Hoe bescherm je je huisdier tegen de warmte van de zomer?

Hoe bescherm je je huisdier tegen de warmte van de zomer?

Door Vera – De zomer lijkt nu eindelijk echt begonnen en over het algemeen zijn wij er gek op! De kans is groot dat je hond of kat het ook heerlijk vindt om midden in de zon te gaan liggen, maar soms moeten we onze huisdieren een beetje beschermen tegen zichzelf. Ik zal wat uitleg en tips geven omtrent dit onderwerp.

Eerlijk is eerlijk, sommige maatregelen liggen erg voor de hand en het is geenszins mijn bedoeling om belerend over te komen, echter gaat het helaas toch nog regelmatig fout, dus ik voel me tóch verplicht ze te noemen.

Hoe bescherm je je huisdier tegen de warmte van de zomer?

 

Laat je huisdier niet in de auto

Laat je hond (of een ander huisdier) niet achter in de auto bij een temperatuur boven de 20 graden, ook niet met een raam open. Zie je een achtergelaten hond in een auto? Alarmeer hulpdiensten en tik eventueel een ruitje in, om de hond te bevrijden.

Moet je huisdier onverhoopt mee met een autoritje en heb je geen airco? Zorg dan voor een koele, natte theedoek of iets in die geest, om je huisdier lekker koel te houden.

Lees ook: Hittegolf, zo overleef je het

Maak korte wandelingen

Ga niet hardlopen of fietsen met je hond aan de riem bij temperaturen boven de 20 graden. Ook lange wandelingen op het heetst van de dag kan je het beste ontwijken. Kies er dan voor om een lange wandeling vroeg in de ochtend of later op de avond te maken en laat je hond gedurende de rest van de dag alleen even kort zijn behoefte doen.

Voldoende drinkwater

Zorg voor voldoende drinkwater. Ik zet zelf altijd een extra bakje water neer met warm weer, waar mijn kat ook absoluut dankbaar gebruik van maakt. Soms doe ik er zelfs wat verkoelende ijsklontjes in. Honden vinden het vaak ook best lekker om op een ijsklontje te sabbelen, dus dit kan je zeker ook proberen. Er zijn zelfs ‘receptjes’ online te vinden, voor het maken van bevroren snacks voor je huisdier, prima idee. Ook konijnen en knaagdieren kan je bijvoorbeeld een bevroren drinkfles geven of koelelementen onder de plastic bodem leggen (voorkom direct contact).

Lees ook: Wat betekent de factor van je zonnebrand

Zonbescherming

Oké, deze is héél belangrijk en minder voor de hand liggend; Heb je een hond of kat met bijvoorbeeld een lichte huid, bleke neusspiegel, kale plekken of witte oortjes en ligt deze graag vol op in de zon? Smeer deze plekken dan in met zonnebrandcrème! Dit wordt vaak door mensen vergeten, maar ook onze huisdieren kunnen zeer agressieve vormen van huidkanker ontwikkelen. Nog beter is het natuurlijk om dit dier te behoeden voor de zon.

Hoe bescherm je je huisdier tegen de warmte van de zomer?

Afkoelen in het water

Is er geen zwemwater in de buurt? Als je een tuin of groot balkon hebt, kan je een afwasteiltje, babybadje of desnoods een emmer gevuld met water neer zetten, waar je dier lekker af kan koelen.

Zorg voor voldoende schaduwplekken in huis en houdt eventueel de gordijnen dicht, om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden.

Bescherm je konijn

Bij konijnen moet je in dit seizoen extra aandacht hebben voor ‘myasis’, ofwel madenziekte. Vliegen zoeken warme, vochtige plekken om hun eitjes te leggen en doen dit vaak in buitenhokken van konijnen en helaas soms letterlijk ín de vacht van konijnen. De maden eten de konijnen van binnen uit levend op en dit is een afschuwelijke dood voor je konijn. Controleer je konijn en het hok dus dagelijks. Wil je iets extra’s doen om dit te voorkomen? Bij de meeste dierenartsen is een spray verkrijgbaar die de vliegen op een veilige manier afweert.

Hoe bescherm je je huisdier tegen de warmte van de zomer?

Lees ook: Schurende bovenbenen, dit zijn de oplossingen

Oververhitting, zo herken je het:

Mocht het nou toch onverhoopt misgaan? Dit zijn de symptomen van oververhitting; sloomheid, snelle ademhaling, rode slijmvliezen (kijk naar het tandvlees), soms braken. Om je dier af te koelen, gebruik je lauw water. Als je ijskoud water zou gebruiken, trekken de bloedvaten samen, waardoor het dier de warmte nóg minder goed kwijt kan. Alcohol is ook een hele goede om de warmte kwijt te raken, omdat dit snel verdampt. Het afkoelen doe je op de zogenoemde ‘extremiteiten’; oren, kop, hals en poten. Vergeet niet zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts, deze kan eventueel ook een verkoelend infuus aanleggen.

Hebben jullie specifieke vragen met betrekking tot de gezondheid van je huisdier of is er een onderwerp waar je graag meer over zou willen weten? Laat het dan weten in een reactie!

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reply
  chucky1012
  26 mei 2017 at 07:15

  Leuk artikel!
  We hebben een hond en doen heel dingen zoals een extra bak water neerzetten en haar in de schaduw te laten liggen.

  Xoxo

 • Reply
  Susan
  26 mei 2017 at 07:39

  Mijn hond zoekt gelukkig zelf de schaduw op en ligt met de echte warmte altijd binnen, tussen de rolluiken :)

 • Reply
  acupofpaula
  26 mei 2017 at 08:17

  Leuk artikel! Onze hond is een kruising met een husky en heeft door zijn dikke vacht snel last van warmte. Toch kan ik bijna niks voor hem doen ter verkoeling, ik zorg ervoor dat hij voldoende water kan drinken, maar hij heeft een pesthekel aan water, haat zwemmen en wassen ? Gelukkig wisselt hij zelf veel af tussen zon en schaduw en binnen en buiten

 • Reply
  Sarah
  26 mei 2017 at 09:29

  Die van ons moet niets van de zon hebben en ligt dus het liefst in de schaduw.

 • Reply
  levendeloes
  26 mei 2017 at 11:10

  Goed artikel en zeer welkom! Wij krijgen toevallig morgen een hondje te logeren en met de verwachte tropische temperaturen maken we ons wel een beetje zorgen om de warmte.. Fijne tips dit!

 • Reply
  Lisanne
  26 mei 2017 at 11:50

  Heerlijk al een eind gewandeld met mijn hond vanmorgen vroeg, de rest van de dag ligt hij in de garage. Leuk artikel!

 • Reply
  Maaike Z
  26 mei 2017 at 12:18

  Ik heb ratjes en ik laat ze altijd naar bevroren doperwten vissen in een ondiepe schaal (lasagne schaal ofzo) dan gaat ze met hun handjes (en soms hoofd haha) in het koude water en koelen ze ook lekker af. Vinden ze super leuk en ik ook haha.

  • Reply
   Vera
   26 mei 2017 at 20:27

   Wat een super leuk en goed idee!

 • Reply
  Manon
  26 mei 2017 at 19:08

  Goed artikel. WIj hebben 3 katten en twee honden dus genoeg om op te letten haha

 • Reply
  Annika - Mrs. Marvelous
  26 mei 2017 at 19:32

  Wij hebben een poolhond en die gaat met dit weer niet eens naar buiten. Hij zet zelf geen poot over de drempel. ’s Ochtends vroeg en laat in de avond maken we een grote ronde met hem en de rest van de dag gaat hij even een plasje doen in de tuin.

 • Reply
  Merel
  26 mei 2017 at 20:10

  Dat van het konijn komt zó bekend voor. Jaren geleden hadden wij een schat van een konijn die iedere zomer weer last had van maden. Iedere dag de bak uitdoen, helemaal uitschobben, het kontje wassen en föhnen maar na 4 jaar was het toch op.

 • Reply
  Suzanne
  26 mei 2017 at 23:16

  Er zijn speciale cooling matten te koop voor huisdieren die niet van water houden.
  Mijn hond zit het liefst heel de dag in haar zwembadje. Ook gaat ze pontificaal in de zon liggen dus ze kan er, gelukkig, goed tegen.

 • Laat een reactie achter