Zoek
Sluit dit zoekvak.

Handige tips om gefocust thuis te werken

shutterstock 1506528020

Ik doe het al bijna 10 jaar thuis aan mijn eigen bedrijf werken, maar binnenkort moet ik ook voor een baas gaan thuiswerken. Iets wat ik best wel spannend vind, want heel eerlijk, thuis ben ik een stuk minder productief dan dat ik op het werk ben. Thuis ben ik een stuk sneller afgeleid door externe factoren en als je op je werk/kantoor bent, ben ik echt aan het werk. Voor mijzelf heb ik alvast een handig rijtje met tips bedacht!

Goed materiaal en voorzieningen

Belangrijk is om goed materiaal thuis te hebben. Denk hierbij aan een goede werkplek met een bureau en stoel waar je comfortabel aan kan zitten (en ga dus niet languit op de bank zitten). Vaak krijg je van het werk wel een laptop en/of telefoon waar je goed mee kan werken. Wel belangrijk is goed internet thuis te hebben zodat je een vlekkeloze verbinding hebt met je collega’s wanneer je bijvoorbeeld wat in Teams moet doen of via je Smart Werkplek moet werken. Wij hebben al jaren een uitgebreid internet pakket thuis met hoge snelheden zodat alles goed en snel werkt. Dat is wel fijn wanneer je belastend werk voor het internet vanuit huis doet of als je juist met meerdere personen gebruik maakt van het internet. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel langzaam internet thuis.

Hou je routine aan

Gaat normaal om 7 uur je wekker om je klaar te maken voor het werk? Doe dat kan ook als je thuis werkt. Wellicht hou je veel meer tijd over, maar neem die tijd dan om rustig te ontbijten en misschien een frisse douche te nemen. Kleed je ook fatsoenlijk aan en ga niet in je pyjama achter de computer zitten. Het is belangrijk de routine erin te houden want anders ben je veel eerder moe en ben je minder gefocust. Ga ook niet je werktijden verplaatsen, werk gewoon van 8:30 tot 17:00 als je dat gewend bent en ga niet pas om 10 uur starten waardoor je daarna in tijdnood komt of ’s avonds door moet werken.

Opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd

Ik ga op mijn kantoor op zolder thuiswerken, maar ik moet eerlijk toegeven, daar ligt best wat troep wat ik normaal altijd voor mijn blog gebruik. En omdat ik niet afgeleid wil zijn zou ik dat toch echt op moeten ruimen. Het is namelijk niet de bedoeling dat ik halverwege een call denk, shit dat had ik ook nog moeten doen. Daarom is het heel belangrijk je werkplek opgeruimd en schoon te houden zodat je je goed op je werk dan focussen.

Kom uit je werkomgeving

Tijdens een volledige werkdag heb je meestal drie keer pauze. In de ochtend en de middag vaak een kwartiertje en de lunchpauze. Wanneer je hier tijd voor hebt is het echt een must om even achter je computer vandaan te kruipen. Wanneer je maar een kwartiertje hebt is het fijn even naar de keuken te lopen en even een bakje koffie te halen. Als het lukt zou je deze misschien ook nog buiten kunnen opdrinken voor wat frisse lucht. Mijn lunchpauze gebruik ik altijd om even naar buiten de gaan. Ik merk echt dat de frisse lucht mij goed doet en even een half uurtje of uurtje bewegen is ook ontzettend goed voor je. Dit geeft je weer energie voor de middag en dus een frisse focus!

Maak afspraken met elkaar

Woon je niet alleen thuis maar heb je nog een partner of kinderen die ook thuis wonen. Maak van te voren duidelijke afspraken over het thuis werken. Dat je bijvoorbeeld niet gestoord wil en kan worden onder werktijd. Dat afspraken zoals een pakketje bezorgen of even thuis blijven voor de schoonmaakster niet onder jouw werktijd plaatsvinden.

Zijn er hier nog meer thuiswerkers? Wat zijn jullie thuiswerk tips? Ik kan ze vast goed gebruiken zometeen!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

2 reacties

  1. Ik vind het juist een voordeel van thuiswerken dat je, als het kan voor je werk, flexibeler bent qua tijden. Overdag een boodschapje en ’s avonds doorwerken bijvoorbeeld. En ik doe toch echt een joggingbroek aan omdat dat veel lekkerder zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *