Van de week postte ik een foto op Instagram met een broodje Balkenbrij, het lekkerste stukje vlees wat je op je brood kunt krijgen. Ik kreeg veel reacties wat het nou precies was en ook veel reacties dat het er heel smerig uit zag. Maar dat is het alles behalve, het is echt heerlijk en ik ben blij dat het dan ook eindelijk weer in de winkels ligt, want balkenbrij kan je altijd alleen maar in de winter periode krijgen.
Balkenbrij is een oud Belgisch, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik. Klinkt misschien niet lekker, maar het is echt heerlijk. Lust je boeren leverworst, dan vind je dit ook heerlijk! Maar dan nog veel beter met een heerlijk knapperige rand en lekker warm op brood!
Hoe bereid je het nou precies? Eerst is het natuurlijk handig om te weten waar je het nou koopt? Je kan het onder andere bij de Albert Heijn halen (daar komt deze ook vandaan) daar ligt het in een koelvak op de deli/kaas afdeling. Maar eigenlijk verkoopt ook elke slagerij het (tenminste hier in de buurt wel). Je koopt het in grote blokken waar je plakjes van snijdt en het dan in de koekenpan bakt. Eerst voorzie je de koekenpan van een laagje vet.
Daarna kunnen de royale plakken in de pan!
Bak beide kanten mooi bruin en dan zijn ze klaar om te eten. Ze zijn eigenlijk al gaar, maar ze zijn veel lekkerder warm met een knapperig randje.
Balkenbrij kan je gewoon zo opeten, maar wij vinden het op brood heel erg lekker. Gewoon met niks erbij, maar ik hoor ook van veel mensen dat het erg lekker is met een laagje suiker. Zelf hoeft dat niet van mij, maar als je van lekker zoet houdt kan het erg lekker zijn!
Smeer het een beetje uit op je boterham en het is klaar om gegeten te worden!
Bij ons thuis zijn we er echt gek op, het is echt ontzettend lekker en smullen er dan ook allemaal met veel plezier van. Hou je van leverworst, dan is dit ook zeker iets wat je lust. Laat je niet afleiden door het uiterlijk, want je weet echt niet wat je mist!
35 reacties
MySimplySpecial
16 oktober 2013 at 15:33Ik denk dat dit niks voor mij is. :-)
Aranka's Passies
16 oktober 2013 at 15:39Ik denk dat als je hier niet mee opgegroeid bent dat je hier dan echt van walgt. Maar het is echt lekker!! En al helemaal met suiker. Op brood vind ik het dan weer vies! Maar ik hoef ook geen balkenbruj met grote stukken erin ieuw. En ook wil ik liever niet weten dat het van slachtafval is gemaakt. Haha
Charile
16 oktober 2013 at 15:47Ik ben hier wel benieuwd naar :)
Sabine
16 oktober 2013 at 15:49I love I LOVE it en ik dénk dat ik het op mijn eerstvolgende cheatdag ga scoren voor de lunch. Héérlijk, ben er echt mee opgegroeid.
Dagmar
16 oktober 2013 at 15:50Wauw ik heb het nog niet eerder geprobeerd, maar lijkt mij heel lekker. Leuke tip, variatie kan geen kwaad :) Leuk!
Sofie
16 oktober 2013 at 15:53Klinkt best lekker, maar ik eet zelf geen vlees :)
Esmeralda L
16 oktober 2013 at 15:58Oh dit heb ik al zo lang niet op. Ik heb er meteen zin in. Ik vind het met suiker altijd net iets lekkerder, en zonder brood.
iscreambeauty
16 oktober 2013 at 16:05Ik heb dit nog nooit geproefd! Heb er wel eens van gehoord, maar ik wist niet hoe het er uit zag. Bedankt voor de tip!
Anna
16 oktober 2013 at 16:14Ik geef de mensen gelijk die vinden dat het er smerig uit ziet ;P. Ben niet van plan het te proberen haha.
Linda
16 oktober 2013 at 16:18Lekker! Wat fijn dat dit ook bij de AH te koop is, ik vind dit zo lekker, vooral met een heel klein beetje suiker, wat goed dat je hierover schrijft, echt een stukje vergeten vlees wat zo lekker is.
Vera
16 oktober 2013 at 16:29Ik ga dit zeker een keer proberen! Het lijkt me heel lekker ook al ziet het er niet echt zo uit :)
inspiredbylifee
16 oktober 2013 at 16:55Ieeeeeeeeeeeeee balkenbrij! Sorry hahahaha
Liefs
Beau
16 oktober 2013 at 17:00Het ziet er niet zo smakelijk uit..
chucky1012
16 oktober 2013 at 17:04Het ziet er lekker uit! En een boterham met lekker warm is gewoon yummie. Eens even kijken of het hier ook verkocht word. ;-)
Kiss & Make-up
16 oktober 2013 at 17:23Oh ew, dat ziet er echt vreselijk uit, sorry, lol :-)
Ashleey
16 oktober 2013 at 17:23Ziet er erg lekker uit, kende het nog niet! :D
Yvette
16 oktober 2013 at 17:25Probeer het met appelstroop!
Danielle Springer
16 oktober 2013 at 17:31Ik kende het nog niet en ik dacht eerst dat het roggebrood was. Ik ben wel heel benieuwd hoe het smaakt.
Kim
16 oktober 2013 at 17:44vroeger aten wij dit thuis ook wel eens :)
M
16 oktober 2013 at 18:27Ligt het mij of heb je dit al een keer eerder gepost? Kan me dit vaag herinneren, maar kan ook aan mij ligggen hoor!
naomicedellami
16 oktober 2013 at 18:51Ik eet balkenbrij al heel erg lang maar heb het nog nooit op brood geprobeerd!
femketje
16 oktober 2013 at 18:59iehhk.. het is niks voor mij XD
laura
16 oktober 2013 at 19:06slachtafval…………. Brrrr nee bedankt!
me
16 oktober 2013 at 19:12Yummie, balkenbrij…mensen weten niet wat ze missen. Wat betreft slachtafval…je wilt niet weten wat je allemaal eet waar dat ook in zit dus het zit gewoon tussen je oren als je het daarom bij voorbaat afwijst. :P Vorige week nog bloedworst gehad, ook heerlijk, ben dan weer geen liefhebber van Kruudmoes maar dat komt meer door de combi hartig, zuur en zoet in één gerecht.
Tamara
16 oktober 2013 at 19:35Volgens mij kan je dit bij ons in t winkelcentrum bij de slager het hele jaar door krijgen. Loop der altijd langs en denk iedere keer weer “he bah wat ziet dat er smerig uit” Maar nu ik dit zo op je boterham zie liggen. Ziet het er echt heerlijk uit! :P
Hester
16 oktober 2013 at 19:43Uhhh ja ik lust ongeveer alles wel maar of ik dit lust… Ik kende het al van jouw blog geloof ik en mijn oma (woont op de grens van Gelderland en Overijssel) heeft het er ook wel eens over. Dat knapperige lijkt me nog wel lekker maar ik houd ook niet zo van leverworst dus nee, ik ga me er voorlopig nog maar even niet aan wagen!
Jana
16 oktober 2013 at 19:48Dit kende ik nog niet :D x
nikkivand1986
16 oktober 2013 at 22:48slachtafval van een varken? Ondanks dat het misschien lekker is ga k daaraan denken als ik het eet haha!
beautybysandra
17 oktober 2013 at 13:45Mij lijkt het niet zo lekker :$
sonja
17 oktober 2013 at 14:17Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik hoor er vaak over en durf er niet echt aan. Maar ga het nu zeker uitproberen!
Fenna
17 oktober 2013 at 20:36alweer een post hier over??
danique
18 oktober 2013 at 12:58volgens mij heb ik dit ook een keer gehad maar dan met suiker,ik vind het echt heel lekker :)
Kelly
18 oktober 2013 at 19:16Ik heb het eens gegeten en vond het lekker, maar het idee dat het van slachtafval gemaakt wordt!
G
20 oktober 2013 at 12:38Yumm, ik at dit altijd bij mijn opa, het doet me dan ook erg denken aan vroeger :) Wij aten het altijd met flink wat mayo, ook erg lekker!
xwiesx
21 oktober 2013 at 08:00Ik kende dit helemaal niet, ga ik zeker een keer proberen!