Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe overleef je een hittegolf

Hoe overleef je een hittegolf

Het is extreem warm op dit moment en we kunnen dan ook wel spreken van een echte hittegolf. Ik zit hier met klotsende oksels binnen achter mijn laptop en ben er wel een beetje klaar mee. Ik vind het lastig mijn dagen in de delen en hang eigenlijk alleen maar een beetje vanwege de warme. De hittegolf is nog lang niet voorbij dus daarom heb ik een lijstje met handige tips wat je zeker moet doen tijdens een hittegolf.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg met dit weer sneller last van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Ik ben gewoon echt een beetje loom en daar baal ik van, want ik wil gewoon dingen ondernemen. Blijkbaar is dat helemaal niet gek want dit soort symptomen horen bij een hittegolf. Maar wat moet je nou eigenlijk doen met een hittegolf en hoe kun je je beter voelen? Deze tips helpen je door de warme dagen heen!

Drink voldoende

Het klinkt hartstikke logisch, maar toch vergeten veel mensen voldoende te drinken met een hittegolf. Water is met deze temperaturen de beste dorstlesser en aangeraden wordt ongeveer 2 liter per dag te drinken. Maak het bijvoorbeeld leuker door er wat fruit doorheen te doen zoals komkommer of citroen en zet een grote kan in de koelkast.

Lees ook: Snel bruin worden doe je zo

Bescherm jezelf

Niet alleen je huid beschermen met een goede zonnebrand is een goed idee, maar ook je lichaam beschermen tegen de zon. Draag bij voorkeur katoenen kleding wat lekker luchtig is en vergeet je hoofd niet te bedekken met een leuk hoedje of een petje.

Zoek verkoeling

Ga niet de hele dag bakkend in de zon liggen met een hittegolf maar zoek ook verkoeling. Je kunt je lichaam even nat maken door je polsen onder de kraan te houden of een douche nemen. Een te koude douche is niet goed voor je lichaam dus hou hem gewoon (lauw)warm. Een plons in het zwembad doet ook wonderen of een lekker voetenbadje. En thuis kun je natuurlijk een airco of ventilator aanschaffen voor verkoeling.

Hou de zon buiten

Het kan in huis heel warm worden met een hittegolf, het is dus erg belangrijk de zon buiten te houden. Hou daarom de gordijnen dicht wanneer de zon op het raam schijnt. Heb je screens of een zonnescherm, doe deze dan naar beneden. Als de zon weg is en het buiten koeler is dan binnen kun je gaan luchten door alle deuren en ramen open te zetten. Zelf doe ik dit ’s avonds altijd en ’s ochtends vroeg tot een uurtje of 9.

Lees ook: Maaltijden voor warme dagen

Eet gezond

Met dit warme weer heb ik helemaal geen zin in eten. Een snelle pizza of een patatje is snel gekozen. Maar juist met dit weer heb je extra vitamines en vocht nodig. Neem dus een lekkere frisse salade met extra veel groentes, heerlijk!

Beperk fysieke inspanningen

Dit soort dagen zijn niet ideaal om een rondje van 15 kilometer buiten te gaan hardlopen of een tuin aan te leggen. Beperk fysieke inspanningen dan zoveel mogelijk waar het kan. Stel het uit naar een andere dag of laat het gewoon.

IJsjes

Het zijn niet de vervelendste dingen om aan te raden, ijsjes! Je kunt kiezen voor Magnums of Cornetto’s, maar je kunt ook heel makkelijk zelf ijs maken of een waterijsje nemen. Een ijsje voor het slapen gaan eten is trouwens geen goed idee, door de suikers blijf je vaak langer wakker.

Volgen jullie mij al op Instagram?

Elektrische apparaten

Wist je dat elektrische apparaten (ook al staan ze uit) vaak veel warmte afgeven? Als je ze niet gebruikt trek dan de stekkers eruit, dit kan ook veel warme schelen. En pas om met keramische kookplaten, ovens en dat soort apparaten, die geven natuurlijk ook heel veel warmte af!

Neem rust

Van goed slapen komt het niet echt met een hittegolf dus gun je daarom overdag wat meer rust. Met dit soort dagen werk ik bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds(ik heb dan wel de luxe om mijn eigen tijden te bepalen) overdag doe ik vrij weinig en hou ik rust met een boek, terras of doe een slaapje.

Slaap zo laag mogelijk

Warmte stijgt op dus boven is het vaak warmer dan beneden (dat kan ik beamen want boven is het bij ons net een sauna). Kun je dus gemakkelijk beneden slapen en wil je een wat koelere nacht, slaap dan een verdieping lager.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

9 reacties

  1. Oh, ik ben gelukkig niet de enige. Ik ben deze extreme warmte ook zo beu… Ik ben loom, chagrijnig en heb werkelijk nergens zin in. Geef mij maar 20-25 graden, deze 30 graden is gewoon echt te veel.
    Met genoeg drinken heb ik nogal moeite, dus ik probeer vanaf vandaag goed in de gaten te houden hoeveel ik nu daadwerkelijk drink.

  2. Goede tips! Ik heb een hekel aan deze plakhitte. Ik moet en wil van alles (wassen moet ook gewoon gebeuren), maar heb er totaal geen puf voor. Vorig jaar zat ik in Italië en was het er de hele week rond de 42 graden. Het was er precies die week in 62 jaar nog niet eerder zo heet geweest! En ik dacht nog wel dat het in het buitenland beter uit te houden zou zijn omdat luchtvochtigheid meestal lager is dan hier. Hoe dan ook; het was niet te doen en ik hoop dat nooit meer mee te maken, haha.

  3. Het is echt Nederland gelijk weer het Andere uiterste. Ik ben niet vooruit te branden, na een dag werken in de zorg ben ik totaal niks meer waard en lig ik de uren af te tellen totdat ik slapen kan. Iets koeler mag het van mij wel worden. Liefs soraya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *