Gekocht, gekregen of gesponsord?

Gekocht, gekregen of gesponsord?

Steeds vaker zie en krijg ik opmerkingen van, vind je dit product echt fijn of vind je dat omdat je het hebt gekregen? Of reacties met de vraag hoeveel ik wel niet voor een stukje reclame tekst heb gekregen. Op mijn blog probeer ik zo eerlijk en transparant mogelijk te zijn en vandaag wil ik jullie daar graag iets meer over vertellen, hoe ik werk met gekochte en gekregen producten en gesponsorde artikelen.

De ene blogger doet het wel en de andere blogger doet het niet, vermelden of de spullen zijn gekregen of zelf zijn gekocht. Zelf vind ik het prettig wel te vermelden wanneer ik iets gekregen heb. Het is een stukje eerlijkheid en vertrouwen naar jullie toe. Neemt niet weg dat ik gewoon net zo eerlijk ben over de producten die ik heb gekregen, als over de producten die ik heb gekocht. Alleen de ervaring leert mij niet zomaar een product te kunnen afbranden. Dat heb ik in het verleden wel eens gedaan, maar er zijn ook mensen die het product wel fijn vinden en zich gekwetst voelen. Vandaar dat ik tegenwoordig voor mezelf praat, met mijn soort huid en met mijn persoonlijke voorkeuren.

Gekocht, gekregen of gesponsord?

Zelf gekochte producten

Ik moet eerlijk toegeven, de meeste producten die voorbij komen op mijn blog heb ik gekregen. Ik krijg zoveel opgestuurd dat het eigenlijk helemaal niet meer nodig is om dingen zelf te kopen. Krijg ik iets niet toegestuurd en ben ik benieuwd naar een product, dan koop ik het zelf of zoek ik contact met een merk. Onder elk artikel vermeld ik of ik iets heb gekregen of niet. Staat er niets onder een artikel, dan heb ik het zelf gekocht. Producten die ik koop voor mijn blog zijn vaak leuke budgetproducten die ik graag aan jullie wil laten zien. Zoals limited editions van Essence of Catrice of misschien wel de nieuwe make-up van de Action. Of producten die ik zelf ontdekt heb en helemaal onbekend zijn, dat vind ik leuk om te laten zien en koop ik dan ook graag voor mijn blog! Maar eerlijk is eerlijk, veel hoef ik niet te kopen omdat ik bijna met elk merk wel contact heb.

Gekregen producten

Waar het vaak mis gaat is dat mensen denken dat je producten krijgt hier ook geld voor krijgt. Ja, dat kan maar 99 van de 100 keer is dat niet zo. En als je er geld voor krijgt is het ook verplicht aan te geven in een artikel met de nieuwe wet. Ik krijg elke dag pakketjes met nieuwe spullen, in de hoop dat ik daar ‘gratis reclame’ aan geef en dat doe ik graag. Ik vind het leuk om over nieuwe producten te schrijven, te testen en mijn mening daar over te delen. Maar nee, ik krijg daar echt geen geld voor. Was het maar zo, dan werd ik slapend rijk. Vaak krijg ik een opmerking, ik heb dit ook al bij andere bloggers gezien, jullie krijgen er allemaal vast heel veel geld voor. Als er bij mij bijstaat dat ik het heb gekregen krijg ik er geen geld voor en wellicht andere bloggers ook niet, misschien vonden we het allemaal wel heel erg leuk om over te schrijven.

Gekocht, gekregen of gesponsord?

Gesponsorde artikelen

Goed, maar wat is hier nou eigenlijk een goede benaming voor, gesponsord is ook gekregen. Ik maak voor mezelf een duidelijke scheiding tussen gekregen producten (zo noem ik deze ook in een artikel) waar ik geen geld voor krijg. En gesponsorde producten of berichten, waar ik dus wel geld voor krijg.

Alleen ik vind het vrij lastig, aangezien iedereen het anders noemt. De ene noemt een betaald artikel een samenwerking, de andere noemt het een advertorial en de andere noemt het weer een sponsoring. Zelf zet is alle betaalde artikelen in de categorie Advertorial, zo is het meteen duidelijk dat dat betaalde artikelen zijn en kun je ook meteen bovenaan het artikel zien. Ook vermeld ik onderaan het bericht dat het om een gesponsord bericht gaat om het in mijn ogen nog even wat duidelijker te maken. Het gaat dan echt om een geldbedrag wat ik op mijn rekening krijg, niet om een product wat ik heb gekregen. Daar vermeld ik duidelijk bij dat het een gekregen product is. Daar krijg ik dus geen geld voor.

Ik vind het lastig om zo eerlijk mogelijk te zijn, waar ligt de grens? Dat het verplicht is te vermelden dat het om een betaald iets gaat wisten we allemaal al en doe ik ook netjes. Maar ik vermeld ook altijd in mijn berichten of ik iets gekregen heb of niet, vinden jullie dat fijn? Maar bijvoorbeeld op Social Media vertel ik dit niet omdat het korte berichten zijn en daar niet nog een hele zin aan wil toevoegen dat het gekregen is. Of vinden jullie dat juist wel fijn of verhelderend als ik ook op Instagram vermeld dat het om een sample gaat?

Gekocht, gekregen of gesponsord?

Al met al vind ik het heel lastig, ik wil eerlijk blijven maar vaak wordt er vanuit gegaan dat een blogger overal maar geld voor krijgt. Natuurlijk krijgen bloggers voor veel dingen geld en ook hele mooie producten, maar hoe willen jullie dit het liefste zien? Laat het me zeker weten, ik vind het best een lastig onderwerp, ik wil graag zo eerlijk mogelijk naar jullie toe zijn, maar de manier waarop vind ik nog een beetje lastig, of nou ja, wat is de beste weg. Deel zeker je mening hierover in de comments, ik ben heel benieuwd!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

43 reacties

 • Reply
  De Blogster
  26 februari 2015 at 15:04

  Goed artikel! Ik koop met de grootte van mijn blog gewoon al mijn spullen zelf natuurlijk, maar ik vind het altijd fijn als bloggers hier eerlijk in zijn.

 • Reply
  Jessica
  26 februari 2015 at 15:07

  Volgens de Reclamecode moet je ook aangeven als je een product gekregen hebt, en niet alleen dat je er betaalt voor krijgt. Ook op Social Media. Ik vind de manier waarop jij nu werkt eigenlijk prima. Duidelijk en eerlijk!

 • Reply
  Iris | Todayslipstick
  26 februari 2015 at 15:18

  Ik vind het fijn dat je bij een artikel zet dat je het product heb gekregen of dat het gesponsord is. Op social media vind ik dit niet erg als het er niet bij staat!
  Liefs, Iris

 • Reply
  Laura
  26 februari 2015 at 15:25

  Fijn artikel om te lezen hoe je kijk erop is! Ik ben het met je eens en ik vind dat je het ook op een goede manier aangeeft.

 • Reply
  Kirsty
  26 februari 2015 at 15:30

  Ik vind dat je het heel netjes doet nu! Ik denk dat het belangrijk is om eerlijk te zijn over wat je hebt gekregen en wat gesponsord is, het is toch een stukje eerlijkheid waardoor je geloofwaardig blijft voor je lezers :)

 • Reply
  Laura
  26 februari 2015 at 15:39

  Ik heb er zelf geen problemen mee of je het wel of niet vermeld! Wel vind ik het heel belangrijk (ook al gaat het om een advertorial) dat het geen afgeraffeld artikel is. Bij sommige bloggers lijkt het wel eens alsof ze hup 1, 2, 3 een advertorial-artikel in elkaar geflanst hebben. Dat leest niet prettig. Als JIJ enthousiast bent over iets (of je het nu gekregen hebt of niet), dan mag je het ook op JOUW manier laten merken toch? Je pakt het prima aan ;-)

  • Reply
   Jennifer
   26 februari 2015 at 17:54

   Helemaal mee eens!!! Die snelle blogjes om producten te promoten lezen niet fijn en doen ook niks ten goede aan het product. Ik vind dat Aranka het goed aangeeft.

 • Reply
  Sarahdise
  26 februari 2015 at 15:54

  Ik denk dat je het prima aanpakt! Heel helder voor mij :)

 • Reply
  chucky1012
  26 februari 2015 at 16:03

  Ik begrijp je heel goed.
  Mensen die niet weten wat bloggen is denken er vaak anders over en dat is fout.
  Jij doet het heel goed.
  Zo ken ik diverse bloggers die het ook vermelden.

 • Reply
  Kelly
  26 februari 2015 at 16:07

  Eerlijkheid vind ik altijd fijn! Vooral omdat ik bij sommige bloggers wel merk dat artikelen waarin producten gratis zijn gekregen soms wel érg enthousiast zijn, terwijl het in werkelijkheid een heel stukje minder mooi is. Maar gelukkig heb ik daar bij jou geen last van!

 • Reply
  Marijke
  26 februari 2015 at 16:08

  Heee..

  Ik vind dat je het zo prima doet! Snap alleen niet dat anderen zich daar zo druk over maken.. Of het nou zelf gekocht, gekregen of gesponsord is! (snap dat je het moet vermelden vanuit de wet) Ik ben juist blij dat je veel producten krijgt en daar een artikel over maakt.. Zo krijg ik een goed beeld van wat wel goed is en wat niet..

  Xx

 • Reply
  Marjoleinee
  26 februari 2015 at 16:24

  Ik vind dat jij een hele open en eerlijke blogger bent. Ik kan aan de manier waarop jij over een product praat niet zien of je het gekregen of gekocht hebt. Maar dat maakt de review alleen maar fijner om te lezen. Je bent altijd eerlijk en ik vind dat je geen extra zin hoeft toe te voegen op social media, op twitter gaat dat niet eens in die 140 karakters. Als ik wil weten of je iets gekocht/gekregen hebt dan neem ik een kijkje op je blog en anders stuur ik je die vraag wel. Maar het gaat me eigenlijk gewoon om jouw mening, is die positief of negatief. Ik let er niet op of je iets gekocht of gekregen hebt :)

 • Reply
  twinkelbella
  26 februari 2015 at 16:42

  Ik volg je nog niet superlang maar vind je altijd heel oprecht overkomen. Netjes ook dat je altijd vermeldt of je iets gekregen hebt. Wat betreft social media vind ik het persoonlijk niet nodig om bij te vermelden.

 • Reply
  Rosa
  26 februari 2015 at 16:44

  Goed artikel! Ik vind jou altijd helder en eerlijk overkomen, zo probeer ik dat zelf ook te doen. De ene blogger gaat er veder in dan de ander, maar ondertussen is het voor de meeste wel duidelijk dat grotere blogs veel opgestuurd krijgen denk ik ook. Ik zou zeggen, ga zo door :)

 • Reply
  Melissa
  26 februari 2015 at 17:13

  Ik heb dit artikel met zo veel aandacht gelezen. Ik blog inmiddels ook al een tijdje, en had totaal niet bedacht dat ik ooit gratis producten zou ontvangen of betaald zou krijgen voor artikelen. Als dat je eigen insteek niet is, ervaar ik dat ik het ook zo moeilijk vind om dat op de juiste manier over te brengen op mijn volgers. Ik hoop gewoon dat mensen mijn artikelen lezen om mij, mijn schrijfstyl en mijn oprechte mening: of een product nu zelf gekocht is of niet. Ik vind het wel netjes om het erbij te zetten, dat doe ik in de vorm van een euroteken onder het artikel. Daar moeten mensen het maar mee doen :)

  • Reply
   me
   26 februari 2015 at 20:46

   Daar moeten mensen het maar mee doen…klinkt niet echt fijn naar je lezers toe.

 • Reply
  Simone
  26 februari 2015 at 17:14

  Ik vind je werkwijze prima! Ik lees ook vaak genoeg dat je een bepaalde kleur niet mooi vind ofzo. Ik weet ook van sommige bloggers dat als ze producten krijgen, dat ze er heel lovend over schrijven, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Ze doen het dus voor het producten krijgen. Die blogs volg ik dan ook niet!

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  26 februari 2015 at 17:41

  Goed artikel, omdat ik zelf een blog heb weet ik wel ongeveer hoe het allemaal in elkaar zit, maar ik denk dat het voor andere lezers zeker geen kwaad kan om dit te delen :)

 • Reply
  Bianca
  26 februari 2015 at 17:42

  Zeker goed dat je hier over schrijf en dat je ook aan geeft zo duidelijk mogelijk wilt zijn voor je lezeressen. Ik vermeld het zelf altijd in het artikel of in de foto, maar kom het vaak genoeg tegen bij andere dat er niks vermeld staat vind dat zelf een beetje jammer x

 • Reply
  Sjess
  26 februari 2015 at 17:42

  Ik vind het heel duidelijk zoals je het nu doet. Complimenten!

 • Reply
  Denise
  26 februari 2015 at 17:44

  Ik vind echt dat je het onwijs goed aanpakt. Het is heel duidelijk wanneer het gaat om een gesponsord of gekregen product, ga zo door!

 • Reply
  Sara
  26 februari 2015 at 18:45

  Goed dat je dit onderwerp aansnijdt. Ik ben van mening dat je altijd eerlijk over komt. Wanneer je een product niet zo fijn vindt, vermeld je dit ook. Ik hoef niet persé te weten of je iets gekocht of gekregen hebt. Ik kan me wel voorstellen dat andere mensen daar geïnteresseerd in zijn maar ik kan me niet voorstellen dat het je mening beïnvloedt.

 • Reply
  Roos
  26 februari 2015 at 19:14

  Ja, bij sommige bloggers houdt een advertorial maar een paar zinnen in en dan denken ze dat dat een volwaardige artikel is.

  • Reply
   Anneke
   27 februari 2015 at 08:58

   Ach, ik denk dat het bedrijf dat betaald voor zo’n advertioral wel op zoek gaat naar een andere blogger als het artikel wordt afgeraffeld en slechts een paar zinnen is. Daar betalen ze namelijk niet voor.
   En dus zal zo’n blogger een volgende keer beter zijn/haar best doen, anders krijgen ze geen geld meer binnen.

 • Reply
  Mariëlle
  26 februari 2015 at 19:19

  Goed dat je dit deelt, dit is voor jezelf misschien ook wel fijn! Ik vind dat mensen er niet zo moeilijk over moeten doen. Ik heb altijd wel het idee dat je er eerlijk over bent, dan is het toch goed! Wat maakt het dan uit of je ervoor betaalt wordt of het krijgt! :)

 • Reply
  Corinne
  26 februari 2015 at 19:37

  Ik vind het helemaal duidelijk. Ik lees je blog vooral omdat ik je manier van schrijven fijn vind. Op mij kom je oprecht over. En of je dan iets gekregen hebt of niet, dat maakt mij eigenlijk niet zo heel veel uit.

 • Reply
  Stephanie
  26 februari 2015 at 20:02

  Voor mij was het al helder, nu hopelijk voor de jonge pubers ook!

 • Reply
  Laura
  26 februari 2015 at 20:13

  Als je in het vervolg twijfelt, moet je gewoon naar dit bericht linken :-)

 • Reply
  Margot
  26 februari 2015 at 20:32

  Slim dat je hier even wat over schrijft! Ik vind dat je het al goed doet hoor.

 • Reply
  Liza
  26 februari 2015 at 20:36

  Ik vind dat je duidelijk bent. In je artikels die ik heb gelezen is het voor mij duidelijk genoeg hoe een blogpost tot stand is gekomen m.b.t. gekregen óf voor betaald. Fijn dat je er zo transparant in bent!

 • Reply
  Caroline
  26 februari 2015 at 20:40

  Goed artikel! Ik ben laatst voor de eerste keer benaderd voor een samenwerking en vroeg me ook wel af hoe ik hier mee moest omgaan in een artikel, wat zeg je erover? Ik vind dat jij er altijd heel goed mee omgaat, duidelijk en eerlijk. :)

 • Reply
  Cindy | Life meets Beauty
  26 februari 2015 at 20:56

  Jammer dat er zulke reacties gegeven worden! Uiteindelijk gaat het om de informatie van het artikel en niet of jij deze geringe hebt of er geld voor krijgt. Ik vind het zo’n onzin. Goed dat je het even duidelijk hebt gemaakt.

 • Reply
  Eilish (artisticstateofmind)
  26 februari 2015 at 21:02

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik vind het goed hoe je dit doet! Ik vind het overdreven om op Instagram ook nog te vermelden/te lezen dat het ‘gesponsord’ is.

 • Reply
  Yvonne
  26 februari 2015 at 21:10

  Ik krijg ook producten thuisgestuurd via andermans blog (ik ben gastblogger). Je wordt in feite ‘betaald’ met de producten zelf. Jij krijgt iets ‘gratis’ en daar tegenover staat dat je een paar uur aandacht schenkt aan een artikel en voor hen is dat ‘gratis’ reclame, wat natuurlijk ook minder goed kan uitpakken. Tenminste, zo zie ik het. Bloggers moeten het vooral hebben van hun advertenties en reclame op hun sites, volgens mij. :)

 • Reply
  anouk
  26 februari 2015 at 21:22

  Volgens mij doe je het hartstikke netjes! Je vermeld wanneer je iets krijgt, wanneer je betaald krijgen en het is duidelijk wanneer je zelf iets koopt. Er zullen altijd mensen zijn met rare en vervelende opmerkingen maar zolang je zelf weet dat je eerlijk bent, moet het ook goed zijn. Ik denk dat veel mensen met jaloezie die gemene reacties plaatsen, helaas!

 • Reply
  lucindainwonderland
  26 februari 2015 at 21:26

  Ik vind het bij jou zeker fijn dat je het aangeeft en er eerlijk over bent. Maar ik begrijp ook zeker wel dat het niet altijd even makkelijk is. Toch moet ik wel toegeven dat ik het soms jammer vind om bijvoorbeeld een opgemaakt filmpje te zien en dan eronder te lezen dat 99% gekregen is, ondanks dat ik weet dat het alsnog je eigen mening is vind ik het soms moeilijk te scheiden van elkaar, maar dat is puur mijn mening. Maar alsnog, ga door zoals je bezig bent en waar jij je goed bij voelt, dat is het belangrijkste. xxx Lucinda

  • Reply
   Aranka
   26 februari 2015 at 21:47

   Dat snap ik! Maar ik heb zoveel gekregen producten dat ik het zonde vind die te laten liggen en hier eigen producten voor te kopen. Vandaar dat het vaak 99% gekregen producten zijn ;).

 • Reply
  Rachel
  26 februari 2015 at 22:27

  goed geschreven artikel en voor vele gelijk een duidelijk beeld!

 • Reply
  Nicole
  26 februari 2015 at 23:17

  Ik volg je al een hele tijd en dit komt vooral omdat ik bij jou het gevoel heb dat jij altijd eerlijk bent en het graag doet! Ik zou zeggen ga zo door (:

 • Reply
  Johanneke
  27 februari 2015 at 09:35

  Mij interesseert het niet of producten zelf gekocht of gekregen zijn als de blogger maar eerlijk is. En bij jou heb ik wel het gevoel dat je eerlijk bent. Over het algemeen vind ik het wel eens jammer dat er bv in een favorieten video vooral producten zitten die men in de afgelopen maand gekregen heeft. Ikzelf vind het geloofwaardiger als er ook producten bij zitten van 6 maanden geleden. Dan is het een echte favoriet en niet alleen maar enthousiasme van een nieuw product.

 • Reply
  Shaz
  27 februari 2015 at 11:01

  Wat fijn om deze openheid te lezen! Jammer dat niet iedereen daadwerkelijk erbij zet of iets zelf gekocht of gekregen is.

 • Reply
  Isabelle
  27 februari 2015 at 17:34

  Ik weet dat hier alveel discussies over zijn geweest. Maar ik vind dat het bij jou altijd duidelijk is aangegeven.
  Ik vind het ook wel handig als er in het begin van het artikel iets staat in de zin van Ik kocht laatst deze producten. Of ik ontving laatste deze producten. Dan weet je ook meteen van het begin heel duidelijk hoe de persoon aan de producten komt. Dit zie ik ook vaak terugkomen bij bloggers en ik vind dat erg handig.

 • Reply
  Ann ages gracefully
  27 februari 2015 at 19:04

  Ik vind het belangrijk om te vermelden dus zoals je het nu doet is prima wat mij betreft.

 • Laat een reactie achter