Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe bevalt het fulltime werken als zelfstandige?

Hoe bevalt het fulltime werken als zelfstandige?

De tijd vliegt, ik werk alweer twee maanden als fulltime zelfstandige thuis. Ik moet zeggen dat de eerste weken in een roes aan mij voorbij zijn gedaan omdat ik vooral veel op reis was. Maar nu ik een paar weken weer gewoon thuis aan het werk ben merk ik wel dat ik mijn weg in dit leven nog moet vinden. En ik geef ook eerlijk toe, ik vind het moeilijk en soms bekruipt mij het gevoel van spijt en soms ook weer helemaal niet.

Waarom ben ik gestopt met werken voor een baas

Zoals jullie weten heb ik heel lang bij de Albert Heijn gewerkt, een hele fijne werkgever met vooral hele fijne en leuke collega’s. Ik kon mijn blog altijd goed combineren met het werk bij de Albert Heijn maar ik merkte dat het de laatste maanden eigenlijk gewoon niet meer ging. Ik kon de kansen niet aangrijpen die me geboden werden en ik kon de balans tussen werk, thuis werk, het huishouden en een sociaal leven ook niet meer vinden. Het werd me allemaal te veel en te gek en dan is de keuze (gelukkig) vrij simpel als je het geld van de Albert Heijn eigenlijk niet meer nodig hebt.

Na goed overleg heb ik dus de keuze gemaakt voor mijzelf thuis te gaan werken en mij volledig op mijn blog te gaan concentreren en dit groter en serieuzer te gaan aanpakken. Niet dat er straks een hele redactie op de stoep staat. Maar meer voor mooie samenwerkingen te gaan en meer content te creëren voor de website. Goed, dat is redelijk gelukt want ik kon de afgelopen maanden eindelijk op reis en ik kon eindelijk zonder bergen te verzetten op het werk om die dagen last minute vrij te krijgen op persreizen mee. Daar heb ik dan ook echt van genoten en geniet echt van mijn vrijheid op dit moment dat dat soort dingen gewoon kunnen zonder vervanging te regelen op het werk of weer een dienst te ruilen.

Voordelen van het thuis werken

Zoals ik dus net al aangaf is de vrijheid echt een pré en daar geniet ik echt van. Ik kan mijn tijd zo inplannen dat het mij uitkomt en deadlines is niet meer stressen met werk en dat soort dingen. Ik kan gewoon dingen doen wanneer het mij uitkomt en daar andere dingen omheen plannen. Ook heb ik meer tijd over voor het huishouden en dingen in huis te doen.

Ik kom gewoon eindelijk aan alle dingen toe die voorheen gehaast of snel moesten gebeuren en kan nu ook met meer aandacht doen. Ik kan vaker naar Amsterdam om meetings bij te wonen en met klanten om de tafel te gaan. Eigenlijk is het allemaal positief en gunstig voor mij.

De nadelen die ik op dit moment ervaar

Toch voel ik me best alleen en mis ik mijn collega’s. Ik merk dat ik er graag op uit wil gaan om contact te hebben met anderen. Dat ik het mis om te kletsen over koetjes en kalfjes. Ik mis gewoon echt de mensen om mij heen en dat is voor iemand die dat graag heeft best lastig zo alleen thuis. Ik merk dus dat ik veel vaker afspreek tijdens mijn ‘werktijden’ dan nodig is en dat ik veel op WhatsApp te vinden ben. Ik moet hier echt nog even mijn weg in vinden maar hoop dat dat goed gaat komen.

Ook vind en blijf ik plannen lastig vindnen. Ik ben jaloers op al die mensen die gestructureerd door het leven gaan. Mijn leven is echt een bende en doe iets wanneer het mij uitkomt en een agenda en planning bijhouden doe ik niet aan. Ik heb alles (denk ik) in mijn hoofd wel op een rijtje en dat komt eigenlijk ook altijd wel goed. Het is niet dat ik er onrustig of gestrest van word, maar wellicht zou het fijner werken. Ook vind ik het moeilijk mij te distantiëren van prikkels. Ik ben namelijk heel erg snel afgeleid. Even lunchen met een vriendin, geen probleem! Zie ik daar weer iets leuks voorbij komen op Facebook in een pop-up, even kijken! Neem ik even een pauze en zet ik Netflix op de achtergrond aan, dan zit ik weer de hele middag te Netflixen.

Maar al met al ben ik nog steeds blij dat ik deze stap heb genomen. Ik vond het in het begin vooral heel spannend of het financieel wel goed zou komen maar dat lukt ook prima tot nu toe. Wel vind ik het lastig om boodschappen te doen in ‘mijn’ Albert Heijn. Dan besef ik me toch weer wat ik mis maar aan de andere kant wat ik ook helemaal niet mis. Ik moet hier nog even mijn weg in vinden, maar dat heeft waarschijnlijk tijd nodig.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

18 reacties

 1. Zo fijn als je fulltime aan je blog kunt werken. Kan mij goed voorstellen dat je de sociale contacten mist. Je werkt toch voornamelijk alleen en het contact die je dan hebt met anderen gaat vaak over het werk. Ik weet zeker dat je de balans nog gaat vinden. Heel veel succes en plezier!

 2. Fijn om te lezen dat het je uiteindelijk toch goed bevalt tot nu toe! De sociale contacten met collega’s zou ik ook wel echt missen denk ik en dan ga je toch automatisch meer afspreken om toch onder de mensen te komen.

 3. Wat goed om te lezen dat je nog steeds achter je besluit staat! Maar zoals ik het toen allemaal een beetje heb meegekregen door je artikelen te lezen was het ook wel echt iets waar je goed en lang over hebt nagedacht. Ik kan me echter ook wel weer voorstellen dat deze nieuwe weg ook wat ‘nadelen’ heeft, zoals het missen van je collega’s. Heel herkenbaar, ik heb jaren geleden (toen ik echt nog veel jonger was) ook een baan opgegeven om naar mijn vriend te verhuizen en hoewel ik 1000% procent achter die keus stond, en nog steeds;-)) miste ik mijn collega’s ook heel erg, zeker in het begin. Goed trouwens dat je dit deelt, ik geloof dat veel vrouwen die in een soortgelijke situatie als jou zitten hier wat aan hebben om over na te denken.

 4. Fijn dat het je ook een beetje rust geeft. Ik snap heel goed dat je het contact met je collega’s mist. Na een week of twee zou ik dat zeker ook hebben. Je zegt lunchen onder werktijd, heb je vaste tijden voor jezelf afgesproken? Bijvoorbeeld van 9 tot 17? Anders zou ik je als tip mee willen geven probeer elke week daar gewoon tijd voor te maken en dan je werkdag op een andere manier in te vullen. Door het lunchen en het kletsen met een vriendin kom je ook vaak weer op ideeën en nieuwe inzichten :-)

 5. Ik kan me voorstellen dat het dubbel is. Persoonlijk zou een 50/50 situatie mij ideaal lijken. Maar ik werk nu ‘gewoon’ fulltime op kantoor en werk in de avonduren met alle liefde aan mijn blog. Op zich is het wel goed dat je op het ‘hoogtepunt’ bij AH weg bent gegaan en het is mooi dat je er me zoveel liefde op terug kan kijken. Het is ook niet zo gek dat alles even wennen is hoor, maar dat komt vast goed! Mocht je ooit ‘onder de mensen’ willen komen en een bakje thee willen drinken dan laat je het maar weten. ;) Heel veel succes met het vinden van je balans! xx

 6. Ik kan me voorstellen dat wanneer je het gewend was altijd mensen om je heen te hebben op het werk het nu heel stil is! Maar dat went vast nog wel! Mij zou het heerlijk lijken om zo je eigen dagen en taken in te kunnen delen!

 7. Als zelfstandige vind ik het juist heerlijk om me flexibel te kunnen opstellen. S’middags de grote boodschappen doen in plaats van op zaterdag? Ja graag! Lekker lunchen? Beter! Ik zou als ik jou was dat gevoel ook vooral omarmen want dat soort dingen maken (in elk geval voor mij) freelancen heel aantrekkelijk. Ook al moet je je dan wel weer zo flexibel opstellen day je s’avonds of in het weekend je uren inhaalt. Flexibiliteit is wel weer heel wat anders dan focus… Heel veel succes in elk geval, ik kan me voorstellen dat het wennen is na bij de AH constant mensen om je heen te hebben gehad!

 8. bikkel ;) het is ook een eenzaam iets..zzper, weet er alles van mop, vooral in het begin, straks rol je weer meer in het contacten hebben en geloof me dan word het nog leuker :D
  daarin tegen vind ik het heerlijk om je eigen tijd in te delen!!

 9. Ik snap wel dat je even moet wennen hoor. Eerst begeef je je zoveel dagen per week onder de mensen en ineens ben je fulltime alleen. Komt vanzelf wel goed. Als je eenmaal je ritme hebt gevonden. Vind het zelfs overigens ook heel erg lastig om me aan mijn eigen afspraken te houden als ik voor mezelf bezig ben. Werk drie dagen per week thuis en twee op kantoor en hoewel ik het fijne combinatie vind, zou ik het ook niet erg vinden om een dagje extra thuis te werken ;-)

 10. Wat fijn om te lezen dat je de juiste keuze hebt gemaakt! Hopelijk vind je snel de balanche maar ik denk ook dat dat gewoon even moet groeien. Komt vast goed:)

 11. Misschien is het een idee om voor een paar dagen in de week een plekje te huren bij een co-working space? Vaak een stuk gezelliger en het zorgt ook voor meer structuur. :)

 12. Het zal inderdaad een spannende beslissing voor je zijn geweest. Ik werk sinds 2 jaar ook vanuit huis en ik heb daar geen dag spijt van gehad. Ik werk sinds een aantal maanden met een planner en ik moet zeggen dat dat wel meer rust en overzicht geeft. Soms denk je dat je niet zoveel hebt gedaan in die week en heb je het idee dat je veel te veel Netflix gekeken hebt, maar dan zie je in je planner wat je allemaal hebt gedaan en dat die tijd voor ontspanning meer als verdiend is. Voel je je gelijk ook minder schuldig ;) Succes met je bedrijf!

 13. Logisch dat je even tijd nodig hebt om je draai en ritme hierin te vinden. Maar wat heerlijk dat je zoveel vrijheid terug krijg! Heb je er al eens aan gedacht om op een flexwerkplek of een kantoor met allemaal zelfstandigen te gaan werken? Dan heb je toch nog de sociale contacten rondom je werk. Misschien kan dat het gemis van collega’s een beetje verhelpen.

 14. Graag zou ik zelfstandig willen werken want ik ben nu toch al vaak alleen.
  Ok, je moet ook contacten leggen met mensen maar dat is niet hetzelfde dan als je voor een baas werkt.
  Maar toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *