Gisteren postte ik een foto op Twitter en op Facebook van mijn toetje die avond. Namelijk macaroni pijpjes gekookt in melk. Veel mensen vroegen af wat dit was. Sommigen dachten zelfs dat het macaroni met kaas was en en dan suiker over heen. Nee het is heel simpel macaroni gekookt in de melk en dit in laten trekken. Een zelfbedacht recept van mijn moeder en het is echt heerlijk!
Wat heb je nodig?
- Goedkope melk
- De allergoedkoopste macaroni
- Basterd suiker of gewone suiker
Vul het steelpannen voor 2/3 met melk en voeg hier de macaroni pijpjes aan te. Je moet zelf maar inschatten hoeveel je nodig hebt, wat in dit pannetje zit is genoeg voor 3 personen. Nu moet het melk gaan koken en de melk in de macaroni gaan trekken. Na het koken laat je het nog een half uur zachtjes opstaan. Als het melk ingetrokken en verdampt is voeg je weer een klein beetje melk toe. Kijk er dus niet raar van op als je hele pak melk ineens leeg is.
Als de pijpje mooi groot en zacht zijn geworden is het klaar. Let wel op dat je ze lang in de melk hebt staan koken op een laag vuurtje zodat er geen ‘pasta’ smaak aan zit. Voeg als er geen melk meer in zit nog een beetje aan toe voor het pap effect.
En dan is het klaar om op te eten, ik doe er altijd nog een beetje suiker overheen om het iets zoeter te maken. En werkelijk waar het is echt goddelijk, je kunt het vergelijken met rijstepap, alleen dan net iets anders (ik vind dit lekkerder)!
Het is dus heel erg makkelijk en iedereen vindt het echt heerlijk die bij ons komt eten. Ik ben benieuwd of jullie hier wel eens van hebben gehoord of dit misschien een keer gaan namaken! Je moet het echt een keer proberen want het is echt geweldig, je weet niet wat je mist!
109 reacties
Paola
4 maart 2012 at 09:24Ik heb hier nog nooit van gehoord en vind het een aparte combinatie, maar dat betekend niet dat het niet lekker kan zijn ;)
Koen
3 maart 2018 at 10:22De Vlaamse (Bourgondische) variant is vermoedelijk iets lekkerder. Kook 400 gr macaroni halfgaar in gezouten water en giet direct af met koud water. Maak ondertussen vanillepudding (dr oetker is prima) maar voeg iets minder melk toe zodat het een vaste pudding wordt. Zodra de pudding klaar is, voeg je de macaroni bij totdat die gaar is. Giet het mengsel in een ovenschotel en leg er plakjes bakboter op. Zet de schotel onder een voorverwarmde grill van 180° gedurende 15 minuten (tot er zich een bruine korstlaag heeft gevormd). Laat de afgekoelde schotel 12 uur koelen in de koelkast. Nadien blokjes uitsnijden en serveren met bruine suiker. Smakelijk
Harma
16 april 2018 at 11:57Een heerlijk recept. Mijn moeder maakte dit ook al, 50 jaar geleden. Hier in Drenthe is het een bekend recept.
Wim de Groot
21 april 2021 at 15:48Grappig, mijn moeder kookte vroeger (zestiger jaren) wel macaroni met rozijnen in melk en heel soms daarna met een appeltje en een laagje beschuitkruimels met kaneel suiker in de oven! Dat ga ik vanavond weer maken voor mijn volwassen dochter!
Miranda
10 juni 2021 at 21:06Hai Paola bedankt
Ons ma maakte het ook altijd en de hele week zat ik te denken hoe deed ze dat ook alweer. Vandaag 10 juni 2021 heb ik het na vele jaren weer eens gegeten en genoten. Ons ma is pas overleden en dit riep veel herinneringen op.
Chantal
4 maart 2012 at 09:25Ohh bah nee, ik weet nu al dat ik dit niet lekker ga vinden haha….
Debora
4 maart 2012 at 16:28haha dat heb ik ook !
Lotte
5 januari 2013 at 18:46Dat weet je niet als je het nog nooit hebt geprobeerd ;)
MySuperSweetLife
4 maart 2012 at 09:26Aparte combinatie, ik ben al niet zo gek op macaroni dus ik denk niet dat ik dit heel lekker ga vinden!
Liefs
Aranka
4 maart 2012 at 10:30Het smaakt totaal niet naar macaroni door de melk ;)
Stevelien
30 januari 2021 at 14:24Ik ken het ook van ruim 5o jaar geleden mijn moeder maakte het altijd met een snufje kaneel erover heerlijk
Joyce
15 juni 2021 at 17:35Het is idd heerlijk, maar het is geen zelf bedacht recept van je moeder…. Want mijn overgrootmoeder maakte dit vroeger al. 😉
JJanny
30 juli 2021 at 10:30Dit aten wij al toen ik op de lagere school zat. Ben nu 64.
Met gele basterdsuiker en een klein klontje boter. Het bestaat dus al heel lang.
Heerlijk
HollandaBeauty
4 maart 2012 at 09:29Leuk weer een keer een recept maar het is niet mijn ding, haha
Esmay
4 maart 2012 at 09:49Helemaal niks voor mij! Ik hou al niet van rijstepap, maar dit lijkt me ook echt niet lekker!
Doe maar maar gewone macaroni met tomatensaus haha! :P
Miranda
4 maart 2012 at 10:07hmm nee ik denk niet dat het wat voor mij is.
Leonie
4 maart 2012 at 10:25Ah, het is net dikke riest :P Precies hetzelfde maar dan met rijst, en een klontje boter in het midden :) vond ik altijd zoooo lekker!
killermariek
6 januari 2013 at 19:47Dikke riest mit brun suuker? :P
Shanna de Panna
11 januari 2013 at 20:16Haha!! :D
Dikke riest mit brun suuker, jaaaa!
charile
4 maart 2012 at 10:26Ik denk niet dat ik dit lekker zal vinden ^^
stef
4 maart 2012 at 10:28nou eerst dacht ik huh maar ziet er eigenlijk best lekker uit ja!!!
Marieke
4 maart 2012 at 10:40Bijzonder… Het ziet er best lekker uit, maar wel heel vullend als je al een flinke maaltijd op hebt! Misschien ga ik het eens proberen als zoete lunch, haha.
Milou
4 maart 2012 at 10:40Apart, ik kende het nog niet! Maar het klinkt lekker, misschien wel eens proberen ;-)
Elke
4 maart 2012 at 11:11Ziet er best wel lekker uit! :)
Jenny
4 maart 2012 at 11:12Hmmm, ben het nu aan het maken!! Alleen ik doe het met honig macaroni, euroshopper hadden we niet ); laat je weten hoe ik het vind!!
Aranka
4 maart 2012 at 18:26Ik ben erg benieuwd, laat me me weten wat je ervan vond?
Yara
4 maart 2012 at 11:24Wat apart zeg! Ik ben toch wel benieuwd eigenlijk.
Mariska
4 maart 2012 at 12:06Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!
Samantha
4 maart 2012 at 12:07Ik weet niet wat ik hiervan moet verwachten, haha. Ik zou het wel een keer willen proberen. :)
Kelly
4 maart 2012 at 12:14Ik vind deze combinatie met rijst wel erg lekker, dus ik denk dat ik dit ook wel lust! Ik ga het eens proberen!
Tamara
4 maart 2012 at 13:01Ik heb hier echt nog nooit van gehoord. Ik houd niet zo van melk, denk dus niet dat ik dit ga proberen
Souhailla
4 maart 2012 at 13:06Ik doe dit ook altijd maar dan zonder suiker en een andere soort macaroni (kleine bolletjes)
Ilse
4 maart 2012 at 14:18Ohw lijkt me echt lekker! Ga het ook x proberen :)
LottedeJ
4 maart 2012 at 14:27Oh, dit lijkt me lekker! Even kijken of ik het in huis heb, dan ga ik het straks even maken haha! Het is trouwens ‘de melk’, niet ‘het melk’.
Vera
4 maart 2012 at 15:10Wat apart! Ik ben wel nieuwsgierig :)
Charlotte
4 maart 2012 at 15:33Het ziet er heel erg lekker uit!
ben erg benieuwd, ga het zeker eens proberen!xxxxx
Romy
4 maart 2012 at 15:36Hmm, ik vind warme melk niet lekker en ik hou niet zo van macaroni, helemaal niet als het glibbert. Denk dus niet dat dit een recept voor mij is, haha.
Suzanne
4 maart 2012 at 17:26Ik denk dat ik dit eens ga proberen! Liever houdbare melk dan verse?
Aranka
4 maart 2012 at 17:38Maakt niet uit, wij vinden het zonde van de verse melk, haha!
Mick van de Wiel
4 maart 2012 at 17:31Bij ons noemen ze dit ‘pietenpap’ ;). Haha
Carolien
4 maart 2012 at 18:17Oh dit ga ik zo even maken, lijkt me een simpel maar lekker toetje!
Valeria
4 maart 2012 at 18:26Mijn moeder maakt dit ook, maar dan met rijst :)
Lise
5 januari 2013 at 22:52Ik ken het ook alleen met rijst! Mijn opa maakte dat vroeger altijd, ‘vroeger’ toen er echt geen geld was werd de gekookte rijst bewaard en werd en pap van gekookt. Zelfde idee, gekookte rijst met melk in laten koken, tot een dikke pap. Heerlijk met een klontje boter en wat suiker!
gerrianne
4 maart 2012 at 18:56Ik ben onder de indruk! Heel apart, en daar hou ik van !
Heel erg leuk om dit te lezen ! :)
Raab
4 maart 2012 at 20:30OH LEKKERRRR HAHA BEDANKT VOOR DE TIP :D
Jana
4 maart 2012 at 20:55Ga ik eens proberen :D x
xx.Yvonne
4 maart 2012 at 21:40he, wat grappig. Wij maken dit ook altijd alleen dan niet met macaroni maar met rijst en gewoon als hoofdmaaltijd en niet als toetje (al zou dat ook kunnen als je minder opschept:P) Errug lekker! Ik ben er echt fan van en het is ook zo lekker snel en simpel te maken!
Ga deze versie ook eens een keertje proberen :) Bedankt voor het delen van het recept!
xx.
Anouk
5 maart 2012 at 19:35Met die bastard suiker er overheen ziet het er best lekker uit!
Maar ik lust geen melk en geen macaroni.. dus denk niet dat het een groot succes is haha
Margreet
6 maart 2012 at 23:06Mijn nichtjes aten dit vroeger ook wel eens. Ze noemen dit altijd tovermacaroni :)
Helmie
18 maart 2012 at 10:26Dank je wel voor het recept had er zon trek in
! Het is trouwens niet door je mams bedacht :) is een
Heel oud Hollands recept wij aten het vroeger al en mijn moeder toen Ze klein was ook
Kim
30 april 2012 at 21:22Wij voegen er na het koken wat puddingpoeder bij.
Dan heb je macaronipap. Superlekker!
Hannelore
25 oktober 2012 at 19:19Bij mijn man aten ze dat ook altijd al thuis. Ik heb het recept van mijn schoonmoeder gekregen. Bij ons werd het Piepjes genoemd. Alleen eten wij het als hoofdmaaltijd en niet als toetje. Verder doen wij er geen bruine suiker meer overheen want bij ons word gelijk wat suiker mee gekookt en wij doen er vanillestaafjes in zodat het een lekkere vanillesmaak krijgt. Als je i.p.v. suiker vloeibare zoetstof neemt heeft het ook wat minder kalorieën en het is net zo lekker. Voor ons is en blijft het een traktatie.
Myriam Maggen
29 december 2012 at 20:04jawel lekker :) mijn mama maakte het ook altijd, maar wist niet meer hoe het moest, en kan het haar spijtig genoeg niet meer vragen :'( . dus kga het zeker nog eens proberen met dit recept :)
Ashleey
5 januari 2013 at 10:23Ziet er wel apart uit, maar ik vind melk verschrikkelijk haha
miesemuis
5 januari 2013 at 10:29Hm, mijn eerste gevoel is: IEW. Ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan warme (of lauwe, eigenlijk alle temperaturen behalve écht koud) melk.. maar ergens ben ik ook wel weer benieuwd, zo met die suiker enzo… Maar of ik het ga maken… nee :P.
Ju.
5 januari 2013 at 11:18Had je dit recept niet al eens eerder op je site gezet? Ik dacht dit namelijk al eerder gelezen te hebben hier :)
LounaBeauty
5 januari 2013 at 11:30Volgens mij is dit een oud artikel,, klopt dat??? Aan de comments te zien wel.. Zat al zo raar de kijken. Nou ondanks dit… leuk artikel alleen helemaaaaal niks voor mij. Moet wel zeggen dat ik het nog niet heb geproefd, dus eigenlijk mag je dan niks zeggen. Dus… KOM MAAR OP. :)
DennaMichelle
5 januari 2013 at 11:53Het ziet er raar uit, ik moet zeggen ik hou niet van melk dus deze sla ik over.
Wel schitterende potten waar je alles in hebt zitten!
gxxxxx
5 januari 2013 at 11:55dit recept bestaat al heel lang. mijn oma at dit al toen ze klein was
onelifecanmakeachange
5 januari 2013 at 12:01ik vind het een rare combinatie haha. toch lijkt het me niet mega vies.
Nadine
5 januari 2013 at 12:45Ik durf het niet aan.. Geen idee waarom. ;o
BeautyFrique.com
5 januari 2013 at 13:29Ik dacht eerst: Yikes. Maar ik ga het och eens proberen! Kan me er wel iets bij voorstellen dat het lekker zal smaken!!
Even snuffelen of ik nog goedkope macaroni in de kast heb staan. De basterdsuiker en Euroshopper melk heb ik wel in ieder geval :).
Bedankt voor het makkelijke recept Aranka. Hihi, I love makkelijke recepten!
dita
5 januari 2013 at 13:41Ben wel benieuwd
Sanne
5 januari 2013 at 13:49Een interessant recept! Ik wil je wel even de tip geven om goed op je spelling te letten, er staat heel veel fouten in. ‘de/het melk’ ‘de/het pijpje(s)’ Dit leest erg ongemakkelijk.
Lenneke
5 januari 2013 at 14:13Ik heb dit recept al eerder voorbij zien komen, maar ik heb me er nog niet aan gewaagd. Iets in mijn hoofd schreeuwt dat het een heel erg vieze combinatie is, haha. Maar dat slaat eigenlijk nergens op, dus wie weet ga ik het binnenkort eens proberen! Kan niet blijven roepen dat het vies is, zonder het ooit geprobeerd te hebben. Is dit trouwens een re-post? Ik zie comments uit maart vorig jaar voorbij komen…
Hester
5 januari 2013 at 14:29Best apart, maar het lijkt me wel lekker eigenlijk! Volgens mij heb ik dit ook al wel eens gezien met rijst en dan een iets andere variant, met boter en suiker geloof ik.
Chantal
5 januari 2013 at 15:03Klinkt erg apart, maar ook erg lekker. Ben benieuwd hoe het smaakt, dus ga het zeker een keertje maken.
femketje
5 januari 2013 at 15:32ik heb dit nog nooit eerder ergens anders gezien :D wel apart!
Lin
5 januari 2013 at 16:19Ik denk dat ik dit heel lekker ga vinden, ga het eens proberen :)
Nina
5 januari 2013 at 16:39wat grappig, ben nu echt heel benieuwd hoe het smaakt!
anne
5 januari 2013 at 17:05een beetje suiker? haha :-)
priscilla
5 januari 2013 at 18:26Klinkt als een variant op rijstepap. Is ’t proberen waard :)
Marielle
5 januari 2013 at 19:40Dit is toch al een oud artikel? Staan ook nog reacties bij van 4 maart 2012…
Martina
5 januari 2013 at 20:10Volgens mij heb ik hier wel eens eerder wat over gelezen bij jou,Wel apart!
sheela
5 januari 2013 at 20:20Ok, dit ziet er mega lekker uit!
Jana
5 januari 2013 at 21:01Dit kende ik nog niet, ziet er lekker uit :D x
Michelle
5 januari 2013 at 21:54Het klinkt echt heel erg smerig haha, maar ziet er toch wel erg lekker uit!!
Lifesplash
5 januari 2013 at 22:24Stiekem klinkt het heel erg smerig, maar het lijkt mij eigenlijk wel lekker! Ik denk eigenlijk dat het wel lekker zoet kan zijn, maar of ik het echt lekker vind is de grote vraag. Lol.
selma
6 januari 2013 at 09:14dit lijkt me erg lekker
Kimberly
6 januari 2013 at 09:41Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt haha! Zelf vind ik rijstepap ook erg lekker
samiya
6 januari 2013 at 12:19Ik eet dit altijd als ik ziek ben. Rijst in melk of macaroni in melk. Ik voeg wel zout toe en geen suiker. En ik kook het eerst in water en dan al het water eruit en wat melk toevoegen.
Miladylike
6 januari 2013 at 12:59Het klinkt echt lekker, ik ben dol op pasta. :)
Anna
6 januari 2013 at 13:46Dit ga ik niet proberen, ik vind ’t er echt heel vies uit zien haha. Sowieso hou ik niet echt van macaroni en melk.
Emma
6 januari 2013 at 15:28Ik vind dit echt heel erg lekker!
Suzanne
6 januari 2013 at 16:42Oh ik ben echt gek op dessertrijst gekookt in melk met bruine suiker! Dit ga ik ook zeker een keer proberen! Bedankt voor de tip. Als ik het heb gehad, zal ik er zeker een review over schrijven! Suzanne.
Cariena
6 januari 2013 at 17:14Met dit soort dingen denk ik altijd: bah dit zal ik niks vinden. Maar… ik ga het gewoon een keertje proberen! :D Why not? ^^
xxxcharr
6 januari 2013 at 20:21Je hebt dit wel eens eerder gedeeld en ik heb het toen gemaakt, en inderdaad Arank! het is echt goddelijk! <3
yummm nu heb ik er weer zin in hihi. xx
Evelien
7 januari 2013 at 15:47Ieeeh, nee dit is niks voor mij. Haha, ik houd ook absoluut niet van macaroni of melk..
Si
8 januari 2013 at 13:11War grappig, dit is een werlbekende Marokkaanse maaltijd (zonder suiker dan). Ik laat meestal de macaroni niet verdampen, maar eet het gewoon met de melk erbij en een beetje zout en je hebt een heerlijk gerecht!
Mariel
9 januari 2013 at 20:04Rare combinatie haha! Lijkt me wel leuk om een keer uit te proberen
Shanna de Panna
11 januari 2013 at 20:17Smaakt het niet naar warme melk? *huiver*
florettev
12 januari 2013 at 11:25Na dit te lezen, ben ik macaroni gaan kopen. Vanavond probeer ik het uit!
Joyce (@JoyceNafzger)
15 januari 2013 at 19:43Ik ben hier nog steeds zo nieuwsgierig naar! Je hebt dit recept al eens eerder geplaatst toch? En ook toen dacht ik: “Oh moet ik proberen!” Toch snel maar eens doen, want nog steeds ben ik erg benieuwd naar de smaak ervan.
Daphne
22 januari 2014 at 23:40Mijn moeder maakte dit ook , lijkt me sterk dat ze dat van jou moeder geleerd heeft?! Wel lekker, ik maak het nog steeds…
Marcel
30 januari 2014 at 22:12Geen raar recept mijn moeder maakte dit 35 jaar terug al
Goedkoop en het vult. Was in die tijd belangrijk
En is het gewoon lekker
karin
28 maart 2014 at 22:47wij maken dit ook al jaren en het was bij ons een crisis maaltijd dan hadden de kids toch een wat warms naar binnen en het vulde goed, en ze vinden het nu nog steeds lekker
Esmée
13 april 2014 at 21:26Wat grappig! Dit ga ik een keertje uitproberen, ik ben gek op rijstepap én macaroni, dus zal dit ook vast lekker zijn! X
Fred
18 april 2014 at 16:32Hierna in een beboterde ovenschaal doen. Beschuit verkruimelen en mengen met suiker en kaneel en dat er overheen doen. Klontje boter erover en een kwartiertje in de oven.
Maakte mijn moeder vroeger.
Nog goddelijker…..!
Lisette
25 juli 2014 at 23:55Wel jammer dat de hoeveelheid macaronie er niet bijstaat, als je dan toch een receptje doorgeeft, schrijf er dan bij hoeveel melk, suiker en macaronie..
Ik ga het wel eens proberen. Toch bedankt!
Dorine
9 september 2014 at 16:54Macaroni koken in melk met rozijnen. Daarna in ovenschaal met paneermeel en klontje boter. Heerlijk!
Hendrik Hogenberg
16 september 2014 at 15:37ik ken het en I love it JUMJUMJUM
Mariëlle
26 november 2014 at 13:19wat grappig, ikzelf kook spagetti in melk, en doe er dan geruld rundergehakt doorheen…
Christine
11 december 2015 at 14:28Erg leuk om dit te lezen! Bij ons thuis heette dit ‘macaronipap’en mijn moeder deed er ook rozijnen door en dan een beetje witte suiker erover. Super lekker vind ik het !
Unknown
11 februari 2016 at 16:09Sorry hoor maar dit is niet zelfbedacht in de marokkaanse keuken koken ze dit zoooo vaak. Ze doen er ook zout in en roomboter. Dus nee niet zelfbedacht. Het heet fdawcj.
lisse
14 september 2016 at 21:54Mijn Oostenrijkse moeder maakte al begin jaren zestig een zoet macaronischoteltje uit het kookboek van Wannee. Daar staan veel bijna vergeten Hollandse klassiekers in.
Ik maak het nog wel eens, mijn kinderen zijn er ook dol op en ik doe mijn broers een groot plezier met dit nagerecht. Alleen staat in ons recept dat er eieren bij moeten, is waarschijnlijk de luxere variant. Hoewel ik denk dat niet veel mensen de moeite nemen om alle reacties door te lezen, maar dan toch voor de doorzetter het volledige recept:
1 liter volle melk laten koken (pan met dikke bodem en een metalen kookplaatje eronder)
300-350 gram macaroni toevoegen.
en niet vergeten: flinke snuf zout!
2-3 eieren splitsen, het eiwit stijf slaan met een eetlepel suiker
het eigeel schuimig roeren met drie lepels suiker.
de macaroni ongeveer een half uur laten koken, na 25 minuten het eigeel met wat warme melk aanlengen en bij het macaronimengsel voegen. Het zal dan nog iets meer binden.
De oven voorverwarmen op 180 graden en een ovenschaal invetten. Het eiwit door de macaroni scheppen en in de ovenschaal doen en wat vlokjes (gezouten) boter erop leggen. 20-30 minuten in de oven om een bruin korstje te krijgen.
Serveren met bruine suiker en eventueel nog wat boter.
Yulia
21 juli 2017 at 10:03Hoiii…
Wou t pap even maken voor me kleine aangezien de havermout op is haha…maar me moeder maakte dit vroeger af en toe in de ochtend als ontbijt.ik ben zelf ruschisch en bij on is dit ook gewoon bekend…alleen eten wij het als t goed ben echt als ontbijt en niet echt als toetje…daar hebbe we andere dingen voor. Haha
En voor de mensen die zeggen dat t niet lekker is…gewoon proberen…als zoete ontbijt mischien?echt lekker
Cisca
9 november 2017 at 16:50Goedendag,
Mijn zoon vroeg wanneer ik weer een melkspaghetti wilde maken, want dat vinden mijn kids zoooo lekker!!!
Wordt net zo gedaan als de Pietenpap, piepjes of hoe je dat gerecht ook wilt noemen. Wij gebruiken het alleen met witte suiker. En de kids waren de jury, mijn moeder van 97 kan mij niet meer zeggen hoe het moet, want net als haar heerlijke nasi, ze weet het niet meer…dus zelf maar uitproberen wat de juiste hoeveelheden zijn. Het is een paar keer goed gelukt, vanavond nog maar een keer doen. Tja, je moet er van houden. En wij, als groot gezin, lustten er wel pap van, haha. Het was bij ons ook het hoofdgerecht.
Maar net als rijstepap zou het natuurlijk ook wel voedzamer zijn als je iets anders erbij zou eten en dit achteraf. Rijstepap vindt mijn man heerlijk, melkspaghetti helaas niet zo.
Eigen apart potje voor hem dus.
Eet smakelijk!
Toine
6 maart 2021 at 19:14Mijn moeder (96) maakte dit lang geleden al met rozijntjes. Als de macaroni gaar was, strooide ze er beschuitkruim over, legde er klontjes boter op en liet er in de oven een mooi korstje op komen. Heerlijk!
Sterre
3 mei 2022 at 21:18Leuk om het hier te lezen. Alleen niet bedacht door je moeder denk ik, want in mijn familie ging dat ook al paar generaties mee. Ouderwets toetje dus:D