Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het dekken van medische kosten in het buitenland door Nederlandse zorgverzekeringen

Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen, is het belangrijk om te weten of jouw zorgverzekering dekking biedt voor medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. Je wil natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. In dit blog bespreken we de verschillende aspecten van dekking van medische kosten in het buitenland door zorgverzekeringen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat valt er onder de dekking?

Voordat je op reis gaat is het belangrijk om te onderzoeken wat er precies onder de dekking valt van je zorgverzekering wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland. In de meeste gevallen worden alleen de kosten voor noodzakelijke medische zorg vergoed, zoals een ziekenhuisopname, een medische behandeling of medicijnen die worden voorgeschreven door een arts. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de dekking voor medische kosten in het buitenland per zorgverzekeraar kan verschillen. Het is daarom aan te raden om jouw zorgverzekeraar te raadplegen voor informatie over de specifieke dekking en voorwaarden van jouw zorgverzekering.

Buitenland zorgverzekering

Als je voor een langere periode naar het buitenland gaat, kan het zijn dat jouw Nederlandse zorgverzekering niet voldoende dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. In dat geval kun je een buitenland zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering biedt aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland. Dit kan variëren van dekking voor medische behandelingen en ziekenhuisopnames tot dekking voor repatriëring naar Nederland bij een medische noodsituatie. Het is belangrijk om te weten dat de dekking van een zorgverzekering in het buitenland per verzekeraar kan verschillen en dat de premies hiervoor hoger kunnen zijn dan voor een Nederlandse zorgverzekering. Zoek dit dus goed uit voordat je een zorgverzekering afsluit en op reis gaat.

Voorwaarden van de dekking

Als je eenmaal weet wat er precies onder de dekking van jouw zorgverzekering valt, is het belangrijk om te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een dekking in aanmerking te komen. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld eerst toestemming vragen aan jouw zorgverzekeraar voordat je naar een buitenlandse arts gaat of voordat je een medische behandeling ondergaat. Ook kan het zijn dat je een verklaring nodig hebt van een arts in het buitenland waarin staat dat de medische behandeling noodzakelijk is. Daarnaast is het belangrijk om alle bonnetjes en facturen van de medische behandelingen te bewaren, omdat deze nodig zijn om de kosten te declareren bij jouw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat hier enige tijd overheen gaat omdat de zorgverzekeraar informatie moet opvragen. 

Wanneer je naar het buitenland reist is het verstandig om dus goed te weten welke medische kosten gedekt worden, en welke niet. Daarnaast moet je goed opletten op de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Let ook goed op als je gebruik gaat maken van een voertuig in het buitenland dat je hiervoor het juiste rijbewijs hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een motor of een tuktuk huurt en hier geen speciaal rijbewijs voor hebt ben je niet verzekerd wanneer je valt of iemand aanrijdt. Hetzelfde geldt als je buiten Europa gebruik maakt van een auto en geen internationaal rijbewijs hebt aangevraagd. Ben jij goed verzekert in het buitenland? 

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *