Mijn ervaring met de veerboot van Eemshaven naar Kristiansand

2022 07 22 09.35.12

Wij maakten een mini cruise van Eemshaven, Nederland naar Kristiansand in Noorwegen. Dit is een nieuwe veerdienst die vanaf begin 2022 tussen Nederland en Noorwegen vaart. De Holland Norway Lines heeft één schip, de Romantika van 20 jaar oud die om de dag van Nederland naar Noorwegen vaart en weer terug. Ik dit artikel deel ik mijn ervaring met de overtocht.

Afvaart en bereikbaarheid van de veerboot

De veerboot van Holland Norway Lines vaart zes keer per week de Noordzee over. Drie keer van Groningen (Eemshaven) naar Kristiansand, en drie keer van Kristiansand naar Groningen (Eemshaven). Op dinsdag, donderdag en zaterdag vanaf Nederland en woensdag, vrijdag en zondag vanaf Noorwegen. Je kunt met je auto, kamper, motor, fiets of caravan de veerboot op, of natuurlijk te voet zoals wij dat deden.

Eemshaven is heel gemakkelijk te bereiken, voor de termimal ligt een station zodat je gemakkelijk met de trein of het OV kunt komen. Het is denk ik 10 minuten lopen naar de boot, maar je kunt voor 2 euro ook een transfer boeken. Parkeren gaat ook heel gemakkelijk, er is een parkeerterrein bij de terminal. Je betaald 10 euro per nacht en je kunt de auto naast de boot parkeren, ideaal.

2022 07 21 14.30.25

Boarden op de veerboot naar Noorwegen

Als eerst mogen de kampers, auto’s met aanhangers en caravans op de boot met eventueel ook al auto’s. Wanneer deze aan boord zijn mogen de voetgangers te voet naar binnen. Dit is wat chaotisch omdat de voetgangers via het autodek naar binnen gaan. Vervolgens moeten alle auto’s hierop wachten en kunnen daarna de auto’s en kleinere voertuigen naar binnen. Dit gebeurt gelukkig allemaal netjes op tijd en om 15:30 vertrekt het schip. Wij waren trouwens om 14:15 aanwezig en dit was prima optijd.

Eenmaal binnen op het schip willen we naar onze kamer, maar deze zijn allemaal nog niet beschikbaar omdat ze nog bezig zijn met schoonmaken. Na een half uurtje kunnen we naar onze hut, maar het hele schip staat vol mensen met bagage, niet heel handig.

2022 07 21 16.44.48

Eenmaal omgeroepen dat de hutten schoon waren, brachten wij onze bagage naar de hut. De hutten bevinden zich op de vijfde, achtste en negende verdieping. Wij hadden het simpelste binnenhutje op de vijfde verdieping. De gangen zien er trouwens allemaal hetzelfde uit. Het schip is meer dan 20 jaar oud en gerenoveerd voor deze nieuwe dienstregeling. Het is af en toe wat gedateerd, maar ziet er verder wel netjes en schoon uit. Het schip is vergelijkbaar met de boot naar Newcastle.

2022 07 21 15.17.52

Wij kregen een vier persoons binnenhut. Je hebt dan 4 bedden waarvan 2 opklapbaar. De hutten beschikken over een eigen toilet, douche, zitje, twee Europese stopcontacten en tv. Het was helemaal prima wat ons betreft. Het bed lag niet verkeerd en de deken en het kussen was prima. Wij hebben prima geslapen.

De eerste nacht hadden we trouwens erg last van golven (ze waren 6 tot 7 meter wat we van de bemannen begrepen) waardoor we heel erg schommelden en geen oog dicht deden. Omdat wij boven het autodek sliepen en door de heftige bewegingen de auto alarmen constant af gingen hebben wij geen oog dicht gedaan omdat je dit heel goed hoort. De terugweg hadden we gelukkig een hele rustige zee en hebben we fantastisch geslapen zonder overlast.

2022 07 23 08.27.53

De binnenkant van het schip is hier en daar nog wel wat gedateerd en leeg. Dit is de hal van de receptie en de boetiek. De boetiek en de supermarkt stellen niets voor. Het staat bijna helemaal leeg, de prijzen zijn hoog en straalt niet echt wat uit.

2022 07 23 08.27.08

Het supermarktje met wat spulletjes. Het stelt niets voor.

2022 07 21 17.10.09

Op twee verdiepingen vind je de grote Starlight Lounge, dit is wel gedateerd maar functioneert. Je kunt hier lekker zitten, een drankje bestellen en naar de optredens kijken die verrassend goed waren. Ook kun je hier een gokje waren in het casino.

2022 07 23 08.29.26

Aan boord vind je een aantal horeca gelegenheden die wel allemaal nieuw zijn en er top uitzien. Er is een groot buffet restaurant waar je het ontbijt kunt reserveren of het avondeten. Er is een grill restaurant, een soort snackbar, koffiecorner en een pub. Als je vooraf reserveert kun je voor € 35,00 per persoon in beide restaurants eten of € 39,50 als je ter plekke komt. Het ontbijt kost van te voren € 15,00 en aan boord € 17,50. Wij hebben ontbijt en avondeten bij het buffet restaurant gehad wat echt prima was. Lekker gegeten en vriendelijke bediening.

We hebben de eerste avond wat te eten gekocht in de snackbar, maar hou wel rekening met hoge prijzen. Een frietje zonder saus kost € 4,00 en een hamburger € 13,00.

2022 07 22 09.25.45

Rond 9 uur varen we Noorwegen binnen. Eerlijk, de aankomst is spectaculair, zorg dat je op het zonnedek staat om van het uitzicht te genieten. Er liggen tientallen eilandjes en de natuur is prachtig, we hebben echt van het uitzicht genoten.

2022 07 22 09.35.12

Het verlaten van de veerboot

Rond kwart voor 10 leggen we aan en duurt het wel een tijdje voordat de auto’s het schip mogen verlaten. Als voetganger mag je pas de boot verlaten als alle voertuigen van de boot af zijn. Hier moest je best een tijdje op wachten en om 10:20 mogen wij ook eindelijk van boord. Het voordeel is dat je meteen vanaf de terminal het centrum Kristiansand in loopt. Je kunt dus meteen van al het moois genieten. Voor de terminal vind je trouwens ook het station en busstation, mocht je per OV verder willen reizen.

2022 07 22 13.49.24

Mijn ervaring met de veerboot van Eemshaven naar Kristiansand

De overtocht met Holland Norway Lines is ons prima bevallen. Je hebt een prima hut, het eten is goed en je kunt je prima vermaken aan boord. Er zijn genoeg plekken om te zitten waar je kunt genieten van entertainment of zelf een spelletje kunt spelen. De overgang duurt van 15:30 tot 10:00 wat prima tijden zijn.

Mocht je nou ook een mini cruise naar Kristiansand willen maken, je kunt goedkoop de mini cruise kopen op VakantieVeilingen en Social Deal.

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reply
  Christien
  24 juli 2022 at 08:09

  Ik zag inderdaad laatst die minicruise langs komen op een koopjessite en schrok er gewoon van. Om voor een middagje in een andere stad met een cruiseschip te gaan, wat een van de meest vervuilende reismethoden is( een groot cruiseschip stoot per dag even veel uit als een miljoen auto’s).

  En als je dan ook nog ziet dat het niet helemaal “af” is aan boord lijkt me dat helemaal zonde!

  Leuk dat je weer eens wat post, heb je blogs gemist!

 • Reply
  Josje
  27 juli 2022 at 00:08

  Mooie foto’s !!
  Ziet er mooi uit

 • Reply
  Peter
  30 juli 2022 at 12:57

  Heb deze mini cruise ook gedaan en het is ons prima bevallen. Een aanrader, ga dit zeker nog eens doen. Tip: boek je eten direct bij is ‘goedkoper’ en in het fast lane restaurant is het goed eten.

 • Reply
  Sanne
  27 september 2022 at 21:36

  Hoi, weet je precies hoe het zit met de wifi? Ik las dat je dit kan boeken maar ik kan geen prijzen vinden?

 • Reply
  Marjan
  30 september 2022 at 22:17

  Kun je de koffer tijdens het bezoek aan Kristiansand op de hut laten?

  • Reply
   Jans
   1 oktober 2022 at 12:07

   Ja dat kan gelukkig 🙂 Wij hebben dit ook gedaan. Waardevolle dingen zou ik meenemen. Er komt nl. wel personeel in je kamer voor schoonmaak.

 • Reply
  Mannie Matien van Bergen
  10 oktober 2022 at 22:04

  De bedden waren heel hard Verder was alles prima

 • Reply
  henk
  12 oktober 2022 at 16:01

  zijn er liften aan boord

 • Reply
  Jade
  21 januari 2023 at 10:03

  Mijn ervaring is nogal slecht met deze cruise. Ten eerste was er geen WiFi aanboord. Je zou denken dat dit misschien geregeld zou worden voor de terug reis alleen dit was niet mogelijk. Verder hebben wij erg last gehad van de golfslag, wat natuurlijk wel persoonlijk is. Ten derde krijgen wij 10 minuten voordat we zouden aankomen een melding met het feit dat we niet kunnen aanmeren en dus 3,5 uur op de boot moeten wachten. Geen compensatie voor eten of misschien een mogelijkheid tot WiFi erg slecht geregeld en dan ook jammer.

 • Laat een reactie achter