Search
Close this search box.

Ervaringen met de Implanon (anticonceptiestaafje)

Ervaringen met de Implanon (anticonceptiestaafje)

Je hebt ontzettend veel verschillende soorten anticonceptie, zo heb je natuurlijk het condoom, de pil, het spiraaltje, de nuvaring en zo heb je ook de Implanon of ook wel het anticonceptiestaafje genoemd. Vandaag vertelt mijn zusje haar ervaring met de Implanon en hoe het was hem te plaatsen.

Wat is de Implanon

De Implanon is een implantatiestaafje met etonogestrel is een anticonceptiemiddel. Het wordt onder de huid van de bovenarm ingebracht. Etonogestrel is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon en deze wordt gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. De Implanon beschermt je 3 jaar tegen zwangerschappen en moet daarna weer verwijderd worden door een arts. Wil je hem eerder verwijderen kan dat ook, hiervoor moet je wel naar een arts gaan om hem weer uit je arm te laten halen.

Lees ook: Gestopt met de pil, wat veranderde er? 

Waarom de Implanon?

Voorheen gebruikte ik de pil en dat vlakte heel erg mijn emoties af en werd ik negatiever, ook had ik last van hoofdpijn. In overleg met mijn arts had ik het over andere anticonceptie mogelijkheden en zo kwamen wij bij de Implanon uit. De Implanon wordt aangebracht onder de huid en blijft hier gedurende 3 jaar (tenzij je hem eerder verwijderd) zitten.

Is het plaatsen van de Implanon pijnlijk?

De Implanon wordt door een huisarts in je arm aangebracht. De Implanon is een staafje van ongeveer 4 tot 5 centimeter en wordt aangebracht door een holle naald in je arm te steken zoals op de foto. Voor het aanbrengen wordt de huid verdoofd. Ik vond het wel een beetje spannend, want het is toch wel een behoorlijk ding wat in je arm geschoten wordt. 

Lees ook: Ervaringen met de nuvaring

Van het zetten voel je eigenlijk niets, het is vooral dat je schrikt wanneer de Implanon in de huid geschoten wordt, net als gaatjes schieten in je oren. Omdat ik het even spannend vond trok ik wel een beetje weg, maar dat is vooral de schrik. Na het plaatsen voelde het stijf en hard aan en moest ik wel een beetje voorzichtig zijn, ook omdat hij nog niet vastgegroeid zat. Na 3 tot 4 dagen had ik nergens meer last van en was het gaatje geheeld.

Mijn ervaring met de Implanon

Mijn ervaring met de Implanon na twee jaar is wisselend. Aan de ene kant is het fijn dat je niet aan je anticonceptie hoeft na te denken en dat het een lange termijn oplossing wat dat betreft is.

Het grote nadeel is dat je je menstruatie niet kan beïnvloeden dus zo kan het zijn dat je de ene keer om de 3, 4, 5 of zelfs 6 weken ongesteld bent. Maar soms kan het ook voorkomen dat je 2 tot 3 weken heel licht ongesteld bent met heel erg licht bloedverlies. Van verdere bijwerkingen heb ik gelukkig geen last. Mijn hoofdpijn die ik had met de pil heb ik gelukkig niet meer en andere bekende bijwerkingen zoals acné en gewichtstoename heb ik niet. Wel vind ik nog steeds dat je wat geremd bent in emoties, maar dat zal met elke anticonceptie met hormonen wel zo zijn.

Je voelt en ziet de Implanon wel zitten, soms jeukt de huid rondom de Implanon, het plekje waar je Implanon zit is hierdoor wat gevoeliger en moet je soms oppassen met het geen wat je aan het doen bent. Als ik bijvoorbeeld met mijn bovenarmen op de tafel leun voel ik hem wel zitten en als ik een hele dag druk ben geweest met mijn armen kan het wel wat gevoelig aanvoelen.

Lees ook: Ervaringen met de Mirena spiraal

Trouwens niet elke arts wilt de Implanon plaatsen en eruit halen. Mijn huisarts wilde hem wel plaatsen maar het staafje eruit halen moet op de polikliniek gebeuren in het ziekenhuis. Heel eerlijk, ik zie hier best tegenop als hij er straks uit moet, op het internet zie je vaak ook niet zulke fijne foto’s voorbij komen, maar we gaan er maar vanuit dat het allemaal goed komt en netjes geneest.

Of ik de volgende keer weer een Implanon laat zetten, na mijn ervaring met de wisselende menstruatiecyclus, dat denk ik niet. Ik ga dan denk ik toch over op een andere vorm van anticonceptie.

Welke vorm van anticonceptie gebruiken jullie en zijn jullie daar blij mee?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

21 reacties

 1. Ik gebruik momenteel gewoon de anticonceptiepil maar ik lees en hoor overal verhalen dat deze amper verkrijgbaar is.. dat vind ik toch wel een eng idee aangezien ik over twee weken weer nieuwe moet ophalen bij de apotheek.. ik denk dat ik dan eerder zou overstappen naar de implanon dan een ander soort anticonceptie

   1. Oh dat zou toch heel fijn zijn! Ik ben vanaf mijn 12e aan de pil. Eerste menstruatie op mijn 11e… ik moet de pil doorslikken van de arts ivm heel heftige menstruatie en bijkomende nadelen.. ben ondertussen 25 dus kan je nagaan.. ben niet anders gewend dan de pil haha. Bedankt voor je antwoord!

 2. Ik heb me laten steriliseren, wordt nog maar eens per 2 maanden ongesteld, ideaal. De pil heb ik 20 jr geslikt, slecht spul. Nu nooit geen zorgen meer, greets Irene

 3. Ik heb een kylena spiraal. Plaatsen was geen drama maar ook niet fijn, maar ik was vergeten pijnstiller te slikken. Menstruatie is nu na 2 maanden nog wel wat ontregelt maar wordt wel al minder. Bij mijn vorige spiraaltje was het na 6 maanden weg. En qua emoties heb ik gelukkig geen diepe dalen meer. Alles is veel gelijkmatiger maar niet afgevlakt. Ben er echt heel blij mee.

 4. Ik gebruik nu bijna een jaar de Implanon.
  De 1e 3 maanden werd ik niet ongesteld en daarna ongeveer om de 5 à 6 weken. Wat ik zelf prettig vind is dat mijn menstruatie veel lichter is geworden en minder pijnlijk in vergelijking met de 10 jaar dat ik de Pil slikte en dat is voor mij het grootste voordeel, naast dat je er 3 jaar geen omkijken naar hebt. Ik het fijn dat ik het niet kan vergeten in te nemen.
  Nu ik een menstruatiecup gebruik heb ik er ook minder moeite mee dat ik mijn menstruatie niet kan plannen of uitstellen. Sinds ik de cup gebruik lek ik niet meer door en kan ik de hele dag op stap zijn (ook op vakantie) zonder me heel druk te moeten maken over verwisselen van mijn tampon om de 2 uur.

  Mijn Implanon is ingebracht door een gynaecoloog in het ziekenhuis en zal daar ook weer verwijderd worden, wanneer het tijd is daar voor. Ik zal denk ik dan voor een nieuwe Implanon gaan.

 5. Ik heb 3j een spiraaltje gehad. Ik kreeg nooit meer mijn maandstonden, wat echt top was!
  Ik kreeg er wel een heel vette huid van en enorm veel puistjes…
  het plaatsen deed ook wel redelijk wat pijn en ik heb hem helaas operatief moeten laten verwijderen
  omdat hij blijkbaar vastgegroeid was.
  Nu heb ik een nuvaring, wat ook heel goed werkt. Ik heb na meer dan een half jaar nog geen bijwerkingen gevonden!

 6. Ik heb de implanon gehad maar hem na een jaar er uit laten halen. Overigens kon dit wel gewoon bij de dokter, ze ‘sneden’ het er uit en ik heb nog steeds een litteken. Ik haatte dat ding. Ik was inderdaad super onregelmatig ongesteld, vaak gekke bloedingen enz. Ik ben nu al 4 jaar aan de prikpil en wil nooooooit meer anders. Nooit meer ongesteld! Geen bijwerkingen!

 7. Ik was al bang dat dit ‘m ook niet zou worden.. ik ga dan toch als enigste nog nadenken over een nuvaring! Daar hoor ik nog de meest positieve verhalen over. Plus na een drama en horror van mijn spiraaltje ga ik die ook nooit meer laten plaatsen.

 8. Ik heb nu twee jaar een Mirena spiraal en dat was echt een top beslissing! Nooit meer ongesteld, geen emotie pieken en dalen en het was 1 dag vervelend, maar daarna nooit meer! Echt heel blij mee!

 9. Ik heb nu al 3 jaar een Mirena spiraal. Vind hem echt top. Word niet of nauwelijks ongesteld. Heel soms vind je 2 druppels bloed en dan weet ik dat het de tijd van de maand zou zijn. Het enige waar ik tegen op kijk ik het laten verwijderen. Ik heb hem bij de huisarts laten plaatsen

 10. Ik heb in totaal 3 maanden een implanon gehad..
  En ik had werkelijk alle bijwerkingen mn hele rug , borsten,nek en gezicht zaten onder de puistjes terwijl ik normaal nooit last ervan had.. En ook bloedde ik bijna continu, heb hem eruit laten halen wat overigens niet pijnlijk is ze maken een sneetje van ongeveer 3cm en het is even friemelen om hem te vinden en eruit te krijgen maar absoluut niet pijnlijk een beetje ongemakkelijk dat dan wel..
  Ik heb nu een klein litteken maar er is zeker mee te leven want ik ben erg blij dat die eruit is!

 11. Wat interessant om hierover te lezen. Het laten plaatsen en verwijderen lijkt mij zodanig eng dat ik er nooit voor zou kiezen, ik ben enorm bang voor naalden. Ook wat je zegt met het regelen van de ongesteldheid lijkt mij heel vervelend, dat vind ik juist zo fijn aan de pil.

 12. Ik zou iedereen de implanon willen afraden.
  Bij mij is hij op verkeerde locatie ingebracht, waardoor de littekens meer zichtbaar zijn. Huisarts heeft 20 min gezocht om deze na 1,5 jaar er uit te halen. Veel extra verdoving en flauwgevallen. Doorverwezen naar ziekenhuis, bijna naar huis gestuurd omdat er eigenlijk een scan vooraf moet worden gemaakt om te zien waar hij zit, vaak voel je het littekenweefsel ipv implanon. Toch gekozen om te proberen, na 15 min en veel extra verdoving kreeg hij hem gevonden, nog even uit je lichaam pulken, hechten en je bent 3 littekens rijker en weer een week een beurze arm. Nee dat is het niet waard!

 13. Ik heb mijn implanon nu zoon 5 weken.
  Ik ben ongesteld geworden ongeveer 4/5 dagen erna en het duurde ook gewoon een week. Nu ben ik nog niet ongesteld geworden. Toch ben ik een beetje bang dat ik zwanger ben…. ik ga morgen een test halen omdat ik elke ochtend misselijk ben. Hebben meer mensen dit gehad en is het normaal dat ik misschien bang ben dat ik toch ongesteld ben?

  1. Nou ik zit dus net te zoeken op misselijk zijn na het plaatsen van een implanon. Heb em nu dik een week en kotsmisselijk. Kan toeval zijn maar ik vind het raar🤷🏻‍♀️

 14. Ik heb altijd nuvaring gebruikt. Nooit klachten gehad. Na mijn bevalling had ik naar mijn gevoel niet veel keus en ging ik voor de implanon. Ook omdat ik bv gaf. Alle horrorverhalen en slechte ervaringen hebben mij doen twijfelen, toch wilde ik het proberen. Nu, 3 maanden later, menstrueer ik om de 3, 4 weken. De eerste keer heeft het een week geduurd, nu is het vaak een paar dagen. Net zoals bij de nuvaring.

  Ik word onregelmatig ongesteld, maar vind dit niet vervelend want er stroomt niet gelijk heel veel bloed in mn panties, ik krijg een soort warning :) ik moet wel zeggen dat ik meer puistjes heb, vooral op mn t-zone. Tot slot, ik ben wel tevreden maar gebruik liever de nuva ivm regelmatige menstruatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *