Search
Close this search box.

Fabels en feiten over het Vinkje

 photo HetVinkje_zps17ca930e.png

Als je in de supermarkt goed op de verpakkingen let van producten zie je vaak het Vinkje voorbij komen. Over het Vinkje is wel eens onduidelijkheid, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Om toch nog wat twijfels of bedenkingen over het Vinkje bij jullie weg te nemen heb ik een aantal fabels en feiten over het Vinkje voor jullie opgesomd zodat het beeld bij het Vinkje toch iets duidelijker wordt.

Even een korte reminder, wat is het Vinkje nou precies? Het Vinkje maakt ons bewust wat een betere keuze binnen een bepaalde productgroep is. Er zijn twee verschillende soorten Vinkjes, het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel. Maar wat is nou het verschil? Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere producten met belangrijke voedingstoffen, die je elke dag nodig hebt en die daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Voorbeelden zijn: volkorenbrood met minder zout en meer vezels, magere kaas met minder verzadigd vet en vers fruit zonder toegevoegd suiker. Het Vinkje met de blauwe cirkel vind je op producten die niet in de Schijf van Vijf horen zoals frisdrank, koekjes, sauzen, soepen en meer. Om ook de keuze in overige producten gemakkelijk te maken, is er dus het Vinkje met de blauwe cirkel. Dit staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker en/of zout bevatten. Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met minder calorieën.

Maar toch zijn er nog heel wat vragen rondom het Vinkje. Ik heb voor jullie de meest voorkomende opmerkingen gedeeld. Hopelijk levert dit wat duidelijkheid op.

Het Vinkje is te koop

Om deel te nemen aan het initiatief moet je als bedrijf inderdaad betalen. Maar het is niet zo dat als je voor het Vinkje betaalt je er ook eentje krijgt. Er zijn criteria voor verzadigd vet, suiker, zout, calorieën en vezels. Die zijn opgesteld door wetenschappers. Als producten daaraan voldoen, dan pas mag het Vinkje op de verpakking. Betaling van een vergoeding staat daar los van. Het Vinkje is ondergebracht in een stichting en heeft dus geen oog op winst. 70% van de gelden wordt besteed aan publieksvoorlichting en borgingsonderzoeken (die onderzoeken moeten ervoor zorgen dat het Vinkje netjes wordt toegepast in de winkels). Het Vinkje is een initiatief van het bedrijfsleven, er is geen sprake van subsidie. Om het Vinkje mogelijk te kunnen maken moeten bedrijven hier geld voor betalen. Kleine bedrijven betalen € 1900 per jaar en de echt grote bedrijven €99.000 per jaar.

Het Vinkje staat op ongezonde producten

Als je naar het schap met sauzen loopt zie je ook daar een aantal producten met Vinkjes zoals mayonaise. Dat is niet meteen het gezondste product wat je je voor kan stellen, waarom staat daar dan toch het Vinkje op? Het Vinkje heeft productgroepen benoemd en zoekt daarbinnen naar een betere keuze (met minder vet, suiker, zout en/ of calorieën). Iedereen wil wel eens een sausje eten, daarom kan hier een betere keuze uit gemaakt worden. Hierbij wordt gekeken naar slechte vetten: verzadigd vet en transvet. In sauzen met het Vinkje mogen natuurlijk ook niet te veel calorieën en suikers zitten. Daar zijn eveneens criteria voor.

Niet alle producten hebben het Vinkje

Het Vinkje is een vrijwillig initiatief van het bedrijfsleven, nog niet alle producenten, retailers en foodservicebedrijven doen eraan mee.  Als er een Vinkje op het product staat voldoet het in ieder geval aan wetenschappelijke criteria. Er kunnen dus producten in het schap liggen die net zo bewust zijn en ook een Vinkje zouden kunnen hebben, maar het dus niet hebben. De keuze is aan het merk zelf of het wil meedoen aan het Vinkje of niet. Het Vinkje is veel in gesprek met bedrijven uit de foodbranche die nog geen deelnemer zijn.

Het Vinkje is een marketing truc

Het Vinkje is ontstaan na een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en van de Nederlandse overheid: maak de gezondere keuze gemakkelijker. Het Vinkje stimuleert de foodbranche minder verzadigd vet, suiker en zout in hun producten te stoppen. Dáár gaat het allemaal om. Het is natuurlijk aantrekkelijk om als bedrijf een product met het keurmerk te kunnen voeren maar daar moet het wel iets voor terug doen: een product leveren dat minder vet, zoet en/ of zout is.

Waarom staat het Vinkje op producten met E-nummers?

Er is vaak discussie over E-nummers. Het Vinkje heeft echter alleen criteria voor vet, suiker, zout, calorieën en vezels. De inname van deze voedingsstoffen houdt verband met aandoeningen als diabetes (type 2), een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.  Zoetstoffen zijn uitgebreid getest door de Europese Unie. Ze hebben een goedgekeurd E-nummer. Volgens de Europese Unie zijn ze op korte en lange termijn onschadelijk zijn voor de gezondheid, als ze in normale hoeveelheden geconsumeerd worden. Het Vinkje weet dat er wisselend wordt gedacht over E-nummers, maar erkent het werk van een instituut als de Europese Unie.

Heb je meer vragen over het Vinkje of wil je meer informatie hebben? Op de website van het Vinkje vind je alle informatie, een uitgebreide FAQ en je kan je vraag makkelijk stellen.

Dit is een gesponsord artikel

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

14 reacties

  1. Goed artikel! Ik vraag me wel sterk af waarom producten met E nummers zo’n vinkje mogen krijgen. Ik merk zelf dat ik van bepaalde E nummers barstende koppijn krijg. Dat kan toch niet gezond zijn? Tuurlijk zijn er mensen die er niks van merken en die zullen waarschijnlijk minder tegen E nummers hebben. Jammer dat ons voedsel zo geproduceerd moet worden

    1. Sommige mensen krijgen van appel een opgezwollen mond, keel en lippen. Een appel kan toch niet gezond zijn? Waarom mogen zakken appels een groen vinkje krijgen?
      Dit bedoel ik natuurlijk niet serieus richting de appels, maar het volgt precies jouw argumentatie.
      De hele E-nummerhaat is overtrokken. Als je een citroen uitknijpt over een gerecht is het prima, maar als er E330 (citroenzuur) een voedingsmiddel is verwekt, is het voedsel van de duivel omdat het een E-nummer is.

      1. Hoi Heleen,
        Ik vind jouw reactie iets te kort door de bocht…er zijn veel onschadelijke e-nummers, maar zeer zeker ook schadelijke! Het e-nummer 621 bijvoorbeeld, dit is het enige e-nummer dat ik vermijd, maar in veel producten is verwerkt, zoals chips, bouillon, maggi, etcetera. Het erge is dat veel fabrikanten dit e-nummer verwerken onder ‘schuilnamen’, om de koper de indruk te geven dat ze een gezondere keuze maken.

        De voedsellobby is gigantisch en er gaan miljoenen in om. Dat er bijvoorbeeld vinkjes staan op producten waar net zoveel suiker in zitten als een blikje cola, vind ik schandalig.

        1. Vermijd dan ook tomaten en kazen, daar zit veel mononatriumglutamaat (bedoel je dit met ‘schuilnaam’?) van nature in.
          Kijk er zullen voedingsstoffen zijn die minder goed voor je zijn (mijn vriend krijgt veel pukkels na het eten van cup a soup of andere voorverpakte drinkbouillons), maar om meteen producten die überhaupt E-nummers bevatten in de ban te doen zoals de huidige tendens is, dat is pas kort door de bocht. Ik was laatst op een lezing waar iemand een ingredientenlijst liet zien met 12 E-nummers en een hoop onuitspreekbare ingrediënten. Zijn vragen aan ons: “Wat is dit voor product? Zou u dit eten?” Mensen kwamen met antwoorden als margarine, frisdrank etc. en zouden het absoluut niet eten, want er zaten dus 12 E-nummers in!!
          Bleek het om een bosbes te gaan.
          Wat definieert een E-Nummer: een voedingsadditief die onschadelijk is. Dus jouw ” er zijn veel onschadelijke E-nummers, maar zeer zeker ook schadelijke!” klopt niet. Conclusies over schadelijke effecten van E-nummers volgen alleen maar uit meta-onderzoeken met mensen. Dat is kijken naar kenmerken van mensen en achteraf vragen wat ze eten en doen op een dag. Dat is minder sterk onderzoek dan een experiment waarbij de ene helft van de mensen een middel wel krijgt en de andere helft niet.
          Wanneer je zulke experimenten doet met E-621 of aspartaam, komt er geen verband tussen die klachten en de voedingsmiddelen uit het experiment. En die onderzoeken met aspartaam blijven maar gedaan worden, omdat men steeds nog denkt dat er een verband is tussen klachten en die voedingsmiddelen.
          Dan je laatste alinea, over producten die evenveel suiker bevat als cola. Ik ben het met je eens dat het raar lijkt om daar een vinkje op te doen, maar dat zal dan een blauw vinkje zijn. Geen gezonde keuze, maar een bewuste keuze. Als je iets anders wilt drinken ter afwisseling van water, koffie of thee (want die krijgen de voorkeur). Het doet me denken aan een tentamenvraag (van een vak over voeding) die ik gehad heb: “zou je op zalm een vinkje zetten? Leg je antwoord uit”. Ondanks dat zalm veel vet bevat en dus niet per definitie een product is voor het vinkje, is het wel gezond door de type vetzuren die erin zitten. Er zal dus in jouw voorbeeld met suiker vast gezonde stoffen in dat product zitten waardoor het, ondanks het suikergehalte, toch een vinkje krijgt.

  2. Iemand Lubach gezien die het over dit “Vinkje” heeft? Aanrader!

    Ik vind het Vinkje, de werkelijke gedachte en alle organisaties die eraan mee doen onzin. Niks persoonlijks naar jou toe Aranka ;-)

  3. Leuk stukje, toch vind ik het jammer dat producenten moeten betalen voor het vinkje. Als je dat dus niet doet (terwijl je wel de gezondste keus bent bijv.) worden consumenten dus alsnog verkeerd ingelicht.

    Het vinkje was dus een beter initiatief geweest als het een gratis initiatief vanuit bijv. de overheid was.

    1. Helemaal met je eens! Op lang niet alle voorverpakte groente en fruit staat een vinkje, terwijl groente en fruit altijd een goede keus zijn. Denk zelf logisch na, dat is het belangrijkste en je kunt alles eten (tenzij je ergens allergisch voor bent), maar met mate. Zoetstoffen zijn veilig, maar in beperkte mate, staat ook op alle verpakkingen waar zoetstoffen in zitten. Dus cola light, suikervrije kauwgom, snoep en frisdrank gezoet met zoetstoffen op 1 dag, is teveel. Kies niet meer dan 1 of 2 glazen/porties van een product met zoetstoffen, ten eerste omdat het darmproblemen kan opleveren bij te grote inname, ten tweede omdat je er meer honger van krijgt en je dus meer gaat snacken. Vetarme producten vind ik echt een miskoop: om de smaak te behouden voegen ze vaak meer suikers toe aan vetarme producten, waardoor het product zeker niet gezonder wordt. Eet gewoon minder van de ongezonde, calorierijke producten, dat werkt beter dan een light versie.

  4. Ik heb dit al eens eerder gelezen op een blog, kan dat? Vind persoonlijk dat het vinkje niet echt bewuste keuzes maakt. E621 is namelijk echt niet gezond en toch staat het vinkje op producten die dit E-nummer hebben. Achja, het is leuk voor mensen die een iets betere/gezondere mayonaise willen kiezen.

  5. Interessant om te lezen! Ik vind idee van het Vinkje wel heel leuk bedacht, maar de huidige uitvoering ervan vind ik niets toevoegen. Dat er E-nummers als aspartaam een vinkje kunnen krijgen vind ik best wel erg, aangezien het algemeen bekend is dat dat eigenlijk gewoon vergif is voor je lichaam. Zo krijg ik er migraine van en dat lijkt me niet bepaald gezond. Ook dat je een vinkje moet kopen als bedrijf vind ik wat krom.

  6. Ik let er zelf niet op, omdat inderdaad veel producten die een gezondere keuze zijn, het vinkje niet hebben. Ik pak liever zelf de producten er bij en ga zelf vergelijken. xxx Lucinda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *