Search
Close this search box.

Hier moet je aan denken voor je pensioen

shutterstock 197035805 1

Veel mensen vinden hun pensioen een onderwerp dat nog ver van hun bed is. Hierdoor zijn de meeste mensen weinig of niet met dit onderwerp bezig. Toch is het belangrijk om al vroeg hierover na te denken en acties te ondernemen. Zo zit je niet met zorgen om geld als je eenmaal met pensioen gaat. In dit artikel lees je een aantal dingen wat je moet weten en waar je rekening mee moet houden.

Bron afbeelding: Shutterstock

Opbouw pensioen

Waar bestaat de opbouw van je pensioen eigenlijk uit? Veel mensen weten dit niet. In Nederland bestaat het pensioenstelsel uit de AOW, aanvullende pensioenopbouw via de werkgever en individuele, aanvullende pensioenverzekeringen. De AOW is het basisinkomen om te kunnen rondkomen. Als Nederland bouw je automatisch AOW op. De hoogte hiervan wordt elk jaar aangepast aan de ontwikkeling van het minimumloon. Ongeveer 90% van de werkgevers heeft daarnaast een aanvullende pensioenregeling. Meestal betaalt de werknemer 1/3e deel en werkgevers 2/3e deel van de pensioenpremie. De individuele aanvullende pensioenverzekeringen zijn bijvoorbeeld koopsommen, levensverzekeringen en lijfrenten. Hieronder vallen ook pensioenvoorzieningen voor zzp’ers.

Inflatie

Als je eenmaal met pensioen gaat kan het zijn dat je te maken krijgt met inflatie. Als door de inflatie het minimumloon omhoog gaat wordt de AOW ook hoger. Echter kan je van dit bedrag alleen rondkomen. Als je nog veel dingen wilt ondernemen en niet minimaal wilt leven moet je daarom ook voldoende pensioen daarnaast hebben opgebouwd. Zorg daarom dat je ook een individuele aanvullende pensioenvoorziening regelt of geld spaart voor tijdens je pensioen. Je kunt eventueel het geld ook beleggen, zodat je meer geld verdient. Let op: beleggen heeft altijd risico’s. Door bij verschillende bedrijven te beleggen spreid je je kansen en verlaag je het risico dat je veel geld verliest.

Vaste lasten

Van je AOW kan je waarschijnlijk alleen je vaste lasten betalen. Zorg er daarom voor dat je vaste lasten tijdens je pensioen zo laag mogelijk zijn. Dit kan je op verschillende manieren doen. Een van de manieren is om ervoor te zorgen dat je jouw huis hebt afbetaald tegen de tijd dat je met pensioen bent. Hierdoor zijn je vaste lasten veel lager. Daarnaast is het verstandig om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Hierdoor ben je minder kosten kwijt aan elektriciteit en/of gas. Je kunt ook veel geld besparen door zonnepanelen te laten plaatsen op je huis. Gemiddeld verdien je deze investering binnen 7 jaar terug. Bovendien kan je ook gebruikmaken van diverse financiële regelingen. 

Wil je zien welke opties je hebt qua zonnepanelen? Kijk dan eens op de website veranderstroom.nl. Hier vind je een groot aanbod van zonnepanelen. Je kunt bij deze aanbieder terecht voor onder andere zonnepanelen in Oss en zonnepanelen in Nijmegen.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *