Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gestopt met de pil, wat veranderde er voor mij?

Weten jullie nog dat ik een paar maanden geleden zo ontzettend veel last had van hoofdpijn? Elke dag weer de stekende hoofdpijn en niets leek te werken. Ik was weer eens aan het internet dokteren en daar kwam uit dat het wel eens aan de pil kon liggen. Baat het niet dat schaad het niet dacht ik en stopte een tijdje met de pil, geen idee wat dat voor een gevolgen voor mij zou hebben. Want vanaf mijn 15e slikte ik al de pil voor mijn hevige menstruatie. In dit artikel vertel ik je wat ik in die paar maanden aan mezelf heb gemerkt.

Ik heb denk ik zo een dikke 6 tot 7 jaar de pil geslikt en begon daar al best wel vroeg mee. Niet omdat ik een vriendje had, nee omdat ik me elke maand standaard ziek moest melden, zo ziek was ik van mijn menstruatie. Mijn moeder vond dat dat niet langer kon en daarom ben ik naar de huisarts gegaan, die raadde mij de pil aan. Zo gezegd, zo gedaan en sinds dien slikte ik de Stediril 30. Met andere woorden, ik ken mijn lichaam eigenlijk helemaal niet meer bewust zonder pil, of eigenlijk ben ik mij daar nooit bewust van geweest. Ik ken alleen mijn lichaam vol hormonen en weet eigenlijk niet hoe ik ‘natuurlijk’ aanvoel. Ik ben geen dokter of wat dan ook, dus ik zal hier dan ook vanuit mijn eigen ervaring over praten.

Lees ook: Stoppen met de pil, de nadelen

De grootste reden waarom ik stopte met de pil was toch wel om te kijken of mijn hoofdpijn daar vandaan kwam. En je raad het al, sinds ik gestopt ben met de pil heb ik nog maar één of twee keer zo een heftige hoofdpijn aanval gehad in plaats van één keer per dag of meerdere keren waar niets tegen hielp, alleen slapen. Dat was voor mij een hele fijne uitkomst. Natuurlijk had ik op het internet wel vaker verhalen gehoord over vrouwen die gestopt waren met de pil omdat ze het pure troep vinden. En daar ben ik het nu deels mee eens, ik voel me zoveel beter en lekkerder zonder pil.

 photo Ongesteldheid_zpsd440dfce.png

Geen hoofdpijn meer

Natuurlijk heb ik nog wel eens hoofdpijn, maar dat is heel sporadisch als ik bijvoorbeeld een lange autorit heb gehad of lang in een drukke trein heb gezeten. Maar ik krijg het niet meer spontaan en het is meestal ook zo weer weg. Ik hoef er niet speciaal mijn bed voor in.

Lees ook: EHBO: Eerste Hulp Bij Ongesteldheid

Veel minder erg ongesteld

Waar ik dus ooit voor aan de pil ging was mijn hevige menstruatie. Dan vooral de pijn en de hoeveelheid vloeien. Het duurde wel een tijdje voordat ik mijn cyclus weer terug had maar nu na 4 maanden heb ik hem weer regelmatig terug. Mijn ongesteldheid is maar een dag of twee – drie en in veel mindere mate. Ik heb geen last van buikpijn, krampen of rugpijn, super fijn! Wel jammer is dat ik wel weer elke maand ongesteld ben. Maar als ik het zo ervaar is het geen straf

Beter libido

Bekend is dat de pil je libido niet echt goed doet. Sommigen hebben daar helemaal geen last van, ik blijkbaar wel. Ik had er veel meer zin in, had mijn natuurlijke ‘gevoel’ weer terug en voelde me een stuk vrolijker en opgetogener. Mensen zeiden het ook tegen me, dat ik vrolijker was en meer straalde.

Lees ook: Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Gewicht

Ooit ben ik door de pil heel erg aangekomen. Nou, niet echt door de pil, maar wel mijn enorme eet drang. Ik had dat normaal nooit, maar sinds ik aan de pil ben moet ik eten, eten en nog meer eten. Ik merk dat ik nu met afvallen moeite heb, maar niet zo veel moeite als voor heen. Ik ben eerder verzadigd en heb minder behoefte om te snoepen (die is er natuurlijk nog wel, je kan niet van de één op de ander dag overstappen). Ik merk het nog niet meteen aan de weegschaal (of het speelt mee in mijn Weight Watchers) dat de kilo’s er af vliegen, maar de behoefte is minder.

Acné

Jullie weten allemaal dat ik een vette huid, maar eigenlijk was het voorheen alleen dat. Ik had nooit last van puistjes of pukkeltjes. Helaas zit ik er nu weer helemaal onder en niet alleen op mijn gezicht. Mijn rug, buik, armen en benen moeten er ook aan geloven. Dit vind ik wel echt een nadeel. Ik tel op dit moment ook vijf enorme rode kraters op mijn voorhoofd…

Lees ook: Van pil naar de Nuvaring en de ervaringen

Eigenlijk ben ik heel blij dat ik de stap heb gemaakt om te stoppen met de pil, ik hoor van steeds meer mensen dat ze er mee stoppen en dit echt als iets heel erg positiefs ervaren. Alleen nu heb ik het volgende probleem, ik wil op korte termijn nog geen kinderen. Hoe nu verder? Een andere pil proberen of toch denken aan andere conceptie. Wat is jullie ervaring met de pil? Zijn jullie gestopt en wat vonden jullie er van? Of wat voor een conceptie raad je aan? Let me know!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

64 reacties

 1. Fijn dat je nu geen hoofdpijn meer hebt! Misschien is een spiraaltje wel iets voor jou. Kan 5 jaar blijven zitten, geeft slechts in kleine hoeveelheden hormonen af en alleen op de plaats waar het werkzaam moet zijn en je menstruatie blijft in het merendeel van de gevallen weg. De meeste andere vormen van anticonceptie bevatten toch ook weer (meer) hormonen en dat is na het lezen van je verhaal denk ik juist wat je niet meer wil.

  1. Ik heb ook een (mirena) spiraal en het is echt een uitkomst!
   Na 3 maanden bloeden, veel meer pukkels en een opgezette buik alleen nog maar profijt van gehad. Ik ben al ruim 3 jaar niet meer ongesteld en dat is heerlijk. Ook heb ik weer ‘gewoon’ meer zin ;) m’n huid is rustig, maar dat was hij ook.

   Voordelen mirena:
   – langdurige anticonceptie (5 jaar)
   – geen omkijken naar, betrouwbaar, je kunt hem niet vergeten ofzo
   – Plaatselijke hormonen dus minder last van hormonale schommelingen
   – Sommige vrouwen worden niet meer ongesteld

   Nadelen:
   -plaatsen is geen pretje
   – geen invloed meer op menstruatie (niet uitstellen ivm vakantie enzo)
   – in het begin kun je veel last hebben, je huid kan onrustig zijn
   – ik heb een ‘baby buikje’ op hoogte Van m’n baarmoeder. Net onder m’n navel. Sinds ik dat ding heb
   – vooraf controle / uitstrijkje , je moet met je billen bloot (letterlijk haha)
   – je kunt hem soms voelen tijdens seks met bepaalde standjes

   Ik ben ontzettend blij met m’n spiraal, nergens meer om denken en al jaren niet meer ongesteld.

   1. Hi,

    Ik heb ook goede ervaring met een spiraal. Slikte sinds me 13e de diana pil tot me 21 tegen acne. Opgegeven moet je hiermee stoppen en ben ik overstap naar een spiraal. Het plaatsen was geen pretje maar dat heb ik er voor over. Bijna niet ongesteld, puistjes werden eerst erger daarna weer minder en nooit meer stress over het ‘vergeten’ van je pil.

    En volgens mij zitten er ook minder hormonen in dan bij een pil, maar dat weet ik niet zeker.

 2. Ik sta er weer versteld van wat een invloed zo’n klein pilletje wat haast standaard voorgeschreven wordt met je lichaam doet. Goed om te horen dat je het zo positief ervaart om te stoppen! Ik hoop dat je een nieuwe vorm van anticonceptie kan vinden die de hoofdpijn aanvallen zo min mogelijk terug laten komen :)

 3. Wat fijn dat stoppen met de pil je hoofdpijn heeft verholpen en dat je verder ook veel positieve effecten heeft voor je! Zelf zit ik nog wel aan de pil en ik denk dat ik dat blijf totdat het niet meer nodig is, bijv. stel dat je zwanger wil worden of als je gewoon niet meer vruchtbaar bent. Om er nu mee te stoppen lijkt mij eng omdat ik bang ben voor wat dat met mijn huid zou doen; ik ben aan de pil gegaan omdat ik ook veel last had van mijn menstruatie, maar ook vanwege acne en ik zou het vreselijk vinden als dat terug kwam. Verder heb ik eigenlijk ook niet zo’n last van bijwerkingen, alleen één keer per maand hoofdpijn dat soms uitmond in migraine.

 4. Zo herkenbaar dit! Ik ben om precies dezelfde reden na 4 jaar met de pil gestopt en absoluut geen hoofdpijn meer. Ik ben nu ook opzoek naar een alternatief maar ik ga denk voor een hormoonspiraal!

 5. ik slik net zolang als jou de pil en ik voel mezelf steeds minder goed in mijn vel zitten.. heel rot de ene kant durf ik gewoon niet te stoppen en het laten afhangen van een ballonnetje maar de andere kant zit ik de laatste jaren zo niet lekker in mijn vel.. dus ik twijfel ook of ik iets anders moet gaan proberen, misschien zo’n staafje in mijn arm? een spiraal lijkt mij ook doodeng omdat dat vaak nog fout gaat en je kan blijven bloeien!

 6. Fijn dat het voor je goed uitpakt! Ik vind het wel wat overdreven om te zeggen dat het ‘pure troep’ is. Calm down. Verder kan ik iedereen aanraden hier gewoon open met je huisarts over te praten. Je zorgen, de alternatieven… Voor mij blijft het voorlopig de pil. Geen bijwerkingen gespot!

  1. Ik zeg nergens ik het pure troep vind, dat is het namelijk niet. Maar ik merk gewoon dat ik mezelf beter voel zonder. En ik helemaal niet ben gestopt omdat het zulke ’troep’ is, maar om de hoofdpijn en vertel erbij wat er voor mij veranderde :).

 7. Ik zit er ook aan te denken om te stoppen, voornamelijk om te kijken of het verandering brengt in mijn energie en humeur. Goed om dit nu te lezen! Ik ben ook ooit begonnen door de hevige menstruatiepijn en ben ook wel een beetje bang hoe dat gaat zijn bij mij haha

 8. Wat fijn dat het zo goed helpt!! Ikzelf ben ooit twee maanden aan de pil geweest, voor mijn reis naar Afrika! Daar was het niet hygiënisch (we konden ons aleen maar wassen drie weken lang bijvoorbeeld)toen werd aangeraden om aan de pil o.i.d. te gaan. Het was allemaal prima, maar de weken nadat ik was gestopt was ik heel erg emotioneel, wat ik normaal heb als ik ongesteld moet worden had ik nu een paar weken! Niet fijn! Ik zal zelf niet snel weer aan de pil gaan, wat je zegt: het is toch troep! En daarnaast heb ik al te veel hormonen van mijzelf, haha!!
  Interessant stuk!

 9. Ik slik de pil ook al zo’n 7 jaar en ik zou ook niet meer weten hoe ik me zonder voel eigenlijk. Daarvoor zou ik ook moeten stoppen, maar ben ook bang dat mijn acne met pukkels op schouders nek rug etc terugkomen. Grootste angst is om zwanger te raken, dat kan voorlopig ook echt niet :p Een vriendin van me gebruikte gewoon jarenlang condooms nadat ze ook besloot van de pil af te gaan. Ze heeft nu sinds een jaartje ofzo de Nuvaring en hier is ze veel tevredener mee dan de pil. Hoe het precies gaat weet ik niet. Mn zus heeft zo’n staafje in haar arm laten zetten. Blijft ook aantal jaar goed geloof ik en moet dan vervangen worden. Ik hoop dat je iets vindt!

 10. Ik heb van alles geprobeerd: nuvaring: gedoe, prikpil: depressie, de pil: hoofdpijn, spiraaltje: net eruit laten halen want hoofd vol met watten. Spiraaltje was nog het minst erg, maar nu zonder gaat het het aller best. Voor mij geen hormonen meer, dan maar condooms.

 11. Hou Aranka. Wat een leuk artikel! Toevallig zit ik er ook een tijdje aan te denken om te stoppen maar durf het nog niet Maar ik zit ook al een tijdje wat minder lekker in me vel. Natuurlijk weet ik niet of het effect bij mij hetzelfde zal zijn als bij jou, maar je haalt me door je artikel wel meer over ;-)

  1. Ik had al zoveel artikelen gelezen en iedereen was er ‘positief’ over maar dat was voor mij niet echt een reden om te stoppen omdat ik eigenlijk nergens last van had. Maar toen mijn hoofdpijn zó erg was wilde ik het graag proberen en met succes. Ik zeg zeker niet dat iedereen accuut moet stoppen. Maar onder de noemer, baat het niet, schaad het niet. Misschien dat ik toch wel weer terug aan de pil ga vanwege de niet kinderwens op dit moment. Maar voor nu vind ik het zo wel effe prima.

  2. Beste Stephanie, vanaf mijn 14e tot mijn 29ste ben ik aan de pil geweest. In die periode heb ik een aantal keer in een depressie gezeten en was ik emotioneel behoorlijk wisselend. Ik durfde niet met de pil te stoppen, vanwege het feit dat ik bang was dat ik dan nog labieler zou worden. Gelukkig waren tegen mijn 29ste de scherpe randjes van mijn wisselende stemmingen er al wel vanaf maar toch… Nu 5 jaar later kan ik zeggen dat het het beste besluit ooit is geweest omdat ik me nu gewoon okee voel, veel steviger in mijn schoenen sta. Voor mij is het heel duidelijk geworden. Dus wat Aranka ook zegt, probeer gewoon te stoppen, alternatieven genoeg. De pil is het meest makkelijke middel om weer naar terug te keren als het miet werkt!

 12. Ik heb zelfs in het ziekenhuis gelegen vanwege de pil
  Een fikse leverontsteking was het gevolg van dit kleine pilletje.
  Omdat dit niet zo bekend is stonden we echt voor een raadsel,
  geen arts die wist hoe het kwam dat mijn leverwaarde’s zo extreem hoog waren.
  Pas toen ik stopte met de pil, zo ziek dat het toch geen nut meer had om deze te slikken, daalde deze waarde’s.

 13. Ik heb in totaal denk ik een halfjaar de pil geslikt en ben toen gestopt toen het met mijn toenmalige vriend uitging. Ook ik merkte bepaalde bijwerkingen. Mijn libido was weg, ik kwam aan, mijn huid was juist onrustiger geworden, emoties een stuk vlakker en toen ik stopte had ik zelfs last van haaruitval. Nee, voor mij echt geen pil meer. Ik word daar gewoon niet gelukkig van.
  Nu heb ik al twee jaar geen relatie meer dus voor mij geen reden om me druk te maken om anticonceptie, maar mocht ik weer willen beginnen, dan ga ik zeker kijken naar alternatieven.

 14. Ik ben om precies dezelfde redenen emt de pil begonnen 2 jaar geleden. Ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen, omdat het nu nog steeds best erg is, maar ik denk niet dat ik heel mijn leven aan de pil blijf. En ik geloof best dat je er idd veel minder hoofdpijn van kan krijgen! Nu heb ik hier niet zo’n last van, gelukkig.

 15. Ik ben ongeveer 8 maanden geleden aan de pil gegaan omdat ik het heel irritant vond dat mijn menstruatie zo onregelmatig was. Ik heb geen nare bijwerkingen gemerkt eigenlijk! Mijn menstruatie werd wat minder per keer maar dat vind ik nou niet heel erg eigenlijk haha. Ook heb ik nu veel minder pijn! Heel fijn dat je nu weet waar je hoofdpijn vandaan komt en dat dat nu stukken minder is. Wat een verademing moet dat zijn! Ik heb om mij heen goede verhalen gehoord over het spiraaltje. Misschien wat voor jou?

 16. De hoofdpijn kan ook komen door de hormonen, loop daarvoor al een paar jaar bij een arts :) optie 1 was de pil doorslikken, wat ik dus een lange tijd heb gedaan en om wel de boel op te schonen zeg maar 3-4x per jaar nog ongesteld. Maar ben de pil zo zat geworden, slik hem ook zo’n 15 jaar nu. Weg met die hormonen troep, even je lichaam weer resetten zoals het oorspronkelijk hoort. Ben erg benieuwd hoe de eerste maand hier zal verlopen. Sinds deze week gestopt namelijk.

 17. Ik heb ruim 15 jaar de pil geslikt en toen ik op een gegeven moment over werd gezet naar een ander merk, omdat het volgens de verzekering goedkoper was, begon ik me te beseffen wat het effect van de overkill aan hormonen was. Door de nieuwe samenstelling werd ik nog emotioneler dan normaal en mijn vriend omschrijft het achteraf als dat ik me soms als een gemene heks kon gedragen. Inmiddels ben ik nu een jaar of 2 gestopt en ik heb tot op de dag vandaag nog geen spijt van mijn beslissing. Ik ben stabieler, voel mijn lichaam weer goed aan en heb nooit meer hoofdpijn. Ik heb net als jij weer last gekregen van puistjes, maar dat neem ik voor lief. Ik wil die rotzooi nooit meer in mijn lijf :).

  Het voordeel is dat mijn vriend en ik geen kinderen willen, dus dat hij ervoor gezorgd heeft dat het ook niet meer kan. Ik heb dus de mazzel dat ik me over anticonceptie niet meer druk hoef te maken.

 18. Hoe lang duurde het tot dat je verschil merkte na het stoppen? Ik heb namelijk al 9 jaar 24/7 hoofdpijn. Alles al geprobeerd, ook geprobeerd om 3 maand de pil te stoppen, dit was volgens de huisarts voldoende om effect te merken. Maar helaas merkte ik na 3 maand nog geen verschil.

 19. Ik denk ook al een tijdje eraan om met de pil te stoppen. Ik slik de pil al sinds mijn 13e wegens zeeeeer onregelmatig ongesteldheid, dat is nu dus al 13 jaar. Ik merkte ook dat ik enorm ben bijgekomen sinds toen. Ik weet niet of dat echt door de pil kwam, maar ik vraag me toch al een tijd af hoe het zou zijn zonder de pil. Of ik makkelijker zou afslanken (want dat is iets dat bij mij echt enorm moeizaam gaat in vergelijking met anderen) en me beter zou voelen..

 20. Ik wilde na dochter 2 echt niet meer beginnen aan de pil. Door mijn zwangerschappen merkte ik pas wat het effect van de pil op mij was geweest de daarvoor af gaande 15 jaar. Toen spiraal geprobeerd, maar ook daar heel veel negatieve bijwerkingen voor mij (hoofdpijn, niet lekker in m’n vel zitten, bijna 5 maanden lang vloeien). Ik ben nu alweer bijna 1 jaar overgestapt op de Ladycomp, een cycluscomputer. En ik moet zeggen: voor mij/ons is dit de ideale oplossing!

 21. Ik ken het, ik ben zelf heel erg blij dat de pil me zo met mijn acné geholpen heeft. Ik heb niet echt nadeel tot nu toe, maar ik vraag me wel af hoe het zonder is. Fijn dat je van jouw hoofdpijn af bent zeg, goed dat je die stap gemaakt heb.

 22. Echt een heel fijn artikel! Ik zit namelijk met het zelfde probleem! Ik slik de pil al vanaf mijn 12e en een van de zwaarste. En ik heb echt elke dag hoofdpijn. Veel vrouwen in mijn familie hadden er ook last van maar toen ze gestopt waren met de pil ging het weg. Ik zit er nog steeds over te dubben om ook maar te stoppen. -x-

 23. Heel herkenbaar allemaal! Ik ben destijds ook gestopt en heb mij toen super gevoelt. Na 7 jaar zonder pil begon helaas mijn menstruatie weer terug bij af. Nu heb ik gekozen voor een mirena spiraal. Maar ik blijf erbij dat je lichaam cleanen van hormonen echt alleen maar goed is!

 24. ik ben zelf ongeveer een jaar gestopt geweest, viel echt 10 kilo af instantly binnen een paar maanden (precies de 10 kilo die ik van de pil was aangekomen toen ik er mee startte op mijn 14e), en er bleef zowat niks van me over! 55 kilo was wel erg lichtjes voor mijn lengte en leeftijd. wel merkte ik inderdaad ook dat mijn libido de pan uit rees (wat niet verkeerd was ofcourse ;) ) Ook merkte ik dat het als een soort opluchting voelde, alles werd allemaal zoveel leuker geestelijk gezien. Geen deprie momenten gehad, alleen de eerste 3 maandjes ontpillen een beetje wacko geweest!

 25. Hallo, ben dit jaar 20 jaar aan de pil. Heb de pil voorgeschreven gekregen toen ik 13 was omdat ik ook steeds zo ziek was. Voor dat ik de pil kreeg heb ik eerst nog een paar keer andere medicijnen gehad. Omdat de huisarts mij te jong voor de pil vond. Heb al die jaren nergens last van gehad. Heb na mate ik ouder werd wel een andere pil gekregen dan die ik eerst had omdat dat volgens de dokter beter voor mijn was. Heb nooit de intensie gehad om te stoppen. En aan een spiraal moet ik ook niet denken, daar bij is de kans groot op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heb wel zitten denken aan een anticonceptiestaafje. Maar heb de bij werkingen gezien bij een vriendin dat ik der toch vanaf gezien heb. Leek bij haar wel alsof ze weer zwanger was elke morgen overgeven

 26. Goed zeg! Ik zeg niet dat het troep is, maar je stopt wel hormonen in je lichaam, die je niet in die mate hoort te krijgen. Ik ben nu 8 jaar gestopt met de pil en heb een Mirena spiraaltje. Ik ben niet meer ongesteld, maar heb wel heel lang moeten ‘ontpillen’. Dit kan bij jou ook nog wel ff duren, omdat je lichaam zo gewend is aan die hoge dosis hormonen, dat het nu reageert op de verandering. Een onrustige huid hoort daar ook bij. Zoeken naar de juiste huidverzorging is mijn advies ;) Heel veel succes. Trouwens, voordeel van Mirena spiraaltje: plaatselijk maar heel minimaal hormonen (7 x minder als de lichtste pil), daarnaast bescherming door het spiraaltje wat innesteling van bevrucht eitje voorkomt, je hoeft niets te slikken, je wordt minder tot niet ongesteld, je bent volledig beschermd en als je wel een kinderwens hebt, kun je direct na het verwijderen al zwanger worden :)

 27. Ik ben 19 jaar oud en zit nog niet aan de pil. En dat is omdat ik inderdaad bang ben om bijwerkingen te krijgen zoals depressie, gewicht toename, hoofdpijn etc. Mijn vriend probeert mij ervan te overtuigen dat het niet zo erg is, maar ik heb het gevoel dat pillen toch vaak chemisch zijn.

 28. Ik ben zelf na een vijftal jaar gestopt met de pil, wegens humeursveranderingen; ik was echt mezelf niet meer. Na een stop van een jaartje ben ik overgeschakeld op de Nuvaring, en dat is zo handig. Je laat hem 3 weken zitten, dus geen timer meer nodig om dagelijks je pil te moeten nemen etc :)
  Het geeft ook rechtstreeks de dosis hormonen af (een lagere dosis dan de pil, want de ring moet de maag niet passeren, waar al een deel verloren gaat) op de correcte plaats.

  Ik voel me veel beter, eigenlijk gewoon normaal, sinds ik de ring gebruik. Ik weet er totaal niks echt negatiefs over te zeggen; het zit niet in de weg (bij bvb seks kan de partner het wel ‘voelen’ maar het stoort niet, en je kan hem ook max 1 uur uitlaten voor die momenten :) ).

  Enkel, moest je menstruatie vroeger komen dan de ringloze rustweek, is het wat moeilijker om bvb tampons te verwijderen (but then again: als de ring meekomt, steek hem er eenvoudigweg gewoon terug in). Alleen met de Divacup, die ik ook soms gebruik, is het heel klunzig. Maar voor die dagen gebruik ik dan gewoon tampons.

  Met de pil had ik ook vaker last van acne (niet veel, maar wel grote en pijnlijke puisten in het gezicht en op de bovenrug, tmi), nu bijna nooit meer.
  Misschien dus eens bespreken met de dokter, want ik vind het echt een superhandig ding!

 29. Hoi Aranka, normaal lees ik alleen, maar voelde mij nu toch geroepen om te reageren.

  Ik heb zelf sinds mijn 13e de Diane 35 geslikt omdat in de andere anticonceptie niet genoeg hormonen zaten.
  Toen een paar jaar geleden de Diane niet meer voorgeschreven mocht worden omdat ik tot een risicogroep behoorde, moesten mijn huisarts en ik zoeken naar wat anders. Eerst hadden we de spiraal geprobeerd, maar omdat mijn baarmoedermond te nauw is, kon deze niet geplaatst worden en moesten we zoeken naar wat anders.

  We kwamen uit op de Prikpil. Nou, dat had ik veeeeel eerder moeten doen.
  Je laat 1x in de 3 maanden een klein prikje zetten en je wordt niet meer ongesteld. Ook merk je niks van dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden.
  Vroeger heb ik, ondanks de Diane 35, toch wel last gehad van de puistjes, ook na mijn puberteit nog. Sinds ik de prikpil gebruik, heb ik zelfs daar geen last meer van.
  Het eindige wat ik wel erover lees van andere is dat hef libido minder wordt, maar denk dat dat bij elke vorm van anticonceptie is ivm de hormonen.

  Ik zie echt alleen maar voordelen in de prikpil. Veel mensen vergeten deze vorm van anticonceptie, maar ik beveel het echt iedereen aan. En diegene die er ook aan zijn begonnen, willen ook niet meer terug naar iets anders.

  Succes iig alvast!

 30. Je kunt altijd op ‘pil consult’ bij je huisarts om de mogelijkheden te bespreken en de alternatieven voor de pil. Want die zijn er meer dan genoeg. Bij zon consult wordt er alleen gepraat dus je hoeft niet bang te zijn voor allerlei enge onderzoeken :)

 31. Ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met de pil. Ook omdat ik al heel lang de pil slikte, en ook benieuwd was hoe mijn lichaam reageerde zonder de hormonen. Tevens dachten we voorzichtig aan kindjes en ontpillen kost ook tijd, dus we dachten dat het handig was als we dat achter de rug hadden.
  Naast de mirena-spiraal heb je ook een koperhoudendspiraaltje (zonder hormonen). Ik heb me daar nooit echt in verdiept, maar wellicht goed om zoiets ook met de huisarts te bespreken.

 32. Wow wat herkenbaar! Ik heb ruim een half jaar in de ziektewet gezeten met Clusterhoofdpijn. MRI-scans, hevige medicijnen en genetische onderzoeken gehad, maar op de MRI-scan was niets geks te zien, genetisch gezien was er niets mis, de medicijnen kregen vanuit mijn lijf een “tegenwerking”. In november 2014 gestopt met de pil toen ik mijn verloving had verbroken en nog geen 3 weken later had ik geen hoofdpijn meer. Ze zijn er toen wel achter gekomen dat ik na 12 jaar pilgebruik hele erge schade aan mijn baarmoeder had. Ook mijn eierstokken deden het niet goed meer. Ik ben toen praktisch onvruchtbaar verklaard en als ik weer een hormoonanticonceptie zou gebruiken zou het alleen maar erger worden. Nee, goed spul die pil…….

  Dat ik op 4 mei tegen alle verwachtingen in uitgerekend ben van ons eerste kindje, is een cadeautje, maar dat is weer een heel ander verhaal :)

 33. Wat een fijn artikel, ik twijfel ook te stoppen omdat het zo goed niet is voor je! Ik ben heel benieuwd hoe ik mij zou voelen zonder maar ik durf niet zo goed. Ook ik ben bang voor acne, maar het heeft ook veel voordelen!

 34. Een aantal dingen herken ik wel ja. Ik had jarenlang de normale pil en op een gegeven moment overgestapt op de prikpil. Hoewel ik juist aangekomen ben door het stoppen met de pil, maar ik voel me wel meer gevoelig zeg maar qua persoonlijkheid. Lijkt of dat ik de pil nog slikte toch wat afgevlakte emoties had vergeleken met nu.

 35. Ik zit ook al een hele tijd te twijfelen over een andere vorm van conceptie: al die troep wat er in de pil zit, ik wil dat niet in mijn lijf! Een spiraaltje zou een vervanger zijn, omdat het minder hormonen afgeeft maar dat hele inbrengen zie ik nu nog niet zitten (brrr!).

 36. Hoi Aranka, wat goed je hier over schrijft! Ik heb inmiddels bijna 5 jaar de mirena spiraal. Heel tevreden over, ook geen hoofdpijn meer. In het begin wel meer last van acne, maar door de huid goed schoon te houden (clarisonic?) is dat onder controle te houden. Succes!!

 37. Oh en zo goed als niet meer ongesteld door Mirena (na ong 1 jaar). Tip voor bij het plaatsen: goeie pijnstiller nemen van te voren en ontspan!

 38. Wat fijn voor je! Ik moet zeggen dat ik ook heel blij ben dat ik er mee ben gestopt. Ik heb alleen juist meer vreetbuien en acne gekregen.. maar daar wordt aan gewerkt :) het gevoel dat je lichaam gewoon goed werkt zonder hormoontroep die je dagelijks inneemt is zo fijn!

 39. Heel herkenbaar jou verhaal! Ik had dagelijks hoofdpijn, migraine hield maar niet op. Ik nam injectiespuiten immigran waardoor ik als verdoofd rond liep.
  Nu ben ik een paar jaar gestopt met de pil en dat heeft mijn leven veranderd. Ik heb een spiraaltje zonder hormonen zodat ik mijzelf weer kon zijn. Ik zweer erbij. Mijn leven is weer leuk geworden!

 40. Wat vervelend dat je er nu wel pukkels voor terug krijgt. Het is altijd afwegen met dit soort dingen. Zelf heb ik de mirena spiraal en ben er super blij mee. Nooit meer ongesteld alleen heb ik wel nog kramp rond mijn eisprong. Toen ik de pil slikte had ik weer hoofdpijn en rugpijn. Lastig maar het is voor elke vrouw verschillend.

 41. Klink goed allemaal.. ik denk er ook steeds meer over na.. jammer dat je niet verteld hoe je stopt want kan dat zomaar in 1x? En wanneer stop je dan?

 42. Ik slik ook al jaren de pil, denk sinds mn 14e. Zo’n 2 jaar terug ben ik gestopt, en toen merkte ik ook echt verschil. Eigenlijk vind ik het ook troep.. maar ben er een halfjaar geleden toch weer mee begonnen. Ik wou iets met geen of zo min mogelijk hormonen maar dat blijken nogal pijnlijke dingen te zijn dus dat durfde ik nog niet aan..

 43. Hi, ik ben begonnen met de pil op mijn 17e maar heb hiervan een jaar later een trombose gekregen en ben dus noodgedwongen moeten stoppen. Sindsdien neem ik Cerazette, de ‘minipil’. Dit is de enige vorm van pil die ik nog mag nemen, net omdat hier geen hormonen in zitten. Het is puuuur anticonceptie en heeft verder nergens invloed op je lichaam, je humeur, je libido, niks. Enige nadeel hieraan is dus ook niet op acné… Cerazette neem je elke dag op een stipt uur in, dit is wel erg belangrijk. Elke dag, dus geen stopweek en dus ook niet ongesteld worden. Ik ben er na bijna 7 jaar nog steeds erg tevreden van en kan het je zeker aanraden!

 44. Ik ben al 27 jaar aan de pil. Toevallig ben ik ook ooit gestart met Stediril 30, maar daar kreeg ik doorbraak bloedingen bij, dus nu gebruik ik een 3 fasen pil. Ook ik heb regelmatig hoofdpijn gehad, maar ik ben er achter gekomen dat het door verkeerde voeding kwam. Sinds ik volgens de Paleo methode eet ben ik afgevallen en zelden nog last van hoofdpijn.

 45. Hoi Aranka, hoelang duurde het voordat jij verbetering merkte in jouw libido? Ik ben nu 2 maand gestopt met de pil maar merk nog geen verschil helaas

 46. Ik ben ook gestopt met de pil en overgestapt op andere anticonceptie omdat ik bepaalde klachten had. Ik ben toen overgestapt op de Mirena spiraal en hallelujah! Je kunt je anticonceptie niet meer vergeten in te nemen, of vergeten mee te nemen op vakantie, ik menstrueerde er minder heftig van (sommigen menstrueren zelfs niet meer), minder last van hormonen en hij kan 5 jaar blijven zitten.
  Het plaatsen er van is even raar, je moet een afspraak maken als je menstrueert, er wordt gewerkt met een eendenbek, de dokter ‘meet’ hoe lang de draadjes van de spiraal afgeknipt moeten worden en dan wordt deze gezet. Daar voel je bijna niks van. Erna kun je wat extra buikkrampen hebben en ik heb een dutje gedaan omdat ik opeens best moe was. Vantevoren had ik een paracetamol genomen just to be sure. En eerlijk? Als hij er over 5 jaar uit moet, kies ik zo weer voor een spiraaltje!

 47. Ik slik nu ook al een aantal jaren de pil, ruim 3 jaar. Ik wil er niet mee stoppen omdat ik nog niet zwanger wil worden, maar ik merk vooral dat mijn libido erg achteruit gegaan is (zo goed als weg). Iemand die hier ervaringen mee heeft (gehad) en mij kan vertellen wat je hier aan gedaan hebt?
  Verder goed artikel Aranka! Ik vind het zeker nuttig om aan de orde te stellen wat zo’n pilletje eigenlijk met je doet.
  Liefs XXX

 48. Wat een goed onderwerp, het maakt blijkbaar veel los bij je lezers. Ik heb ongeveer 6 maanden de pil geslikt, toen was mij al duidelijk dat ik er erg emotioneel en wat labiel van werd. Ik ging op zoek naar een alternatief met de huisarts en kwam uit op het koperspiraaltje. Deze is zonder hormonen, daarom had die meer mijn voorkeur dan de mirena spiraal. Het plaatsen was even pijnlijk, maar ik vind het zo zalig dat ik nu 5 jaar lang niet aan anticonceptie hoef te denken! Het werkt altijd, ook als ik ziek ben of andere medicatie gebruik.

  Ik ben zo tevreden dat ik anderhalf jaar geleden aan de 2e toe was en deze ook heb laten plaatsen.

 49. Hoi Aranka,

  Wat fijn dat je hoofdpijn weg is! Ik ben zelf ook gestopt met de pil in augustus en heb in oktober een koperspiraaltje laten plaatsen (zonder hormonen). Ik ben hier heel erg tevreden over en heb er ook totaal geen last van gehad. Ook tijdens het plaatsen zelf niet.

  Liefs,
  Alissa

 50. Wat een fijn verhaal! Die van mij was vergelijkbaar: ooit al jong begonnen met de pil omdat ik enorme buikpijnen had. Het duurde een aantal maanden na het stoppen met de pil dat ik het echt merkte: ik had niet zoveel buikpijn meer en voelde me vrij… mezelf… zo gek om dat te zeggen (ik ben erg nuchter namelijk). Helaas kreeg ik ook weer puistjes, daar heb ik nu gelukkig een goede gezichtsverzorging voor (Paula’s Choice).

  Een Mirenaspiraal bevat alsnog hormonen en ik ben echt anti-hormonen geworden. Ik ben voor de Flexi-T koperspiraaltje gegaan: geen hormonen! Bevalt goed, hoewel mijn mensturatie wel iets heftiger is geworden (een week menstruatie).

 51. Wauw ik heb hier nooit bij stil gestaan en niet gedacht dat er zoveel vrouwen zijn die met de pil stoppen. Ik slik zelf al 8 jaar de pil en vraag mij wel af hoe ik me zou voelen zonder de pil.

 52. Fijn dat je je weer wat beter voelt!

  Ik zou ook graag willen stoppen eigenlijk, maar ik durf het niet. Ik heb ondertussen al 3 verschillende pillen en de implanon geprobeerd ivm ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten, maar deze ene is nog erger dan de andere bij mij, haha. Iemand hier ook ervaring mee?

  Betreft het aanraden, dat vind ik lastig! Naar mijn idee is het vooral uitproberen, succes.

 53. Hoi Aranka,

  Ik raad je de spiraal echt heel erg af. Ik heb er zove puistjes van gekregen abnormaal gewoon. Ik ben er 4 maanden daarna meteen mee gestopt en me huid is gelukkig weer goed. Eigenlijk is het beste gewoon de condoom gebruiken en niet vrijen op de ovulatie dagen. Groetjes

 54. Probeer eens de nuvaring, ik vind het een fantastisch ding. Je brengt hem in, laat m 3 weken zitten en daarna een stopweek (of niet, je kan het net als bij de pil ook gewoon overslaan), en dat is het. Heel simpel, niet extreem duur (omgerekend €7 per maand), en een stuk minder hormonen. Het zijn dezelfde hormonen als in de gemiddelde anticonceptiepil, maar omdat de hormonen niet je hele spijsvertering/bloedbaan door moeten is het ongeveer 10 keer zo weinig als bij de pil. Ik gebruik het nu ongeveer een jaar, na 8 jaar de pil te hebben geslikt, en ben echt om. En mocht het toch niks voor jou zijn, dan stop je er gewoon weer mee, want je zit (zoals bij een spiraaltje of staafje) nergens aan vast! Je voelt het overigens ook bijna niet bij de seks. Ik voel er niks van, en als man voel je het een beetje, maar dat stoort niet. Mocht dat wel het geval zijn dan kan je de ring overigens ook gewoon tot 3 uur lang uit doen!

  Lijkt wel een reclamepraatje dit #spon, maar ik ben gewoon echt enthousiast, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *