Search
Close this search box.

Examens en Studiekeuze

Over een paar maandjes is het dan zover, dan heb ik mijn eindexamen van de HAVO. Ik doe nu al 6 jaar over de HAVO dus nu mag het van mij dan ook wel eens afgelopen zijn. Leren en dat soort dingen is niks voor mij. Niet dat ik het niet kan, maar gewoon daar niet de motivatie voor heb. Maar als ik dan mijn HAVO diploma heb gehaald, waar ik wel vanuit ga. Wat moet ik volgend jaar dan gaan doen?

Een studie vinden is nog niet zo makkelijk. Ik had eerst echt geen flauw idee wat ik zou willen doen. Sowieso niet iets met verpleeg kunde en dat soort dingen want dat is echt totaal niks voor mij. Die kant valt gelukkig dus al af voor mij. Ook wil ik graag in Zwolle blijven, dus het moet ook een studie zijn die ik op het Windesheim kan volgen. Na lang zoeken en studies aan elkaar afwegen heb ik dan eindelijk iets gevonden wat me wat lijkt, namelijk commerciële economie. Ik heb vandaag een meeloop dag en ben erg benieuwd wat ik er nou eigenlijk van vind. Ik hou van economische vakken en ben behoorlijk creatief aangelegd. Met commerciële economie hoop ik dit met elkaar te combineren en lijkt het me erg gaaf om een sales manager of iets in die richtig te worden of op een reclame bureau. Ook zie ik mezelf wel een beetje als een zakenvrouw want dat lijkt me echt wat. Alleen ik hoor steeds weer wat negatieve dingen over die opleiding, zoals dat je veel moet presenteren. En ik met mijn faalangst vind dat best wel eng. Ik ben er groot en deels overheen maar prettig vind ik het nog steeds niet.

Vandaag heb ik dus een meeloop dag en hoop hier wat van te leren en zeker te gaan weten of dit een studie is die wat voor mij is. Omdat het op het internet erg moeilijk is informatie te vinden wat studenten nou zelf van die studie vinden heb ik het denk ik wel hard nodig.

Doe jij commerciële economie en wil je graag vertellen wat je ervan vind of weet je er iets van? Ik zou het erg fijn vinden als je het deelt bij de comments :)

Edit: Ik heb vandaag de meeloop dag gehad en het is echt helemaal mijn ding en kan er echt mijn ei in kwijt! Ik heb me meteen ingeschreven en ben helemaal gemotiveerd om het volgend jaar te gaan doen!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

8 reacties

 1. Ik hoop dat de studie je bevalt (: Ik zit zelf ook in 6vwo en ga volgende jaar cultuurwetenschappen studeren. Een hele brede studie, waarbij ik een media richting kan kiezen en uiteindelijk af kan studeren in journalistiek.

 2. Veel plezier met je meeloopdag! Tegenwoordig moet je bij elke opleiding veel presenteren dus ik denk niet dat je hem daardoor moet afwijzen hoor :) Bij mijn opleiding sta ik gemiddeld vier keer per drie maanden voor de klas.

 3. Ik zou als ik jou was eens op carrieretijger kijken, als je die site nog niet kent. ;) Daar krijg je heel duidelijke, uitgebreide en heldere uitleg wat opleidingen, maar ook banen die je daarna kan gaan doen inhouden. Heb daar zelf erg veel aan gehad met mijn studiekeuze!

  Ik hoop dat je meeloopdag leuk is geweest, daar zie je natuurlijk wel meteen of het een opleiding is die bij je past.

 4. Fijn dat je zo enthousiast bent ! Met dat presenteren komt het vast wel goed, ik vond dit op de middelbare verschrikkelijk maar op het HBO lijkt het gewoon iets normaals ofzo, wel spannend natuurlijk, maar je presenteert dingen die je goed hebt onderzocht en je dus goed weet!
  Veel succes met de laatste maandjes op dE HAVO!

 5. Ik lees dat je commerciele economie wilt doen en niet van presenteren houd…dat is raar want als je commercieel ingesteld bent zul je bijna alles aan iedereen kunnen verkopen. Je moet brutaal zijn (niet respectloos natuurlijk), altijd een praatje kunnen maken en vooral niet bang zijn om voor een groep mensen te praten. Ik studeer zelf ook hbo en presenteren is iets wat in alle hbo opleidingen standaard zit wat je gewoon vaak moet doen. Natuurlijk verschilt het per opleiding hoe vaak, maar het zit er altijd wel in. Je moet dus durfen en altijd een praatje paraat hebben. Zelfs als je een stom product verkoopt waar je niet achter staat, zal een commercieel economoom zo moeten presenteren dat het de klant aan het denken zet en uiteindelijk het product zal kopen. Je zal veel marketing vakken krijgen, het bekende marketingboek van Kotler zal elke economie student kennen. Hier moet je echt van houden.

  Succes met je studiekeuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *