Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het is essentiële belang van omega-3- vetzuren voor het lichaam

Onverzadigde vetzuren zijn een belangrijke bron van energie. Ze bevatten omega-3-vetzuren, die een ondersteuning bieden aan essentiële lichaamsfuncties. In dit artikel zal uitgelegd worden wat omega-3-vetzuren precies zijn, en welke gezondheidsvoordelen het consumeren van deze onverzadigde vetzuren ons brengen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Onverzadigde vetten

Vetten hebben vandaag de dag een slechte naam, maar dat is onterecht. Onverzadigde vetten zijn een belangrijke bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Daarnaast verlaagt onverzadigd vet het LDL-cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Zo heeft het gebruik van een visolie supplement enorm veel voordelen voor het lichaam. Dit komt door de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Hoewel omega-3-vetzuren ook aanwezig zijn in andere voeding, zoals walnoten, zijn ze in visolie het meest effectief.

Wat zijn omega-3-vetzuren?

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het lichaam maakt ze zelf niet aan, en het is dus noodzakelijk om ze uit voeding of supplementen te halen. Er zijn drie soorten omega-3-vetzuren: ALA, DHA en EPA. ALA, of alfa-linoleenzuur, zit in plantaardige oliën als lijnzaadolie en raapolie. Daarnaast zit het in walnoten en spruiten. DHA of docosahexaeenzuur is een visvetzuur, en zit in vette vissoorten als zalm en makreel. EPA of eicosapentaeenzuur is eveneens een visvetzuur. DHA en EPA worden als de meest essentiële omega-3-vetzuren beschouwd. Bij het kiezen van een visolie supplement is het daarom van belang om goed te letten op de aanwezigheid van DHA en EPA. Als een capsule een te lage concentratie DHA en EPA heeft, zullen de voordelen voor de gezondheid alsnog minimaal zijn.

Gezichtsvermogen en hersenfuncties

Eén van de gezondheidsvoordelen van DHA betreft het gezichtsvermogen. In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes, waardoor we kleuren kunnen onderscheiden. Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds minder scherp zien. DHA draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van het netvlies bij kinderen, en levert op latere leeftijd een bijdrage aan het behoud van een scherp gezichtsvermogen. DHA is ook een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. De hersenen bestaan voor het grootste deel uit vetten. DHA spelen een rol bij de synaptische overdracht, en zijn daardoor een belangrijk onderdeel van de geheugenfuncties.

Cholesterolgehalte

Omega-3-vetzuren zijn ook van belang voor een gezond cholesterolgehalte. Om dat te begrijpen moeten we kijken naar triglyceriden. Triglyceriden zijn stoffen in het bloed die in de vorm van vetweefsel worden opgeslagen in het bloed. Tryglyceriden krijgen we binnen door het consumeren van een overschot aan vette voeding, zoals suiker en koolhydraten. Met andere woorden, het eten van deze voedingsstoffen leidt tot een verhoogde waarde van triglyceriden. Hoe hoger het triglyceridegehalte in het bloed, hoe hoger het cholesterol is. Cholesterol draagt bij aan een vervetting van de vaatwand, waardoor het risico op hart-en vaatziekten toeneemt. DHA en EPA dragen bij aan het instandhouden van gezonde triglyceridewaarden, en daarmee een gezond cholesterol.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *