey Aranka, hier stiekem het zelfde. + van nature een enorme prestatiedrang wat niet helpt. Helaas ben ik 31 en heb ik geen rijbewijs. Ik heb leren rijden ooit óók toen ik 19 was maar toen spontaan naar deze leuke hanzestad verhuist. Ik wil ook graag gaan lessen (dit jaar nog) maar mijn leeftijd, faalangst en prestatiedrang houden mij enorm tegen.

  Mag ik misschien zo brutaal zijn om te vragen waar je hebt gelest? Misschien durf ik het dan uiteindelijk toch nog een keer aa !?

 4. Ik ben 23 en heb komende dinsdag mijn aller eerste rijles voor de auto (B). Ik heb nooit de behoefte gehad om te gaan lessen. Dacht altijd dat ik het sowieso niet zou kunnen en dat ik er niks van zou maken. Ook de theorie stond mij enorm tegen. Theorie leren is gewoon iets wat ik niet makkelijk kan. Ik heb nu een gratis app met allemaal vragen en daardoor heb ik nu de stap durven zetten om eindelijk te gaan lessen en eerlijk, ik heb er zelfs best wel zin in om zelf de weg op te mogen en straks mijn rijbewijs te hebben!

 5. Je kan bij het cbr ook een faalangst-examen aanvragen. Dit kost volgens mij iets van 60 euro extra, maar je krijgt extra tijd en een speciale faalangst-examinator. Ik heb daar heel veel aan gehad en liever één keer die 60 euro extra, dan het hele examen opnieuw doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *