Examenuitslag stress

Vandaag en morgen is het voor veel mensen zover, en voor mij ook, dan weten we of we geslaagd zijn of niet. Voor veel mensen is dit een korte stress periode. Maar hoe ga je daar het beste mee om? In dit artikel geef ik jullie een aantal tips wat je het beste in de tijd kan doen wanneer je op dat ene telefoontje aan het wachten bent. Ik weet niet of het bij iedereen met de telefoon gaat maar bij ons in ieder geval wel. Voor de mensen van het VMBO hebben niet veel meer aan het artikel want die weten het al als het goed is!

Als eerste is het goed om andere afleiding te zoeken, ga dus gezellig met iemand uit het gezin of een vriendin iets doen zodat je afgeleid bent en niet de hele tijd op de telefoon gefocust bent. Ik doe HAVO en word pas aan het einde van de middag gebeld, ga dus lekker ’s ochtends naar de stad of ga lekker wat drinken en eten tussen de middag.

Adem de hele dag rustig in en uit en ga niet bang op de bank zitten met een gespannen ademhaling. Dit maakt je alleen nog maar zenuwachtiger en worden het een paar zware uurtjes. Relax en haal dus lekker rustig adem.

Water is erg rustgevend, ga dus lekker lang onder de douche staan of neem een heerlijk bad met rustgevende oliën of je lievelings zeep. In ieder geval doe iets waar je rustig van word en waar je je prettig bij voelt.

Luister muziek waar je vrolijk en blij van word. Zet maar dat ene plaatje op waar je lekker met mee kan bleren, als je dat doet ben je al 3 minuten kwijt zonder stress! Goede afleiding toch?

Ga vooral niet zwart wit denken, dat doe ik vaak maar zo word het alleen nog maar erger. Ga gewoon uit van een middenweg. Denk dus niet: Oh ik ben sowieso gezakt, want dan maak je je helemaal gek. Maar misschien ook niet: Ik ben toch wel geslaagd, want als je dan toch niet geslaagd bent kan dit heel erg hard aankomen. Ik ga er persoonlijk vanuit dat ik herkansing heb dus voor mij kan het altijd mee vallen, en dat ik helemaal gezakt ben geloof ik niet.

Zet twitter en dat soort dingen maar eventjes uit, het is leuk om te weten wie er allemaal gezakt en geslaagd maar je wordt er zelf helemaal gek van als ze jou nog niet hebben gebeld en dat soort dingen. Kijk dus daar vooral niet na.

Gun jezelf even lekkere dingen, ga lekkere dingen eten of doe wat leuks thuis. Je mag je best in deze periode een beetje verwennen!

Dit waren mijn tips, hebben jullie nog tips dan zijn ze erg welkom bij de comments! Morgen na de middag hoor ik ook mijn uitslag en ben best wel een beetje zenuwachtig (op dit moment nog niet maar dat komt morgen dan wel). Ik laat het jullie natuurlijk meteen weten of ik gezakt ben of geslaagd, ik ga er vanuit dat ik een her heb want ik heb het echt niet goed gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reply
  Jessica
  15 juni 2011 at 14:54

  Leuk artikel; maar er staan best wel heel erg veel schrijffouten in!
  Kijk je tekst altijd nog eens extra na; zo voorkom je al een aantal typfouten.

  • Reply
   Michelle
   15 juni 2011 at 15:56

   Voor iemand met dyslexie vind ik thans dat ze supergoed schrijft :D.

   • Reply
    Jessica
    16 juni 2011 at 19:36

    Mijn excuses; ik wist niet dat je dyslexie hebt. ;-)

 • Reply
  Sharon
  15 juni 2011 at 15:29

  Heeel veel succes morgen meis! Hopen dat je gewoon geslaagd bent (:

 • Reply
  Roos
  15 juni 2011 at 15:33

  Ik hoop dat je geslaagd bent meis!
  Ik heb het net, vanmiddag te horen gekregen, om twee uur. Ik ben gelukkig geslaagd, dus ik ben echt super blij! :D

 • Reply
  Joyce
  15 juni 2011 at 15:43

  Leuk artikel Aranka! Ik hoop dat we geslaagd zijn!

  • Reply
   Aranka
   15 juni 2011 at 15:45

   I hope so, en dan gaan we samen feest vieren, haha!

 • Reply
  Silva
  15 juni 2011 at 16:04

  Leuke tips! Ik hoop dat je slaagt :)

 • Reply
  Cj
  15 juni 2011 at 16:31

  Mijn tip is melden dat je uitslag krijgt die datum en niet gebeld wilt worden bij mij ging 3x de telefoon. Greenpeas voor de walvissen, vriendje van mijn broertje en 10 min voor tijd mijn klasgenootje om zichzelf en mij te feliciteren. De uitslag stond op internet 15 min voor tijd

 • Reply
  maccia
  15 juni 2011 at 16:51

  Laten we hopen dat je geslaagd bent. Ik niet echt tips. Het is voor mij nu twee jaar geleden en het was wel spannend, maar ik kon niet zakken dus dat was een andere soort spanning. Heb wel lopen ijsberen bij de telefoon tegen de tijd dat de telefoonlijst af liep haha. Enige tip die ik me kan bedenken is dat als iemand een herkansing heeft dat hij de knop om moet zetten. Niet meer denken aan dat je geslaagd of gezakt had kunnen zijn gewoon focussen en van voor af aan beginnen met leren. Let bygones be bygones.

 • Reply
  Marjolein
  15 juni 2011 at 17:02

  je slaagt vast wel :) Ik ben benieuwd!

 • Reply
  Miranda
  15 juni 2011 at 17:09

  Hopelijk ben jij ook geslaagd. Ik weet nog wel dat ze mij ook konden bellen van 16;00-18;00uur. En als je dan gezakt was dan belde ze. Dus om 16;10 uur telefoon.. ik was natuurlijk helemaal in paniek. Bleek het iemand te zijn die me moeder nodig had.. Nou me hard zat eerst echt in me keel, achteraf kon ik er wel om lachen. Ik was namelijk wel geslaagd, maar ik weet nog dat het echt twee spannende uren waren. Gelukkig moest ik om 17;00uur werken en was ik klaar om 19;00uur, dus ik heb eigenlijk een uur in echte spanning gezeten.

 • Reply
  LottedeJ
  15 juni 2011 at 17:14

  Ahh, ik snap dat het heel spannend is! Ik hoop echt voor je dat je geslaagd bent. Ik heb niet echt tips. Ik probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven door thee te drinken, een boek te lezen (of je te vermaken op internet), of bijvoorbeeld gewoon naar een vriendin gaan die ook in de spanning zit!

 • Reply
  Krista
  15 juni 2011 at 17:19

  Dankje voor de tips! Had ik echt even nodig, hihi.
  Ik ga morgenochtend stad in denk ik, heerlijk lunchen en dan hopen dat ik snel te horen krijg dat ik ben geslaagd!

 • Reply
  Renee
  15 juni 2011 at 17:45

  Ik doe ook havo maar ik krijg morgen pas de uitslag dat is echt gemeen!

 • Reply
  Lisa
  15 juni 2011 at 18:01

  Als je geslaagd bent, winactie??? *hinthint*

  btw. jouw header is echt SUPER GAAFFF. :mrgreen:

 • Reply
  pamela
  15 juni 2011 at 18:51

  Ik ben geslaagd!

 • Reply
  Maris
  15 juni 2011 at 19:07

  Ik ben nu nog bezig met examens, haha. Maar ik doe dan ook wel het MBO! Is toch net even iets anders dan VWO/HAVO/VMBO. :) Wij krijgen het volgende week allemaal te horen. Dus ook lekker stressen hier, haha.
  x

 • Reply
  Elien
  15 juni 2011 at 20:54

  ik duim voor je!!

 • Reply
  Jeanine
  15 juni 2011 at 21:04

  Heey, nog even en vraagje over de mood polish van Claire’s. Waar heb je die vandaan?
  Van internet of gewoon uit de winkel?

 • Laat een reactie achter