Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een kitten in huis, hoe bevalt dat nou?

Een kitten in huis, hoe bevalt dat nou?

We hebben Mila nu een maand bij ons wonen en het leek me wel weer eens leuk een update te geven over deze kleine diva. Want een kleine diva is ze zeker, een echte Britten diva. Britse katten staan zaak bekend om hun chagrijnige en diva uitstraling, nou die heeft Mila ook! Ik moet elke keer weer lachen als ik haar zie, maar toch is het niet allemaal zo leuk als iedereen zegt.

Een kitten in huis, hoe bevalt dat nou?

Als eerst we zijn echt ontzettend blij met Mila en ik word al verdrietig van de gedachte dat ze er misschien ooit wel niet meer zou zijn. Hopelijk kunnen we dat nog heel wat jaren uitstellen, maar Mila hoort hier al echt thuis. Het is een hele lieve poes die lekker alles uitprobeert, maar wel op een normale manier gelukkig. Ze heeft nog nooit in de gordijnen gehangen, krabben aan andere meubels doet ze haast niet en is vooral heel sociaal en lief. Het is geen schootkat, maar volgt je wel trouw overal naar toe. Oja, Mila is trouwens een Brits Langhaar, als jullie je nog afvroegen welk ras ze heeft. Brits Langhaar is hetzelfde qua karakter en doen als een Brits Korthaar maar deze heeft dus lange haren.

Een kitten in huis, hoe bevalt dat nou?

Maar toch zitten er toch wel een paar nadelen aan een kitten die ik van te voren misschien een beetje had onderschat. Want ja, een kitten is toch alleen maar lief en schattig. Inderdaad, vaak wel. Maar af en toe zit ik ook met de handen in het haar, want tsja:

 • Kittens kunnen nog niet zo hoog springen, dus gebruiken jouw benen graag om in de klimmen, auw!
 • Je nieuwe en goede meubels zijn niet veilig, daar kan je wel afscheid van nemen. Helaas is dat bij ons ook zo – al moet ik zeggen dat het niet dramatisch is – de nieuwe bank zit vol kleine halen en de leren stoelen zitten vol met krassen. Auw, helemaal als je daar jaren hard voor gespaard hebt…
 • Als ze druk zijn, dan zijn ze heel erg druk! Ze zeggen wel dat kittens 16 uur per dag slapen, maar daar geloof ik niets van. De eerste weken had ik geen tijd voor mezelf of te werken zonder achter de kat aan te moeten rennen. Alles uittesten en lekker druk zijn is hun doel.
 • De dierenarts is duur, heel duur. We hebben Mila nu een maand en zijn al meer dan 200 euro kwijt. Even een prikje hier, een testje daar, ook was ze nog ziek, dan tikt het wel aan. Gelukkig is ze verzekerd en zitten we nog in onze wachttijd, maar daarna wordt alles vergoed! En natuurlijk betalen we met liefde voor een gezonde kat.
 • Handen en voeten zijn leuk speelgoed in in te bijten en krabben. Echt hoe we dit moeten afleren is mij een raadsel. Is ze in een speelse bui, dan hangt ze echt in de handen en voeten. Gelukkig als we AU roepen stopt ze of gaat ze likken. Maar volgens mij leert ze het nooit echt af.
 • Je broeken kun je weggooien. Ik had allemaal nieuwe broeken en die zitten nu echt helemaal vol met halen. De nageltjes van de kat blijven er in hangen en daarna ziet je broek er echt niet meer uit.

Een kitten in huis, hoe bevalt dat nou?

Maar dat alles neem ik – met soms een klein beetje pijn in mijn hart – voor lief. Het gaat ontzettend goed met Mila – behalve dan dat ze nu een virusje heeft -, want ze eet goed, groeit goed, heeft een mooi gewicht en ziet er ook nog eens prachtig uit. Natuurlijk hebben we Mila ook een beetje gekozen omdat het oog ook wat wilde. Maar ze past perfect bij ons, een lieve poes die ook nog eens bij ons interieur matcht waardoor we d’r vaak kwijt zijn. Ik ben heel benieuwd hoe kleine Mila straks als een mooie grote poes gaat worden. In ieder geval, wij zijn ontzettend blij met haar. Ons hard spinnende divaatje!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

35 reacties

  1. Zeer af te raden. Lichamelijk straffen is nooit goed. Bij honden niet. En zeker bij katten niet.

   En ja, Mila is ook mijn naam. ;)

  2. Inderdaad af te raden, wat ik heb gedaan Is als ze gun nageltjes iets te enthousiast gebruikten hun pootje pakken en er zachtjes in knijpen, dan schieten hun nageltjes automatisch terug. Als je dat consequent doet… Mijn mannetje speelt nooit meer met nagels echt nooit en mn vrouwtje alleen als ze heel fel word als Ik aan het spelen ben met iets van veertjes! :) een kat sowieso nooit straffen met slaan of iets, ze kunnen het nirt koppelen aan het gedrag (ik studeer diergeneeskunde en We hebben hier toevallig een heel vak over gehad :))

   Verder consequent zijn met haar en veel plezier met je lieverd!

 1. Tja, (jonge) dieren slopen je huis maar ze zijn wel zulk leuk gezelschap. We hebben 2 katten nu en aangezien we beiden veel thuis werken zijn wij constant met ze bezig (en zij met ons)! Ik zou niet graag zonder willen.

  Wanneer je kitten je handen bijt of te ruw met je speelt moet je heel hard PIEP zeggen; dat is het geluid dat kittens ook naar elkaar maken als ze te hard aan het stoeien zijn. Als ze consistent je voeten of handen aanvallen, gelijk een speeltje pakken om te laten zien dat je daar wel mee kan spelen (bijvoorbeeld zo’n pluisje aan een stokje ofzo, waar je handen ver weg van het speeltje zijn). Bij mijn eerste kitten heb ik te veel met mijn handen gespeeld; het is moeilijk om dat af te leren dus ik zou er consequent mee aan de slag gaan! Bij mijn andere 2 kittens hebben we het zo opgelost en dat werkt echt prima. Straffen of wegduwen als ze naar je handen of voeten grijpen werkt (in elk geval bij ons) averechts; daar werd het spel alleen maar spannender van ;)

 2. Die haken in je kleding en meubels is wel heel erg jammer, en ook wel pijnlijk lijkt me wanneer ze bij jou omhoog wil klimmen! Ik moet er ook bij zeggen dat ik zelf ook geen kattenmens ben, maar daarom vind ik mila wel mooi!

 3. Van geen enkel meubel heb je zoveel plezier als van een dier. Een kitten in huis is inderdaad soms even lastig maar ze worden best snel groter en rustiger is mijn ervaring. Mijn jongste kat (inmiddels bijna 2 jaar) was een kabel-bijter.. dat vond ik echt gevaarlijk. Maar de rest vd meubels.. ja ach er moet ook geleefd worden. Ik zeg altijd duidelijk ‘nee’ als iets niet mag en als het echt te gek wordt zette ik hem even op de gang. Katten zijn bijdehand hoor.. die begrijpen op een gegeven moment heel goed wat wel en niet mag. Maar net als kinderen.. ze testen je uit :-)
  Zorg dat er lekker veel kattenspeelgoed in huis is en regelmatig lekker moe maken met zo’n ‘hengeltje’. En geniet er ook van dat ze nog kitten is. Kittens kunnen zo schattig en grappig zijn :-)

  1. Ja er moet geleefd worden, maar als je kat zoals die van mij bijna iedere dag(!) op je bank kotst en je de vlekken er met geen mogelijkheid meer uitkrijgt wordt het toch wat minder leuk. ;-) Om nog maar niet te spreken van de halen en scheuren die ze erin gemaakt hebben.

   1. Dat kan ik me ook voorstellen Mariska. Het is ook zonde.. maar het hoort er een beetje bij als je dieren hebt. Al geef ik toe dat het bij jou wel extreem is.

 4. Een plantenspuit is echt een musthave. Katten houden niet van water, dus zullen niet snel meer kattenkwaad (ha-ha, goede woordkeuze) uithalen na het zien van de plantenspuit. Verder is het goed om genoeg speeltjes te kopen en ook daadwerkelijk met haar te spelen.

 5. Nageltjes knippen!! Dat scheelt een hoop halen! En zodra een kat gesteriliseerd is, word ze ook een stuk rustiger.. Als het goed is ;)

  1. Nee hoor, sterilisatie heeft weinig effect op het gedrag bij katten.

   Groetjes van een ervaren dierenartsassistente ;)

 6. Wat een fotomodel die Mila! Exact een jaar geleden hebben wij ook een kitten in huis genomen. Een lief en supermooi diertje maar niet goed wetend hoe of wat (een zwerfkatje dat vooral op zichzelf aangewezen was in haar eerste levensweken). Onze handen en voeten waren haar favoriete speeltjes en ze kon bijten hoor! We twijfelden sowieso heel hard of we een tweede katje zouden nemen, want je weet nooit of het klikt en we hadden maar een klein appartement. Maar na drie weken hadden we de knoop doorgehakt: er komt een tweede! Wel hebben we raad gevraagd aan de kattenopvang om te weten welk karaktertje zou passen bij onze eerste kitten. Nog nooit hebben we een seconde spijt gehad van deze beslissing, die katjes hadden (en hebben nog steeds) zoveel aan elkaar! Sindsdien zorgen ze een beetje voor elkaar en leven ze zich samen uit, dat is ongelofelijk leuk om te zien! En een bijkomend voordeel: onze handen en voeten waren ineens veilig :). Overal moet je achter de kattenharen zitten, maar dat heb je met één kat ook. Ik zou echt niet meer zonder onze twee schatjes kunnen.

 7. Eigenlijk is dit wel goed om te lezen, mensen zien enkel dat schattige aan kittens, maar niet wat erbij komt. Hoe was het met in huis plassen? Ik wil heel graag een kitten, maar daar zie ik wat tegenop… Hoe leer je dat makkelijk af?

  1. Heeft ze nooit gedaan. Had gelezen dat als ze thuis komt voor het eerst je haar meteen op de kattenbak moet zetten zodat ze weet waar die is. Dat hebben we gedaan en ze heeft nooit ergens anders haar behoefte gedaan.

 8. Heel interessant om te lezen. Ik dacht eerlijk gezegd dat het ook wat makkelijker was. Oh wat kan onze kitten druk zijn, wanneer je even op de bank een artikeltje wilt typen. Vervolgend kloppen je toetsen niet meer en is je site weg. Gelukkig zie je bij ons niks van onze stoffen bank, wel hangt hij graag in het rolgordijn. Mijn leren jasjes ai, jaa daar zitten wel haaltjes in. En helaas ook in mijn nieuw blousje, blijft hij net even hangen. Mila is echt een prachtige kitten, wauw!

 9. Oh god, hoe herkenbaar!
  Sinds 3 weken hebben we ook een kitten in huis, ongepland eigenlijk. Ik vond hem iohr mijn werk. Mijn vriend vond het ok dus mee naar huis genomen. Hij is super schattig maar oh lord ook zo ongelofelijk vermoeiend! Het is ook echt n bijtertje en mijn benen en armen staan al helemaal onder de krassen. Ik dacht dat ze dit gedrag extra vertoonde omdat ze te jong is weggegaan uit het nest en de 2e socialisatieperiode met soortgenootjes heeft gemist. Maar gezien die van jou het ook doet ligt het daar mssn toch niet aan. Nu elke dag super consequent proberen zijn maar soms moet ik toch echt even tot 10 tellen!

 10. Een heel klein stukje van de nageltjes afknippen met een gewone nagelknipper kan een hoop krassen en haaltjes aan je meubels schelen. Even de nageltjes een heel klein stukje knippen bij katten die niet buiten komen is helemaal niet erg, ze hoeven zich niet te verdedigen tegen anderen katten en hun nagels slijten veel minder snel. Als je van jongs af aan het knippen aanleert wordt het later ook geen enorme strijd ;)

 11. Heb je ook een trappaal waar ze haar nagels aan kan scherpen, omhoog kan klimmen en bovenop kan zitten?? Katten willen namelijk graag hoog zitten en daar doen ze alles voor, dus zo’n krappaal (geen mat oid) is echt een must als je een kat in huis hebt! Bijten in handen en voeten moet je inderdaad proberen af te leren door rustig je hand weg te halen en “nee” te zeggen, niet snel je hand weghalen anders willen ze je hand extra grijpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *