Ervaringen met de koperspiraal (T-Safe)

Ervaringen met de koperspiraal

Al vaker gaf ik het woord aan andere lezeressen om te vertellen over hun anticonceptie en hun ervaringen daarmee. Ik deed laatst een oproepje op Instagram om meer verhalen te delen over verschillende voorbehoedsmiddelen. Marjan vertelt vandaag haar verhaal over het koperspiraaltje of ook wel T-Safe genoemd.

Nadat ik jaren aan de pil ben geweest (Microgynon 30 en Diana pil) en een implanon heb geprobeerd, heb ik sinds 4 maanden een koperspiraal. Een aantal jaar geleden ben ik al eens met de pil gestopt omdat ik in de veronderstelling was dat al die hormonen niet goed zouden zijn voor mijn lijf. Maar omdat ik de pil uiteraard gebruikte waar het voor bedoeld is (anticonceptie) ben ik toch maar weer gestart na een paar maand. Vooral omdat ik niet kon bedenken wat ik anders een prettig anticonceptiemiddel vond.

Lees ook: Ervaringen met de nuvaring

Waarom een koperspiraal?

Sinds mijn 18e heb ik enorme (hormonale) migraineaanvallen gehad en ik ben vorig jaar gaan onderzoeken waar dit vandaan zou kunnen komen. Al gauw kwam ik er achter dat ik 5 dagen  lang, in de week dat ik menstrueerde (ook als ik de pil door slikte) hier last van had. Toen ben ik zelf gaan zoeken naar waar dit vandaan zou kunnen komen en ik kwam erachter dat de pil ook een trigger kan zijn. Ook had ik veel last van eetbuien en stemmingswisselingen, dit kon ook met het pilgebruik te maken hebben. Dit wees erop dat ik wilde stoppen met de pil en de koperspiraal wilde proberen.

Het fijne is dat het koperspiraaltje geen hormonen bevat. Maar hoe werkt het dan vraag je je af. Koper is namelijk giftig voor de mannelijke zaadcellen en het koper zorgt er ook voor dat er geen slijmlaagje ontstaat waar de bevruchte eicel zich in kan gaan nestelen. De koperspiraal wordt ook wel T-Safe genoemd omdat de hij de vorm van een T heeft en daaromheen een spiraal van koper zit. Daarnaast ben je met een koperspiraal tot wel 10 jaar beschermd!

Lees ook: Ervaringen met de mirena spiraal

Ervaring met het plaatsen van een koperspiraal

Tegen het plaatsen zag ik erg op. Er werd mij aangeraden om vooraf pijnstillers in te nemen omdat het wel eens pijn zou kunnen doen. Het spiraaltje wordt bij voorkeur gezet tijdens je menstruatie (omdat je baarmoeder dan soepeler is). Bij de huisarts kreeg ik een eendenbek ingebracht en werd mijn baarmoeder opgemeten. Dit vond ik al behoorlijk pijnlijk (vergelijkbaar met een heftige, aanhoudende menstruatiekramp). Hierdoor werd ik ook opeens heel duizelig en zweterig. Ik heb gevraagd of ze snel verder wilde gaan met het inbrengen van het spiraaltje, zodat het er maar op zou zitten. Na het inbrengen hield de duizeligheid helaas heel lang aan, en heeft het bijna een uur geduurd voor ik kon staan en vertrekken. Geen pretje dus. Ook thuis had ik nog vrij heftige krampen. Mijn lichaam reageerde vrij heftig.

Mijn ervaring met de koperspiraal

Inmiddels heb ik nu 4 maand het koperspiraal en zijn al mijn klachten verdwenen. Heel af en toe heb ik nog hoofdpijn, maar dat is niks vergeleken bij de zware migraine die ik eerst ervoer. Ook zijn de eetbuien weg en menstrueer ik heel regelmatig. Ik had vooraf gelezen dat de menstruaties veel heftiger kunnen worden, maar ik heb hier gelukkig geen last van. Ik heb ook bijna geen kramp meer voor of tijdens mijn menstruatie. Ik ben uiteindelijk dus erg tevreden met mijn koperspiraaltje!

Welke anticonceptie past het beste bij jou?

Ben je nou benieuwd naar welke anticonceptie het beste bij jou past? In dit artikel vertel ik jullie alles over verschillende soorten anticonceptie, ervaringen en hoe het nou precies werkt. Handig bij het maken van je keuze!

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reply
  C
  3 februari 2019 at 09:05

  Ik ken ook mensen die heftiger ongesteld worden juist door het koperspiraaltje… is ook een van de officiële bijwerkingen. Niet alleen hallelujah. Wel fijn dat het de migraines heeft gestopt!

 • Reply
  Mariska
  3 februari 2019 at 09:45

  Oh die eendenbek, vreselijk! Fijn dat het heeft geholpen je migraine een beetje weg te nemen, dat is echt zo vreselijk om migraine überhaupt te hebben.

 • Reply
  Sanne
  3 februari 2019 at 12:52

  Dit artikel komt voor mij op een goed moment, want ik ben gestopt met de pil en aan het nadenken over wat ik nu wil. Wil eigenlijk geen hormonen meer en dan is dit een van de enige opties. Toch vind ik het een beetje een eng idee!

 • Reply
  M
  6 februari 2019 at 16:24

  Zelf heb ik ruim 2 jaar geleden een Mirena spiraal laten zetten. Deze sloeg in als een bom! Voornamelijk door de hormonen, ik reageerde daar heel heftig op. Na een paar maanden heb ik de Mirena laten verwijderen en de koperspiraal laten plaatsen. Echt een wereld van verschil, weg zijn mijn stemmingswisselingen en huilbuien. Het plaatsen is inderdaad geen pretje, maar uiteindelijk duurt het qua pijn niet langer dan een dag. Mijn menstruatie zelf is wel heftiger geworden, de krampen starten ook al eerder dan voorheen maar ik heb t er oprecht voor over.

 • Reply
  danielle
  4 december 2019 at 14:05

  Ik heb sinds 4 jaar een koper spiraal T-safe en merk met de jaren, (ik weet dus niet of dit met het spiraal heeft te maken?) Dat ik minder uithoudingsvermogen heb bij bv het hardlopen en sporten. Ik ben in 4 jaar tijd bijna 10 kilo aangekomen. Ik heb cravings wat ik voorheen nooit had. Ik heb PMS. Nu heb ik gelezen dat je lichaam door het koper ook in de war kan raken. Met name je hormonen. Nu wil ik heel graag weten of er meer vrouwen zijn die ervaren wat ik ervaar. Verder heb ik niet echt ergens last van. Wel een wat heftiger menstruatie maar dat is wel te doen. Ik voel mijn eisprong wel heel erg, en heb af en toe, niet bij elke eisprong maar wel altijd tijdens de eisprong wat bloedverlies. Dat noemen ze een ovulatiebloeding? Maar dit had ik voor het spiraal nooit, dit is ook begonnen na het plaatsen van het spiraal. Ik hoop dat iemand mijn verhaal ziet en herkent XOXO

 • Reply
  Hormoonvrije anticonceptie? Dit zijn de keuzes | byAranka.nl
  4 november 2020 at 11:39

  […] Ervaringen met het koperspiraaltje […]

 • Reply
  Welke anticonceptie past het beste bij mij? | byAranka.nl
  19 januari 2021 at 13:33

  […] de baarmoeder komen niet meer kunnen leven en dus geen bevruchting kunnen veroorzaken. Lees hier de ervaringen met de koperspiraal ook wel de T-safe […]

 • Reply
  Ervaringen met de Ballerine spiraal | byAranka.nl
  27 januari 2021 at 19:14

  […] Ballerine spiraaltje dat gebruik maakt van koperen balletjes en eigenlijk hetzelfde werkt als het koperspiraaltje. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af en dit zorgt ervoor dat de spermacellen […]

 • Laat een reactie achter