Ervaringen met het Mirena spiraaltje

Als vriendinnen onder elkaar heb je het wel eens over anti-conceptie en wat iedereen gebruikt. Ik heb jarenlang de pil gebruikt maar wilde toch wel eens wat anders. Zo heb ik vriendinnen die bijvoorbeeld de nuvaring gebruiken maar ook een spiraaltje hebben. De vorige keer waren jullie zo enthousiast over het verhaal over de nuvaring dat ik dit keer weer een vriendin het woord geef, maar dit maal over het spiraaltje!

Volgen jullie mij al op Instagram?

Wat is het Mirena spiraaltje?

Het spiraaltje is een kunststof ‘ankertje’ dat in de baarmoedermond geplaatst wordt door een arts of gynaecoloog. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Het verschil met een koperspiraal is dat de Mirena spiraal hormonen afgeeft. Het spiraal geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af, waardoor het baarmoederslijmvlies ongeschikt is voor de innesteling van een zaadcel. Daarnaast komen zaadcellen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond heen. Je kan de spiraal laten verwijderen wanneer je maar wilt, maar hij is 5 jaar werkzaam.

Lees ook: Ervaring met de nuvaring

Mijn ervaring met de Mirena

Na een aantal jaar aan de pil te zijn geweest, wilde ik graag een andere vorm van anticonceptie. Ik heb 4 verschillende soorten pil gehad, was altijd hevig ongesteld en had regelmatig last van doorbraakbloedingen. Na overleg met mijn huisarts heb ik voor de Mirena spiraal gekozen. Het leek me makkelijk om niet meer aan anticonceptie te hoeven denken en bijkomend voordeel dat ik minder of helemaal niet meer ongesteld zou kunnen worden. Na een uitgebreid onderzoek kon de Mirena geplaatst worden door mijn huisarts. Helaas voor mij was er die dag een invaller met weinig ervaring hierin. Het plaatsen lukte niet waardoor ik alsnog naar de gynaecoloog in het ziekenhuis moest. In het ziekenhuis ging het plaatsen gelukkig wel goed, maar het deed wel flink zeer ondanks pijnstillers. Het hoeft niet altijd zeer te doen, maar je moet er wel rekening mee houden dat het niet altijd even prettig is. Ook qua gemoedstoestand is het eventjes een dingetje om met de benen wijd te gaan liggen. Ik was ook erg benieuwd of ik het spiraaltje zou voelen zitten, maar daar voel je echt helemaal niets van. Ook tijdens de seks heb ik er nog nooit last van gehad. Je zou de draadjes die uit je baarmoedermond trouwens wel kunnen voelen, maar ik heb dat niet.

Lees ook: Stoppen met de pil, de nadelen

De eerste maanden vond ik het Mirena spiraaltje erg vervelend; je hebt geen invloed op je menstruatie en ik had erg onregelmatig last van bloedverlies. Daarnaast werd mijn huid onrustig en voelde ik me weer 16 met allemaal puistjes op mijn voorhoofd en kin. Gelukkig werd dit na een paar maanden beter en na een half jaar werd ik niet meer ongesteld wat ik ook een hele prettige bijeenkomst vond. Inmiddels heb ik mijn tweede spiraal en ben er nog steeds heel erg blij mee! Ik zag er op tegen het ‘verwisselen’ hiervan omdat het zetten de eerste keer erg pijnlijk was. Achteraf viel dit heel erg mee en heb ik hier amper last van gehad.

Als je een anticonceptiemiddel zoekt waar je lang ‘plezier’ van hebt kan ik de Mirena zeker aanraden! Het is erg handig dat je nergens om hoeft te denken zoals met de pil om deze elke dag in te nemen en je menstruatie kan minder worden of geheel wegblijven. Ik ben fan!

Lees ook: Gestopt met de pil, wat veranderde er?

Wil je zelf ook een spiraaltje of twijfel je over een ander anticonceptiemiddel? Overleg jouw situatie en voorkeuren met je huisarts. Het spiraaltje is alleen in overleg met jouw huisarts te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

  • Beantwoorden
    Kimberley
    7 september 2018

    Fijn artikel! Ik maak zelf sinds een half jaar gebruik van Implanon NXT, dit is een anticonceptie-staafje dat word geplaatst in je arm. Dan heb je er 3 jaar geen omkijken naar, dat vind ik ook prettig!
    Ben in een half jaar tijd ook slechts 1 keer ongesteld geworden en dat was heel licht met weinig krampen.
    De mijne is gezet door de gynaecoloog in het ziekenhuis. Het kan ook door je huisarts, mits deze bevoegd is om de Implanon te plaatsen.
    De gynaecoloog vertelde dat de reden hiervoor is dat in de beginjaren de Implanon verkeerd (lees: niet) in de arm werd geplaatst, de huisarts dat niet door had en vrouwen ongewenst zwanger raakten. Nu hebben ze het “dummyproof” gemaakt en mag enkel door bevoegde huisartsen of gynaecologen geplaatst worden.

  • Beantwoorden
    Cynthia
    7 september 2018

    Ik heb zelf 3 jaar een mirena gehad en ik zeg eerlijk dat ik het nóóit meer doe.

    Ik heb drie jaar lang rondgelopen met kwaaltjes die steeds serieuzer werden maar nooit gedacht dat deze in verband zouden staan met de mirena.

    Ik ben tolloze keren in het ziekenhuis geweest en bij de huisarts ter controle echter konden zij op een geïrriteerde baarmoeder na niets zien.

    Na het verwijderen van de mirena had ik na 6 weken nergens last meer van!

    De gemakken van een mirena wogen voor mij niet op tegen de minpunten en dat maakt het in mijn geval een ongeschikte anticonceptie.

    Toch fijn om te horen dat de mirena voor jou wel een mooie uitkomst is!

    • Beantwoorden
      Rachel Kromdijk
      7 september 2018

      Waar had jij dan precies allemaal last van? Momenteel ben ik een tijdje af van de spiraal want ik had ook onwijs veel klachten (het leek of ik een zware blaasontsteking had maar er was niets te zien in mijn urine). Momenteel is het nog steeds aan het rommelen en ik ben ondertussen een maand verder.. en heb al twee maanden last en pijn. de aanvallen zijn wel gestopt nadat mijn spiraaltje is verwijderd

      • Beantwoorden
        Cynthia
        8 september 2018

        Ik had last van abcessen, zeurende buikpijn, blaasontsteking, migraine aanvallen en later begonnen er ook depressieve klachten te ontstaan terwijl ik altijd als vrolijk en flamboyant bestempeld werd.

        Klachten namen na het verwijderen geleidelijk af. Elk lichaam heeft een andere periode nodig om te herstellen.

        Blijf hoop houden!

  • Beantwoorden
    Ariël
    7 september 2018

    Het zetten van de spiraal was inderdaad vrij pijnlijk, maar minder pijnlijk dan ik van te voren verwachtte. De eerste dag heb ik ontzettende krampen gehad, daarna is het over gegaan. Nu na 1,5 jaar heb ik mijn spiraal er uit laten halen. Op dat moment was ik zwaar depressief. Een week nadat ik de spiraal er uit heb laten halen, voelde ik me al een nieuwe mens. Voor mij geen Mirena spiraal weer.. Het was wel heel heerlijk om niet ongesteld te zijn. Mijn vriend voelde de draadjes wel.

  • Beantwoorden
    Yvet
    7 september 2018

    Voor mij nooit meer. Het zetten was vervelend maar geen ramp. Daarna helaas alleen maar vervelende klachten gehad. Elke maand enorm heftig ongesteld, krampen die als weeen voelden (dubbelklappen van de pijn). Daarnaast viel mijn haar ontzettend uit.

    Het leek me een ideale anticonceptie en ik geloof dat het dat voor sommige ook is. Voor mij in elk geval niet. Na ruim 8 mnd gaf de huisarts ook aan dat mijn lichaam het blijkbaar af probeerde te stoten. Na 6 mnd zou je lichaam er aan gewend moeten zijn maar helaas kan niet ieder lichaam tegen een spiraaltje.

    Nu weer aan de pil. Zeker ook niet ideaal maar geeft bij mij een stuk minder klachten.

  • Beantwoorden
    Didi
    7 september 2018

    Ik heb de kyleena spiraal laten plaatsen. Deze nieuwe spiraal is kleiner en lichter dan de mirena. Het plaatsen vond ik vervelend maar wel goed te doen zonder pijnstillers. Ik heb hem nog maar kort dus geen idee of er bijwerkingen zijn. Ik hoop dat mijn menstruatie snel wegblijft want daar ben ik altijd ziek van.

  • Beantwoorden
    racheltjuh
    7 september 2018

    ik heb ook de mirena gehad en dat beviel wel

  • Beantwoorden
    Astrid
    7 september 2018

    Mijn ervaringen met de Mirena zijn helaas niet zo goed en fijn als in het artikel beschreven wordt. Ik wil het never nooit meer! Ik heb zo’n nare bijwerkingen gehad, inderdaad de puistjes die in grote schaal terug kwamen, haaruitval en mijn haren zijn erg dun geworden, stemmingswisselingen en voelde me in de periode dat ik de spiraal had altijd een soort van “down” en alsof ik een zware last met me meedroeg. Vanaf het moment dat de spiraal eruit is gegaan zijn alle klachten zo snel verdwenen en ben ik die zware last kwijt.
    Ook in mijn omgeving (vriendinnen, collega’s en familieleden) ervaren meer negatieve effecten dan positieve effecten van de Mirena.
    Op dit moment al iets meer dan een jaar zonder extra hormonen en daarbij voel ik me eigenlijk het beste; qua anticonceptie is het wel goed oppassen, maar na die jaren met de bijwerkingen van Mirena is mijn algemene gemoedstoestand me zo ontzettend veel waard geworden, wat een wereld van verschil!

  • Beantwoorden
    chucky1012
    7 september 2018

    Goed en zeer interessant artikel.
    Ik ben van middelbare leeftijd.

    Xoxo

  • Beantwoorden
    Arenda
    7 september 2018

    Ik heb over het algemeen positieve ervaring met m’n spiraaltje. Het laten zetten deed behoorlijk zeer (hele dag lamlendig op de bank gelegen) en het eerste jaar werd ik onregelmatig een klein beetje ongesteld en na een jaar heb ik eigenlijk nooit meer gebloed, wel heb ik alsnog soms last van Stemmings wisselingen die bij m’n ongesteldheid hoorden (snel huilerig etc) en ik heb inderdaad ook sneller laat van puistjes. Tohh blijf ik erbij omdat de hoeveelheid hormonen die je in je lichaam stopt zoveel minder is dan wanneer je aan de pil zit. (bij mij in de familie zit trombose dus hoe minder hormonen hoe beter).
    Oh en m’n vriend heeft soms wel ‘last’ van m’n spiraaltje 🙄

  • Beantwoorden
    Rachel Kromdijk
    7 september 2018

    Ik heb een heel artikel geschreven over het spiraaltje want het heeft mij echt ziek gemaakt. Momenteel lig ik ook nog met blaaspijn in bed. Sinds die eruit is zijn de aanvallen wel gestopt en die druk in mijn buik was ook direct weg. Nu heb ik alleen nog soort vaak last van een gevoelige blaas net of ik blaasontsteking heb maar geen ontsteking te vinden in mijn urine. Het is nu al 2 maanden bezig dus ik moet toch maar binnenkort naar een uroloog gaan

  • Beantwoorden
    Ingrid
    7 september 2018

    In het artikel beschrijf je dar het baarmoederslijmvlies ongeschikt is voor het innestelen van een zaadcel.

    Dat moet zijn: de bevruchte eicel (embryo in wording).

    Ik vind het verder idd een eenzijdig en onvolledig artikel. Wel heel goed dat je hier aandacht aan besteed!

  • Geef een reactie