Gisteren postte ik een foto op Twitter en op Facebook van mijn toetje die avond. Namelijk macaroni pijpjes gekookt in melk. Veel mensen vroegen af wat dit was. Sommigen dachten zelfs dat het macaroni met kaas was en en dan suiker over heen. Nee het is heel simpel macaroni gekookt in de melk en dit in laten trekken. Een zelfbedacht recept van mijn moeder en het is echt heerlijk!
Wat heb je nodig?
- Goedkope melk
- De allergoedkoopste macaroni
- Basterd suiker of gewone suiker
Vul het steelpannen voor 2/3 met melk en voeg hier de macaroni pijpjes aan te. Je moet zelf maar inschatten hoeveel je nodig hebt, wat in dit pannetje zit is genoeg voor 3 personen. Nu moet het melk gaan koken en de melk in de macaroni gaan trekken. Na het koken laat je het nog een half uur zachtjes opstaan. Als het melk ingetrokken en verdampt is voeg je weer een klein beetje melk toe. Kijk er dus niet raar van op als je hele pak melk ineens leeg is.
Als de pijpje mooi groot en zacht zijn geworden is het klaar. Let wel op dat je ze lang in de melk hebt staan koken op een laag vuurtje zodat er geen ‘pasta’ smaak aan zit. Voeg als er geen melk meer in zit nog een beetje aan toe voor het pap effect.
En dan is het klaar om op te eten, ik doe er altijd nog een beetje suiker overheen om het iets zoeter te maken. En werkelijk waar het is echt goddelijk, je kunt het vergelijken met rijstepap, alleen dan net iets anders (ik vind dit lekkerder)!
Het is dus heel erg makkelijk en iedereen vindt het echt heerlijk die bij ons komt eten. Ik ben benieuwd of jullie hier wel eens van hebben gehoord of dit misschien een keer gaan namaken! Je moet het echt een keer proberen want het is echt geweldig, je weet niet wat je mist!
110 reacties
Ik heb hier nog nooit van gehoord en vind het een aparte combinatie, maar dat betekend niet dat het niet lekker kan zijn ;)
De Vlaamse (Bourgondische) variant is vermoedelijk iets lekkerder. Kook 400 gr macaroni halfgaar in gezouten water en giet direct af met koud water. Maak ondertussen vanillepudding (dr oetker is prima) maar voeg iets minder melk toe zodat het een vaste pudding wordt. Zodra de pudding klaar is, voeg je de macaroni bij totdat die gaar is. Giet het mengsel in een ovenschotel en leg er plakjes bakboter op. Zet de schotel onder een voorverwarmde grill van 180° gedurende 15 minuten (tot er zich een bruine korstlaag heeft gevormd). Laat de afgekoelde schotel 12 uur koelen in de koelkast. Nadien blokjes uitsnijden en serveren met bruine suiker. Smakelijk
Een heerlijk recept. Mijn moeder maakte dit ook al, 50 jaar geleden. Hier in Drenthe is het een bekend recept.
Grappig, mijn moeder kookte vroeger (zestiger jaren) wel macaroni met rozijnen in melk en heel soms daarna met een appeltje en een laagje beschuitkruimels met kaneel suiker in de oven! Dat ga ik vanavond weer maken voor mijn volwassen dochter!
Hai Paola bedankt
Ons ma maakte het ook altijd en de hele week zat ik te denken hoe deed ze dat ook alweer. Vandaag 10 juni 2021 heb ik het na vele jaren weer eens gegeten en genoten. Ons ma is pas overleden en dit riep veel herinneringen op.
Ohh bah nee, ik weet nu al dat ik dit niet lekker ga vinden haha….
haha dat heb ik ook !
Dat weet je niet als je het nog nooit hebt geprobeerd ;)
Aparte combinatie, ik ben al niet zo gek op macaroni dus ik denk niet dat ik dit heel lekker ga vinden!
Liefs
Het smaakt totaal niet naar macaroni door de melk ;)
Ik ken het ook van ruim 5o jaar geleden mijn moeder maakte het altijd met een snufje kaneel erover heerlijk
Het is idd heerlijk, maar het is geen zelf bedacht recept van je moeder…. Want mijn overgrootmoeder maakte dit vroeger al. 😉
Dit aten wij al toen ik op de lagere school zat. Ben nu 64.
Met gele basterdsuiker en een klein klontje boter. Het bestaat dus al heel lang.
Heerlijk
Leuk weer een keer een recept maar het is niet mijn ding, haha
Helemaal niks voor mij! Ik hou al niet van rijstepap, maar dit lijkt me ook echt niet lekker!
Doe maar maar gewone macaroni met tomatensaus haha! :P
hmm nee ik denk niet dat het wat voor mij is.
Ah, het is net dikke riest :P Precies hetzelfde maar dan met rijst, en een klontje boter in het midden :) vond ik altijd zoooo lekker!
Dikke riest mit brun suuker? :P
Haha!! :D
Dikke riest mit brun suuker, jaaaa!
Ik denk niet dat ik dit lekker zal vinden ^^
nou eerst dacht ik huh maar ziet er eigenlijk best lekker uit ja!!!
Bijzonder… Het ziet er best lekker uit, maar wel heel vullend als je al een flinke maaltijd op hebt! Misschien ga ik het eens proberen als zoete lunch, haha.
Apart, ik kende het nog niet! Maar het klinkt lekker, misschien wel eens proberen ;-)
Ziet er best wel lekker uit! :)
Hmmm, ben het nu aan het maken!! Alleen ik doe het met honig macaroni, euroshopper hadden we niet ); laat je weten hoe ik het vind!!
Ik ben erg benieuwd, laat me me weten wat je ervan vond?
Wat apart zeg! Ik ben toch wel benieuwd eigenlijk.
Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!
Ik weet niet wat ik hiervan moet verwachten, haha. Ik zou het wel een keer willen proberen. :)
Ik vind deze combinatie met rijst wel erg lekker, dus ik denk dat ik dit ook wel lust! Ik ga het eens proberen!
Ik heb hier echt nog nooit van gehoord. Ik houd niet zo van melk, denk dus niet dat ik dit ga proberen
Ik doe dit ook altijd maar dan zonder suiker en een andere soort macaroni (kleine bolletjes)
Ohw lijkt me echt lekker! Ga het ook x proberen :)
Oh, dit lijkt me lekker! Even kijken of ik het in huis heb, dan ga ik het straks even maken haha! Het is trouwens ‘de melk’, niet ‘het melk’.
Wat apart! Ik ben wel nieuwsgierig :)
Het ziet er heel erg lekker uit!
ben erg benieuwd, ga het zeker eens proberen!xxxxx
Hmm, ik vind warme melk niet lekker en ik hou niet zo van macaroni, helemaal niet als het glibbert. Denk dus niet dat dit een recept voor mij is, haha.
Ik denk dat ik dit eens ga proberen! Liever houdbare melk dan verse?
Maakt niet uit, wij vinden het zonde van de verse melk, haha!
Bij ons noemen ze dit ‘pietenpap’ ;). Haha
Oh dit ga ik zo even maken, lijkt me een simpel maar lekker toetje!
Mijn moeder maakt dit ook, maar dan met rijst :)
Ik ken het ook alleen met rijst! Mijn opa maakte dat vroeger altijd, ‘vroeger’ toen er echt geen geld was werd de gekookte rijst bewaard en werd en pap van gekookt. Zelfde idee, gekookte rijst met melk in laten koken, tot een dikke pap. Heerlijk met een klontje boter en wat suiker!
Ik ben onder de indruk! Heel apart, en daar hou ik van !
Heel erg leuk om dit te lezen ! :)
OH LEKKERRRR HAHA BEDANKT VOOR DE TIP :D
Ga ik eens proberen :D x
he, wat grappig. Wij maken dit ook altijd alleen dan niet met macaroni maar met rijst en gewoon als hoofdmaaltijd en niet als toetje (al zou dat ook kunnen als je minder opschept:P) Errug lekker! Ik ben er echt fan van en het is ook zo lekker snel en simpel te maken!
Ga deze versie ook eens een keertje proberen :) Bedankt voor het delen van het recept!
xx.
Met die bastard suiker er overheen ziet het er best lekker uit!
Maar ik lust geen melk en geen macaroni.. dus denk niet dat het een groot succes is haha
Mijn nichtjes aten dit vroeger ook wel eens. Ze noemen dit altijd tovermacaroni :)
Dank je wel voor het recept had er zon trek in
! Het is trouwens niet door je mams bedacht :) is een
Heel oud Hollands recept wij aten het vroeger al en mijn moeder toen Ze klein was ook
Wij voegen er na het koken wat puddingpoeder bij.
Dan heb je macaronipap. Superlekker!
Bij mijn man aten ze dat ook altijd al thuis. Ik heb het recept van mijn schoonmoeder gekregen. Bij ons werd het Piepjes genoemd. Alleen eten wij het als hoofdmaaltijd en niet als toetje. Verder doen wij er geen bruine suiker meer overheen want bij ons word gelijk wat suiker mee gekookt en wij doen er vanillestaafjes in zodat het een lekkere vanillesmaak krijgt. Als je i.p.v. suiker vloeibare zoetstof neemt heeft het ook wat minder kalorieën en het is net zo lekker. Voor ons is en blijft het een traktatie.
jawel lekker :) mijn mama maakte het ook altijd, maar wist niet meer hoe het moest, en kan het haar spijtig genoeg niet meer vragen :'( . dus kga het zeker nog eens proberen met dit recept :)
Ziet er wel apart uit, maar ik vind melk verschrikkelijk haha
Hm, mijn eerste gevoel is: IEW. Ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan warme (of lauwe, eigenlijk alle temperaturen behalve écht koud) melk.. maar ergens ben ik ook wel weer benieuwd, zo met die suiker enzo… Maar of ik het ga maken… nee :P.
Had je dit recept niet al eens eerder op je site gezet? Ik dacht dit namelijk al eerder gelezen te hebben hier :)
Volgens mij is dit een oud artikel,, klopt dat??? Aan de comments te zien wel.. Zat al zo raar de kijken. Nou ondanks dit… leuk artikel alleen helemaaaaal niks voor mij. Moet wel zeggen dat ik het nog niet heb geproefd, dus eigenlijk mag je dan niks zeggen. Dus… KOM MAAR OP. :)
Het ziet er raar uit, ik moet zeggen ik hou niet van melk dus deze sla ik over.
Wel schitterende potten waar je alles in hebt zitten!
dit recept bestaat al heel lang. mijn oma at dit al toen ze klein was
ik vind het een rare combinatie haha. toch lijkt het me niet mega vies.
Ik durf het niet aan.. Geen idee waarom. ;o
Ik dacht eerst: Yikes. Maar ik ga het och eens proberen! Kan me er wel iets bij voorstellen dat het lekker zal smaken!!
Even snuffelen of ik nog goedkope macaroni in de kast heb staan. De basterdsuiker en Euroshopper melk heb ik wel in ieder geval :).
Bedankt voor het makkelijke recept Aranka. Hihi, I love makkelijke recepten!
Ben wel benieuwd
Een interessant recept! Ik wil je wel even de tip geven om goed op je spelling te letten, er staat heel veel fouten in. ‘de/het melk’ ‘de/het pijpje(s)’ Dit leest erg ongemakkelijk.
Ik heb dit recept al eerder voorbij zien komen, maar ik heb me er nog niet aan gewaagd. Iets in mijn hoofd schreeuwt dat het een heel erg vieze combinatie is, haha. Maar dat slaat eigenlijk nergens op, dus wie weet ga ik het binnenkort eens proberen! Kan niet blijven roepen dat het vies is, zonder het ooit geprobeerd te hebben. Is dit trouwens een re-post? Ik zie comments uit maart vorig jaar voorbij komen…
Best apart, maar het lijkt me wel lekker eigenlijk! Volgens mij heb ik dit ook al wel eens gezien met rijst en dan een iets andere variant, met boter en suiker geloof ik.
Klinkt erg apart, maar ook erg lekker. Ben benieuwd hoe het smaakt, dus ga het zeker een keertje maken.
ik heb dit nog nooit eerder ergens anders gezien :D wel apart!
Ik denk dat ik dit heel lekker ga vinden, ga het eens proberen :)
wat grappig, ben nu echt heel benieuwd hoe het smaakt!
een beetje suiker? haha :-)
Klinkt als een variant op rijstepap. Is ’t proberen waard :)
Dit is toch al een oud artikel? Staan ook nog reacties bij van 4 maart 2012…
Volgens mij heb ik hier wel eens eerder wat over gelezen bij jou,Wel apart!
Ok, dit ziet er mega lekker uit!
Dit kende ik nog niet, ziet er lekker uit :D x
Het klinkt echt heel erg smerig haha, maar ziet er toch wel erg lekker uit!!
Stiekem klinkt het heel erg smerig, maar het lijkt mij eigenlijk wel lekker! Ik denk eigenlijk dat het wel lekker zoet kan zijn, maar of ik het echt lekker vind is de grote vraag. Lol.
dit lijkt me erg lekker
Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt haha! Zelf vind ik rijstepap ook erg lekker
Ik eet dit altijd als ik ziek ben. Rijst in melk of macaroni in melk. Ik voeg wel zout toe en geen suiker. En ik kook het eerst in water en dan al het water eruit en wat melk toevoegen.
Het klinkt echt lekker, ik ben dol op pasta. :)
Dit ga ik niet proberen, ik vind ’t er echt heel vies uit zien haha. Sowieso hou ik niet echt van macaroni en melk.
Ik vind dit echt heel erg lekker!
Oh ik ben echt gek op dessertrijst gekookt in melk met bruine suiker! Dit ga ik ook zeker een keer proberen! Bedankt voor de tip. Als ik het heb gehad, zal ik er zeker een review over schrijven! Suzanne.
Met dit soort dingen denk ik altijd: bah dit zal ik niks vinden. Maar… ik ga het gewoon een keertje proberen! :D Why not? ^^
Je hebt dit wel eens eerder gedeeld en ik heb het toen gemaakt, en inderdaad Arank! het is echt goddelijk! <3
yummm nu heb ik er weer zin in hihi. xx
Ieeeh, nee dit is niks voor mij. Haha, ik houd ook absoluut niet van macaroni of melk..
War grappig, dit is een werlbekende Marokkaanse maaltijd (zonder suiker dan). Ik laat meestal de macaroni niet verdampen, maar eet het gewoon met de melk erbij en een beetje zout en je hebt een heerlijk gerecht!
Rare combinatie haha! Lijkt me wel leuk om een keer uit te proberen
Smaakt het niet naar warme melk? *huiver*
Na dit te lezen, ben ik macaroni gaan kopen. Vanavond probeer ik het uit!
Ik ben hier nog steeds zo nieuwsgierig naar! Je hebt dit recept al eens eerder geplaatst toch? En ook toen dacht ik: “Oh moet ik proberen!” Toch snel maar eens doen, want nog steeds ben ik erg benieuwd naar de smaak ervan.
Mijn moeder maakte dit ook , lijkt me sterk dat ze dat van jou moeder geleerd heeft?! Wel lekker, ik maak het nog steeds…
Geen raar recept mijn moeder maakte dit 35 jaar terug al
Goedkoop en het vult. Was in die tijd belangrijk
En is het gewoon lekker
wij maken dit ook al jaren en het was bij ons een crisis maaltijd dan hadden de kids toch een wat warms naar binnen en het vulde goed, en ze vinden het nu nog steeds lekker
Wat grappig! Dit ga ik een keertje uitproberen, ik ben gek op rijstepap én macaroni, dus zal dit ook vast lekker zijn! X
Hierna in een beboterde ovenschaal doen. Beschuit verkruimelen en mengen met suiker en kaneel en dat er overheen doen. Klontje boter erover en een kwartiertje in de oven.
Maakte mijn moeder vroeger.
Nog goddelijker…..!
Wel jammer dat de hoeveelheid macaronie er niet bijstaat, als je dan toch een receptje doorgeeft, schrijf er dan bij hoeveel melk, suiker en macaronie..
Ik ga het wel eens proberen. Toch bedankt!
Macaroni koken in melk met rozijnen. Daarna in ovenschaal met paneermeel en klontje boter. Heerlijk!
ik ken het en I love it JUMJUMJUM
wat grappig, ikzelf kook spagetti in melk, en doe er dan geruld rundergehakt doorheen…
Erg leuk om dit te lezen! Bij ons thuis heette dit ‘macaronipap’en mijn moeder deed er ook rozijnen door en dan een beetje witte suiker erover. Super lekker vind ik het !
Sorry hoor maar dit is niet zelfbedacht in de marokkaanse keuken koken ze dit zoooo vaak. Ze doen er ook zout in en roomboter. Dus nee niet zelfbedacht. Het heet fdawcj.
Mijn Oostenrijkse moeder maakte al begin jaren zestig een zoet macaronischoteltje uit het kookboek van Wannee. Daar staan veel bijna vergeten Hollandse klassiekers in.
Ik maak het nog wel eens, mijn kinderen zijn er ook dol op en ik doe mijn broers een groot plezier met dit nagerecht. Alleen staat in ons recept dat er eieren bij moeten, is waarschijnlijk de luxere variant. Hoewel ik denk dat niet veel mensen de moeite nemen om alle reacties door te lezen, maar dan toch voor de doorzetter het volledige recept:
1 liter volle melk laten koken (pan met dikke bodem en een metalen kookplaatje eronder)
300-350 gram macaroni toevoegen.
en niet vergeten: flinke snuf zout!
2-3 eieren splitsen, het eiwit stijf slaan met een eetlepel suiker
het eigeel schuimig roeren met drie lepels suiker.
de macaroni ongeveer een half uur laten koken, na 25 minuten het eigeel met wat warme melk aanlengen en bij het macaronimengsel voegen. Het zal dan nog iets meer binden.
De oven voorverwarmen op 180 graden en een ovenschaal invetten. Het eiwit door de macaroni scheppen en in de ovenschaal doen en wat vlokjes (gezouten) boter erop leggen. 20-30 minuten in de oven om een bruin korstje te krijgen.
Serveren met bruine suiker en eventueel nog wat boter.
Hoiii…
Wou t pap even maken voor me kleine aangezien de havermout op is haha…maar me moeder maakte dit vroeger af en toe in de ochtend als ontbijt.ik ben zelf ruschisch en bij on is dit ook gewoon bekend…alleen eten wij het als t goed ben echt als ontbijt en niet echt als toetje…daar hebbe we andere dingen voor. Haha
En voor de mensen die zeggen dat t niet lekker is…gewoon proberen…als zoete ontbijt mischien?echt lekker
Goedendag,
Mijn zoon vroeg wanneer ik weer een melkspaghetti wilde maken, want dat vinden mijn kids zoooo lekker!!!
Wordt net zo gedaan als de Pietenpap, piepjes of hoe je dat gerecht ook wilt noemen. Wij gebruiken het alleen met witte suiker. En de kids waren de jury, mijn moeder van 97 kan mij niet meer zeggen hoe het moet, want net als haar heerlijke nasi, ze weet het niet meer…dus zelf maar uitproberen wat de juiste hoeveelheden zijn. Het is een paar keer goed gelukt, vanavond nog maar een keer doen. Tja, je moet er van houden. En wij, als groot gezin, lustten er wel pap van, haha. Het was bij ons ook het hoofdgerecht.
Maar net als rijstepap zou het natuurlijk ook wel voedzamer zijn als je iets anders erbij zou eten en dit achteraf. Rijstepap vindt mijn man heerlijk, melkspaghetti helaas niet zo.
Eigen apart potje voor hem dus.
Eet smakelijk!
Mijn moeder (96) maakte dit lang geleden al met rozijntjes. Als de macaroni gaar was, strooide ze er beschuitkruim over, legde er klontjes boter op en liet er in de oven een mooi korstje op komen. Heerlijk!
Leuk om het hier te lezen. Alleen niet bedacht door je moeder denk ik, want in mijn familie ging dat ook al paar generaties mee. Ouderwets toetje dus:D
Mijn moeder maakte dit vroeger. We noemden het pijpjespap. Er zaten ook rozijnen in. Volgens mij deed ze de suiker en kaneel er zelf al in. En het was altijd heerlijk! Ikkan mij ook nog herinneren dat de pan in een handdoek gewikkeld een tijdje in het bed van mijn ouders werd gezet. Waarschijnlijk zodat de melk goed in de macaroni trok? We aten het als hoofdgerecht en niet als nagerecht.