Zoek
Sluit dit zoekvak.

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongesteldheid

 photo Ongesteldheid6_zps311afb10.png

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel ongesteld zijn. Van de week was het weer raak, mijn favoriete feestje, het liefst kruip ik de hele dag in bed. Natuurlijk en helaas kan dit natuurlijk niet. Nou lees ik er eigenlijk nooit echt wat over dus ik besloot mijn tips met jullie te delen. Want alle tips zijn wat mij betreft welkom, hoe maken we van ongesteldheid een echt feestje?

 photo Ongesteldheid1_zpsfea135ef.png

Ik was pas vrij laat met ongesteld worden, volgens mij was ik een jaar of 16. Gelukkig vond ik dat helemaal niet erg, alle vriendinnetjes waren het al lang en breed en waren er nou niet bepaald enthousiast over. Ik vond het alleen jammer dat ik met gym geen smoes had om aan de kant te gaan zitten omdat ik zo een buikpijn had. Eenmaal ongesteld had ik hier echt enorm last van, zelfs zoveel last dat ik elke maand ziek thuis in bed lag, ik vond het echt verschrikkelijk en had heel veel last van buikpijn, steken en heel erg vloeien. Nu heb ik er eigenlijk niet meer zoveel last van, maar in die jaren heb ik wel gezocht naar welke middelen het beste voor mij werken. Ik deel mijn tips!

 photo Ongesteldheid2_zpsa2d2904f.png

Goed gereedschap

Toen ik voor het eerst ongesteld was kocht mijn moeder maandverband voor me van de Aldi. Ik heb helemaal niets tegen de Aldi en misschien is het nu al wel veel beter maar toen was dit echt drama maandverband. Het was dik, voelde niet prettig aan en absorbeerde totaal niet. Het bleef er echt als een laag op liggen waardoor ik heel snel al doorlekte, heel gênant! Ondtussen heel wat soorten en maten maandverband getest en nu vind ik de roze Libresse variant het aller fijnst, met vleugels zodat het goed op zijn plek blijft zitten! Voor de ergere dagen gebruik ik graag de normale O.B. tampons. Deze brengen het makkelijkste in en voel je het minste zitten en nemen goed het bloed op, dat vind ik prettig!

 photo Ongesteldheid4_zps7863d76a.png

Schoonmaken

Normaal ben ik helemaal niet van de vaginale zepen, maar als ik ongesteld ben vind ik dit nog wel eens prettig om het even ‘extra’ schoon te maken. Je kan het natuurlijk ook met water en een washandje doen maar dit vind ik net even wat fijner en geeft na afloop een fris gevoel. Ik gebruik het niet heel vaak maar soms vind ik het wel erg prettig!

 photo Ongesteldheid3_zps11edf455.png

Doekjes on the go!

Als ik iets vervelend vind is het wel ergens naar de wc te moeten waar geen fonteintje is of als je geen wc kon vinden en je toch een beetje bent doorgelekt. Deze doekjes bieden dan echt uitkomst! Ze zijn vochtig dus je kunt snel alles even schoonmaken en opfrissen heel erg fijn. Ik gebruik ze ook wel eens als ik naar de wastafel moet buiten de wc en er veel mensen zijn. Vind het zo genant nadat ik een tampon heb ingebracht met wat bloed op mijn handen naar de wc te lopen. Even schoonmaken is dan wel zo prettig.

 photo Ongesteldheid5_zpsefdb81c9.png

Pillen

Ik ben totaal geen pillenslikker maar als ik ongesteld ben kan ik niet zonder mijn Aleve Feminax pillen. Deze mag je tweemaal per dag innemen en werken echt fantastisch! Weg buikpijn en andere kwaaltjes. Ze werken echt veel beter dan een paracetamol.

En dan natuurlijk nog de pil. Voordat ik aan de pil was werd ik echt heel heftig ongesteld en was hier echt ziek van, in overleg met de huisarts ben ik hiervoor toen aan de pil gegaan. Raad eens? In plaats van een week ziek in bed te liggen had ik vrijwel nergens last van en was ik maar 3 dagen ongesteld! Ook slik ik hem regelmatig door om niet ongesteld te worden, dat vind ik zelf ook echt heel erg fijn! Lang leve de pil!

 photo Ongesteldheid_zpsd440dfce.png

Voor de rest kan ik je als tips meegeven je lekker warm aan te kleden, dat werkt voor mij heel goed! En luister goed naar jezelf, ontspan, eet lekker veel chocolade, ga in bad en vertroetel jezelf een beetje deze periode, dat mag best!

Dit waren mijn gouden tips wat betreft het ongesteld zijn. Van mij mag dit maandelijkse feestje altijd nog beter worden dus ik ben heel benieuwd naar jullie tips en wat jullie doen om goed deze periode door te komen, dus brand los in de comments!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

23 reacties

 1. Wat een goed artikel! Ik heb ook het geluk dat ik weer ziek ben tijdens de maandelijkse periode. Ik slik zelf ibuprofen en aspirines gedurende de dag, en ik gebruik verder dezelfde Essentials. :)

 2. De always infinity maandverbanden (die nieuwe in die mooie glanzende doosjes) absorberen super goed en zijn gewoon geweldig om te gebruiken tijdens je menstruatie!

 3. ulgg ergeste tijd van de maand;( ik had het vroeger ook ik ben toen ook aan de pil gegaan en weg raare kwaaltjes!! ;D maar nu ik in militaire dienst ga moet ik er toch wat gaan verzinnen om niet ongesteld te worden tijdens een missie ….. zou niet echt fijn zijn !

 4. Fijne tips ik ga Feminax toch maar een keer proberen. Mijn moeder ligt iedere maand een week ziek op ben maar bij mij valt het gelukkig mee. Vrijwel geen buikpijn maar soms wel migraine, gelukkig helpt Saridon redelijk!

 5. Niets zo vervelend dan je niet schoon voelen tijdens je ongesteldheid. Gelukkig heb ik er nu door de anticonceptie die ik heb geen last meer van, maar ik herinner mij goed hoe het er aan toe ging. Vooral mijn humeur…. niet te zuinig, alles irriteerde mij hahahaha. xxx Lucinda

 6. Leuk artikel, goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik gebruik altijd tampons van OB of Tampax, met inbrenghuls. Ideaal, niks geen bloed meer aan je vingers. Alleen onhandig als er geen afvalemmertje op ’t toilet zelf staat, dan draai ik de lege huls in flink wat wc-papier.

 7. Zelf ben ik ook altijd erg zwaar ongesteld… de aleve Feminax vloog er door heen! (en als je bedenkt dat dat 5 euro per pakje is, is dat slikken), maar ik ben er achter gekomen dat ze de werkzame stof naproxen ook bij huismerken van drogisterijen worden verkocht. Dat scheelt al gauw 3 euro per pakje!

  Ook gebruik ik een app om mijn menstruatie bij te houden.. die berekend wanneer het ‘feest’ weer is en geeft me ook een paar dagen van te voren een waarschuwing. Altijd handig!

 8. Goed onderwerp om hier over te praten.
  Handig tips voor alle jonge meiden en vrouwen.
  Sommigen gebruiken een ander merk maandverband want het hangt er vanaf hoeveel men vloeit. Die pillen werken zo goed. Soms gebruik ik een warme kruik tegen de buikpijn en leg het tegen mijn buik of rug.

 9. Naproxen mag je ook combineren met paracetamol (niet met iboprofen, omdat het een soortgelijke stof is), wel handig om te weten als je echt heel veel buikkramp hebt en niet (meer) aan de pil wil. Zelf slik ik op doktersadvies dubbele dosis naproxen (doe dat nooit zonder met je huisarts te overleggen), aangevuld met een paar paracetamolletjes en dan is het te doen. Verder: altijd tampons: de eerste 3 dagen OB super (andere merken lekken bij mij of zitten vervelend, dit zijn echt de besten als je het mij vraagt en ik heb toch bijna 30 jaar gebruikerservaring), dan nog 2 dagen de mini’s. Verder zorg ik ervoor die week niet te veel te plannen, zodat ik vroeg mijn bed in kan: helpt ook.

 10. Leuk artikel! Heb lang getwijfeld, maar denk dat ik Aleve Feminax maar eens aan ga schaffen gezien jij het goed vind werken. Ik heb altijd behoorlijk buikpijn en hoofdpijn helaas. Iets warms op mijn buik leggen wil meestal wel een beetje helpen.

  Ikzelf gebruik ook al jaren Libresse, echt een topmerk, vooral de maxi als het heftig is. Ik heb toevallig testpakketjes ontvangen van de nieuwe variant: Libresse Roll.Press.Go. Die moet het weggooien van maandverband prettiger maken doordat je er geen wc papier omheen hoef te wikkelen etc. Je knijpt het aan de zijkant dicht en opgeruimd staat netjes. Mocht je nieuwsgierig zijn: ik heb er vorige week een blog over geschreven en heb nog wat proefpakketjes liggen om uit te delen.

 11. Goed dat je hier een artikel over schrijft. Helaas is mijn ongesteldheid met de pil alleen maar erger geworden. Ik lig niet ziek in bed, maar heb wel zulke ellendige krampen dat ik het bloed uit mijn hoofd weg voel trekken en ik echt even moet gaan zitten. Ook ik gebruik Aleve Feminax, maar ook Naproxen. Een zwaardere tablet op doktersrecept.

 12. Bleh, ik verloor zoveel bloed dat ik bloedarmoede kreeg en tampons veroorzaakten dan ook nog eens een allergische reactie. Ik ben toen met de pil begonnen maar op zich hielp dat niet echt. Nu ik slik hem al jaren door. Veel gyneacologen raden het eigenlijk wel aan als je er zoveel last van hebt dat je niet meer normaal kan functioneren.

 13. Aleve feminax is the best! En wat goed dat je hier zo open over schrijft! Idd, bloed aan je vingers na een tampon inbrengen is irritant, ik veeg het altijd met normaal wc papier af maar een vochtig doekje is beter! Ik heb een tijdje de pil geslikt en toen was het wel anders, wat minder ‘vloeibaar’ dan anders meer stolsels. Maar ik kreeg last van de pil (acne!, dikke benen, pffff gevoel). Dus ben gestopt maar dus wel wat meer buikpijn. Ik gebruik altijd allways en ob, werkt het best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *