Handige tips tegen menstruatiepijn

Handige tips tegen menstruatiepijn

Elke maand is het bij de meeste vrouwen weer raak, hun menstruatie en ik kan je vertellen dat dat persoonlijk niet mijn favoriete tijd van de maand is. Ik vind het altijd vervelend en een gedoe, maar waar ik het meest last van heb is de menstruatiepijn. Soms lig ik gewoon in bed opgerold van de pijn. Maar wat kan je nou het beste tegen menstruatiepijn doen? Ik geef je een paar handige tips!

Neem pijnstilling

Mijn beste tip is echt neem twee paracetamol of wat echt mijn life saver is tijdens de menstruatie zijn de Aleve Feminax pillen. Ik gebruik deze pillen al sinds de middelbare school omdat ik toen elke maand wel ziek thuis moest blijven van de pijn. Tegenwoordig slik ik ze nog steeds kan ik gewoon een dag functioneren zonder pijn, zo fijn!

Ga bewegen

Je moet er misschien niet aan denken, maar beweging zorgt ervoor dat de menstruatiepijn minder wordt. Tijdens het bewegen maak je lichaam endorfine aan en dat helpt tegen de pijn Ga een lekker stuk wandelen of doe een lichte workout, wedden dat je je daarna een stuk beter voelt.

Warme kruik

Een oude maar hele fijne tip, wil je wel even lekker liggen? Leg dan een warme kruik tegen je buik aan en de kramp zal een stuk minder worden. De kruik vul je gewoon met warm water en een kruik kun je gewoon bij de drogisterij of online kopen.

Neem een warm bad of douche

Ontspannen tijdens je menstruatie is prettig en neemt ook de pijn weg. Ik vertelde je net al wat warmte ook goed is tegen de pijn. Ontspan dus lekker in een warm bad of onder een warme douche. Maak er even een verwen momentje van met een lekkere douchegel of bruisbal en daarna voel je je weer een stuk beter.

Masseer je onderbuik

Een massage is natuurlijk altijd goed, maar het kan ook je menstruatiepijn verlichten. Masseer het gebied onder je navel door ronddraaiende bewegingen te maken, je zult merken dat het ontspant het de pijn verlicht.

Stel je menstruatie uit

Dit is niet een oplossing voor alle vrouwen, maar voor vrouwen die de pil slikken, een spiraaltje hebben of iets dergelijks wel een optie, je menstruatie uitstellen of overslaan. Slik de pil door tijdens je stopweek en je wordt niet ongesteld. Of zelfs helemaal niet meer ongesteld bij bepaalde anticonceptie middelen. Geen menstruatie is meestal ook geen klachten.

Hebben jullie veel last van menstruatiepijn of ben je zo iemand die zich gelukkig mag prijzen en er eigenlijk nooit last van heeft? En als je toch last van menstruatiepijn hebt, wat doe je er dan tegen?

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reply
  Mariska
  21 juli 2019 at 08:47

  Sinds eind vorig jaar heb ik ontzettend last van deze pijn en vooral ook in mijn onderrug. Ben al een aantal keer thuis gebleven van mijn werk omdat ik gewoon niet kon functioneren. Aleve Feminax gebruik ik nog maar een paar maanden en werkt echt super! Niet altijd, maar vaak wel inderdaad. Wat een uitvinding!

 • Reply
  Manon
  21 juli 2019 at 09:32

  Zo veel en vaak mogelijk zwanger zijn ?

  • Reply
   Aranka
   21 juli 2019 at 10:10

   Hahaha! Dan heb je weer andere ongemakken ?

 • Reply
  Daenelia
  21 juli 2019 at 10:05

  Menstruatie pijn is niet normaal als je daar pijnstillers voor moet slikken. Laat je aub even bij de dokter of gynaecoloog onderzoeken. Er is misschien iets aan te doen zodat je niet aan de pijnstillers hoeft. Asjeblieft.
  Ik heb 4x in mijn hele leven echt pijn gehad, maar nooit dat ik ziek thuis bleef van school of werk. Ik ben geen uitzondering, dit is normaal.
  Veel vrouwen denken dat pijn bij menstruatie erbij hoort of normaal is. Maar gelukkig neemt de medische wereld vrouwen iets serieuzer. Er zijn oplossingen. Laat het uitzoeken.

  • Reply
   Miriam
   24 juli 2019 at 09:22

   Dit is een beetje kort door de bocht. Enige kramp is normaal en als jij die kramp wil verzachten met een paracetamol, betekent dat niet dat je direct naar de arts moet. Ik ben het er wel mee eens dat je met hevige menstruatiepijn (krom liggen, niet kunnen lopen, niets kunnen doen door de pijn) er absoluut verstandig aan doet om naar de arts of gynaecoloog te gaan. Als je 8 paracetamol moet slikken om de dag door te komen, lijkt me ook een goede reden om te gaan. Maar een beetje nuance is hier op zijn plek.

 • Reply
  Daenelia
  21 juli 2019 at 10:07

  Trouwens, een orgasme helpt ook. Zeker als het een spierkramp is. Je spieren relaxen na een orgasme.

 • Reply
  Joyce - SomedayTodayNL
  21 juli 2019 at 11:28

  Ik slik inderdaad ook met regelmaat de pil door, maar als ik dan ook ongesteld ben is het ook echt hel op aarde. Aleve Feminax en een warme kruik zijn dan echt mijn redmiddelen. En mijn vriend die met alle liefde mijn buik masseert haha <3

 • Reply
  rachel
  21 juli 2019 at 11:44

  ik kroop vroeger als jonge meid rond die periode pfff man man kreeg toen vermerital van mijn arts en nu mijn meiden krijgen naproxen ervoor en dat werkt ook prima

 • Reply
  chucky1012
  21 juli 2019 at 12:40

  Ik herinner het nog goed dat ik eens in de maand ziek thuis kwam van school = met zeer heftige pijn.
  Een kop warme melk drinken zou kunnen helpen.

 • Reply
  Eveline
  22 juli 2019 at 08:31

  Heb het een aantal jaren gehad en was toen een keer met mijn moeder bij de gynaecoloog en toen kwam het opzetten. Die schreef meteen de pul voor en mijn probleem was weg.

 • Reply
  Amy
  22 juli 2019 at 09:56

  Ik slik geregeld de pil door maar af en toe moet ik ze toch eens laten doorkomen maar dan verga ik soms echt van de pijn. Sinds kort heb ik de Livia, een apparaatje dat hierbij helpt. Sindsdien heb ik er wel iets minder last van!

 • Reply
  Ilona
  22 juli 2019 at 10:51

  Hmm, ik vind persoonlijk pijnstilling niet de beste oplossing die er tussen staat: dat pakt het symptoom aan en niet de basis. Ik heb zelf veel minder buikkrampen door mijn voeding aan te passen. Daar is veel over te vinden via Google (tip), maar natuurlijk leef ik ook gewoon en heb ik er ook slechte maanden bij zitten.

 • Reply
  Miriam
  24 juli 2019 at 09:24

  Ik heb last van buikkramp op dag 1, meestal neem ik ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds voor het slapen gaan een paracetamol. Op dag 2 gaat het weer prima en kom ik de dag gewoon door ;)

 • Reply
  De beste zwangerschapstest? Welke kies je? | byAranka.nl
  18 januari 2021 at 14:34

  […] natuurlijk in de urine kunt dippen). Je kunt de test al uitvoeren vanaf 4 dagen voorafgaand aan je menstruatie, handig dus als je al wat eerder wilt […]

 • Laat een reactie achter