Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heerlijke najaars en winter snack: Balkenbrij

 photo Balkenbrij4_zpsc409a80a.png

Van de week postte ik een foto op Instagram met een broodje Balkenbrij, het lekkerste stukje vlees wat je op je brood kunt krijgen. Ik kreeg veel reacties wat het nou precies was en ook veel reacties dat het er heel smerig uit zag. Maar dat is het alles behalve, het is echt heerlijk en ik ben blij dat het dan ook eindelijk weer in de winkels ligt, want balkenbrij kan je altijd alleen maar in de winter periode krijgen.

 photo Balkenbrij_zps9a7cfb15.png

Balkenbrij is een oud Belgisch, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik. Klinkt misschien niet lekker, maar het is echt heerlijk. Lust je boeren leverworst, dan vind je dit ook heerlijk! Maar dan nog veel beter met een heerlijk knapperige rand en lekker warm op brood!

 photo Balkenbrij1_zpsc29fdb9a.png

Hoe bereid je het nou precies? Eerst is het natuurlijk handig om te weten waar je het nou koopt? Je kan het onder andere bij de Albert Heijn halen (daar komt deze ook vandaan) daar ligt het in een koelvak op de deli/kaas afdeling. Maar eigenlijk verkoopt ook elke slagerij het (tenminste hier in de buurt wel). Je koopt het in grote blokken waar je plakjes van snijdt en het dan in de koekenpan bakt. Eerst voorzie je de koekenpan van een laagje vet.

 photo Balkenbrij2_zpsb52a41dd.png

Daarna kunnen de royale plakken in de pan!

 photo Balkenbrij3_zps064efd87.png

Bak beide kanten mooi bruin en dan zijn ze klaar om te eten. Ze zijn eigenlijk al gaar, maar ze zijn veel lekkerder warm met een knapperig randje.

 photo Balkenbrij5_zpsc928250e.png

Balkenbrij kan je gewoon zo opeten, maar wij vinden het op brood heel erg lekker. Gewoon met niks erbij, maar ik hoor ook van veel mensen dat het erg lekker is met een laagje suiker. Zelf hoeft dat niet van mij, maar als je van lekker zoet houdt kan het erg lekker zijn!

 photo Balkenbrij6_zps713b0f65.png

Smeer het een beetje uit op je boterham en het is klaar om gegeten te worden!

Bij ons thuis zijn we er echt gek op, het is echt ontzettend lekker en smullen er dan ook allemaal met veel plezier van. Hou je van leverworst, dan is dit ook zeker iets wat je lust. Laat je niet afleiden door het uiterlijk, want je weet echt niet wat je mist!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

35 reacties

  1. Ik denk dat als je hier niet mee opgegroeid bent dat je hier dan echt van walgt. Maar het is echt lekker!! En al helemaal met suiker. Op brood vind ik het dan weer vies! Maar ik hoef ook geen balkenbruj met grote stukken erin ieuw. En ook wil ik liever niet weten dat het van slachtafval is gemaakt. Haha

  2. I love I LOVE it en ik dénk dat ik het op mijn eerstvolgende cheatdag ga scoren voor de lunch. Héérlijk, ben er echt mee opgegroeid.

  3. Oh dit heb ik al zo lang niet op. Ik heb er meteen zin in. Ik vind het met suiker altijd net iets lekkerder, en zonder brood.

  4. Lekker! Wat fijn dat dit ook bij de AH te koop is, ik vind dit zo lekker, vooral met een heel klein beetje suiker, wat goed dat je hierover schrijft, echt een stukje vergeten vlees wat zo lekker is.

  5. Yummie, balkenbrij…mensen weten niet wat ze missen. Wat betreft slachtafval…je wilt niet weten wat je allemaal eet waar dat ook in zit dus het zit gewoon tussen je oren als je het daarom bij voorbaat afwijst. :P Vorige week nog bloedworst gehad, ook heerlijk, ben dan weer geen liefhebber van Kruudmoes maar dat komt meer door de combi hartig, zuur en zoet in één gerecht.

  6. Volgens mij kan je dit bij ons in t winkelcentrum bij de slager het hele jaar door krijgen. Loop der altijd langs en denk iedere keer weer “he bah wat ziet dat er smerig uit” Maar nu ik dit zo op je boterham zie liggen. Ziet het er echt heerlijk uit! :P

  7. Uhhh ja ik lust ongeveer alles wel maar of ik dit lust… Ik kende het al van jouw blog geloof ik en mijn oma (woont op de grens van Gelderland en Overijssel) heeft het er ook wel eens over. Dat knapperige lijkt me nog wel lekker maar ik houd ook niet zo van leverworst dus nee, ik ga me er voorlopig nog maar even niet aan wagen!

  8. Yumm, ik at dit altijd bij mijn opa, het doet me dan ook erg denken aan vroeger :) Wij aten het altijd met flink wat mayo, ook erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *