Search
Close this search box.

Eerste hulp bij het trekken van een (verstands)kies

Eerste hulp bij het trekken van een (verstands)kies

Met knikkende knieën en tranen in mijn ogen zat ik in de wachtkamer van de tandarts te wachten, mijn verstandskies moest er uit. Ik ben zo een held op sokken die alleen nog maar in intening heeft mee gemaakt dus dit vond ik van hele andere koek. Ik was gewoon bang, doodsbang. En de verhalen die je altijd hoort zijn ook niet even prettig. Alleen ik moet zeggen dat het me 200% is meegevallen, maar misschien omdat ik goed voorbereid was. Daarom deel ik graag mijn tips.

Voor het trekken van je verstandskies

Ik heb nog nooit eerder een kies of tand laten trekken dus ik had geen idee wat me te wachten stond. Ik haalde verhaal bij familie en vrienden en las een aantal fora met informatie. Dat was al een goede voorbereiding wat me te wachten stond. Zo kon ik voor de behandeling al een aantal dingen doen:

 • haal ibuprofen 400 mg in huis
 • leg alvast een coolpack koud
 • haal voldoende vloeibaar eten in huis
 • zorg dat iemand met je mee gaat als je het eng vindt
 • neem de dag zelf en de dag daarna vrij
 • smeer je lippen met vaseline in om ze wat spoeler te maken voor de behandeling

Ik had geluk dat mijn vriend wel mee wilde als support en dat vond ik echt erg prettig. Hij bracht me ook met de auto terwijl de tandarts op fiets afstand is, maar toch vond ik het prettig daarna even rustig te kunnen zitten. Ook had ik al genoeg middelen in huis om het te ‘overleven’. Pijnstillers, een koelzak en vloeibaar voedsel stond al klaar.

Tijdens het trekken van je kiezen

Ja, daar zit je dan, nog steeds super zenuwachtig. Geef dit trouwens meteen aan bij de tandarts of kaakchirurg. Mij werd verteld dat hij dat prettig vond om te weten en daarna langzamer ter werk ging. Vraag ook of hij of zij alles duidelijk en netjes wil uitleggen, dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Zo wist ik dat hij eerst mijn verdoving op 4 plaatsen ging zetten, wat voor een gevoel ik daarbij kreeg en dat ik daarna een kwartiertje moest wachten tot alles volledig verdoofd was. De behandeling zelf was ook erg duidelijk. Eerst ging hij met iets mijn kies losser maken en daarna ging hij met een echte tang te werk. Dat kon druk geven en vervelend kraken en dat was het. En dat was het inderdaad. Daarna wordt je gehecht en krijg je nog uitleg over de eventuele bijwerkingen. Het was super duidelijk en dat bracht me rust.

Ik hoorde trouwens ook dat veel mensen muziek meenamen en daar rustig van werden en dan niet teveel omgevingsgeluiden hoorden. Ik heb het niet gedaan maar het lijkt me wel werken.

Na de behandeling

Als je klaar bent is je mond nog één groot bloedbad, tenminste dat was bij mij zo. Bijt vervolgens een half uur of een gaasje of katoenen doek om het bloed te laten stollen. Blijft het bloeden na een half uur, bijt dan op een nieuw gaasje of katoenen doek, geen papieren doekjes! Daarna is het tijd om naar huis te gaan. Toen heb ik deze tips opgevolgd:

 • Neem meteen een ibuprofen in zodat je niet in een gat komt tussen je verdoving en geen pijnstilling.
 • Je verdoving is na ongeveer 5 tot 6 uur volledig uitgewerkt.
 • Koel meteen de wond, leg dus een koel compres op de wang in een theedoek.
 • Ga lekker slapen want je voelt je toch niet helemaal fit de eerste paar uur.
 • Leg een oude of donkere handdoek op je kussen, door de verdoving en het bloeden kun je bloed kwijlen.
 • Spoel vooral niet je mond, dan gaat de bloedprop uit de wond en bloed het weer heftig.
 • Begin voorzichtig met het eten van vloeibaar voedsel. Ik at appelmoes, soep en yoghurt producten.
 • Neem om de 4 uur een nieuwe ibuprofen of paracetamol in.
 • Gun jezelf rust en ga niet als een gek praten en doen, dan begint de wond weer te bloeden.
 • De volgende dag voel je je meestal een stuk beter, zo niet neem dan nog een paracetamol of ibuprofen.
 • De dag daarna zou je weer voorzichtig kunnen beginnen met vast voedsel, ik vond dit alleen niet prettig. Bij de derde dag ging het beter met heel zacht eten.

Ervaring trekken van een verstandskies

En dit waren mijn tips en ik heb er echt geen tot weinig last van gehad. Ik vond de verdoving zetten helemaal niet vervelend. Omdat ik aangaf het spannend te vinden spoot hij heel voorzichtig de vloeistof naar binnen en voelde ik er niets van. Het trekken was ‘vervelend’ omdat mijn kies zo goed vast zat maar deed zeker geen pijn. Alleen mijn lippen waren een beetje gesprongen, neem dus vaseline mee! Het hechten voelde een beetje gek maar was ook zeker niet vervelend. Daarna heb ik amper tot geen pijn gehad omdat ik goed pijnstillers heb geslikt en al van te voren.

Al met al wat het dus appeltje eitje, wat ik echt totaal niet had verwacht. Nu lag mijn kies er ook wel goed voor en hoefde ik niet naar de kaakchirurg of moest er gesneden worden. Maar toch hoop ik dat jullie iets aan deze tips hebben. Zijn jullie (verstands)kiezen ook getrokken en hoe hebben jullie dat ervaren? Hebben jullie nog aanvullende tips?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

25 reacties

 1. 2 dagen niet werken?! Slapen na de behandeling? Een dag vloeibaar voedsel eten?

  Ik vind dat je mensen onnodig bang maakt voor een zeer eenvoudige ingreep. Bovenstaande “tips” lijken eerder betrekking te hebben op een kaakoperatie dan op het teken van een verstandskies.

  Mijn ervaring: vanuit mijn werk naar de tandarts gefietst en daarna meteen weer terug naar mijn werk. Na 2 uur weer vast voedsel gegeten. Geen pijnstillers.

  1. Ben het hier op zich wel mee eens. Ik heb een paar weken terug twee verstandskiezen tegelijkertijd laten trekken en ben daarna gewoon naar huis gefietst (10 km). Was wel vrij want dat leek me wel prettig na zo’n behandeling :’) Maar goed, pijn is relatief, en sommige mensen hebben meer last van dit soort dingen. Het hoeft dus niet zo erg te zijn naar het kan ook zijn dat het niet zo makkelijk was als bij ons ;).

  2. Eh newsflash… Ik heb beide keren een week lang doodziek op bed gelegen en continu pijnstillers geslikt. Hels was het! Het verschilt erg per persoon.

  3. Dit is geen bang maken. En Ik weet niet of je het door hebt, maar jij doet exact hetzelfde als Aranka alleen dan andersom, alsof het allemaal appeltje eitje is. Dit is het verhaal van 1 persoon. Het is voor iedereen anders. Harstikke leuk voor je dat jij naar huis bent gefietst, er zijn ook anderen die er meerdere dagen last van hebben. Hangt ook af met o.a. hoe smal je kaak is etc.

  4. Het is voor iedereen anders. Verstandskiezen verwijderen in de bovenkaak gaat gemakkelijk dan onder.
   Ik ben nu net geholpen aan 1 boven en 1 onder en ben op dag 2 na de ingreep. Ik zit thuis met behoorlijke pijn en blijf maar koelen. Ibuprofen en paracetamol en nog niet pijnvrij. Echt voor iedereen anders dus ik zou van tevoren niet teveel uitstippelen hoe het zal gaan.

 2. Helaas, hier iemand met minder goede ervaringen :( Opzich vond ik het trekken zelf helemaal niet zo spannend, dat viel me reuze mee. Alleen bij mij was er eten in de wond terecht gekomen waardoor het is gaan ontsteken, mijn tip is dus dat je goed moet spoelen! Helaas had niemand mij dat verteld en kreeg ik pas toen het te laat was een soort spuitje waarmee je met water de wond kon uitspoelen. En een tip van mijn huisarts was: neem een paracetamol en ibuprofen tegelijkertijd, al vóór dat je pijn krijgt. Die 2 middelen versterken elkaar en het kan absoluut geen kwaad. Ik heb er veel aan gehad :)

 3. Fijn deze tips voor bange mensen, die lees je nml nooit.
  Ik denk dat je veel mensen gerust stelt met dit artikel want goed voorbereid zijn (donkere handdoek wat een goeie trouwens) geeft een veilig gevoel.
  Misschien heb je idd geen ibuprofen nodig, maar heb het in ieder geval in huis! En wie weet knaag je jezelf wel metern door een komkommer , maar wel fijn dat je ook voor de zekerheid zacht voedsel in huis hebt. Oh en geen couscous of rijst haha bleef maar in die gaatjes komen bij mij. Niet zo handig ;-)

 4. Ik heb gelukkig (nog) nooit een verstandskies hoeven laten trekken. Ik hoop ook dat dat nooit hoeft te gebeuren want ik ben er namelijk ook ontzettend bang voor. Hele fijne tips!

 5. Handig artikel! Anderhalve week is mijn laatste verstandskies verwijderd. Bij de vorige 3 nooit problemen gehad, maar deze keer viel het tegen. Ben echt een week niet lekker geweest. Hoe het verloopt verschilt van persoon tot persoon. Ook is het verwijderen van onderste kiezen vervelender dan de bovenste. Ik wilde dat ik de voorzorgsmaatregelen had getroffen die jij beschrijft. Is geen bangmakerij, maar gewoon praktisch!

 6. Toevallig heb ik begin mei aan de ene kant mijn beide verstandskiezen laten trekken en moet ik begin juli de andere kant. Mij is het eigenlijk ook allemaal meegevallen. Ik vond alleen de verdoving even een beetje vervelend, maar dat was het dan ook wel. Verder vind ik de tip van het insmeren met vaseline een goeie! De behandeling zelf vond ik helemaal niet pijnlijk, alleen het trekken aan mijn lippen deed zeer. Handige tip dus, ga ik zeker doen de volgende keer. Fijn dat het bij jou ook is meegevallen! Moet je nu de andere kant ook nog een keer?

 7. Dankjewel voor dit artikel! ♡
  Ik moet eigenlijk al een half jaar een afspraak maken voor mijn verstandskies. Maar net als jou heb ik nog nooit eerder iets gehad. Ik moet serieus al bijna huilen als ik eraan denk en durf gewoon echt geen afspraak te maken..
  Na dit te lezen geeft dat echt wat goede moed. Ik ga morgen mijn uiterste best doen om die moed bijeen te rapen en een afspraak te maken. Dankjewel! ♡

 8. Wel fijne tips! Mijn verstandskiezen heb ik nog steeds niet (ben inmiddels bijna 25 haha). Hoop dat ze ook maar wegblijven eerlijk gezegd haha! Het lijkt me maar niks zo’n behandeling, brr.

 9. De mijne (alle 4) zaten klaar om door te komen en moest ik ze dmv een operatie laten verwijderen of ik moest weer een beugel dragen.

 10. Wat goed dat je hier een post over hebt geschreven. Ik zou echt moeten huilen als ik een kies moest trekken. Ik weet het niet, maar op de één of andere manier ben ik daar zo ontzettend bang voor. Bah! Een vriendin van me heeft na het trekken van haar verstandskiezen ook 2 dagen in het ziekenhuis gelegen omdat ze telkens alleen maar flauwviel. Niet echt een fijn verhaal voor mij, de held op sokken! Haha.
  Super fijn dat jij zulke goede voorzorgsmaatregelen hebt getroffen en dat het mee is gevallen.

 11. Tip: laat je verstandskiezen verwijderen door de kaakchirurg. Deze mensen doen de hele dag niets anders. Zou het niet zo gauw door de tandarts laten doen. Ook vond ik het een stuk fijner dat de foto’s in het ziekenhuis met een apparaat worden gemaakt buiten je gezicht langs. Ik haat werkelijk die platen die je bij de tandarts in je mond gepropt krijgt voor het maken van foto’s.

 12. Goede tips! Bij mij zijn er 3 getrokken en de 4e is (nog) niet gekomen. De eerste keer vond ik het meevallen maar de 2e keer zijn er twee tegelijk getrokken en dat was pittig! Heb heel veel pijn gehad en echt een paar dagen niet lekker geweest en in bed gelegen. Een koelelement heb je idd wel nodig, als je meteen koelt is de kans kleiner dat het gaat zwellen!

 13. Ik heb laatst ook mijn verstandskiezen laten trekken, en moet volgende week weer. Ik heb het wel vervelender ervaren maar heb eigenlijk een vraag, hoelang bleven die hechtingen bij jou zitten?
  Ik heb daar op een gegeven moment echt last van gekregen, gelukkig moest ik de week erna naar de tandarts en heeft hij ze er maar uitgehaald..

 14. Fijn dat het zo is meegevallen. Ik heb helaas ook andere ervaringen met drie verstandskiezen. Ik ben echt een aantal dagen niet lekker van geweest en kreeg zelfs koorts. Maar bij de laatste die verwijderd werd, waar ik erg tegenop zag vanwege de ellende die ik bij de andere verstandskiezen had , ging alles gelukkig een stuk beter en heb ik ook weinig last van gehad, zo kan het dus zelfs per kies verschillen.
  Wat een goede tips en een goed artikel.

 15. Ik denk dat het hier om je bovenste verstandskiezen gaat. Dat mag een tandarts doen en is meestal niet pijnlijk. De onderste niet, dat moet door de kaakchirurg gedaan worden en ze zitten meestal dieper of onder andere kiezen, waardoor de procedure anders is dan de bovenste kiezen. Het is pijnlijker en genezingstijd is langer. Misschien handig om erbij te zetten voor de lezers ;). Anders hebben ze verkeerde verwacht

 16. Had je toen ook last van slikken? Bij mij doet slikken zeer. En na hoeveel dagen was je van je pijn af? Moest hij bij jou ook zo lopen wrikken om hem eruit te krijgen?

 17. Volgende week woensdag moet ik heen, naar de kaakchirurg, om de eerste twee verstandskiezen te laten trekken en de onderste liggen er plat in dus die moet er in delen uit worden gehaald. Dan over vier weken nog één.. ik was even aan het Googlen en vond je blog post. Toen ik hoorde dat ze eruit moesten was ik echt niet blij, maar nu het dichterbij komt heb ik ook maar liever dat het achter de rug is.. Echt super zenuwachtig ben ik nog niet, want heb me op zich goed voorbereid: koel compres ligt al in de diepvries, vloeibaar eten is besteld, ibuprofen 600mg en paracetamol in huis. En nu ik jouw post lees dat het je 200% is meegevallen, wordt ik ook wel weer wat rustiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *