Een maand leven van € 150,- voor ‘vrije tijd’

Rondkomen van 150 euro

In de maand februari ging ik een challenge met mijzelf aan. Een maand doen met € 150,- om vrij te besteden. Ik heb het dus niet over de vaste lasten, maar het geld dat ik overhoud voor mijzelf om leuke dingen mee te doen en dingen te kopen zoals kleding en dergelijke. Ik dacht van te voren, dat lukt mij makkelijk, maar het viel nog best tegen!

Waarom wilde ik deze challenge doen? Ik geef maar meteen eerlijk toe dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik per maand uitgeef. Zolang ik alle vaste lasten maar kan betalen en een bepaald bedrag overmaak naar de spaarrekening vind ik het al snel goed. Van het geld dat overblijft doe ik veel leuke dingen, maar ik denk dat dat ook best veel geld is iedere maand.

Aangezien ik nu zonder werk zit (en mijn blog absoluut geen vetpot is) besloot ik eens een maandje op mijn geld te gaan letten. Ik gaf mijzelf een budget van € 150,- voor leuke dingen en dus ook kleding en dergelijke. Een best lastige opgave, want er zijn maanden dat ik dat alleen al aan een middagje winkelen uitgeef.

Ik begon de maand heel enthousiast, maar als snel merkte ik dat dit voor mij en het uitgave patroon wat ik mijzelf heb aangeleerd niet ging werken. Er stonden alleen voor deze maand al 3 etentjes buiten de deur gepland en daar komt dan nog carnaval bij en twee keer bioscoop die ik ook al had staan, help!

Goed, zo goed als het gaat besloot ik toch verder te gaan. Met het eten nam ik de goedkopere varianten en de bioscoop betaalde ik van mijn Pathé punten die ik gespaard had. Ook nam ik geen hapje en drankje, scheelt toch weer een tientje!

Eigenlijk ging het best goed en bleef ik onder die € 150,- zitten tot carnaval er aan kwam en ik ook nog eens besloot mijn nagels te laten doen. Je raadt het al, ik ging over die € 150,- heen, waar ik eigenlijk wel van baalde. Laten we gaan kijken naar mijn uitgaven:

 • Cadeautje – € 10,00
 • Avondje stappen – € 26,00
 • Uit eten – € 27,00
 • Pathé – € 13,15
 • Lunchen – € 15,65
 • Cadeautje Valentijn – € 14,99
 • Carnaval – € 32,50
 • Parkeren stad – € 6,20
 • Lunchen – € 14,00
 • Nagels doen – € 28,00

Totaal: € 159,59

De schade valt mij eigenlijk nog wel mee, maar helemaal eerlijk is het niet, want ik heb geen enkel kledingstuk gekocht, dat maakt het al een stuk goedkoper (wel goed van mijzelf). Maar aan de andere kant, zo heel moeilijk is het niet om een beetje op je geld te letten en het niet als water uit te geven.

Zijn er dingen waar ik op kan besparen? Ja, zeker. Die parkeerkosten zijn mij echt een doorn in het oog. Ik ga áltijd op de fiets naar de stad en dan is parkeren natuurlijk gewoon gratis. Dit keer ging ik met de auto omdat ik mij niet fit voelde en het waaide en regende. Maar ik ben dan wel weer zo een kniepert die zich liever nat laat regenen voor dat geld. Qua sociale activiteiten had het ook best een stuk minder gekund, thuis een broodje eten is ook een goede optie. Maar ik vind dat altijd zo leuk en gezellig.

Eigenlijk voel ik mij er best goed bij, ik heb best aardig geleefd voor mijn doen. Ik wil er duidelijk even bij vertellen dat dit zeker niet een normale norm is, maar ik wilde eens kijken hoe ver ik zou komen en wat ik zou moeten laten en/of niet.

Hoeveel geld per maand besteden jullie aan jezelf voor leuke dingen en dus ook kleding en dergelijke?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reply
  chucky1012
  1 maart 2020 at 07:07

  Héél goed om te zien wat je zoal had gedaan voor het geld wat jij in een maand wilde besteden voor vrije tijd.

  Xoxo

 • Reply
  Chantal
  1 maart 2020 at 10:38

  Ik zou het echt eens in de gaten moeten houden! Door omstandigheden ook even wat minder inkomen maar leef nog op grote voet ! 😅 dacht altijd oh vroeger ging ik elke week stappen dus tegenwoordig zou ik wel meer overhouden.. maar gaat toch wel op aan uiteten of lunch inderdaad !

 • Reply
  rachel
  1 maart 2020 at 10:46

  hier is het absurd wat er al per week uit gaan dus laat staan per maand ;) maar wel goed om er eens op te letten

 • Reply
  Daenelia
  1 maart 2020 at 13:28

  Als we het niet hebben over vaste lasten en echt wat alleen voor mijzelf is? … Dan zit ik echt onder de 75 euro. Echt. Maar ja, ik heb geen auto: dus geen parkeerkosten. Ik ga niet zomaar ergens lunchen voor de lol, en een avondje stappen is bij ons een avondje D&D spelen. Ik heb gelukkig ook nagels van mezelf (XD) dus daar betaal ik ook niet voor.
  Veel van onze kosten delen we sowieso. Dat zijn dan vaak wel kosten die we maken omdat we samen besloten hebben iets te doen (bijvoorbeeld niet thuis zijn rond etenstijd en dan dus verantwoord uit eten gaan). Ik denk dat wij zeker samen wel aan de 150 per maand komen, hoor.
  Een beetje jaloers ben ik wel op je. Toen ik tijdelijk geen inkomen had, had ik ook geen 150 euro pm om aan mezelf uit te geven. Ik denk dus dat jullie ergens wel iets goed doen.

 • Reply
  Debbie
  1 maart 2020 at 15:32

  Mijn man en ik hebben samen na alle vaste lasten 125,- om van te leven (ivm beide chronisch ziek zijn) daarvan moeten we eten/drinken/kleding/uitjes/sparen etc etc 😂 iedere maand weer passen en meten. Maargoed that’s live gewoon aanbiedingen spotten en onder aan de schappen kijken en niet te veel wensen hebben en jezelf afvragen heb ik het “echt” nodig. Ik vind het altijd fijn om te lezen als mensen het goed hebben en er lekker van genieten, dan geniet ik ook een beetje mee 😉

 • Reply
  Bianca
  3 maart 2020 at 07:20

  Ik vind €150 een net bedrag voor een hele maand, denk dat ik het zelf ook eens ga bijhouden x

 • Reply
  Eveline Fleur
  4 maart 2020 at 14:20

  Wat een leuk artikel! Netjes gedaan met 150 euro vind ik hoor. Met parkeren heb ik dan zelf helemaal geen moeite met dat slechte weer. Lekker luxe droog in en uitstappen hihi.

  • Reply
   Eveline
   6 maart 2020 at 16:53

   Besteed voor mezelf zo’n 800 euro per maand. En dat weet ik pas sinds kort omdat mijn vriend wilde bezuinigen.
   Maar ga elk weekend wel stappen. Koop 5 dagen in de week lunch.
   Maar heb een goede baan

 • Reply
  Amélie
  6 maart 2020 at 11:56

  Ik vind je nagels laten doen ook echt luxe en niet nodig, dat kan je ook zelf doen. Als ik een tijdje moet bezuinigen ga ik minder vaak uit eten en naar de film en koop ik geen/minder kleren. Eten kopen moet wel en de kapper ook, knippen kan ik niet zelf.

 • Reply
  jessica
  10 maart 2020 at 15:13

  Al een paar maanden houd ik bij wat ik uitgeef en wat naar de spaarrekening, gezamenlijke rekening en eigen maandelijkse kosten zijn.
  Je wordt er een stuk bewuster van waar je je geld aan uitgeeft. Uiteindelijk spaar ik meer en kan ik weer investeren in projecten in huis, tuin en vakanties.

 • Reply
  Coronavirus? Ik houd mijn hand op de knip | byAranka.nl
  18 maart 2020 at 15:41

  […] normaal wil ik zuiniger aan doen en besparen waar dat kan. Vorige maand deed ik voor de grap een challenge met mijzelf om van 150 euro rond te komen voor leuke dingen. Grappig genoeg is dat nu echt aan de orde omdat ik gewoon niet meer geld binnen krijg. Voor mij […]

 • Laat een reactie achter