Een natuurvriendelijke tuin als persoonlijke oase

Misschien is het je dit jaar ook al opgevallen. Het lijkt er sterk op dat er veel minder zweefvliegen, bijen, vlinders en hommels zijn. Dat kan liggen aan de koude winter en de natte en kille lente, maar er is meer aan de hand. In 2017 lieten onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit weten dat volgens hen 76% van de Nederlandse insecten verdwenen leken te zijn. Het ziet er dit jaar naar uit dat we een tekort aan bestuivers hebben; een ontwikkeling die we vorig jaar ook al zagen, onder meer door een sterke afname van het aantal zweefvliegen. Als we in de toekomst nog willen genieten van bloemen en fruit, dan moeten we eigenlijk actie ondernemen. Gelukkig kunnen we zelf veel voor de natuur betekenen. Een natuurvriendelijke tuin onderhouden waarin ook jij je lekker voelt, is eigenlijk een koud kunstje.

Genieten van het paradijs van je eigen tuin

Genieten van je tuin én de natuur helpen, mooier kan toch niet? Als je geniet van het vakantiegevoel in je eigen tuin, waar denk je dan aan? Aan een stijlvol betegelde tuin, met chique tuinmeubelen, een buitenkeuken en een gezellige barbecue? Of aan een tuin die veel meer in balans is? Een tuin met ruimte voor persoonlijk comfort, maar ook een tuin die fungeert als oase voor insecten en vogels? Je geniet van je mooie kamerplanten, dus waarom zou je je tuin dan steriel willen inrichten? Maak je tuin fleurig, ecologisch verantwoord en zorg voor biodiversiteit in een aantal simpele stappen. Wedden dat je dan veel meer plezier en ontspanning hebt, als de zon schijnt en de temperatuur aangenaam is?

Een biodiverse tuin, het hele jaar door

Ieder seizoen en eigenlijk elke maand kent zijn eigen bloeiende planten. Veel insecten hebben een voorkeur voor het voorseizoen, het hoogseizoen of het naseizoen. In het vroege voorjaar zijn vaak andere diertjes actief dan tegen het eind van de herfst. Wil je het hele jaar door van de natuur in je eigen tuin genieten en zo een bijdrage leveren aan het herstel van onze natuur? Met een beetje planning gaat dit makkelijker dan je denkt.

  • Wat dacht je van bloembollen in je tuin? Narcissen, krokussen en tulpen zijn niet alleen mooi, maar bieden de eerste insecten ook het voedsel dat ze nodig hebben.
  • Elke dag kleurrijke vlinders in je tuin tot ver in de herfst? Met klimop en vlinderstruiken krijg je veel fladderende bezoekers.
  • Extra bijen in je tuin? Zonnekruid en de bergamotplant zijn onweerstaanbaar voor ze en jij kunt genieten van de mooie rode en oranje tinten van deze planten.
  • Veel insecten houden van ons zogenaamde onkruid. Reserveer een deel van je tuin voor éénjarige planten en zaai ze het liefst in het vroege voorjaar in. Je kunt speciale vlinder- en bijenmixen kopen.
  • Misschien vind je losse takjes en bladeren wat rommelig, maar laat ze toch maar liggen. Veel insecten gebruiken ze als schuilplaats en dat trekt weer kwetterende vogels aan.

Laat bestuivende insecten veilig overwinteren

Als het weer kouder wordt, zullen veel insecten gaan overwinteren. Misschien heb je bij tuincentra wel eens insectenhotels gezien, die ook in jouw tuin tot hun recht komen. Maar is het niet veel leuker om ze zelf te maken? Misschien heb je nog wat materialen van een eventuele verbouwing, die je kunt hergebruiken. Hoe maak je zelf een overwinteringsplek voor insecten?

  • De achterkant van je insectenhotel maak je van stevig hout, net zoals de bodem en planken aan de zijkant.
  • Bevestig de verschillende onderdelen aan elkaar met een montagekit, houtlijm of een solide secondelijm.
  • Plaats er een dak op en laat dat uitsteken. Zo voorkom je dat regen in je insectenhotel komt.
  • Maak de verschillende kamers van bamboe, takken en riet. Bamboe en riet zijn hol. Takken met een zachte binnenkant worden door de insecten zelf uitgehold.
  • Je kunt de ruimtes tussen de takken het beste opvullen met houtwol en stukjes boomschors. Ook hier zullen insecten graag gebruik van maken.

Kleine moeite, prachtig resultaat

Fladderende vlinders, zoemende en hardwerkende hommels, zweefvliegen en bijen. Vogels die tussen de bladeren en takjes naar voedsel zoeken. Fleurige en geurige bloemenpracht. Dit alles ligt binnen handbereik als je even je handen uit de mouwen steekt. Zo leveren we met weinig inspanning een bijdrage aan het herstel van de natuur in Nederland. Doe je met ons mee?

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter