Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Handige tips voor startende ondernemers

Handige tips voor startende ondernemers

Zelf ben ik al jaren zelfstandig ondernemer, iets wat ik in het begin ontzettend spannend vond. Ik heb het een aantal jaar fulltime gedaan, maar tegenwoordig doe ik het naast mijn huidige baan. Met mijn werk krijg ik dagelijks te maken met startende ondernemers. Daarom leek het mij leuk om wat handige tips te delen die je als startende ondernemer wellicht goed kan gebruiken wat betreft een zakelijke rekening, AOV en een buffer opbouwen!

Verdiep je in de toekomst

Als zelfstandig ondernemer heb je geen financieel vangnet van je werkgever waar je op kunt terugvallen, maar wat als je ineens een ongeval krijgt of heel erg ziek wordt, ofwel arbeidsongeschikt raakt? Er is dan ook geen financieel vangnet van de overheid waar je van gebruik kan maken. Deze situatie kan je voorkomen door als zelfstandig ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Deze verzekering beschermt jouw inkomen als je niet kunt werken door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. Het is natuurlijk niet te hopen dat het gebeurt, maar verstandig is het daarom wel.

Of wat dacht je van je pensioen? Als zzp’er of ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op, dat moet je allemaal zelf regelen. Je kunt op verschillende manieren geld achteruit zetten voor je pensioen, het is even uitzoeken wat voor jou het beste is. Daarnaast kan een rechtsbijstandverzekering ook heel handig zijn wanneer je eventueel met juridisch conflict te maken krijgt.

Vergeet de belasting niet

Als ondernemer moet je elk kwartaal je BTW afdragen en één keer in het jaar de inkomstenbelasting invullen. Dit zijn eigenlijk één van de weinige dingen die echt verplicht zijn. Hou dus goed je https://www.byaranka.nl/wp-content/uploads/ISS-Free-Stock-Photo-Bundle-4-scaled-1.jpgistratie bij en vul dit altijd op tijd in zodat je geen boetes krijgt. Vind je dit allemaal erg lastig? Dan zou je ook de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) kunnen aanvragen waardoor je niet elk kwartaal je belasting hoeft af te dragen. Wat mijn advies wel om je goed in de KOR te verdiepen. Er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan en is het wel écht interessant voor jouw onderneming?

Beleef plezier aan je onderneming

Iets wat ik ontzettend belangrijk vind en ook alle startende ondernemers wens is veel plezier te hebben aan hun eigen onderneming. Enthousiasme is de beste motivatie die je kan hebben in je bedrijf. In het begin vond ik het hebben van mijn eigen onderneming echt fantastisch en slokte daar al mijn tijd aan op. Doordat ik er veel plezier aan beleefde ging het werken automatisch en ging mijn bedrijf ook goed. Maar dit leert je ook kritisch naar dingen kijken. Wat nou als je iets minder leuk vindt? Geef je dit soort taken uit handen of moet je misschien kritisch naar je onderneming kijken of je het nog wel écht leuk vindt. Op dit punt kwam ik 3 jaar geleden. Waardoor ik weer besloot in loondienst te gaan en in mijn vrije tijd aan mijn bedrijf te gaan werken. Dit legde minder druk op mijn onderneming waardoor ik er weer veel meer plezier uit haalde.

Zakelijke rekening

Iets wat ik heel veel hoor is dat ondernemers meteen een zakelijke rekening willen openen. Wist je dat dit helemaal niet verplicht is? Je kunt ook gewoon je privé rekening gebruiken voor je eigen bedrijf. Dan is natuurlijk wel de vraag of dit makkelijk is. Boekhoudtechnisch vind ik het handiger een aparte rekening te hebben waar alleen maar zakelijk verkeer plaatsvindt zodat ik alles op een rijtje heb. Maar heb je maar heel weinig zakelijk betaalverkeer? Dan zou je het ook prima vanaf je privé rekening kunnen doen. Nadeel is wel dat je dan altijd naar jouw persoonlijke naam moet overmaken in plaats van je bedrijfsnaam.

Hou je https://www.byaranka.nl/wp-content/uploads/ISS-Free-Stock-Photo-Bundle-4-scaled-1.jpgistratie en uren bij

Ik denk dat niemand het leuk vindt de https://www.byaranka.nl/wp-content/uploads/ISS-Free-Stock-Photo-Bundle-4-scaled-1.jpgistratie bij te houden, maar dit is wel ontzettend belangrijk. Wist je dat je de https://www.byaranka.nl/wp-content/uploads/ISS-Free-Stock-Photo-Bundle-4-scaled-1.jpgistratie en uren gedurende 7 jaar moet bewaren? Je hebt tegenwoordig verschillende soorten boekhoudprogramma’s, maar je kunt natuurlijk ook zelf een systeem bedenken wat voor jou prettig werkt zoals iets in Excel. Zelf maak ik gebruik van Dropbox waar ik al mijn bonnen/facturen digitaal in verwerk en een Excel bestandje met uitgaven en inkomsten. Zelf heb ik niet zo’n grote https://www.byaranka.nl/wp-content/uploads/ISS-Free-Stock-Photo-Bundle-4-scaled-1.jpgistratie dus dat werkt prima voor mij. Oja en die uren zijn ook erg belangrijk dat je ze noteert in bijvoorbeeld een agenda. Mocht je ooit controle krijgen kun je je gewerkte uren aantonen!

Zorg voor een buffer

Als ondernemer is het heel belangrijk een buffer achter de hand te hebben. Het zij voor een financiële tegenvaller, een maand met minder inkomsten maar ook zeker voor de Belastingdienst. Aan het eind van het jaar moet je vaak nog ongeveer 30% aan belasting betalen over al je inkomsten van dat jaar. Wanneer je alles dus al hebt uitgegeven kom je mooi bedrogen uit tijdens het invullen van de inkomstenbelasting. Ik hoor dit probleem vaak voorbij komen bij jongeren die zich inschrijven om te gaan dropshippen, een mooie winst maken en daarna alles uitgeven. Niet heel slim dus en zorg voor wat geld achter de hand.

Zijn er hier nog meer ondernemers die handige tips hebben voor hun (startende) ondernemer collega’s?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *