Zoek
Sluit dit zoekvak.

Favoriet toetje: Macaroni in melk

Gisteren postte ik een foto op Twitter en op Facebook van mijn toetje die avond. Namelijk macaroni pijpjes gekookt in melk. Veel mensen vroegen af wat dit was. Sommigen dachten zelfs dat het macaroni met kaas was en en dan suiker over heen. Nee het is heel simpel macaroni gekookt in de melk en dit in laten trekken. Een zelfbedacht recept van mijn moeder en het is echt heerlijk!

Wat heb je nodig?

 • Goedkope melk
 • De allergoedkoopste macaroni
 • Basterd suiker of gewone suiker
Dat is alles wat je nodig hebt, het is dus echt heel simpel te maken en iedereen heeft dit denk ik wel in huis. Let wel op dat je dit echt met macaroni pijpjes van de euroshopper of lidl doet want met duurdere pijpjes van Honig of dat soort merken wordt het niet zo lekker.

Vul het steelpannen voor 2/3 met melk en voeg hier de macaroni pijpjes aan te. Je moet zelf maar inschatten hoeveel je nodig hebt, wat in dit pannetje zit is genoeg voor 3 personen. Nu moet het melk gaan koken en de melk in de macaroni gaan trekken. Na het koken laat je het nog een half uur zachtjes opstaan. Als het melk ingetrokken en verdampt is voeg je weer een klein beetje melk toe. Kijk er dus  niet raar van op als je hele pak melk ineens leeg is.

Als de pijpje mooi groot en zacht zijn geworden is het klaar. Let wel op dat je ze lang in de melk hebt staan koken op een laag vuurtje zodat er geen ‘pasta’ smaak aan zit. Voeg als er geen melk meer in zit nog een beetje aan toe voor het pap effect.

En dan is het klaar om op te eten, ik doe er altijd nog een beetje suiker overheen om het iets zoeter te maken. En werkelijk waar het is echt goddelijk, je kunt het vergelijken met rijstepap, alleen dan net iets anders (ik vind dit lekkerder)!

Het is dus heel erg makkelijk en iedereen vindt het echt heerlijk die bij ons komt eten. Ik ben benieuwd of jullie hier wel eens van hebben gehoord of dit misschien een keer gaan namaken! Je moet het echt een keer proberen want het is echt geweldig, je weet niet wat je mist!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

110 reacties

  1. De Vlaamse (Bourgondische) variant is vermoedelijk iets lekkerder. Kook 400 gr macaroni halfgaar in gezouten water en giet direct af met koud water. Maak ondertussen vanillepudding (dr oetker is prima) maar voeg iets minder melk toe zodat het een vaste pudding wordt. Zodra de pudding klaar is, voeg je de macaroni bij totdat die gaar is. Giet het mengsel in een ovenschotel en leg er plakjes bakboter op. Zet de schotel onder een voorverwarmde grill van 180° gedurende 15 minuten (tot er zich een bruine korstlaag heeft gevormd). Laat de afgekoelde schotel 12 uur koelen in de koelkast. Nadien blokjes uitsnijden en serveren met bruine suiker. Smakelijk

  2. Grappig, mijn moeder kookte vroeger (zestiger jaren) wel macaroni met rozijnen in melk en heel soms daarna met een appeltje en een laagje beschuitkruimels met kaneel suiker in de oven! Dat ga ik vanavond weer maken voor mijn volwassen dochter!

  3. Hai Paola bedankt
   Ons ma maakte het ook altijd en de hele week zat ik te denken hoe deed ze dat ook alweer. Vandaag 10 juni 2021 heb ik het na vele jaren weer eens gegeten en genoten. Ons ma is pas overleden en dit riep veel herinneringen op.

   1. Het is idd heerlijk, maar het is geen zelf bedacht recept van je moeder…. Want mijn overgrootmoeder maakte dit vroeger al. 😉

  1. Dit aten wij al toen ik op de lagere school zat. Ben nu 64.
   Met gele basterdsuiker en een klein klontje boter. Het bestaat dus al heel lang.
   Heerlijk

 1. Helemaal niks voor mij! Ik hou al niet van rijstepap, maar dit lijkt me ook echt niet lekker!
  Doe maar maar gewone macaroni met tomatensaus haha! :P

 2. Ah, het is net dikke riest :P Precies hetzelfde maar dan met rijst, en een klontje boter in het midden :) vond ik altijd zoooo lekker!

 3. Bijzonder… Het ziet er best lekker uit, maar wel heel vullend als je al een flinke maaltijd op hebt! Misschien ga ik het eens proberen als zoete lunch, haha.

 4. Hmmm, ben het nu aan het maken!! Alleen ik doe het met honig macaroni, euroshopper hadden we niet ); laat je weten hoe ik het vind!!

 5. Hmm, ik vind warme melk niet lekker en ik hou niet zo van macaroni, helemaal niet als het glibbert. Denk dus niet dat dit een recept voor mij is, haha.

  1. Ik ken het ook alleen met rijst! Mijn opa maakte dat vroeger altijd, ‘vroeger’ toen er echt geen geld was werd de gekookte rijst bewaard en werd en pap van gekookt. Zelfde idee, gekookte rijst met melk in laten koken, tot een dikke pap. Heerlijk met een klontje boter en wat suiker!

 6. he, wat grappig. Wij maken dit ook altijd alleen dan niet met macaroni maar met rijst en gewoon als hoofdmaaltijd en niet als toetje (al zou dat ook kunnen als je minder opschept:P) Errug lekker! Ik ben er echt fan van en het is ook zo lekker snel en simpel te maken!
  Ga deze versie ook eens een keertje proberen :) Bedankt voor het delen van het recept!
  xx.

 7. Met die bastard suiker er overheen ziet het er best lekker uit!
  Maar ik lust geen melk en geen macaroni.. dus denk niet dat het een groot succes is haha

 8. Dank je wel voor het recept had er zon trek in
  ! Het is trouwens niet door je mams bedacht :) is een
  Heel oud Hollands recept wij aten het vroeger al en mijn moeder toen Ze klein was ook

 9. Bij mijn man aten ze dat ook altijd al thuis. Ik heb het recept van mijn schoonmoeder gekregen. Bij ons werd het Piepjes genoemd. Alleen eten wij het als hoofdmaaltijd en niet als toetje. Verder doen wij er geen bruine suiker meer overheen want bij ons word gelijk wat suiker mee gekookt en wij doen er vanillestaafjes in zodat het een lekkere vanillesmaak krijgt. Als je i.p.v. suiker vloeibare zoetstof neemt heeft het ook wat minder kalorieën en het is net zo lekker. Voor ons is en blijft het een traktatie.

 10. jawel lekker :) mijn mama maakte het ook altijd, maar wist niet meer hoe het moest, en kan het haar spijtig genoeg niet meer vragen :'( . dus kga het zeker nog eens proberen met dit recept :)

 11. Hm, mijn eerste gevoel is: IEW. Ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan warme (of lauwe, eigenlijk alle temperaturen behalve écht koud) melk.. maar ergens ben ik ook wel weer benieuwd, zo met die suiker enzo… Maar of ik het ga maken… nee :P.

 12. Volgens mij is dit een oud artikel,, klopt dat??? Aan de comments te zien wel.. Zat al zo raar de kijken. Nou ondanks dit… leuk artikel alleen helemaaaaal niks voor mij. Moet wel zeggen dat ik het nog niet heb geproefd, dus eigenlijk mag je dan niks zeggen. Dus… KOM MAAR OP. :)

 13. Ik dacht eerst: Yikes. Maar ik ga het och eens proberen! Kan me er wel iets bij voorstellen dat het lekker zal smaken!!

  Even snuffelen of ik nog goedkope macaroni in de kast heb staan. De basterdsuiker en Euroshopper melk heb ik wel in ieder geval :).

  Bedankt voor het makkelijke recept Aranka. Hihi, I love makkelijke recepten!

 14. Een interessant recept! Ik wil je wel even de tip geven om goed op je spelling te letten, er staat heel veel fouten in. ‘de/het melk’ ‘de/het pijpje(s)’ Dit leest erg ongemakkelijk.

 15. Ik heb dit recept al eerder voorbij zien komen, maar ik heb me er nog niet aan gewaagd. Iets in mijn hoofd schreeuwt dat het een heel erg vieze combinatie is, haha. Maar dat slaat eigenlijk nergens op, dus wie weet ga ik het binnenkort eens proberen! Kan niet blijven roepen dat het vies is, zonder het ooit geprobeerd te hebben. Is dit trouwens een re-post? Ik zie comments uit maart vorig jaar voorbij komen…

 16. Best apart, maar het lijkt me wel lekker eigenlijk! Volgens mij heb ik dit ook al wel eens gezien met rijst en dan een iets andere variant, met boter en suiker geloof ik.

 17. Stiekem klinkt het heel erg smerig, maar het lijkt mij eigenlijk wel lekker! Ik denk eigenlijk dat het wel lekker zoet kan zijn, maar of ik het echt lekker vind is de grote vraag. Lol.

 18. Ik eet dit altijd als ik ziek ben. Rijst in melk of macaroni in melk. Ik voeg wel zout toe en geen suiker. En ik kook het eerst in water en dan al het water eruit en wat melk toevoegen.

 19. Oh ik ben echt gek op dessertrijst gekookt in melk met bruine suiker! Dit ga ik ook zeker een keer proberen! Bedankt voor de tip. Als ik het heb gehad, zal ik er zeker een review over schrijven! Suzanne.

 20. War grappig, dit is een werlbekende Marokkaanse maaltijd (zonder suiker dan). Ik laat meestal de macaroni niet verdampen, maar eet het gewoon met de melk erbij en een beetje zout en je hebt een heerlijk gerecht!

 21. Ik ben hier nog steeds zo nieuwsgierig naar! Je hebt dit recept al eens eerder geplaatst toch? En ook toen dacht ik: “Oh moet ik proberen!” Toch snel maar eens doen, want nog steeds ben ik erg benieuwd naar de smaak ervan.

 22. Geen raar recept mijn moeder maakte dit 35 jaar terug al
  Goedkoop en het vult. Was in die tijd belangrijk
  En is het gewoon lekker

 23. wij maken dit ook al jaren en het was bij ons een crisis maaltijd dan hadden de kids toch een wat warms naar binnen en het vulde goed, en ze vinden het nu nog steeds lekker

 24. Wat grappig! Dit ga ik een keertje uitproberen, ik ben gek op rijstepap én macaroni, dus zal dit ook vast lekker zijn! X

 25. Hierna in een beboterde ovenschaal doen. Beschuit verkruimelen en mengen met suiker en kaneel en dat er overheen doen. Klontje boter erover en een kwartiertje in de oven.
  Maakte mijn moeder vroeger.
  Nog goddelijker…..!

 26. Wel jammer dat de hoeveelheid macaronie er niet bijstaat, als je dan toch een receptje doorgeeft, schrijf er dan bij hoeveel melk, suiker en macaronie..
  Ik ga het wel eens proberen. Toch bedankt!

 27. Erg leuk om dit te lezen! Bij ons thuis heette dit ‘macaronipap’en mijn moeder deed er ook rozijnen door en dan een beetje witte suiker erover. Super lekker vind ik het !

 28. Sorry hoor maar dit is niet zelfbedacht in de marokkaanse keuken koken ze dit zoooo vaak. Ze doen er ook zout in en roomboter. Dus nee niet zelfbedacht. Het heet fdawcj.

 29. Mijn Oostenrijkse moeder maakte al begin jaren zestig een zoet macaronischoteltje uit het kookboek van Wannee. Daar staan veel bijna vergeten Hollandse klassiekers in.
  Ik maak het nog wel eens, mijn kinderen zijn er ook dol op en ik doe mijn broers een groot plezier met dit nagerecht. Alleen staat in ons recept dat er eieren bij moeten, is waarschijnlijk de luxere variant. Hoewel ik denk dat niet veel mensen de moeite nemen om alle reacties door te lezen, maar dan toch voor de doorzetter het volledige recept:
  1 liter volle melk laten koken (pan met dikke bodem en een metalen kookplaatje eronder)
  300-350 gram macaroni toevoegen.
  en niet vergeten: flinke snuf zout!
  2-3 eieren splitsen, het eiwit stijf slaan met een eetlepel suiker
  het eigeel schuimig roeren met drie lepels suiker.
  de macaroni ongeveer een half uur laten koken, na 25 minuten het eigeel met wat warme melk aanlengen en bij het macaronimengsel voegen. Het zal dan nog iets meer binden.
  De oven voorverwarmen op 180 graden en een ovenschaal invetten. Het eiwit door de macaroni scheppen en in de ovenschaal doen en wat vlokjes (gezouten) boter erop leggen. 20-30 minuten in de oven om een bruin korstje te krijgen.
  Serveren met bruine suiker en eventueel nog wat boter.

 30. Hoiii…

  Wou t pap even maken voor me kleine aangezien de havermout op is haha…maar me moeder maakte dit vroeger af en toe in de ochtend als ontbijt.ik ben zelf ruschisch en bij on is dit ook gewoon bekend…alleen eten wij het als t goed ben echt als ontbijt en niet echt als toetje…daar hebbe we andere dingen voor. Haha

  En voor de mensen die zeggen dat t niet lekker is…gewoon proberen…als zoete ontbijt mischien?echt lekker

 31. Goedendag,

  Mijn zoon vroeg wanneer ik weer een melkspaghetti wilde maken, want dat vinden mijn kids zoooo lekker!!!
  Wordt net zo gedaan als de Pietenpap, piepjes of hoe je dat gerecht ook wilt noemen. Wij gebruiken het alleen met witte suiker. En de kids waren de jury, mijn moeder van 97 kan mij niet meer zeggen hoe het moet, want net als haar heerlijke nasi, ze weet het niet meer…dus zelf maar uitproberen wat de juiste hoeveelheden zijn. Het is een paar keer goed gelukt, vanavond nog maar een keer doen. Tja, je moet er van houden. En wij, als groot gezin, lustten er wel pap van, haha. Het was bij ons ook het hoofdgerecht.
  Maar net als rijstepap zou het natuurlijk ook wel voedzamer zijn als je iets anders erbij zou eten en dit achteraf. Rijstepap vindt mijn man heerlijk, melkspaghetti helaas niet zo.
  Eigen apart potje voor hem dus.

  Eet smakelijk!

 32. Mijn moeder (96) maakte dit lang geleden al met rozijntjes. Als de macaroni gaar was, strooide ze er beschuitkruim over, legde er klontjes boter op en liet er in de oven een mooi korstje op komen. Heerlijk!

 33. Leuk om het hier te lezen. Alleen niet bedacht door je moeder denk ik, want in mijn familie ging dat ook al paar generaties mee. Ouderwets toetje dus:D

 34. Mijn moeder maakte dit vroeger. We noemden het pijpjespap. Er zaten ook rozijnen in. Volgens mij deed ze de suiker en kaneel er zelf al in. En het was altijd heerlijk! Ikkan mij ook nog herinneren dat de pan in een handdoek gewikkeld een tijdje in het bed van mijn ouders werd gezet. Waarschijnlijk zodat de melk goed in de macaroni trok? We aten het als hoofdgerecht en niet als nagerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *