Search
Close this search box.

Good to know: Dit zijn de 5 grootste misverstanden over konijnen

shutterstock 1796766511

Wil je een konijn als huisdier nemen? Dat is hartstikke leuk! Maar wees je er wel van bewust dat konijnen een bijzonder soort zijn. Zo vragen ze meestal om meer verzorging dan bijvoorbeeld een kat of hond. Ook gaan er veel misverstanden de rondte over konijnen. In dit artikel helpen we die misverstanden de wereld uit!

Bron afbeelding: Shutterstock

Misverstand 1: konijnen kunnen van binnen naar buiten, en andersom

Konijnen kun je zowel binnen als buiten houden. Ben je van plan om je konijn het ene moment binnen en het andere moment buiten te laten leven? Dit is dan weer niet zo slim! Het dier raakt namelijk gewend aan de specifieke leefsituatie en gaat zich hierop aanpassen. Je kunt je konijn dus niet steeds van binnen naar buiten verplaatsen, en andersom. Kies vooraf of je je konijn binnen óf buiten laat leven. Natuurlijk kun je een binnenkonijn op een aangename zomerdag heus wel eens even in de tuin laten snuffelen. Zet het dier bijvoorbeeld in een konijnenren. Maar bij een plotselinge verandering in de leefomgeving kan het konijn ziek worden.

Misverstand 2: konijnen zijn knaagdieren

Hoewel het misschien logisch lijkt, is een konijn geen knaagdier! Een cavia is dit bijvoorbeeld wel, maar bij een konijn zit dit toch weer anders. Konijnen horen namelijk tot de Orde van de Lagomorpha. Dit zijn haasachtigen. Een konijn lijkt dus meer op een haas dan op een cavia of een ander knaagdier.

Misverstand 3: konijnen worden niet oud

Veel mensen denken dat een konijn maar een paar jaar oud wordt. Dit kan helaas zo zijn, bij bijvoorbeeld ziekte, eenzaamheid of onjuiste verzorging. Maar een gezond konijn kan vrij oud worden, meestal wel zo’n zeven of acht jaar. Sommige konijnen worden zelfs wel tien jaar of ouder! Genoeg reden dus om goed voor het diertje te zorgen. Zet je konijn in een goed konijnenhok, met voldoende leefruimte. En houd het hok netjes en schoon! Onderhoud het diertje: knip de nagels, maak het dier schoon of borstel het dier indien nodig. Ook de juiste voeding draagt bij aan de gezondheid.

Misverstand 4: konijnen hebben veel (zoete) groenten en fruit nodig

De juiste voeding is dus belangrijk voor je konijn. Maar er bestaan nogal wat misverstanden over het type voeding dat het dier nodig heeft. Wat vaak fout gaat? Een konijn krijgt te veel (zoete) groenten zoals wortel en te veel fruit binnen. De vitamines die erin zitten, zijn weldegelijk gezond voor het dier. Maar het gevaar is dat er veel suiker in zit, wat je konijn ziek kan maken. Geef hier dus niet te veel van! Kleine beetjes, meer is er niet nodig. Hiernaast geef je je konijn voornamelijk hooi en biks. Uit hooi halen konijnen onder andere vezels, die heel belangrijk zijn.

Misverstand 5: konijnen zijn echte knuffelaars

Natuurlijk kan een konijn aan je gehecht raken. Maar echte knuffelaars en schootdieren zijn de meeste konijnen niet! Pak ze ook niet zomaar op, want dit vinden konijnen eng. Je kunt ze wel aaien. En konijnen zijn graag bij je in de buurt als ze je mogen – dat is hartstikke gezellig.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

  1. Er wordt in dit artikel consequent over “je konijn” gesproken, terwijl het groepsdieren zijn die je echt niet alleen zou moeten houden. Misschien is dat wel het grootste misverstand… Sowieso vind ik dit een beetje een vreemd artikel op je website, maar dat heb ik de laatste tijd wel vaker bij de stukken die online komen.

    1. Helemaal met je eens! Wij hebben twee konijntjes en als je ziet hoe graag zij bij elkaar zijn, samen eten, wassen en knuffelen, is het echt sneu te bedenken dat sommige konijntjes alleen zitten.

    2. PRECIES! Dit verwachtte ik als misverstand nummer 1! Zo belangrijk om niet 1 konijn te nemen, maar meerdere. Ook eens met je andere punt, niets persoonlijks aan dit artikel helaas.

  2. Ze zeggen dat een mannetje bij een mannetje en een vrouwtje bij een vrouwtje problemen kan geven en minder goed samen gaan dan een mannetje en een vrouwtje te samen. Het beste combinatie is een mannetje en een vrouwtjeskonijn samen, en wil men geen jongen dan zou men aan of sterilisatie van het vrouwtjeskonijn denken of castratie bij het mannetjes konijn. Ze adviseren twee te nemen om eenzaamheid te voorkomen. Bij vorst aan de grond kan men konijnen beter binnen halen maar meestal zitten ze in de bijkeuken en daar is ook een kacheltje . Konijnen zijn wel grappig en schattig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *