Heerlijke najaars en winter snack: Balkenbrij

 photo Balkenbrij4_zpsc409a80a.png

Van de week postte ik een foto op Instagram met een broodje Balkenbrij, het lekkerste stukje vlees wat je op je brood kunt krijgen. Ik kreeg veel reacties wat het nou precies was en ook veel reacties dat het er heel smerig uit zag. Maar dat is het alles behalve, het is echt heerlijk en ik ben blij dat het dan ook eindelijk weer in de winkels ligt, want balkenbrij kan je altijd alleen maar in de winter periode krijgen.

 photo Balkenbrij_zps9a7cfb15.png

Balkenbrij is een oud Belgisch, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik. Klinkt misschien niet lekker, maar het is echt heerlijk. Lust je boeren leverworst, dan vind je dit ook heerlijk! Maar dan nog veel beter met een heerlijk knapperige rand en lekker warm op brood!

 photo Balkenbrij1_zpsc29fdb9a.png

Hoe bereid je het nou precies? Eerst is het natuurlijk handig om te weten waar je het nou koopt? Je kan het onder andere bij de Albert Heijn halen (daar komt deze ook vandaan) daar ligt het in een koelvak op de deli/kaas afdeling. Maar eigenlijk verkoopt ook elke slagerij het (tenminste hier in de buurt wel). Je koopt het in grote blokken waar je plakjes van snijdt en het dan in de koekenpan bakt. Eerst voorzie je de koekenpan van een laagje vet.

 photo Balkenbrij2_zpsb52a41dd.png

Daarna kunnen de royale plakken in de pan!

 photo Balkenbrij3_zps064efd87.png

Bak beide kanten mooi bruin en dan zijn ze klaar om te eten. Ze zijn eigenlijk al gaar, maar ze zijn veel lekkerder warm met een knapperig randje.

 photo Balkenbrij5_zpsc928250e.png

Balkenbrij kan je gewoon zo opeten, maar wij vinden het op brood heel erg lekker. Gewoon met niks erbij, maar ik hoor ook van veel mensen dat het erg lekker is met een laagje suiker. Zelf hoeft dat niet van mij, maar als je van lekker zoet houdt kan het erg lekker zijn!

 photo Balkenbrij6_zps713b0f65.png

Smeer het een beetje uit op je boterham en het is klaar om gegeten te worden!

Bij ons thuis zijn we er echt gek op, het is echt ontzettend lekker en smullen er dan ook allemaal met veel plezier van. Hou je van leverworst, dan is dit ook zeker iets wat je lust. Laat je niet afleiden door het uiterlijk, want je weet echt niet wat je mist!

Dit vind je misschien ook leuk

35 reacties

  • Reply
    MySimplySpecial
    16 oktober 2013 at 15:33

    Ik denk dat dit niks voor mij is. :-)

  • Reply
    Aranka's Passies
    16 oktober 2013 at 15:39

    Ik denk dat als je hier niet mee opgegroeid bent dat je hier dan echt van walgt. Maar het is echt lekker!! En al helemaal met suiker. Op brood vind ik het dan weer vies! Maar ik hoef ook geen balkenbruj met grote stukken erin ieuw. En ook wil ik liever niet weten dat het van slachtafval is gemaakt. Haha

  • Reply
    Charile
    16 oktober 2013 at 15:47

    Ik ben hier wel benieuwd naar :)

  • Reply
    Sabine
    16 oktober 2013 at 15:49

    I love I LOVE it en ik dénk dat ik het op mijn eerstvolgende cheatdag ga scoren voor de lunch. Héérlijk, ben er echt mee opgegroeid.

  • Reply
    Dagmar
    16 oktober 2013 at 15:50

    Wauw ik heb het nog niet eerder geprobeerd, maar lijkt mij heel lekker. Leuke tip, variatie kan geen kwaad :) Leuk!

  • Reply
    Sofie
    16 oktober 2013 at 15:53

    Klinkt best lekker, maar ik eet zelf geen vlees :)

  • Reply
    Esmeralda L
    16 oktober 2013 at 15:58

    Oh dit heb ik al zo lang niet op. Ik heb er meteen zin in. Ik vind het met suiker altijd net iets lekkerder, en zonder brood.

  • Reply
    iscreambeauty
    16 oktober 2013 at 16:05

    Ik heb dit nog nooit geproefd! Heb er wel eens van gehoord, maar ik wist niet hoe het er uit zag. Bedankt voor de tip!

  • Reply
    Anna
    16 oktober 2013 at 16:14

    Ik geef de mensen gelijk die vinden dat het er smerig uit ziet ;P. Ben niet van plan het te proberen haha.

  • Reply
    Linda
    16 oktober 2013 at 16:18

    Lekker! Wat fijn dat dit ook bij de AH te koop is, ik vind dit zo lekker, vooral met een heel klein beetje suiker, wat goed dat je hierover schrijft, echt een stukje vergeten vlees wat zo lekker is.

  • Reply
    Vera
    16 oktober 2013 at 16:29

    Ik ga dit zeker een keer proberen! Het lijkt me heel lekker ook al ziet het er niet echt zo uit :)

  • Reply
    inspiredbylifee
    16 oktober 2013 at 16:55

    Ieeeeeeeeeeeeee balkenbrij! Sorry hahahaha
    Liefs

  • Reply
    Beau
    16 oktober 2013 at 17:00

    Het ziet er niet zo smakelijk uit..

  • Reply
    chucky1012
    16 oktober 2013 at 17:04

    Het ziet er lekker uit! En een boterham met lekker warm is gewoon yummie. Eens even kijken of het hier ook verkocht word. ;-)

  • Reply
    Kiss & Make-up
    16 oktober 2013 at 17:23

    Oh ew, dat ziet er echt vreselijk uit, sorry, lol :-)

  • Reply
    Ashleey
    16 oktober 2013 at 17:23

    Ziet er erg lekker uit, kende het nog niet! :D

  • Reply
    Yvette
    16 oktober 2013 at 17:25

    Probeer het met appelstroop!

  • Reply
    Danielle Springer
    16 oktober 2013 at 17:31

    Ik kende het nog niet en ik dacht eerst dat het roggebrood was. Ik ben wel heel benieuwd hoe het smaakt.

  • Reply
    Kim
    16 oktober 2013 at 17:44

    vroeger aten wij dit thuis ook wel eens :)

  • Reply
    M
    16 oktober 2013 at 18:27

    Ligt het mij of heb je dit al een keer eerder gepost? Kan me dit vaag herinneren, maar kan ook aan mij ligggen hoor!

  • Reply
    naomicedellami
    16 oktober 2013 at 18:51

    Ik eet balkenbrij al heel erg lang maar heb het nog nooit op brood geprobeerd!

  • Reply
    femketje
    16 oktober 2013 at 18:59

    iehhk.. het is niks voor mij XD

  • Reply
    laura
    16 oktober 2013 at 19:06

    slachtafval…………. Brrrr nee bedankt!

  • Reply
    me
    16 oktober 2013 at 19:12

    Yummie, balkenbrij…mensen weten niet wat ze missen. Wat betreft slachtafval…je wilt niet weten wat je allemaal eet waar dat ook in zit dus het zit gewoon tussen je oren als je het daarom bij voorbaat afwijst. :P Vorige week nog bloedworst gehad, ook heerlijk, ben dan weer geen liefhebber van Kruudmoes maar dat komt meer door de combi hartig, zuur en zoet in één gerecht.

  • Reply
    Tamara
    16 oktober 2013 at 19:35

    Volgens mij kan je dit bij ons in t winkelcentrum bij de slager het hele jaar door krijgen. Loop der altijd langs en denk iedere keer weer “he bah wat ziet dat er smerig uit” Maar nu ik dit zo op je boterham zie liggen. Ziet het er echt heerlijk uit! :P

  • Reply
    Hester
    16 oktober 2013 at 19:43

    Uhhh ja ik lust ongeveer alles wel maar of ik dit lust… Ik kende het al van jouw blog geloof ik en mijn oma (woont op de grens van Gelderland en Overijssel) heeft het er ook wel eens over. Dat knapperige lijkt me nog wel lekker maar ik houd ook niet zo van leverworst dus nee, ik ga me er voorlopig nog maar even niet aan wagen!

  • Reply
    Jana
    16 oktober 2013 at 19:48

    Dit kende ik nog niet :D x

  • Reply
    nikkivand1986
    16 oktober 2013 at 22:48

    slachtafval van een varken? Ondanks dat het misschien lekker is ga k daaraan denken als ik het eet haha!

  • Reply
    beautybysandra
    17 oktober 2013 at 13:45

    Mij lijkt het niet zo lekker :$

  • Reply
    sonja
    17 oktober 2013 at 14:17

    Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik hoor er vaak over en durf er niet echt aan. Maar ga het nu zeker uitproberen!

  • Reply
    Fenna
    17 oktober 2013 at 20:36

    alweer een post hier over??

  • Reply
    danique
    18 oktober 2013 at 12:58

    volgens mij heb ik dit ook een keer gehad maar dan met suiker,ik vind het echt heel lekker :)

  • Reply
    Kelly
    18 oktober 2013 at 19:16

    Ik heb het eens gegeten en vond het lekker, maar het idee dat het van slachtafval gemaakt wordt!

  • Reply
    G
    20 oktober 2013 at 12:38

    Yumm, ik at dit altijd bij mijn opa, het doet me dan ook erg denken aan vroeger :) Wij aten het altijd met flink wat mayo, ook erg lekker!

  • Reply
    xwiesx
    21 oktober 2013 at 08:00

    Ik kende dit helemaal niet, ga ik zeker een keer proberen!

  • Laat een reactie achter