Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eetdagboek met het Vinkje

 photo hetVinkje7_zps66a79e1f.png

Kennen jullie het Vinkje al? De kans is groot dat je het wel eens voorbij hebt zien komen op een voedingsproduct in de supermarkt. Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd door het Vinkje om meer te weten te komen over dit ‘keurmerk’. Ik was heel erg benieuwd en wilde hier graag meer over weten! Ik vertel jullie meer over het Vinkje en laat je zien hoe je gemakkelijk in je dagelijkse eetpatroon kan toevoegen!

Ik ben dol op lekker eten en ben eigenlijk niet zo heel erg met een gezonde voeding bezig. Als blogger voel ik me bijna schuldig dat ik niet elke ochtend ontbijt met een groene smoothie of overnight oats met allemaal super gezonde superfoods. Nee, doe mij maar gewoon ouderwets een boterham met kaas, een lekkere beker melk en een koekje bij de koffie. En ik denk dat velen zo ook denken. Het Vinkje helpt je daar een handje bij. Ik eet graag frietjes met een grote klodder mayonaise, natuurlijk weet ik dat dat niet gezond is. Maar het Vinkje helpt mij wel om een ‘betere’ mayonaise te kiezen. Met dit soort dingen ben ik heel blij! Ik kijk nooit naar ingrediënten, heb totaal geen verstand van de ingrediënten en vind het Vinkje ontzettend handig!

Natuurlijk is dit voor iedereen anders. Ik ben iemand die hier niet echt veel aandacht aan besteed, heel gezond leven. Maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die wel clean willen eten, graag naar de ingrediëntenlijst kijken en willen weten wat ze eten. Maar niet iedereen is zo – waaronder ik – en daarom is het Vinkje een duw in de goede richting voor een andere hele grote groep mensen!

Wat is het Vinkje nou precies?

Het Vinkje maakt ons bewust wat een betere keuze binnen een bepaalde productgroep is. Zo had ik het net bijvoorbeeld over mayonaise, sauzen is één van die groepen en het Vinkje helpt je dan kiezen welke saus je beter wel of niet kan kiezen. Hierbij wordt gekeken naar slechte vetten: verzadigd vet en transvet. Er wordt niet gekeken naar het totale vetgehalte, omdat goede vetten, waaronder meervoudig onverzadigde vetten, ook een nuttig onderdeel van een gezonde voeding zijn. Maar ook zout, suiker, voedingsvezels en calorieën.

Er zijn twee verschillende soorten Vinkjes, het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel. Maar wat is nou het verschil? Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere producten die je kan vinden in de schijf van vijf. Dit is een gezonder product in je basisvoeding. Dit zijn producten met belangrijke voedingstoffen, die je elke dag nodig hebt en die daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten met minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezel. Voorbeelden zijn: volkorenbrood met minder zout en voldoende vezel, magere kaas met weinig verzadigd vet en vers fruit zonder toegevoegd suiker. Het Vinkje met de blauwe cirkel vind je op producten die niet in de Schijf van Vijf horen zoals frisdrank, koekjes, sauzen, soepen en meer. Om ook de keuze in overige producten gemakkelijk te maken, is er dus het Vinkje met de blauwe cirkel. Dit staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met weinig calorieën.

Mijn eetdagboek met het Vinkje

Ik was wel heel erg benieuwd. Uit onderzoek is gebleken dat als je je dagmenu inwisselt voor producten met het Vinkje je maar liefst 62 procent minder suiker tot je neemt, 54 procent minder verzadigd vet, 16 procent minder calorieën, 15 procent minder zout en je eet 38 procent meer vezels! Ik was wel eens benieuwd naar zo een het Vinkje dagmenu, daarom ging ik enthousiast naar de supermarkt om een heel dagmenu bij elkaar te sprokkelen met het Vinkje producten. En verbazingwekkend ging dat heel goed. Tegenwoordig hebben ontzettend veel producten een Vinkje waardoor de keuze ruim en makkelijk is! Verschillende A-merken maken gebruik van het Vinkje, maar ook ontzettend veel huismerken van verschillende winkelketens (Albert Heijn, Jumbo, Lidl etc.). Het was dus heel gemakkelijk een dagmenu uit te zoeken met dingen die ik lekker vind!

Goedemorgen! Mijn ontbijt bestaat uit een kopje halfvolle melk en een boeren bruin broodje met sesamzaadjes en magere filet american!

 photo HetVinkje4_zpse3242c92.png

Rond een uurtje of 11 drink ik gezellig samen met mijn moeder een glaasje sap en werk ik twee heerlijke thee biscuits weg! Van deze koekjes kan ik geen genoeg krijgen, je moet de rol niet bij mij laten liggen want dan is hij in een mum van tijd leeg!

 photo HetVinkje6_zps99fe7b0a.png

Lunch! Ik eet drie boeren bruin sesambroodjes op met Becel boter, Milner 30+ kaas en weer de magere filet american. Ook hier neem ik weer een lekkere beker melk bij!

 photo HetVinkje5_zpsb9d3ae3f.png

4 uur Cup a Soup! Dat zouden meer mensen moeten doen ;)! Ik geniet tussendoor heerlijk van een kopje champignon crème soep.

 photo HetVinkje_zps17ca930e.png

Tijd voor het avondeten, ik eet alleen omdat ik moet werken dus het is een makkelijke maaltijd met aardappelschijfjes, schnitzel, doperwtjes met worteltjes en een Optimel toetje.

 photo HetVinkje1_zpsc3c0b6a9.png

De aardappeltjes en het vlees bak ik in deze Becel boter!

 photo HetVinkje2_zpsdd9725f5.png

Tadaa! Binnen een paar minuten staat deze heerlijke maaltijd op tafel. Hierna werk ik tot half 10 en ben daarna zo moe dat ik nog een glas water drink en daarna lekker mijn bedje opzoek!

Kritische vragen:

Een tijdje geleden deelde ik een foto op Instagram hoe jullie dachten over het Vinkje, daar kwamen ontzettend veel kritische vragen naar voren en bij de informatie bijeenkomst ook. Om hier het één en ander over duidelijk te maken heb ik een paar vragen uitgezocht die ikzelf en andere bloggers graag wilde weten!

Is het Vinkje te koop?

Om deel te nemen aan het initiatief moet je als bedrijf inderdaad betalen. Maar het is niet zo dat als je voor het Vinkje betaalt je er ook eentje krijgt en het Vinkje hier bakken met geld aan verdiend. 70% van hun inkomsten besteden ze aan communicatie en borgingsonderzoeken (die onderzoeken moeten ervoor zorgen dat het Vinkje netjes wordt toegepast in de winkels). Het Vinkje is een initiatief van het bedrijfsleven, er is geen sprake van subsidie. Daarom moeten bedrijven hier geld voor betalen. Kleine bedrijven betalen € 1800 per jaar en de echt grote bedrijven €90.000 per jaar. Het Vinkje is een stichting en is er niet voor winst. Het geld wordt vooral gebruikt voor campagnes en borgingsonderzoeken naar producten en het Vinkje.

Hoe wordt een product gekeurd?

Wetenschappers van verschillende universiteiten en een vertegenwoordiger van het Voedingscentrum bepalen de criteria. Zij stellen vast hoeveel suiker er maximaal in bijvoorbeeld een frisdrank mag. Als een producent zijn frisdrank van het Vinkje wil voorzien, legt ze deze voor aan een extern certificeringsbureau. Als de producten niet voldoen aan de criteria dan wordt het afgekeurd en krijgen ze dus geen Vinkje. Voldoet het product wel, dan mag het Vinkje erop. Na goedkeuring blijft de stichting producten controleren. Producten die vlakbij de criteriagrenzen liggen worden steekproefsgewijs gecontroleerd, dit is een deel van het borgingsonderzoek. Eens per drie a vier jaar worden de criteria tegen het licht gehouden en mogelijk verscherpt om producenten te triggeren om nog gezondere producten op de markt te brengen.

Niet alle gezondere producten hebben het Vinkje. Waarom niet?

Het Vinkje is een vrijwillig initiatief van het bedrijfsleven, niet alle producenten doen eraan mee. Als als er een Vinkje op het product staat voldoet het in ieder geval aan wetenschappelijke criteria. Er kunnen dus producten in het schap liggen die ook een Vinkje zouden kunnen hebben of net zo bewust zijn. Maar het is de keuze aan het merk zelf of ze mee willen doen aan het Vinkje keurmerk of niet. Het Vinkje is veel in gesprek met bedrijven uit de foodbranche die nog geen deelnemer zijn.

Waarom hebben producten met E-nummers Vinkjes?

E-nummers zijn niet perse gezond of ongezond, maar het gaat meer om de veiligheid. Het Vinkje gaat niet over de veiligheid van het voedsel. Omdat de E-nummers gekeurd zijn in internationaal verband beoordeelt het Vinkje ze niet nogmaals.Als ze in normale hoeveelheden geconsumeerd worden, is de veiligheid niet in het geding.

Is het voor iedereen geschikt?

Het is natuurlijk aan jezelf om gebruik te maken van het Vinkje of niet. De ene is heel ver in weten wat in zijn voeding zit en heeft het Vinkje helemaal niet nodig. Maar de overgrote groep in Nederland is helemaal niet bezig met gezondheid of heeft hier geen weet van. Het Vinkje is dus zeker een duwtje in de goede richtig van het eten van gezondere producten. Natuurlijk zijn er mensen die twijfels hebben bij een mayonaise met het Vinkje. Ik snap dat wel, maar die mensen begrijpen niet goed waar het Vinkje voor is bedoeld. Het Vinkje wijst je op een betere keuze binnen een groep. Er is nou eenmaal een heel grote groep Nederlanders – en daar hoor ik ook bij – die mayonaise bij de friet eet. Je kunt in zo’n geval beter kiezen voor een Vinkje-saus, omdat daar minder calorieen in zitten. Het Vinkje helpt mij bij het kiezen van een bewuster product en daar ben ik blij mee!

Dit is een gesponsord artikel

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

14 reacties

  1. Bedrijven kunnen het vinkje kopen dus ik begrijp niet wat hier zo gezond of goed aan is. Het is indd een grote marketingstruc en veel mensen stinken er meteen in.

    Beter gebruik je je gezonde verstand bij het kopen van producten, en laat je je niet leiden door een merkje.

  2. Jij eet niet zo heel erg veel hoor! En bewust wel: een bammetje als ontbijt is niet ongezond ;) was me nooit opgevallen dat vinkje, thanks!

  3. Goed om te weten waar het Vinkje voor staat. Dit kan mij helpen om toch wat betere keuzes te maken. Fijn ook dat er verschil is tussen groen en blauw. Ik moet dus vooral op de groene letten als ik het goed begrijp.

  4. Ik snap het idee hierachter, maar het is allemaal marketing. Ik val vooral hierover: “Wetenschappers van verschillende universiteiten en een vertegenwoordiger van het Voedingscentrum bepalen de criteria. Zij stellen vast hoeveel suiker er maximaal in bijvoorbeeld een frisdrank mag.” Het voedingscentrum is niet objectief en bedrijven kopen gewoon een leerstoel daar. De suikerunie is geweldig in lobbyen. Dus als zij bepalen hoeveel suiker er in frisdrank mag zitten en in de dagelijkse schijf van vijf, dan zijn we niet erg objectief bezig.

    Door het vinkje eten mensen er vaker en meer van omdat ze denken goed bezig te zijn. Gebruik je verstand en als je toch een keer een koekje wil, neem dan iets wat je lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *