Al die gezonde recepten waar ik eerst met een grote boog omheen liep trekken nu ineens mijn aandacht. Ik wil natuurlijk afvallen en een lekker volle cake met suiker en roomboter horen niet meer in mijn dagelijkse voedingspatroon. Maar deze cake van kwark zou ik wel elke dag mogen eten en velen zijn er ontzettend enthousiast over. Ik bekeek meerdere recepten en zag YouTube video’s en kwam tot een eigen recept met wat ik nog in huis had.
Wat heb je nodig?
- 250 gram kokosmeel (of speltmeel)
- 400 gram kwark
- 80 gram gewelde rozijnen
- 2 eieren
- 1 tl kokosolie
- 1 tl bakpoeder
Alle recepten werden eigenlijk aangegeven met speltmeel, maar ik had nog kokosmeel in huis en deed het daar mee. Dat is ook redelijk gezond.
Het maken van het beslag is echt easy. Je doet alles in een kom en mixen maar. Ik was verbaast over het droge en stugge beslag, maar volgens de andere recepten die ik las hoort dat. Dan geloven we dat maar!
Ik bekleed een bakblik met bakpapier en doe hier het beslag in en druk het even goed plat met een lepel. De oven is al voorverwarmd om 200 graden en daarna gaat de cake er in voor 30 minuten op 200 graden.
Na 30 minuten ruikt de keuken echt heerlijk en kan ik niet wachten de cake te gaan proeven. Ik ben echt heel benieuwd of hij in de smaak valt. Want ik ben grote fan van cakes met heel veel roomboter en suiker, dit zou dus wel even wennen zijn.
Laat de cake eerst goed afkoelen in het bakblik. Ik was weer de haastig en wilde meteen foto’s maken. Dan is de cake nog wat zacht en kan hij barsten.
De cake ruikt echt ontzettend lekker en wil echt meteen een hapje nemen. Alleen dan… wat een droge en smakeloze cake! Nee, dit is echt helemaal niets voor mij. Ik heb echt een glas water nodig om de cake weg te werken en ik vind de smaak gewoon niks. De rozijnen maken het enigzins zoet maar voor de rest vond ik het drie keer niets. Mijn moeder vond het wel oké, maar ook wel erg droog. Afgekoeld was hij al wel beter, maar voor mij zeker geen succes.
Voor in de toekomst weet ik het dus wel, wil ik cake eten, dan zondig ik wel gewoon met een vette plak cake. Deze gezonde cake komt zeker niet op mijn lijstje van favoriete recepten te staan. Maar misschien ben ik daar te veel een zoetekauw voor. Hebben jullie wel eens een kwarkcake gemaakt en wat vonden jullie er van?
Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’
32 reacties
Desirée
25 februari 2016 at 09:02Wat een domper :(
Danielle
25 februari 2016 at 09:48Oh wat jammer dat je hem zo droog vond! Misschien de volgende keer in plaats van rozijnen hele rijpe bananen er doorheen doen? Deze maken het dan zoet EN romiger! Bananen kunnen namelijk in een hoop recepten de boter “vervangen”!
Lindsey Beljaars
25 februari 2016 at 10:09Jammer dat hij zo tegenvalt, ik vond de foto’s er namelijk echt mega goed uitzien, haha!
Mariska
25 februari 2016 at 10:18Wat gek dat ie zo droog is geworden! Jammer, het was een leuk idee.
Nicole
25 februari 2016 at 10:36Jammer dat hij tegenvalt.. Ik snap je punt dat je dan liever één keer zondigt met een ongezonde plak cake.. Ik heb een keer een cake met bosbessen en griekse yoghurt gemaakt van Foodgloss, en hoewel haar recepten mij nooit tegenvallen was dit recept ook echt niks voor mij. Juist heel plakkerig en smaakloos! Wel goed trouwens dat je het alsnog deelt op je blog, iedereen heeft een andere smaak dus wie weet wie het wel allemaal lekker vinden!
Manon
25 februari 2016 at 10:48Wat jammer dat die zo tegenvalt !
Babette
25 februari 2016 at 11:15Misschien kun je er honing aan toevoegen om hem zoeter te maken? En probeer anders een keer Indische cake, dat is minder ‘slecht’ dan normale cake.
Chantalle
25 februari 2016 at 11:30Op de foto’s ziet de cake er echt super lekker uit, jammer dat hij erg droog was.
Yvonne
25 februari 2016 at 11:45Jammer dat ie niet smaakte! Maar ik vind dat ook hoor, als je wil afvallen hoef je jezelf niet alles te ontzeggen. Ik geloof ik keuzes maken, balansdagen en daarmee compenseren. Als ik weet dat ik een verjaardag heb, eet ik de dagen ervoor gewoon wat minder dan anders. Of daarna. En ik neem alleen taart als ik die taart er ook echt goddelijk vind uitzien. Geniet met mate, daar gaat het uiteindelijk om. :-) Zo werkt dit al 40 jaar prima voor mij.
Nicky
25 februari 2016 at 12:04Courgettes en bananen kunnen wel eens werken als botervervangende middelen. Misschien moet je daar even mee proberen? ;)
femketje
25 februari 2016 at 12:48oeehhh lekker!
Joyce
25 februari 2016 at 13:16Oh jammer hee, leek veelbelovend! Maar misschien een ideetje voor de volgende keer: gebruik magere vruchtenkwark (aardbei bijvoorbeeld), dan krijgt de cake sowieso meer smaak! Ennn je zou er ook eventueel zoetstof door heen kunnen doen wil je hem wat zoeter hebben..
Joyce
25 februari 2016 at 13:17Oh en kokosmeel is vaak droger dan andere soorten meel. Dus zou goed kunnen dat ie met speltmeel toch wat meer een ‘cake structuur’ krijgt!
Monica
25 februari 2016 at 13:43Ik wilde net zeggen wat ziet hij er lekker uit maar helaas is hij droog. Zo lijkt het niet namelijk.
Anne || StudentStyleSite
25 februari 2016 at 14:41Oh wat jammer! Ik hou ook van cakes met lekker veel boter dus ik dacht misschien is dit wel het gezonde alternatief, maar waarschijnlijk is het dus ook niks voor mij.
Mariëlle
25 februari 2016 at 14:54Hmmm dit lijkt me nou een lekker makkelijk en gezond recept om eens uit te proberen! Bedankt voor het delen.
chucky1012
25 februari 2016 at 15:26Jammer dat deze cake je niet goed had gesmaakt.
Het ziet er wel heerlijk uit.
Loes | Hyggelig Mama
25 februari 2016 at 16:03He wat jammer! Ik zag de foto’s en dacht: dit MOET wel lekker zijn! Misschien dat het inderdaad aan het kokosmeel ligt.. Ik moet zeggen dat ik daar zelf nog nooit mee gewerkt hebt. Ik ga eens speuren op internet naar de verschillende recepten, misschien ga ik het ook eens proberen. En dan wel met cranberries in plaats van rozijnen, want die gaan er bij mij niet in :).
Catherine
25 februari 2016 at 16:53Oh wat jammer! Jeetje ik was al helemaal enthousiast en het zag er zo lekker uit! Wat een domper zeg hahaha. Nou dan toch maar opzoek naar een ander gezond cake receptje!
Annette
25 februari 2016 at 17:36Smeltmeel vervangen voor kokosmeel kan ook niet zo maar. Kokosmeel neemt veel vocht op, vandaar ook dat je cake zo droog word en uit elkaar valt.
Sophie
25 februari 2016 at 19:19Hee!
Waarschijnlijk komt het doordat je het speltmeel hebt vervangen voor kokosmeel. Van kokosmeel heb je veel minder nodig ?
Ingeborg
25 februari 2016 at 20:59Wat zonde dat je cake mislukt is! Ik zou hem nog een keer proberen, maar dan met speltmeel. Kokosmeel moet je nooit zomaar in plaats van ander meel doen. Niet dezelfde hoeveelheid in idee geval. Kokosmeel zuigt heel veel vocht op. Ik denk dat je cake daardoor heel droog is geworden. ?
Ingeborg
25 februari 2016 at 21:00In ieder geval*
Jacqueline
25 februari 2016 at 21:12http://www.puursuzanne.nl/recepten/lunch/kwarkbrood
Deze is wél lekker en ook gezonder zonder boter en suiker. En absoluut niet droog. Je kunt ook nog een rijpe banaan door het deeg heen prakken om het zoeter te maken.
Suzanne
26 februari 2016 at 18:36@Jacqueline Wat lief dat je mij noemt. Dit recept gaat inderdaad altijd goed.
@Aranka. Bakken met kokosmeel is heel lastig. Ik bak zelf ook wel met kokosmeel maar gebruik dan maar 70-80 gram kokosmeel met 4 eieren voor 1 cake. Speltmeel kan je niet in de zelfde verhouding vervangen door kokosmeel. Volgende keer misschien gewoon met speltmeel maken ;-)
Elsbet | La Vie Pure
25 februari 2016 at 21:22Jammer! Het klonk nochtans overheerlijk!
Merel
25 februari 2016 at 21:53Je zou er (ongezoete) appelmoes in kunnen doen. Dat maakt hem lekker smeuïg en war zoeter!
Amy
25 februari 2016 at 22:17Ik zat het hele recept te denken hoe lekker het eruit zag, wat jammer dat hij tegenvalt! Wel leuk dat je heel eerlijk bent over het recept :) Je hebt ook wel weer mooie en duidelijke foto’s gemaakt!
Heb je wel eens bananenbrood geprobeerd? Ik maak dit altijd zonder suiker, het zoete van de banaan vind ik persoonlijk heerlijk en hoor ik ook altijd positieve reacties van zoetekauwen in mijn omgeving!
Diewerke
28 februari 2016 at 09:24Je zou misschien de kwark van optimel kunnen gebruiken. Kwark met een smaakje en 0% vet. Ik heb een recept van kwarkbollen die heel smaakvol zijn en juist wat klef
Roxanne
28 februari 2016 at 13:03Oh balen! Hij zag er zo lekker uit op de foto
Kim
28 februari 2016 at 19:07Ik denk dat je probleem bij de kokosmeel ligt, die heeft namelijk veel meer vocht nodig dan een ander meel. En kokosmeel valt altijd droog uit, ik haal het daarom niet meer in huis. Als ik jou was, zou ik het nog eens proberen met een ander meel of met havermout.
Sabrina
2 maart 2016 at 17:01Ik heb m gemaakt met speltmeel. Heerlijk!!