Ik ben echt gek op gehaktballen, vroeger al toen mijn moeder het maakte voor avondeten kon mijn geluk niet op. Normaal gesproken maak ik de gehaktballen altijd in een braadpan, maar nu besloot ik eens iets anders te proberen en wel gehaktballetjes in ketjapsaus uit de slowcooker! Ik ben gek op gehakt én ketjap, dus dit is vast een gouden combinatie. Daarnaast was ik ook heel benieuwd naar gehaktballen uit de slowcooker, want zouden deze extra zacht en mals worden?
Gehaktballen uit de slowcooker
Voor mij is dit een heel nieuw experiment, maar gehaktballen uit de slowcooker schijnen echt goddelijk te zijn. Door het langzaam garen in de slowcooker worden de gehaktballen super mals en krijgen ze extra veel smaak door de saus of jus die je er bij in doet. Ik testte het uit met gehaktballetjes zo groot als een golfballetje. Deze kun je makkelijk maken als borrelhapje of bij een gerecht serveren.
Gehaktballen van te voren even aanbakken
Wanneer je gehaktballen uit de slowcooker gaat maken, moet je ze altijd even aanbakken zodat ze een mooie bruine kleur krijgen, maar ook alvast een vaste vorm hebben. Wanneer de gehaktballen een mooi kleurtje hebben gekregen en gaar zijn kun je ze in de slowcooker doen met een saus of jus naar keuze om lekker mals door te laten garen. Dit recept is goed voor ongeveer 20 gehaktballetjes.
Heb je geen slowcooker? Maak de gehakballen in de pan!
Mocht je geen slowcooker hebben? Geen enkel probleem, je kunt deze gehaktballen in ketjapsaus ook in de pan maken. Volg dezelfde stappen in het recept en maak eerst een kruidenmix, kruid het gehakt en bak de gehaktballen in de pan met wat olie. Maak daarna de saus en doe hierbij de gehaktballen. Laat ze daarna op laag vuur een uurtje sudderen in een pan met daarop een deksel zoals een hapjespan of braadpan.
Gehaktballen in ketjapsaus uit de slowcooker
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 gram (runder)gehakt
- 150 milliliter ketjap manis
- 1 eetlepel soja saus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel sambal oelek
- 0,5 theelepel trassi
- 1 theelepel (palm)suiker
- 0,5 theelepel komijn
- 0,5 theelepel ketoembar
- peper + zout
Instructies
- Maak met de staafmixer een kruidenmengsel van de ui, knoflook tenen, sambal, trassi, suiker, komijn zaadjes, ketoembar en peper en zout, voeg hier ook 50 ml ketjap manis aan toe. Mix tot een soort van pasta.
- Verwarm de koekenpan op het vuur met wat olijfolie.
- Kruid het gehakt met de kruidenpasta en voeg nog het ei en de paneermeel toe. Draai gehaktballetjes zo groot als golfballetjes.
- Braad de gehaktballetjes rondom bruin in de koekenpan.
- Stop de gehaktballetjes in de slowcooker en maak een ketjapsausje.
- De ketjapsaus maak je door 100 ml ketjap manis en sojasaus toe te voegen aan de pot. Ik verdun de saus nog wat met een klein beetje water.
- Mocht je een wat meer gebonden saus willen, voeg dan een eetlepel bloem toe en roer goed door. Door wordt de saus wat dikker van.
- Laat de gehaktballetjes in de ketjapsaus gedurende 3 uur lang slow cooken op de 'low' stand en schep om het uur de gehaktballetjes door.
- Na 3 uur zijn de gehaktballetjes in ketjapsaus klaar en kunnen ze worden geserveerd met wat lenteui of gebakken uitjes als borrelhap of bij een rijstgerecht.
Super malse gehaktballetjes uit de slowcooker
Echt, ik ben echt helemaal fan van dit recept. Ik denk dat ik ook nooit meer gehaktballen in de pan ga maken, met dit recept en het slowcooken worden de gehaktballen zo lekker mals! De ketjapsaus is er na een aantal uur ook goed ingetrokken qua smaak en na 3 uur blijft er een dikke, plakkerige saus over die heerlijk smaakt. Deze gehaktballen kun je zonder enige schaamte op tafel zetten tijdens de borrel of serveren bij je gerecht!