Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerlijk over #spon – jullie vragen beantwoord

Eerlijk over #spon – jullie vragen beantwoord

Gesponsorde content, betaalde artikelen, advertorials, gekregen producten, persreisjes en ga zo maar door. Er is vaak een discussie over dat het misschien niet duidelijk genoeg is en dat er ook niet echt een duidelijke lijn is als ik mijzelf vergelijk met collega’s. Het is en het blijft een lastig onderwerp, dat vind ik zelf ook. En het goed doen is dan ook lastig. In dit artikel beantwoord ik jullie vragen en vertel ik er meer over.

Foto: Ilse Stronks Fotografie

Wat is gesponsord nou eigenlijk?

Je zult het vast wel eens bij mij voorbij zien komen, artikelen of posts met gekregen producten of betaalde content. Ik gebruik eigenlijk het woord sponseren bijna niet meer, want dit heeft voor iedereen een andere betekenis. Je kunt als bedrijf namelijk iets gratis weg geven zonder daar geld voor te geven en dat heet eigenlijk gesponsord. Alleen in het influencerswereldje is gesponsord dat je er ook geld voor hebt gekregen.

Om die onduidelijkheid bij mij uit de wereld te helpen gebruik ik in teksten en vermeldingen dat ik het gekregen heb of uitgenodigd ben, zonder hiervoor betaald te krijgen. Als ik wél betaald word geef ik dit onderaan in het artikel aan met: dit is een betaalde samenwerking met merk x. Op Instagram gebruik ik altijd de hashtag #adbyaranka als het om een betaalde samenwerking gaat.

Dus voor bloggers en influencers geldt vooral dat gesponsord om betaalde content gaat. Om het voor mijn bezoekers en volgers makkelijker te maken gebruik ik dus de duidelijke woorden dat ik het gekregen, uitgenodigd of betaald heb.

Hoeveel geld verdien je met bloggen?

Deze vraag krijg je natuurlijk vaak gesteld en vaak doen mensen hier heel geheimzinnig over. Mijn tariefkaart staat gewoon openbaar en dat zijn de bedragen die voor een campagne of bannering gevraagd worden. Alleen dat bedrag wat er staat is niet voor mij. Van dit bedrag moet namelijk nog een percentage naar mijn mediabureau, vaak krijgen merken korting en er moet nog belasting vanaf. Onder de streep hou ik dus minder dan de helft tot ongeveer een derde van dat bedrag over. En hier moet ik dan ook mijn kosten nog van betalen en wat er dan overblijft is mijn salaris. Ik kan er prima van leven, maar het is echt niet zo dat ik bakken met geld verdien.

“Je blog lijkt soms wel een reclameblok”

Deze comment kreeg ik laatst en ik kan mij er ook wel in vinden, want de laatste tijd is er veel betaalde content online gekomen. Dit komt omdat het nu de periode na de zomervakantie is, merken hebben weer budget en geven dit uit. De periodes waarin ik over het algemeen mijn geld moet verdienen is maart, september en december. In het nieuwe jaar zijn er weer budgetten en voordat de campagnes echt online gaan lopen is het vaak al maart, dus dan komt er veel online. September is de periode na de vakantie en dus vaak budget. En dan hebben we de decembermaand. Dit is natuurlijk een drukke maand met de feestdagen waar merken goed op inspelen, maar ook dat ze ineens nog een potje met budget vinden voor dit jaar wat nog op kan, dus er ook geld voor campagnes is.

De andere maanden heb ik wel inkomsten, maar minder, ik moet dus in deze maanden extra geld verdienen om een mooi gemiddelde te halen omdat het de andere maanden minder is. In juni bijvoorbeeld verdiende ik maar € 300,- en daar moeten mijn vaste kosten van mijn blog en reizen dan nog vanaf. Je snapt dat ik daar mijn hypotheek niet van kan betalen. Dus voor nu was het even druk, maar het wordt weer rustiger met gesponsorde content.

Krijg je veel aanvragen of moet je er zelf achteraan?

Ik werk samen met een mediabureau en die regelen over het algemeen mijn campagnes en samenwerkingen. Maar soms wil ik graag met een bepaald merk samenwerken en dan ga ik er zelf ook wel eens achteraan. Het is dus een beetje van beide, ik word vaak gevraagd, maar ga er zelf ook wel eens achteraan. Of als merken interesse hebben onderhandel ik over een samenwerking.

Checken bedrijven je campagnes?

Ja, dat gebeurt altijd. Bedrijven checken mijn campagnes, halen de fouten eruit en willen soms iets anders hebben geschreven en dat is hun goed recht omdat ze er voor betalen. Maar het gebeurt wel altijd in overleg en of het nog bij mij en mijn blog past. Dus soms wordt er wel eens wat aangepast, maar soms ook niet.

Zeg je wel eens nee tegen een samenwerking?

Ja, dat doe ik zeker wel eens. Als ik vind dat het bedrijf niet op mijn blog past of bij mij past ga ik de samenwerking niet aan. Ook als ik bij het plannen maken van de samenwerking geen goed gevoel krijg ga ik ook niet met een bedrijf in zee. Ik vind het vertrouwen in elkaar erg belangrijk en wil graag iets aanprijzen waar ik zelf ook achter sta.

Wat vind je de leukste campagnes?

Ik vind het leuk als bedrijven je vrij laten en niet zo zeer een verhaaltje willen over het product, maar dat een beetje natuurlijk naar de achtergrond schuiven. Ik vind bijvoorbeeld mijn ambassadeurschap met NIVEA echt super omdat je ze alle vrijheid geven en daar ben ik heel erg blij mee.

Ook vind ik het super tof om met merken samen te werken waar ik zelf echt fan van ben zoals de producten van Paula’s Choice, NIVEA, Tastea, Weight Care, Coolblue en ga zo maar door.

Dit waren zo een beetje de meest gestelde vragen. Hoe denk jij over gesponsorde content en wat is jouw ervaring ermee? En mocht je nog een vraag voor mij hebben, stel ze dan zeker, ik ben altijd bereid er open en eerlijk antwoord op te geven. Ik hou van duidelijkheid!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

7 reacties

  1. Wat een fijn artikel en vooral ook eerlijk! Gesponsord vind ik ook zoiets inderdaad en tegenwoordig zet ik erboven ‘bevat betaalde content’. Ontvangen zet ik ook altijd onder de titel zodat mensen dit direct kunnen zien. Ik heb voor ‘bevat betaalde content’ gekozen omdat het dan direct duidelijk is en gesponsord eigenlijk ook is zoals jij het omschrijft. Je krijgt betaalt in een product bijvoorbeeld.

  2. Goede uitleg Aranka! Ik vind dat je hier ook altijd goed mee omgaat, in mijn ogen ben je een hele betrouwbare blogger en daarom kom ik ook al jaren graag op je website.

  3. goed uitgelegd meis en sommige vinden het ook vervelend en ik ook soms maar ja doe het zelf ook hahah. sommigen snappen het soms niet dat het bloggen echt je werk is. en ik vind het dan op blogs bij sommigen nog wel meevallen in vergelijking tot sommige youtubers pff kan geen marley spoon meer zien hahah

  4. Wat goed dat je hier zo duidelijk over bent! Ik heb zelf niks tegen betaalde content en ik weet zelf ook dat het fijn is om leuke samenwerkingen te hebben. Omdat ik hier zelf net zo in sta als jou (je moet wel achter een merk kunnen staan en anders moet je het niet doen), geloof ik dat veel bloggers/YouTubers dit ook zo zullen doen, alleen de manier van vermelden zorgt nog wel eens voor verwarring.

  5. Hoi Aranka, ik ben een heel kritische lezer die met jaren marketingervaring vanuit de consumentenkant (dus wanneer is er sprake van misleiding of worden regels van de reclamecodecommissie overtreden etc.). ik kan dus best redelijk doorzien wanneer er iets geroepen wordt omdat er voor betaald wordt en wanneer niet. Toch vond ik jouw tekst en uitleg heel verhelderend . Veel succes!!

  6. Duidelijk! Ik ben zelf niet ingeschreven bij de KvK, aangezien het lang niet zo simpel is hier in België en mijn blog mijn voornaamste hobby is, naast mijn fulltimebaan. Betaalde samenwerkingen kan ik daardoor amper aannemen, maar als ik het doe, vermeld ik onderaan wel dat het artikel middels een samenwerking tot stand gekomen is. Betreft het een barter deal, dan schrijf ik erbij dat het artikel een product bevat dat ik ter review ontvangen heb. Op Instagram gebruik ik in dat geval ook altijd de hashtag #gekregen of, bij een event, #uitgenodigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *