Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ervaringen met de prikpil – voor- en nadelen

Ervaringen met de prikpil

We kennen allemaal de pil die je elke dag moet slikken, maar kennen jullie ook de prikpil die zoals de naam al zegt geïnjecteerd wordt? Vandaag geef ik het woord aan Kimberly die haar ervaringen met de prikpil met jullie wil delen.

Mijn persoonlijke ervaring met de prikpil

Vanaf dat ik een jaar of 15 was zit ik al aan de pil. Eerst gewoon de normale pil, totdat ik dat rond mijn 19e vervelend vond worden. Ik ben namelijk nogal vergeetachtig en had ook gekke uren qua school/werk waardoor ik niet altijd op hetzelfde moment de pil kon innemen. Ik merkte dat ik het vaak vergat en dat is natuurlijk niet handig als je een vriend hebt.

Hoe werkt de prikpil?

De prikpil moet je 1 keer in de 12 weken laten zetten. Daarvoor hoef je alleen maar je dokter te bellen, waarna zij het recept doorsturen naar je apotheek. De prikpil wordt gezet door de doktersassistente, waardoor je meestal dezelfde dag al terecht kan. Hij wordt net boven je bil gezet. Hiervoor hoef je niet uit de kleren, je broek een klein beetje naar beneden schuiven is voldoende. De prik wordt gezet in 10 seconden en voila, je bent weer safe voor 3 maanden!

Waarom de prikpil?

Ik vind het persoonlijk fijn dat ik slechts 4 keer per jaar even langs de dokter moet en verder nergens aan hoef te denken. Geen pillen die ik elke dag moet nemen of een vervelend apparaat in mijn lichaam. Bovendien ben ik gewoon nóóit meer ongesteld met de prikpil. Hooguit een keer in het jaar wat lichte buikpijn, maar daar blijft het bij. Ideaal natuurlijk!

Bovendien kost de prikpil relatief weinig. Je betaalt per prikpil ongeveer €14. Dat is echt niet veel voor 3 maanden bescherming. Als je onder de 21 bent wordt het natuurlijk vergoed door de verzekering.

Ik heb tevens de implanon geprobeerd, maar ik bleef constant gekke bloedingen krijgen en het bleef super onvoorspelbaar. Na ongeveer een jaar heb ik hem er uit laten halen uit wanhoop.

Zijn er nadelen aan de prikpil?

Als je niet van prikken houdt is het wellicht geen fijn idee, maar persoonlijk heb ik een zeer lage pijngrens en vind ik het echt geen pijn doen.  De hormonen blijven ook wel enige tijd in je bloed, dus als je binnenkort zwanger wilt worden is dit niet de beste manier om je te beschermen omdat het maanden kan duren voordat het echt is uitwerkt.

Verder zie ik persoonlijk echt geen nadelen en ben ik mega blij met de prikpil. Ik wil nooit meer anders!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

22 reacties

 1. Interessant om te lezen, heb namelijk nog nooit met iemand gesproken die deze methode gebruikt. Heb er nog wat over gelezen net en deze methode is het voor mij toch niet, maar kan me voorstellen dat dit voor anderen wel fijn werkt!

 2. “het kan wel even duren voor je zwanger wordt” laten we gewoon zeggen dat als je pech hebt je hierdoor onvruchtbaar kunt worden!
  Als je te vergeetachtig bent om je pil te nemen, moet je misschien zo verstandig zijn om gewoon een condoom te gebruiken!
  En het verhaal dat je niet op vaste tijden kon nemen is bullshit. Als je ‘m de ene dag 8 uur savonds neemt en de volgende keer om 3 uur snachts maakt niet uit. Als het maar 1 pil per 24 uur is.
  En daarbij is +/- 50 euro in het jaar best wel duur. Voor mijn pil betaal ik nog geen 13 euro aan eigen bijdrage per jaar.

  1. Wat is dit nou voor agressieve reactie zeg? In de prikpil zitten dezelfde hormomen als in de pil dus hoezo zou je daar onvruchtbaar van worden. Als dat zo was zou het niet aangeboden worden door dokters. Als dit beter werkt voor haar dam de pil dan is dat zo, snap niet waarom
   je daar zo boos van wordt. Er zijn meer opties dan een pil en condoom.

   1. Er zijn wel degelijk vermoedens dat de prikpil op langere termijn invloed heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen. Het is artsen opgevallen dat er relatief veel voormalig prikpilgenruikers met vruchtbaarheidsproblemen zijn. Bewezen is het nog niet, maar de vermoedens zijn er wel. Het is natuurlijk ook niet hetzelde als de pil. Niet qua toediening en niet qua dosering.

  2. Wat je zegt klopt niet helemaal An. De pil heeft zijn 99.5% betrouwbaarheid als jij hem op regelmatige tijdstippen neemt (een uur of 2 speling maakt niet zo veel uit). Wanneer je dit niet doet, vermindert de betrouwbaarheid van de pil. Ik vind het daarom ook verstandig dat de schrijfster voor een ander anticonceptiemiddel heeft gekozen.

   1. Heb een vraag als je stopt met de prikpil kan je dan direct zwanger graken of gaat da toch een jaar duren ?

  3. Agressieve reactie? Ik zeg gewoon waar het op staat. Als je zin domme koe bent dat je de pil vergeet moet je geen seks hebben.
   Lees daarbij nu ook eens de reacties van anderen wat voor vreselijke bijwerkingen de prikpil geeft. Gewichtstoename, afgevlakt emoties, haar uitval etc.
   Denk dat jullie het gewoon niet kunnen hebben dat iemand kritisch is bij zo’n kort flut artikel!

   1. Lieverd je kan dezelfde bijwerkingen hebben van een normale pil want het zijn dezelfde hormonen.. de een is er gevoeliger voor de ander. En zeggen dat je niet agressief bent en daarna een grote groep vrouwen “domme koe” noemen… heerlijk tegenstrijdig An!!!

 3. Ik heb de prikpil jaren lang gehad maar ben er nu bijna 3 jaar mee gestopt en merk wel degelijk een verschil van toen ik het nog gebruikte. Zo had ik bijvoorbeeld erg last van haaruitval (gelukkig is dat enigszins weer een beetje terug) en merk ik dat toentertijd mijn karakter op emotioneel vlak gewoon was afgevlakt en ik weinig emoties voelde. Ook ben ik er heel erg door aangekomen. Ik vond het haaruitval in combinatie met een afgevlakt karakter wel het ergste en ben nog steeds blij dat ik ben gestopt.

 4. Ik gebruik zelf de anticonceptiepleister omdat ik ook niet zo goed was met de pil. Die heeft net iets minder bijwerkingen dan de prikpil. Maar fijn dat het zo goed werkt! Zo zie je maar hoe verschillend iedereens ervaringen zijn.. de ene ervaart zoveel bijwerkingen van iets en de ander is er helemaal blij mee.

 5. Ik hoorde er al over door een vriendin met beperkingen, maar wist niet wat het precies inhoud. Zelf heb ik wat pijnlijke problemen met de pil en misschien dat ik dit toch in overweging wil nemen. Maar dit gesprek voer ik best met mijn huisarts en gyneacologe..

 6. Een jaar lang de prikpil gebruikt… Na de gewone pil… Iemand die deze oplossing prima vindt weet vaak niet hoe het voelt zonder hormonen. Ik dacht dat het allemaal wel mee viel totdat ik stopte: vrolijker, ik viel af en voelde mij zoveel beter. Nee, geen prikpil meer voor mij.

 7. Heb 2x de prikpil gehad en vond het echt verschrikkelijk. Je krijgt gewoon in 1x voor 3 maanden hormonen ingespoten en dat kan echt niet gezond zijn. Ik kreeg allebei de keren 2 dagen na het zetten echt extreme acné terwijl ik dat nooit heb gehad, ik ben aangekomen en voelde totaal geen emoties. Ook is er wetenschappelijk onderzoek gedaan dat je van de prikpil erg lang moet ontpillen (tot soms wel 3 jaar) voor je weer vruchtbaar bent, iets waar je van te voren niet altijd aan denkt. Ik begrijp ook niet dat jij dit artikel plaatst Aranka, zonder dat je zelf onderzoek hebt gedaan naar de voor- en nadelen en alle risico’s van dit anticonceptiemiddel.

  1. Ik plaats dit artikel om ervaringen te delen. Iedereen heeft zelf een gezond verstand en arts die helpt met een juiste keuze maken voor jou. Voor de een is dit de manier en voor de ander niet, dat is helemaal goed. Er staat ook bij dat het langer kan duren voordat je vruchtbaar bent. Maar mocht je geen kinderwens hebben of al compleet zijn is dat geen negatief iets toch? Laten we vooral respect hebben voor elkaars keuzes en de redenen daarachter :)

   1. Ik vind eigenlijk dat dat wel wat duidelijker in dit artikel kan staan. Bij de normale pil duurt het ook een tijdje voordat je zwanger kan worden maar niet zo lang.
    Ik slik al meer dan 10 jaar de pil, zonder enige moeite (ik slik ook al jaren door zonder tussenstop). Maar na dit verhaal leek het mij wel heel handig dat ik niet elke dag een pil moet slikken en gewoon even snel een ‘shot’ kan halen. Meteen enorm enthousiast. Maar nu ik de reacties lees vind ik dat wel heel heftig, zeker hetgeen dat er een lichte link tussen vruchtbaarheidsproblemen en de prikpil is. Zodoende lijkt de prikpil mij geen alternatief voor andere anticonceptie.

  2. Na jaren de pil geslikt te hebben (Dianepil) wilde ik er vanaf. Maar werd na een paar maanden om de 2 weken ongesteld. De huisarts adviseerde toen de prikpil. Nou, ik heb ‘m 2x gehad en was bijna in staat tot moord. Zelfs m’n echtgenoot werd bang van me, jeetje, ik herkende mezelf niet meer. Terug naar de huisarts en toen heeft de gynaecoloog de Mirena geplaatst. Wat een opluchting. Ik ben nooit meer ongesteld geworden (geen gemis en ook geen kinderwens).

 8. Ik ben een uitzondering. 2 maanden na het stoppen met de prikpil kwam de menustruatie bij mij alweer opgang.
  Huisarts zei dat kan niet, binnen twee maanden was ik zwanger, kan dus wel.
  Wel heeft het na de bevalling nog 9 maanden geduurd voordat de prikpil weer werkte.
  Nu 56 jaar stop ik ermee hoop dat alles weg blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *