Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe begon jij met make-up?

Ik vind het altijd leuk om belevingen van andere mensen te lezen. En hoe leuk is het als beautyblogger om te weten hoe haar bezoeksters zijn begonnen met make-up en wat ze graag dragen en hoeveel. Zijn jullie meer meiden van alleen de mascara of ga jij de deur niet uit zonder een complete look. Ik ben benieuwd naar jullie make-up verhaal, dus deel hem!

Goed ik zal natuurlijk eventjes beginnen met mijn verhaal. Het klinkt misschien gek maar vroeger heb ik nooit wat met make-up gehad. Mijn moeder droeg het niet (en nu nog steeds niet) en mijn naaste familie ook niet. Ik heb dus tot de derde klas altijd zonder make-up rondgelopen -af en toe wel een beetje mascara-, ik vond het gewoon niet nodig.

In tegenstelling tot mij waren mijn vriendinnen wel gek van make-up en konden dat echt heel erg goed, mooie foundation, eyeliner, mascara, oogschaduw en natuurlijk lipgloss. Eerst vond ik het maar niks maar het wekte steeds meer mijn interesse, maar waar moest ik beginnen. Toen bestonden er nog geen blogs waarvan ik het kon leren, dus ik liet het er maar bij zitten.

Tot ik een keer met mijn vriendin afsprak en we ineens de hele middag zaten te tutten voor de spiegel. Mascara, oogschaduw en foundation, het kwam allemaal voorbij. Ik vond het echt geweldig en wilde het allemaal hebben en ook zo kunnen. Voor dat ik naar huis ging fietste ik nog eventjes langs de Kruidvat voor een foundation en een zilveren Essence oogschaduw, ik was er helemaal mee in mijn nopjes!

Mijn passie voor make-up groeide steeds meer toen ik erachter kwam dat Girlscene een beautyblogger had dat filmpjes maakte en het allemaal uitlegde hoe het moest, hele weekenden spendeerde ik aan Mascha’s filmpjes op Girlscene en toen ik erachter kwam dat ze een eigen blog had was ik niet meer te stoppen, ik ontdekte nieuwe merken, nieuwe bloggers en natuurlijk alle nieuwe make-upjes. Ik moest dit ook allemaal. Het begon eigenlijk allemaal met nagellak, in no time had ik een grote collectie bij elkaar gespaard. Omdat ik natuurlijk geen groot budget had, ik had maar een bijbaantje waar ik een paar euro per maand mee verdiende struinde ik Marktplaats af voor nieuwe en dure make-upjes. Ik vond het geweldig en ook nog eens betaalbaar.

Niet veel later begon ik een eigen blog en kon ik lekker over deze prachtige producten schrijven, ik was helemaal in mijn element, en moet je me nu eens zien! Helemaal verslaafd aan make-up maar vind het helemaal geweldig. Had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden!

En nu zijn jullie, hoe begon jij met make-up? En hoe draag je het, alleen mascara bijvoorbeeld of ga je niet zonder een complete look de deur uit?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

42 reacties

 1. Leuk stuk! Ik vond make-up al leuk op mijn 12e, maar dat mocht ik nog niet naar school opdoen… Toen ik het de jaren erna langzaam wel mocht van m’n ouders, wilde ik juist niet als een bimbo erbij lopen dus hield ik het bij gekleurde dagcrème en mascara (en af en toe smokey, zonder foundation o.i.d.)! Vanaf mijn 19e ben ik meer gaan gebruiken en experimenteren en ben ik opeens helemaal make-upfan geworden. Hierna kwam ik eigenlijk pas op de beautyblogs terecht, wat wel weer leuk was om andermans stijlen te zien…!

 2. Ik kreeg voor mijn verjaardag in groep 8 een hema card met 10€ daarvan kocht ik een mascara, lipgloss en een paar nagellakjes, daarna in de 1e kwam ik achter essence

 3. Toen ik 15/16 was ben ik begonnen met het dragen van mascara/oogpotlood, de rest boeide me niet zo, totdat ik ruim anderhalf jaar geleden met fikse slijmbeurs onsteking in m’n heupen thuis kwam te zitten, en ben toen uit verveling op youtube gaan kijken en kwam daar allerlei beauty gerelateerde filmpjes tegen, en ja toen ben ik meer gaan experimenteren en nu kan ik niet zonder haha! Ben nu 27 trouwens.

 4. Heel leuk om te lezen!! Ik begin op m’n twaalfde met een eyeliner en mascara. Pas 2,5 jaar geleden (ik kan niet geloven dat het pas zo kort geleden is) ontdekte ik écht make-up. Dankzij een palette van Jemma Kidd. Ik merkte toen pas hoe fijn het is om goede oogschaduw te gebruiken en toen pas ontdekte ik ook eyeprimer. Wát een verschil! Sindsdien ga ik als een sneltrein en is de grootte mijn make-up collectie waar je “u” tegen kunt zeggen ;)

 5. op mijn 10e verjaardag maakte een vriendinnetje van mijn zus mijn ogen op met roze oogschaduw. Van mijn moeder mocht ik dat die dag ophouden omdat ik jarig was sindsdien is het hek van’t dam! Ik ben wel mijn vijftiende en zestiendie levensjaar oranje en met teveel blus (nee, maar echt te veel!) door het leven gegaan en ben nu eindelijk op een punt sinds twee jaren dat ik weet wat ik aan het doen ben. Nu ben ik 22 jaar en heb ik een collectie waar ik vroeger alleen maar van kon dromen! Leuk dat je ons even laat nadenken met zo’n vraag! Ik was eigenlijk alweer vergeten hoe het allemaal begon maar dat was ook al 12 jaar geleden.. Wauw, of de tijd gaat snel of ik heb niet door dat ik echt ouder begin te worden… Xx!

 6. heel leuk stuk! Ik had vroeger een vriendin en zij was drie jaar ouder dan ik. Ik zat toen in groep zes, dus ik was een jaar of tien. Zij was aan het experimenteren met make-up en ik mocht een aantal dingetjes van haar gebruiken en zelfs dingetjes hebben. Ik vond het onwijs leuk en ik heb vaak make-updagjes met haar gehouden.

 7. Mijn moeder is altijd mooi opgemaakt. Omdat ik mijn moeder natuurlijk prachtig vond wilde ik dat ook allemaal. Mijn moeder had altijd mooi gelakte nageltjes en mooi opgemaakte ogen. Soms als ik heel lief was geweest lakte ze mijn nagels en ik groep 8 kreeg ik een eigen make-up en nagellak setje. Daarmee is het begonnen en toen begon ik ook van mijn zakgeld make up te kopen. In groep 8 met kerstgala ben ik voor het eerst helemaal opgemaakt naar school gegaan en sindsdien ben ik om. Toen ik een jaar of 12 was smeerde ik alles met kleur op mijn gezicht (als ik de fotos nu terug kijk schaam ik me dood).. Ik begon daarna wel steeds minder make-up te dragen en hou het nu ik 19 ben gewoon bij foundation, blush, oogpotlood en mascara. Omdat ik ook een enorme kop met krullen heb en blauwe ogen vind ik dat toch het mooist. Nagellak heb ik echter wel in iedere kleur die er bestaat, ik ga ook nooit zonder make-up of nagellak de deur uit. I love it <3

 8. Het begon toen ik 12 was en in de 1e van de middelbare zat. We gingen naar klassenfeesten en daarvoor gingen we ons opmaken. Het begon met een mascara en een lipgloss, maar dit liep al snel uit de hand.

 9. Het begon met beautyblogs lezen, hierdoor raakte ik geïnspireerd. Ik kwam achter steeds meer make-up merken en ik wilde het ook zo graag, natuurlijk begon ik met mascara en een doorzichtige lipgloss met minuscule glitters, maar ondertussen draag ik ook oogschaduw, oogpotlood, eyeliner en lippenstift

 10. Ik weet het eigenlijk niet zo goed haha. Ik had eerst wel eens wat make-up, bijvoorbeeld foundation van Essence maar door mijn slechte huid (droog, rood) zag dat er niet uit (schilfertjes enzo) dus deed ik er niks mee. Daarna ben ik een keer naar een VIP-avond van Douglas geweest met mijn moeder en heb ik me daar een dure foundation aan laten smeren die wel goed dekte en minder droge plekken liet zien. Daardoor was mijn huid egaler en stond bijvoorbeeld oogschaduw natuurlijk ook een stuk mooier en ben ik dat ook gaan gebruiken en inmiddels ben ik er dol op! Ik ga de deur niet uit zonder foundation, mascara, blush en als ik er tijd voor heb ook nog een complete ooglook.

 11. Vroeger speelde ik altijd wel met mijn moeders make-up! Vond het geweldig om te doen maar pas toen ik naar de middelbare school ging ben ik pas echt make-up gaan dragen. Het begon met mascara en toen steeds meer. Ik ben eigenlijk via beautybloggers gekomen toen ik een keer een haartutorial keek via youtube. Dat vond ik zo leuk dat ik er meer ben gaan volgen en nu heb ik een eigen site. Hoe gek het wel niet kan lopen.

 12. Wat leuk om te lezen hoe jij bent begonnen met make-up. Ik was een jaar of 12 toen ik ermee begon, mascara begon ik toen elke dag te dragen en later kwam daar steeds meer bij. Toen ik ook nog de (beauty)blogs ontdekte, begon ik het al helemaal meer te dragen.

 13. Ik begon op mijn 12e met wat creamoogschaduw van de HEMA die ik samen met een vriendin kocht. Later kreeg ik op de middelbare school een periode met veel oogpotlood en mascara waar ik na een jaar op terug kwam. Enkel een beetje mascara en soms een lipglosje, dat was waar mijn stash uit bestond. Tot mijn 18e. Ik ontdekte beautyblogs en sindsdien is het echt té gek geworden, ik heb nu make-up om de rest van mijn leven mee te doen. Haha.

 14. Ik begreep nooit waarom make-up zo leuk zou zijn want ik had altijd mijn vaste look, mijn huif verbergen met een te donkere foundation en dikke mascara laag. Sinds ik 21 ben geworden is dat steeds meer veranderd, ik was een week ziek van school en heb alle filmpjes en blogs gezien en gelezen. Nu ben ik een fanatieke koper en ik heb nu zelfs voor twee maanden de rem erop moeten zetten omdat ik belachelijk veel koop. Waar ik overigens wel ontzettend blij mee ben. Ik draag iedere dag foundation, oogschaduw, wenkbrauwpotlood, oogpotlood, eyeliner, mascara, blush, foundation en een lipproduct. Ik leer iedere dag bij en het is een hobby geworden waar ik van oppep.

 15. Erg leuk geschreven! Ik weet het eigenlijk niet echt. Ik was altijd al wel fan van lipgloss enzo, mn moeder gebruikt wel wat make up maar niet super veel. Ik zocht een keer iets op en kwam toen op misslipgloss.nl terecht. Daardoor ben ik me er meer in gaan verdiepen.

 16. In de eerste klas had ik alleen nog maar mascara op, in de tweede ontdekte ik wat voor een wonderen foundation konden doen voor mijn niet zo egale huid, en in de derde begon ik met schots scheve eyeliner naar school te gaan. Pas in de vierde -rond mijn 16e ong.- begon ik echt te experimenteren met wat mij leuk stond en wat ik graag op had. Nu ben ik niet meer te houden en elk bezoekje aan het winkelcentrum zorgt ervoor dat mijn stash steeds groter wordt :)

 17. Super leuk verhaal meid. Ik begon eigenlijk op de middelbare met een laagje mascara.Heeeel lang is dit zo gebleven. In de derde klas kwam er wat gouden oogschaduw bij en daarna rond mijn 17e ofzo begon ik met experimenteren qua kleuren. Ben er achtergekomen dat ik toch van de basis kleuren ben, maar het wel leuk vind om aparte looks te maken. :)

 18. Ik begon eerlijk gezegd pas een jaar geleden echt met make-up dagelijks te gebruiken! Ik kon er in het begin niet zo goed tegen, en nog steeds af en toe kan ik het beter laten. Maar ik ben wel altijd gek geweest op beauty producten, zo mooi en zulke leuke kleuren! Dus ik had eigenlijk aardig wat make-upjes, maar alleen voor de mooiheid haha. Ik was er eigenlijk altijd wel geïntrigeerd dood door m’n oma, nog steeds trouwens.

 19. Leuk! Ik begon met het dragen van mascara in de eerste/tweede, toen ik de beautyblogwereld ontdekte gebruik ik wel wat meer. Oogschaduw heb ik meestal geen tijd voor, maar verder foundation, blush, wenkbrauwen etc. doe ik wel.

 20. Pfoeh ik weet niet meer zo goed hoe ik ben begonnen. Volgens mij zo rond groep 8/brugklas. En ik denk dat het kwam doordat ik veel optradt met mijn dansgroep en we dan natuurlijk altijd make-up op moesten. Ik experimenteerde al jong met kleuren oogschaduw e.d. Gedurende de middelbare school droeg ik echt eigenlijk alleen mascara en oogpotlood, af en toe oogschaduw en ik was verslaafd aan lipglossjes en balsems. Daarna ging ik me er meer in verdiepen en tegenwoordig ga ik eigenlijk altijd de deur uit met een complete look (maar dan wel subtiel).

 21. Het begon zo halverwege de eerste klas bij mij. Iedereen droeg al wat mascara dus ik kocht ook mijn eerste. Even later ontdekte ik ook oogpotlood, wat ik aanbracht a la pandabeer.. Toen ontdekte ik ook de beautyblogs, ook eerst die van Mascha! Ik durf best zonder make-up de deur uit, maar een laagje mascara kan geen kwaad..

 22. Ik heb tot mijn 17e/18e geen make up gedragen. Het begon allemaal met een chanel mascara bij de Glamour! Daarna heb ik een tijd gehad dat ik best veel gebruikte en toen weer een paar jaar niet! En nu sinds de herfst gebruik ik wel weer make up! Maar nu gebruik ik meer verschillende soorten en kleuren. Zonder mascara ga ik liever niet de deur uit. Verder hangt de hoeveelheid af van het moment of de dag!

 23. Mijn interesse startte pas een paar jaar geleden toen ik de beautyblog van Mascha en al snel daarna van Cynthia ontdekte. Ik draag wat foundation en mascara en soms wat oogschaduw. Nagellak is mijn grote liefde, haha!

 24. Leuk om te lezen, mijn make-up passie begon eigenlijk gewoon met mascara in de eerste klas en dat groeide uit tot de basis dingen. Maar sinds ik mijn blog heb is het heel erg gegroeid!

 25. Dat je moeder en naaste familieleden geen make-up dragen herken in: bij mij precies hetzelfde. Het leuke is dat mijn moeder nu van mij leert hoe ze zich moet/kan opmaken :) Ik ben ooit een keer via een filmpje achter de blogs gekomen en eigenlijk ging het ongeveer zoals jij beschrijft.

  Ohja, en ik ga bijna nooit zonder een ‘full make-up’ de deur uit (alleen voor rijles of de boodschappen).

 26. Wat een leuk artikel! Ik geloof dat ik make up altijd al wel leuk heb gevonden, ik kreeg vroeger vaak kleine make up setjes voor mijn verjaardag enzo, ik vond het heerlijk om daar mee te tutten. Daarna heb ik jarenlang alleen oogpotlood en mascara gedragen, en later kwam daar steeds meer bij, zoals een simpele oogschaduw en lipgloss. Sinds ongeveer drie jaar volg ik meerdere beautygoeroes op Youtube (Tanya Burr, Nikkietutorials, echt aanraders!) en ben ik steeds bekender geworden met grotere merken en mogelijkheden. Mijn stash is nog steeds groeiende!

 27. Ik was denk ik 15 toen ik mijn eerste mascara en lipgloss kocht! Ik heb make-up altijd wel leuk gevonden, zeker het effect wat het kan geven. :)

 28. Mijn moeder draagt volgens mij al zolang als ik me kan herinneren make-up, mijn zus begon er na de basisschool volgens mij ook als vanzelf een beetje mee. Als klein meisje vond ik het al wel helemaal geweldig, maar mijn eerste keer mascara was eigenlijk pas eind groep acht, voor de eindmusical. Sindsdien ben ik wat gaan experimenteren, ik kocht een doosje oogschaduw en kreeg wat oude dingen van mijn zus. In de eerste droeg ik het nog niet echt elke dag, maar wel vaak iets, in de tweede meestal wel en nu in de derde altijd. Ik draag geen foundation, en blush en highlighter ook niet altijd, maar wel altijd oogschaduw/oogpotlood/eyeliner en mascara. Voor mij valt er dus eigenlijk nog heel veel te ontdekken, aangezien ik nog lang niet alle (soorten) beautyproducten heb geprobeerd!

 29. Ik ben vroeger wel een meisje geweest wat altijd geinteresseerd keek naar hoe mijn moeder zich opmaakte. Maar na lang geleden een keer foundation geprobeerd te hebben mislukte dat elke keer. dus ik ben heel lang een meisje van mascara, eyeliner, oogpotlood en lipstick geweest. Na een tijdje ben ik weer aan de foundation begonnen en het lukte! vervolgens merkte ik dat ik het super leuk vond om te doen en het ontspande me helemaal. Dus toen ook de oogschaduw erbij en gaan met die banaan haha. vervolgens ben ik een tijd een lurker geweest op blog’s en besloot dat ik dat ook wilde doen. Zo gezellig al die meiden die reageren met dezelfde passie!

 30. Ik heb make up eigenlijk altijd al interessant gevonden. Mijn moeder draagt ook altijd make up en ik kreeg ook wel eens een oogschaduw of lipgloss van haar. Toen ik 12 was, begon ik dagelijks mascara te dragen. Toen ik 13 was, ontdekte in beautygloss en niet veel later heel veel andere beautyblogs. Mijn dagelijkse make up nu verandert heel erg, soms heb ik een week dat ik alleen mascara, concealer, wenkbrauwpotlood en blush draag en soms draag ik een week lang elke dag een full face look.. :)

 31. altijd iet of wat mee bezig geweest, maar vorige zomer ontdekte ik de wereld van beautybloggers door D Is For Dazzle-beautyblogster Diana :)

 32. Ja, ik heb ook zo’n moeder. Ik had altijd wel iets van make up liggen maar ik wist er eigenlijk niet zo goed wat ik er mee aan moest. Op m’n werk is make up overbodig. Zeker als je in een staalfabriek werkt tussen de mannen.
  Voor tattoo-conventies deed ik altijd wel m’n best. Een mooie ooglook en een lipglosje. Ik moet lachen nu ik me bedenk dat ik toen maar 1 Hema kwast gebruikte.
  Daar kwam verandering in toen een vriendin van me ging trouwen. Ik zou samen met haar andere getuigen de meeste dingen regelen waaronder de make up. De bruid was al wat ouder en in gewone winkels konden we geen mooie matte tinten vinden die voor haar geschikt waren. De andere getuige vertelde me over de paletten van MAC. Sindsdien ben ik verslaafd.

 33. Dit is zo leuk om te lezen :) Zelf weet ik nog heel goed wat mijn eerste echte make-up ervaring was: mijn oudste zus had een doorzichtige lipgloss met zo’n sponsapplicator gekocht, en mijn andere zus en ik mochten een heel klein beetje proberen. Het voelde zooo apart! Nu doet het me niks meer maar ik weet nog heel goed hoe ik dat toen ervaarde :p

 34. Toen ik twaalf was en op de middelbare school zat deed ik eerst alleen wat mascara en oogschaduw op tijdens een feestje of fuif. Iedereen vroeg mij toen al wat ik mijn blush vandaan had, maar dat waren gewoon mijn naturel wangen, haha! In de tweede (13) kwam hier oogpotlood bij (veels te donker vaak!) En dit werd mijn elke dag look. Dit heb ik eigenlijk best lang vol gehouden (alto tijd). Tot ik volgens mij 16 was, toen deed ik het niet meer zo donker maken met oogschaduw. Pas rond mijn 20 probeerd ik meer uit met oogschaduw. Vanaf mijn 22 probeerde ik wel eens een lijntje te zetten. En vanaf een half jaartje (23) gebruik ik vast BB cream en concealer. Ik had het eigenlijk nooit zo nodig, heb een vrij gave huid. Alleen wel altijd wallen.

 35. Ik begon met make-up toen ik een jaar of 12 was. Eerst mocht ik alleen mascara van mijn moeder omdat ze me nog te jong vond. Toen ik naar de middelbare school ging en echt een ‘meisjemeisje’ werd begon het met make-up. Nu (20) maak ik me elke dag op met BB cream, rouge, mascara en eyeliner. In het weekend ga ik echt helemaal los hihi en tut ik me lekker op, Heerlijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *