Goede lichaams stoffen in groente en fruit

Alles wat we eten hoeft niet slecht te zijn. In groente en fruit zitten hele goede stoffen voor ons lichaam. Altijd al een mooie huid willen hebben maar wil je daar niet allemaal rare crèmetjes voor op je gezicht smeren? Of een peperdure behandeling ondergaan bij een schoonheidsspecialist? Als je gewoon een beetje op je voeding let en weet wat in je voeding zit kom je al een heel eind. In dit artikel hoop ik jullie een beetje weg wijs te maken in de wereld van groente en fruit en de goede stoffen daarvan!

Antioxidanten

Antioxidanten zijn erg goed voor je ogen. Als je namelijk niet genoeg hier van binnen krijg is de kans op staar of een andere oogziekte een stuk groter. Antioxidaten zitten bijna in alle groentes, maar hoe donkerder het groente of fruit is des te meer antioxidanten erin zitten. Je kunt dus denken aan: wortels, spinazie, boerenkool, mango, pinda’s en broccoli.

Calcium

Last van witte plekjes in je nagels? Dat betekend dus dat je te weinig calcium binnen krijgt. Het is dus niet dat je niet genoeg melk of yoghurt binnen krijgt, maar je hebt dus een tekort aan calcium en dat zit natuurlijk in zuivelproducten maar ook in nog genoeg andere producten zoals zalm, spinazie, broccoli, amandelen, doperwten en groene bonen. Laat dat fabeltje dus maar achterwege dat je niet genoeg melk drinkt, wat een avondmaaltje broccoli kan ook veel verschil maken!

Zink

Zink is een belangrijke stof bij het afbreken van de koolhydraten. Heb je de vorige avond je misschien een beetje laten gaan en teveel koolhydraten binnen gekregen? Neem dan wat extra zink om je lichaam te helpen de koolhydraten sneller af te breken. Je vind zink in tuinbonen, doperwten, peultjes, passievruchten en spinazie.

Vezels

Misschien past deze hier niet helemaal thuis, maar toch wil ik jullie hem niet onthouden. Vezels zijn namelijk goed voor een goede stoelgang en de darmen natuurlijk. Je kunt de vezels natuurlijk in de graansoorten vinden maar ook in groente en fruit. Denk dan vooral aan de fruit soorten die met een schil gegeten worden, zoals een appel of peer.

Vitamine C

Wie heeft er nou niet een potje vitamine C pillen in de kast staan? Maar waar dient Vitamine C nou eigenlijk voor? Duidelijk mag wel zijn dat het heel erg belangrijk is voor je gezondheid. Het is namelijk een belangrijke stof in je lichaam die de slechte invloeden van buitenaf tegenhoud. Zo gaat het bijvoorbeeld de veroudering van de huid tegen. Alleen je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan dus je moet het echt zelf innemen. Dat kan je dus doen met een vitamine C tablet maar ook door lekker gezond een stuk fruit te nemen, denk dan bijvoorbeeld aan een lekkere sinaasappel, die zitten namelijk bomvol met vitamine C. Ook veel vitamine C zit in broccoli, aardbeien, kiwi’s, tomaten en paprika’s.

Omega 3 en eiwitten

Heb je last van droog en beschadigd haar dat ook nog eens snel uitvalt. Dat betekend waarschijnlijk dat je een tekort hebt aan eiwitten en omega 3. Je haar bestaat namelijk groot en deels uit proteïne (eiwitten) en dan kun je wel nagaan als je producten eet waar dat veel in zit je haar ook sterker maakt. Proteïne bevorderd ook de glans van je haren dus het is zeker niet verkeerd om eens te denken om wat meer daarvan binnen te krijgen. Voorbeelden van voedsel waar het in zit is: rood vlees, vis, eieren, noten, groente en fruit.

Collageen

Veel van jullie hebben er natuurlijk wel eens over gehoord in een reclame. Als er een reclame voorbij komt over een dagcrème komt het woord collageen meestal ook voorbij vliegen. Maar waarom nou eigenlijk? Collageen in een eiwit en een natuurlijk bestanddeel van onze huid. Het is verantwoordelijk voor de kracht van je huid, dus hoe meer collageen je hebt, hoe sterker en strakker je huid is. Collageen zit vooral in bessen en donkere groentes.

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reply
  Miranda
  14 augustus 2011 at 09:04

  wat een leuke en handig artikel;D

 • Reply
  Paola
  14 augustus 2011 at 09:46

  Leuk artikel!

 • Reply
  Mariska
  14 augustus 2011 at 10:08

  Handig artikel

 • Reply
  LottedeJ
  14 augustus 2011 at 11:48

  Heel fijn artikel! Ik heb de laatste tijd last van haaruitval, waarschijnlijk door stress. Ik heb wel wat aan je tips, bedankt :)

 • Reply
  Joany
  14 augustus 2011 at 18:32

  Wat een leuk artikel. erg interessant om dit allemaal te lezen. Volgens mij ben ik best wel goed bezig wat betreft mijn voeding.

 • Reply
  Charlotte
  15 augustus 2011 at 18:49

  leuk artikel en altijd handig!
  ik ben best wel goed into de voeding hha.

  xx

 • Reply
  Roos
  15 augustus 2011 at 22:17

  Die tweede foto, ik wil dat eten haha.
  Verder een erg leuk artikel!

 • Reply
  gerrianne
  18 augustus 2011 at 14:06

  Super, om dit te lezen zeg! En haha – de foto’s – ik krijg nu al zin in fruit!

 • Laat een reactie achter