Hoe bereid je je voor op het coronavirus?

Hoe bereid je je voor op het coronavirus?

Het coronavirus is ook in Nederland, het was natuurlijk een kwestie van tijd. In het begin was ik er nogal nuchter (of misschien onwetend) over, maar toch maak ik me stiekem wel een klein beetje zorgen. Ik zie mensen uit voorzorg alvast spullen inslaan en extra goed op hun hygiëne letten. En eigenlijk vind ik dat niet eens zo een gek idee…

Bron afbeelding: Shutterstock

Maar hoe bereid je je voor op het coronavirus? Waar doe ik goed aan en wat is nou onzin? Wat kan ik het beste in huis halen voor het coronavirus? Ik ben natuurlijk geen expert, maar als ik om mij heen kijk en het nieuws volg zegt mijn gevoel dat ik wel iets moet doen. Het is helemaal niet zo een gek idee wat extra houdbare voorraad in te slaan, want je weet niet hoe het loopt. Stel je voor dat dit weekend met de vogeltjesbeurs in Zwolle het virus Zwolle besmet en alles dicht gaat, dan heb ik in ieder geval wat in huis. Maar wat haal je dan in huis?

Boodschappenlijst voor het coronavirus:

 • Houdbaar eten in blikken en potten
 • Pasta
 • Rijst
 • Soepen
 • Houdbare zuivel
 • Koffie/Thee
 • Suiker
 • Flessen water
 • Drinken in pak
 • Voedsel voor huisdieren

Natuurlijk kun je ook een aantal verse dingen in voren kopen zoals brood of vlees dat je kan invriezen, alleen dit zou ik niet al te veel doen mocht je niet een hele grote vriezer hebben.

Mocht je kinderen hebben is het ook handig om voor je kinderen in te slaan. Denk bijvoorbeeld aan luiers, billendoekjes en melkpoeder.

Zorg voor een goede hygiëne en gezondheid

Ik denk dat iedereen wel begrepen heeft dat een goede hygiëne en gezondheid het halve werk is. Zelf ben ik voor de zekerheid maar multivitaminen voor een betere weerstand gaan slikken en was ik extra goed mijn handen en heb ik altijd desinfectie bij mij. Het schoonhouden van je huis (zeker als je ook ziek bent) is ook erg belangrijk. Handige items voor hygiëne zijn:

Het corona virus slaat vooral op de longen waardoor je last krijgt van hoesten en het gaat gepaard met koorts. Zorg dus dat je hier op voorbereid bent. Zo is het handig om in huis te hebben:

 • Thermometer
 • Hoestdrank
 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Zakdoekjes
 • EHBO-set

En verder kun je eigenlijk niet heel veel doen, maar vooral goed opletten. Pas op met mensen die erg aan het hoesten zijn (zo wordt het virus overgedragen), was je handen grondig (20 seconden) en voorkom contact als je het niet vertrouwt. Ik denk dat je gezonde verstand heel goed weet wat je moet doen en laten. Zelf vind ik het in ieder geval wel een prettig idee wat eten in huis te hebben (niet een hele kelder vol ofzo, maar in ieder geval een aantal dingen) en vooral hygiëne spullen.

Bereiden jullie je voor op het coronavirus of vinden jullie het tot nu toe nog een beetje onzin?

Dit vind je misschien ook leuk

30 reacties

 • Reply
  chucky1012
  28 februari 2020 at 09:14

  Hier had ik niet over nagedacht.
  Goede lijst.
  Dat wordt even flink boodschappen doen.

  Xoxo

 • Reply
  Dio
  28 februari 2020 at 09:49

  ik denk dat het allemaal wel mee valt. De meeste mensen, zeker als je jon bent, verkeren in een goede gezondheid en zullen niet zo snel doodziek worden van het virus. Je weet het nooit, maar ik denk dat het allemaal wel meevalt..

 • Reply
  wies
  28 februari 2020 at 09:52

  Ik begrijp dat je goede bedoelingen hebt met dit artikel maar ik vind het niet de taak van bloggers/influencers om hierover voor te lichten. Het zorgt naar mijn idee alleen maar voor ”bangmakerij”.

  • Reply
   Fieke
   28 februari 2020 at 19:31

   Niet de taak, het zelfs zeer kwalijk dat “bloggers en influencers” dit soort artikelen plaatsen. Je slaat echt volledig de plank mis hiermee.

   • Reply
    Hiske
    28 februari 2020 at 19:36

    Ben ik het niet mee eens. Ze schrijft over o.a. haar dagelijkse leven, dus zou ik het raar vinden dat hier niet over geschreven wordt.

  • Reply
   Joyce - SomedayTodayNL
   29 februari 2020 at 13:45

   Helemaal mee eens. 2 besmette mensen in Nederland is nog lang geen reden voor paniek en boodschappen inslaan. De media brengt alles al als bangmakerij en nu gaan bloggers en ook nog eens aan beginnen.

 • Reply
  rachel
  28 februari 2020 at 10:12

  ik vind het eerlijk gezegd gewoon onzin ;) jeetje of dat de wereld vergaat haha en dan nog zou ik geen groente in potten en blikken kopen!
  het is gewoon een hele zware griep maar nederland word zo histerisch gemaakt weer!

  • Reply
   Luna
   29 februari 2020 at 22:45

   Lekker blijven denken dat het onzin is Rachel… Totdat het straks in jouw omgeving voorkomt… Ter vergelijking. Voor griep worden er geen steden afgesloten of evenementen afgelast. Virologen kennen het gedrag van griep. Corona is nieuw, virologen weten nog niet alles van dit virus, er is nog geen vaccin of medicijn en het besmettingsgevaar is erg groot, groter dan toen bij SARS. Een beetje kort door de bocht (en eigenlijk heel dom) om te roepen dat het onzin is.

   Daarnaast kun je ook besmet zijn zonder echt ziek te zijn, maar het dan wél overbrengen op mensen met een zwakke weerstand. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Dus nee, je hoeft niet te paniekzaaien maar er realistisch over nadenken en bewust wat voorzorg nemen is niet verkeerd.

 • Reply
  Marloes
  28 februari 2020 at 10:33

  Haha jeetje, volgens mij draait NL een klein beetje door. Ik denk dat het eerlijk gezegd wel meevalt allemaal. Het is net zoals iedere griep, alleen dan krijg je niet te horen dat er veel mensen aan overlijden. Dit zijn dan ook vooral de oudere mensen die al ziek zijn en een slechte weerstand hebben.

 • Reply
  Reality Check
  28 februari 2020 at 12:02

  Jammer van de bangmakerij.
  Er moet wel wat meer gebeuren voor het echt nodig is te gaan hamsteren. Hoe meer mensen nu op hol slaan richting de supermakt, hoe groter de (onnodige) paniek.
  Alsjeblieft, rustig aan… ieder weldenkend mens weet al wekenlang dat er ook heus wel besmettingen in NL gaan komen. En ieder weldenkend mens weet ook dat de kans dat je doodgaat aan Corona zooooooooooo klein is dat je je er maar beter niet te druk om kunt maken. Wat komt dat komt.

 • Reply
  Mariska
  28 februari 2020 at 15:07

  Ik vind het ook bangmakerij maar zag het ook in de supermarkt vanochtend. Letterlijk staat er op een site wat ik vanmorgen las dat het niets meer is dan een zware griep. Mensen die zijn overleden hadden een zwakke weerstand of waren op leeftijd zoals ik begreep. Dit is de taak van het RIVM en niet om te delen en op een blog vind ik.

 • Reply
  Loes
  28 februari 2020 at 16:00

  Sorry Aranka, maar ik vind dit een ongepast artikel voor een blogger. Je bent medicus noch viroloog en draagt op deze manier bij aan hysterie en paniek. Gauw verwijderen, zou ik zeggen.

 • Reply
  Daenelia
  28 februari 2020 at 16:09

  Nee, Aranka. Dit moet je nou echt niet doen. Er is voldoende informatie te vinden en dit is gewoon ordinair clickbait van een niet-professional.
  Gewoon je handen wassen, en de instructies opvolgen van de overheid. Dat is het. Ik zou dit gewoon verwijderen.

  • Reply
   Mirte
   28 februari 2020 at 18:35

   Ben het hiermee eens. Ik denk dat de paniek potentieel gevaarlijker is dan het virus zelf. En daarbij zijn mondkapjes weinig effectief, en bij verkeerd gebruik werken ze blijkbaar zelfs averechts. Geen goed artikel, dit.

  • Reply
   Denise
   28 februari 2020 at 20:01

   Mee eens.

 • Reply
  Stefanie
  28 februari 2020 at 16:48

  Ik ben het niet met de reacties eens. Voor mij gaat het hier niet om de “ernst” van het virus. Het kan wel goed zijn dat het vergelijkbaar is met griep, dat aan griep meer mensen ten onder gaan, enzovoort.
  Mij gaat het eerder om de impact die het virus kan en wellicht zal krijgen op ons dagelijkse leven. Ik heb ook een voorraadje ingeslagen, maar dan alleen omdat ik denk dat vroeg of laat winkels niet meer aangevuld zullen raken. Ik zie het nu al in mijn job, we hebben een aantal producten al niet meer op stock en geen idee wanneer ze weer beschikbaar zullen zijn. Mensen met kinderen, oudere mensen, enz. zou ik wel aanraden om toch wat in te slaan, dan hoef je je geen zorgen te maken in geval van quarantaines bijvoorbeeld. En ik hoef in alle geval niet aan een gesloten supermarktdeur gaan staan afwachten of ik nog wel iets kan kopen, of ruzie maken voor het laatste brood zoals het in Noord-Italië is. Of het aan Aranka is om deze informatie te delen… dat laat ik in het midden. Ik zie ook daar het probleem eigenlijk niet zo… Wat ze schrijft is gewoon common sense in mijn ogen.

 • Reply
  Cindy
  28 februari 2020 at 20:28

  Is dit artikel nou een samenwerking of niet? Die linkjes leiden naar een webshop.
  Beetje jammer dit artikel. Vind alle aandacht too much, paniekzaaierij. Moet je als blogger niet aan meedoen.
  Wellicht iets meer zieken dan bij een normale griep, maar dat is het.
  Vrees zelf meer de economisch crisis die hieruit gaat volgen.

  • Reply
   Loes
   28 februari 2020 at 20:59

   Dat was me niet eens opgevallen.Sorry, maar als jouw punt klopt is het al helemaal walgelijk.

   • Reply
    Cindy
    28 februari 2020 at 21:06

    Wat zeggen ze ook alweer: de één zijn dood is een ander zijn brood. Gaat hier wel op lijkt wel. Als dit idd een samenwerking of advertorial of hoe al die betaalde dingen op blogs ook heten.
    Als het van te voren al duidelijk wordt aangegeven lees ik die vaak niet eens.

 • Reply
  Marys
  29 februari 2020 at 08:45

  Lekker clickbait artikeltje waardoor je blog hoog zal scoren in organische zoekresultaten. Well-done, maar lichtelijk overdreven om dit soort informatie op je blog te gaan delen! Het is de zaak van het o.a. het RIVM, GGD & NOS om deze informatie te verspreiden, niet aan een blogger ookal zul je er goede bedoelingen mee hebben gehad (denk ik..)

 • Reply
  Ana
  29 februari 2020 at 10:24

  Jammer dat je door hysterie te creëren geld wilt verdienen aan de linkjes.

  Mensen moeten altijd iets van een voorraadje thuis hebben (gewoon handig..) en goed handen wassen en niet in andermans gezicht hoesten. Ehbo kitje is altijd handig in huis, niet ineens nu alleen.

 • Reply
  Diana
  29 februari 2020 at 11:59

  Wauw, vreselijk schaamteloos en ongepast om mee te doen aan deze paniekzaaierij en daar nog geld aan te willen verdienen ook.
  Wauwauwauw.
  Vreselijk artikel!

 • Reply
  Hafsa
  1 maart 2020 at 09:07

  Zeuren om te zeuren. Leer eens gewoon door te klikken, wanneer een artikel je niet bevalt.

  • Reply
   Diana
   1 maart 2020 at 10:49

   Aranka zaait hier paniek. Dit soort dingen moet zij zich ver buiten houden en overlaten aan mensen die er verstand van hebben. Vooral het feit dat ze geld wil verdienen aan een ziekte waar mensen aan zijn overleden zegt veel over haar. En dan ook nog niet eens een reactie geven… Nogmaals: schaamteloos.

 • Reply
  Ilona
  1 maart 2020 at 12:57

  Wel heel erg kort door de bocht dit. We worden al “doodgegooid” met allerlei horror scenario’s en hoezo vermijd contact als je het niet vertrouwd???? Je weet toch niet of iemand die naast je zit in de trein of de verkoopster bij AH in een risicogebied is geweest….Het is niet aan een influencer die geen medicus of viroloog is (en zelfs zij weten het niet goed) om hierover “tips” te geven. Bovendien vermoed ik dat het om een samenwerking gaat met Bol.com. Er schijnen hier flesjes handgel verkocht te worden voor Euro 24,50 bijna 10 keer zoveel als normaal. Dat is dan nog kwalijker zo’n artikel gebruiken voor een samenwerking. Mondkapjes hebben ook geen enkele zin als je deze niet goed gebruikt bovendien moeten die dan het gehele mond-neus gebied afsluiten. Verder is een bril dan ook zeker zinnig omdat het ook via de traanbuizen kan. Slecht artikel je kunt mensen beter verwijzen naar de website van het RIVM of de Rijksoveheid.

 • Reply
  Eem
  4 maart 2020 at 09:59

  Ontzettend jammer, dit artikel. Je advies kan paniek creëren en is niet in lijn met wat de overheid aangeeft. Je volgers kunnen beter naar https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 gaan. De voorbeelden die je geeft zoals pakken suiker of een ehbo kit in huis hebben gaat je absoluut niet helpen bij dit virus.

 • Reply
  Gerda
  22 maart 2020 at 00:50

  Het gebruik van ibuprofen i.g.v. besmetting met Corona wordt door artsen ten zeerste afgeraden…….

 • Reply
  Lindsy
  26 maart 2020 at 09:37

  Kijk, zo creeer je dus gekte, onrust, hamsterende mensen en zo dus mensen die misgrijpen omdat ze in de zorg werken of anders.
  Jammer. Waarom doen infuencers dit!
  In olaats van gebruik te maken van je positie en dus de kalmte te bewaren en wijzen op het opvolgen van de regels.
  Zonde.

 • Reply
  Tio
  2 april 2020 at 23:54

  Ze zeggen dat hamsteren niet hoeft. Bij de ingang van de winkel hebben ze dat ook opgeschreven, Bij kruidvat krijgen ze een pak toiletpapier per klant mee. Er staat ook dat je net zoals altijd boodschappen moet doen zoals je ander ook gewend was. Mensen zijn bang dat als ze in quarantaine moeten dat ze dan alvast maar iets in huis hebben zoals paracetamol. vakkenvullers zouden zich een slag in de rondte werken om de schappen aan te vullen. Personeel draagt ook hesjes om mensen er aan te herinneren anderhalve meter afstand te nemen.

 • Reply
  Waar kun je mondkapjes kopen of bestellen? | byAranka.nl
  4 mei 2020 at 21:41

  […] ver ik nu kan zien leveren de meeste apotheken niet meer aan consumenten door tekorten vanwege het corona virus. Het is dus kijken op de website of vragen bij de apotheek of het mogelijk is om mondkapjes te […]

 • Laat een reactie achter